xurek 11.09.21, 21:20 otwieram nowe, bo sie przelaly i wklejam zdjecia z lotu do Gdanska, bo wyszly wyjatkowo udane. Wylot z Zurychu oraz podchodzenie do ladowania nad Gdanskiem. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: zdjecia VII 13.09.21, 23:17 bardzo fajne - ostre, mocne kolory, kolegiata bardzo wyrazna Odpowiedz Link
roseanne Lampy dla roslinek 04.10.21, 22:01 Lampka, jak przybyła-dla porównania wielkości obok leży tablet, wielkości typowego starego zeszytu szkolnego Oraz lampka w użyciu. To jest LED Na razie ustawiłam wszystkie odcienie światła na 9 godzin. Nigdzie nie zlała łam wskazówek, co wybrać. Wszędzie tylko opis rodzaju lampy... Odpowiedz Link
roseanne Jesień w okolicy 07.10.21, 20:26 Wczorajszą poranna mgła versus dziś ostre słońce. Widok na rzekę i Nun's Island Odpowiedz Link
xurek Re: Jesień w okolicy 07.10.21, 21:15 ostatnie zdjecie to cos na ksztalt sumaka / octowca. jedno z moich ulubionych drzew Odpowiedz Link
jutka1 Re: Jesień w okolicy 08.10.21, 07:04 roseanne napisała: > tak, to sumak ************ Sumaki są bardzo widowiskowe, ale też straszliwie agresywnie się rozrastają: zasadzisz jedno drzewko, po kilku latach będą z odrostów następne drzewka. Xurku, niech Cię nie kusi posadzenie sumaka u siebie w ogrodzie, bo Ci zeżre przestrzeń. :-) Odpowiedz Link
roseanne Re: Jesień w okolicy 08.10.21, 13:19 Tak, sumaki sa fajne, jako miejska poldzika zielen. Zwlaszcza obrzeza wody, drog. Odpowiedz Link
xurek Re: Jesień w okolicy 08.10.21, 16:01 nie wiem, czemu ludzie sie tego sumaka boja, jak diabel swieconej wody :). mam w osrodku nad morzem sumaki dwa, ktore przyjely sie po niezliczonych probach zasadzenia sumaka. okazuje sie bowiem, ze przestadzenie drzewka ok 1.5 wysokosci jest prawie niemozliwe - wszystkie zdychaja. prawda jest, ze "podziemine" sumak sie potem rozmnaza bezproblemowo, ale nie tak, by dzialke zarosl, jezeli sie tego nie chce. Wyciecie / wygrzebanie z ziemi niechcianego sumaka to bardzo latwa praca i bardzo niska cena za posiadanie tak pieknego rozlozystego drzewa, pod ktorym moza zalegac w lecie i ktore cieszy niesamowitymi barwami jesienia. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Jesień w okolicy 08.10.21, 23:09 Jeżeli się pilnuje, to tak - można się uporać z odrostami. Często nie pilnują. Odpowiedz Link
xurek Mühledorf I 10.10.21, 20:58 Malenka wioska doslownie "przylepiona" do wierzy chlodzacej pobliskiej elektrowni atomowej. Wszyscy Wizytujacy z Polski sa zaszokowani tym, ze ktos moze chciec mieszkac w takiej bliskosci AKW jak rowniez wygladem wsi. Tymczasem wies preznie sie rozwija, powstaja nowe piekne domy i mieszkania, jest duzo przestrzeni, wokol pola i laki oraz wybrzeze rzeki chlodzacej ekeltrownie. Rzeka z jakies 2 km przed wsia zostala podzielona na "nurt chlodzacy", uregulowany, znajdujacy sie nieco dalej od wsi oraz "nurt dziki", przeplywajacy bezposrednio za domami wsi. Jest piekny pod kazdym wzglem: ma wiele malych zatoczek ze zwirowymi i piaszczystymi plazami, piekne stare drzewa, malenkie wysepki, na ktore moza przejsc po kamieniach. Wieza chlodzaca elektrowni i "kopula" stacji kontrolnej sa wszechobecne, ale moim zdaniem nie szpeca, tylko dodaja starej wsi takiego "futurystycznego" klimatu. Mnie sie tam bardzo podoba, nawet czasem rozwazam, czy sie tam nie przeprowadzic. Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Mühledorf II 13.10.21, 09:13 Japonia miala najlepszy system zabezbieczen dopoki - no wlasnie...trzesienie ziemi oraz tsunami. Bezpieczne dopoki sie nie zatrzesie, nie przeleci tajfun lub wsiekly pozar czego w zmianach klimatycznych mozna sie spodziewac lub oczekiwac- i dlatego ludzie z Polski sie dziwia - sorry ale ten widok komina oraz twoje zdziwienie dlaczego ludzie sie dziwia jest dziwne. No tak ekologiczna elektrowina atomowa. Odpowiedz Link
xurek back to nature 13.10.21, 11:18 jako ze nie wszyscy sa na facebooku i pewnie malo kto na forum o Slasku, to wklejam to zdjecie z facebooka. Jest to byla cegielnia w Siewierzu - dla mnie niesamowite, w jakim tempie natura powraca w przemyslowe miejsca, jezeli jej sie na to pozwoli. Odpowiedz Link
ertes Re: zdjecia VII 16.10.21, 15:21 Pojechaliśmy na weekend do Las Vegas. Ostatni razem razem byliśmy tutaj w 2016 roku mimo że to zaledwie 500km od domu. Moja żona twierdzi że pustawi a według mnie jak na październik całkiem sporo ludzi. Odpowiedz Link
roseanne Re: zdjecia VII 16.10.21, 15:47 interesujace z punktu widzenia turysty. Osobiscie dla mne za duzo bodzcow- czuje sie w takich miejscach mocno zagrozona, Time square Piccadily Circus - mam tak samo Odpowiedz Link
jutka1 Re: zdjecia VII 16.10.21, 23:04 Mam tak jak Rose. Na zdjęciach wygląda cudnie (dzięki, btw), ale ja w takich tłumach i zewsząd światłach czułabym się źle. Kiedyś, jeszcze w L.A. tak nie miałam. Odpowiedz Link
roseanne Re: dzisiejszy wieczorny spacer po wsi 19.10.21, 23:20 wsi spokojna, wsi wesola przypomnialo mi sie, jak wzdluz takiego swezo nawonego i przeoranego pol szlismy do najblizszej piwiarniw Bawarii, byla pelnia i swietnie bylo widac zamek szalonego krola Odpowiedz Link
jutka1 Re: dzisiejszy wieczorny spacer po wsi 20.10.21, 16:35 Xurku, bardzo ładna ta Twoja wieś! :-) Odpowiedz Link
xurek Schafmatt.... 26.01.22, 14:55 dzisiejszego poranka. do tego niesamowita cisza i rzezkie powietrze. Odpowiedz Link
roseanne Ot zima... 25.02.22, 22:34 roseanne napisała: > piekna cisza > Tradycyjnie zdjęcia zza drzwi. Górka ze zrzucanego śniegu sięga już podestu Wejście odsniezalam dziś już dwa razy, podsypując żwirem, bo pod spodem jedna tafla lodu.. Odpowiedz Link
xurek Re: Ot zima... 26.02.22, 11:56 zima robi wrazenie, fajnie ja ogladac, ale pewnie niefajnie musiec odsniezac :) Odpowiedz Link
xurek St. Gallen 1 27.02.22, 12:24 zdjecia materialow: 1-2: czerwony jedwabny atlas i czerwona bawelniana gipiura 3-4: czarny jedwabny atlas z domieszka elastanu (super sie uklada) i czarna bawelniana gipiura 5: dzianina lniana w kolorze musztardowym a na jej tle rozne zdobyczne rodzaje gipiury Odpowiedz Link
xurek St. Gallen 2 27.02.22, 12:27 zdjecia materialow: 1-2: jedwabny atlas 3-4 jedwabna tafta 5: jedwab wyprodukowany dla kolekcj Versace Odpowiedz Link
