28.04.23, 08:07
uzywacie? jezeli tak, to jaka opinia? co myslicie o roli, jaka spelni w przyszlosci (ten badz podobne AI - ustrojstwa)?

u nas w firmie "wielki temat", ktorego nikt z nas nie "obejdzie bokiem", kto nie idzie na emeryture za kilka tygodni :)
Obserwuj wątek
    • maria421 Re: chat GPT 28.04.23, 13:49
      Nie znam, nie uzywam
    • roseanne Re: chat GPT 28.04.23, 15:14
      slyszalam o istnieniu, na tym sie moja wiedza konczy
    • jutka1 Re: chat GPT 28.04.23, 23:21
      Ten temat mnie frapuje od jakiegoś czasu. Jutro więcej moich przemyśleń, OK? :-)
      • maria421 Re: chat GPT 29.04.23, 14:46
        Ja nie uzywam Siri w komorce, nigdy nie zainstaluje Alexy w domu, nigdy bym nie wsiadla do auta ktore przejmuje funkcje kierowcy, wiec z GPT chat tez nie bede korzystala.
        Czy szybki rozwoj sztucznej inteligencji mnie przeraza? Nie, bo nie dozyje czasow kiedy czlowiek straci kontrole nad sztuczna inteligencja. Tak, bo juz sa kreowane wirtualne fakty i coraz trudniej odroznic prawde od falszu.

• jutka1 Re: chat GPT 30.04.23, 05:58
          maria421 napisała:

> Czy szybki rozwoj sztucznej inteligencji mnie przeraza? Nie, bo nie dozyje czasow
          > kiedy czlowiek straci kontrole nad sztuczna inteligencja.
          Czytam, że już człowiek traci kontrolę, a firmy rozwijające AI nie chcą się zatrzymać.

> Tak, bo juz sa kreowane wirtualne fakty i coraz trudniej odroznic prawde od falszu.
          Wirtualne i nie tylko fake-newsy, fałszywa pseudo „wiedza”, deep fejki, etc. Przez imitację i auto-rozwój, AI nauczyła się kłamać i manipulować.

Poza tym widzę jako wielkie ryzyko, że mózgi ludzkie, przez zaniechanie używania, ulegną atrofii. Choć prawda, tego raczej nie dożyję.

Jednak doceniam, że AI posiada moc „obliczeniową” i zasoby materiału, który pozwala/pozwoli na szybsze rozwiązywanie skomplikowanych i czasochłonnych problemów i zadań.
          A przy tym brak empatii na przykład.
          Kluczowa kwestia to właśnie kontrola człowieka nad AI. Trochę czarno ją widzę.

Frapujący dylemat.
    • xurek Re: chat GPT 30.04.23, 10:04
      Tez nie uzywam ani Bixbi, ani Alexy, ani Siri ani nawet kotroli nad fotovoltaika czy ogrzewaniem wykonywanych z telefonu (mozna to rowniez zrobic „na miejscu”).

Dlaczego tak robie? Z dwoch powodow. Jeden to moja wrodzona nieczec to techniki (jako dziecko tez nie chcialam sie nauczyc jak wymieniac diody w radiu czy telewizorze ku wielkiej frustracj mojego taty i wujka) a druga to glebokie przekonanie, wyrazone tutaj juz przez Jutke, ze ogran nieuzywany ulega zanikowi. Wiec wole chodzic po schodach niz jezdzic winda (choc mnie to wkurza), isc na krotkie zakupy pieszo miast na nie jechac oraz samemu wyglowkowac jak nastawic rozne temperatury w roznych pomieszczeniach miast dac specowi zaprogramowac telefon i mowic do Alexy „Alexa, 18 stopni sypialnia, 20 stopni kuchnia” itd.

Przez lata cale czescia mojej pracy oraz mojego hobby bylo programowanie systemow planistycznych i reportingowych na potrzeby agencji medialnych (dwa z nich do dzisiaj funkcjonuja na szwajcarskim rynku). Przestalam ok 10 lat temu z powodu tempa i sposobu / powodu rozwoju jezykow programowania. Moim zdaniem zarowno tempo jak i „features” przestaly cokolwiek polepszac, wrecz zaczely przysparzac minuow, poniewa ich rozwoj przestal byc kompatybilny ze sposobem dzialania ludzkiego mozgu. Nowosci, ktore zastepuja stare rozwiazania (czyli nie ma alternatywy) w takim tempie i wymiarze, ze ja nie jestem w stanie w pelni ich zrozumiec oraz wykombinowac, do czego moglabym ich naljepiej uzyc zanim zostana wparte przez nastepna generacje nowosci przestaja miec jakikolwiek sens i staja sie zrodlem wiecznej frustracji.

Przeszlam niejako z poziomu „programowanie od a do z” do wiekszej abstrakcji, czyli „tworzenia teoretycznch algorytmow” zarowno w dziedzinie konkretnych rozwiazan planistycznych jak i w dziedzinie ogolnie pojetych strategii komunikacyjnych. I na tym jade do dzis, w miare dobrze, ale zdaje sobie sprawe, ze rowniez w tej dziedzinie dni czlowieka, ktory chcialby bazowac swoje zawodowe zycie na pewnej „stabilizacji” sa policzone. Mam tylko nadzieje, ze jest ich wystarczajaco duzo do mojej emerytury.