roseanne Re: Tenerife 04.04.22, 20:43 Adejo, kolejne miesteczko w okolicy. Miejscami straszny kicz. Jeden wielki resort nastawiony na turystow zagramanicznych Odpowiedz Link
xurek Re: Tenerife 05.04.22, 09:09 Pierwsze miasteczko fajne, drugie taka troche spalnia dla turystow. W ktorym Wy jestescie? Odpowiedz Link
roseanne Re: Tenerife 05.04.22, 11:30 Pierwszym😉 Owszem miejscami troszke zapyziale, ale tu poprostu ludzie zyja, starsi, mlodsi, rodziny . Odpowiedz Link
roseanne Koniec zimy, Zurich... Ostrzeżenie! 🔥 27.04.22, 20:02 Ów folkowo historyczny ewent Palenie bałwana. Widzę, że jak zwykle zdjęcia się wkleily na opak Odpowiedz Link
roseanne Re: Koniec zimy, Zurich... Ostrzeżenie! 🔥 27.04.22, 20:04 Oficjalny plakat imprezy Drwale, bednarze, rzeźnicy i hm prasowacze? Odpowiedz Link
roseanne Re: Koniec zimy, Zurich... Ostrzeżenie! 🔥 27.04.22, 20:07 roseanne napisała: Tkarze, krawcy, kaletnicy? Odpowiedz Link
roseanne Re: Koniec zimy, Zurich... Ostrzeżenie! 🔥 27.04.22, 20:13 Random Zwracam uwagę na wisior pana rozmawiającego z policjantami Zdjęć napstykalam pod 50 ale wszystkiego się da wstawić Ciekawi mnie, jak to jest z tymi kwiatkami, czy oni wszyscy dostają, czy rozdają? Ciekawostką było też tempo sprzątania. Spore ilości końskiego nawozy, kwiatki, pozostałości zjedzenia i kubków plastikowych- jak wracaliśmy, gdy jeszcze stos płonął, widzieliśmy kilka ekip na różnym poziomie sprzedania, od składania lewej, przez ziataczy ręcznych, poprzez kilka różnych maszyn do mycia jezdni. Szybko, sprawnie i skutecznie. Chapeau bas Odpowiedz Link
xurek Re: Koniec zimy, Zurich... Ostrzeżenie! 🔥 28.04.22, 08:30 niestety nie jestem w stanie rozpoznac, co to za wisior. wyglada jak jakis woreczek badz piersiowka? bardzo fajne zdjecia, ciesze sie, ze sie na atrakcje zalapalas. Odpowiedz Link
roseanne Re: Koniec zimy, Zurich... Ostrzeżenie! 🔥 28.04.22, 14:12 wsior to precel w woreczku to chyba cech piekarzy, kilka osob mialoprecle, kilka rogaliki, kilka bulki Odpowiedz Link
roseanne Re: zdjecia VII 06.11.22, 15:10 Pora wątek odkopać, bo wszystko na pierdulach ostatnio Life is so hard for a enough rich tourist with passable language skills.... Odpowiedz Link
roseanne Re: zdjecia VII 07.11.22, 11:51 roslo toto w winnicy, jako zielona okrywa, rowniez w gaju cytrynowym. wedlug lokalsa zwie sie to wybuchajacy ogorek i jest to chwast skojarzylo mi sie troche opisywanym czasami przez Luize cucamelon - ale nie kolczaste i jak sie dotknie dojrzaly owocek to rzeczywisci atakuje - rozpryskuje nasiona we wszystkie strony nie probowalam jesc ;) Odpowiedz Link
roseanne Re: zdjecia VII 10.11.22, 11:01 Wczoraj z globusa Masa dekoracji warzywno owocowej Bezlistne gałęzie w ramach minimalistycznych choinek Masywne drzewka zielone też obecne, oczywiście Kupiłam sobie Strączek papryki i groszku, truskawki dla Małej i "wedge of lime " dla Mlodego Odpowiedz Link
roseanne Re: zdjecia VII 10.11.22, 11:03 Trochę przepychu i koloru, na rozjaśnienie pluchy i szarości listopadowej Odpowiedz Link
jutka1 Re: zdjecia VII 10.11.22, 11:24 Prawdę mówiąc, najbardziej podoba mi się to ostatnie zdjęcie. :-))) Odpowiedz Link