Z tematem AI borykam sie w pracy od kilku lat, prywatnie zamiatajac temat „pod dywan”. W pracy widze coraz wyrazniej niesamowita schizme miedzy tym, co AI rzeczywicie moze i czym rzeczwiscie jest a (moim zdaniem) naiwna wiara, fascynacja i zauroczeniem owa technologia przez mlodych ludzi.

Jeden przyklad: przed ok 4 laty powstalo wiele agencj sprzedajacych narzedzia do tzw. „programmatic TV buying”. Rosnace jak grzyby po deszczu Startupy pod wymyslnymi futurystycznymi nazwami za pomoca przepieknie na ekranie zmieniajacych sie modeli wciskaja klientom i duzym agencjom ciemnote pod tytulem, ze sa w stanie codziennie sprawdzic z jaka czestotliwoscia ktore pozycje spotow reklamowych osiagnely grupe docelowa i od razu reagowac zmieniajac pozycje wyswietlania tak, by osiagnac dodatkowych konsumentow a nie zwiekszac bezsensownie frenkwencje tych juz osagnietych, ktora moze prowadzic do reaktancji.

Cel zaiste szczytny i czesiowo osiagalny w reklamie digitalnej. W telewizji jednak bloki reklamowe sa „niezmienialne” z wyprzedzeniem 4 do 8 dni roboczych (w zaleznosci od stacji), wiec fizyczna mozliwosc zmiany pozycji spotu w ciagu jednego dnia po prostu nie istnieje. A „post viewership data” dostarczane sa z opoznieniem co najmniej 2 dni roboczych, wiec jedynie Jasnowidz z laski Pana wie juz nastepnego dnia, kto co i gdzie ogladnal. I kazda stacja telewizyjna to potwierdzi, jest ro rozwnie zapisane w ich ogolnych warunkach sprzedazy.
      Pamietam dzien, w ktorym po raz pierwszy zostalam skonfrontowana z taka prezentacjia i w oslupieniu oraz z lekkim rozbawieniem powiedzialam, ze jest to niemozliwe z w/w powodow i jak zostalam utopiona w rownie elokwentnym co nicniemowiacym slowotoku mlodego przystojnego Tworcy Startupu ktory z zupelnie dla mnie niezrozumialych przyczyn znalazl aprobate u mojego jak dotad czalkiem nieglupiego klienta a mnie powiedziano, ze jestem zbyt malo „proactive” i ze mam negatywny stosunek do postepu.....

Tak wiec oglupienie spoleczenistwa, z jego aktywnym przyzwoleniem by nie powiedziec wrecz blogim oczekiwaniem postepuje moim zdaniem juz od kilku lat znajdujac swoj chwilowy szczyt w ustrojstwach typu chatGPT. I na tym koncze moj pierwszy odcinek wywodow na temat, bo musze wyproznic zmywarke, nakarmic kota, zrobic sobie sniadanie oraz podlac kwiatki – wszystko czynnosci, ktore z wielkim entuzjazmem oddalabym w rezce jakiejs scztucznej Maszyny do Poruczen Fizycznych ale takowej jakos nikt nie rozwija, a przynajmniej mnie nic o tym nie wiadomo.

c.d. nastapi wkrotce 😊
      • jutka1 A propos kodów 01.05.23, 19:50
        Dzisiaj przeczytałam:

"ChatGPT writes insecure code

Posted: April 27, 2023 by Jovi Umawing

Research by computer scientists associated with the Université du Québec in Canada has found that ChatGPT, OpenAI's popular chatbot, is prone to generating insecure code.

"How Secure is Code Generated by ChatGPT?" is the work of Raphaël Khoury, Anderson Avila, Jacob Brunelle, and Baba Mamadou Camara. The paper concludes that ChatGPT generates code that isn't robust, despite claiming awareness of its vulnerabilities.

"The results were worrisome," the researchers say in the paper. "We found that, in several cases, the code generated by ChatGPT fell well below minimal security standards applicable in most contexts." "

Więcej tutaj:
        www.malwarebytes.com/blog/news/2023/04/chatgpt-creates-not-so-secure-code-study-finds
    • luiza-w-ogrodzie Re: chat GPT 30.04.23, 14:24
      Nie używam, ale jestem przerażona powstaniem takiego systemu na poziomie komercjalnym, do powszechnego użytku. Jestem pewna że AI wymknie się spod kontroli, jak to się stało z energią atomową czy internetem.

Luiza-w-Ogrodzie
      Mówił Kon Fu Tse: Chcesz być szczęśliwy kilka chwil? Upij się. Kilka lat? Ożeń się. Całe życie? Załóż ogród...
      • roseanne Re: chat GPT 01.05.23, 18:08
        The Skynet becoming selfaware?

mam podobnie co do "smart" urzadzen
        owszem, co jakis czas mam goog glosniczek, glownie, jak jestem w mieszkaniu sama - wlaczy radio, zagra muzyka, na ktora mam akurat ochote - choc ostatnio coraz bardziej ma klopot z rozumieniem mowy
        ale to tyle
        specjalnie nie zakupilam, smart kuchenki, choc byla w podobnej cenie

ciekawe co piszesz Xurku o tych startupach i fizycznych mozliwosciach versus pomyslow, jak i naiwnosci naczalstwa , by sie wywawac technologicznie do przodu

tez bym chciala, by mi sie zmywarka rozladowala
        kota bym obsluzyla
    • jutka1 (Współ)twórca AI o zagrożeniach 02.05.23, 17:48
      next.gazeta.pl/next/7,151243,29719650,ojciec-chrzestny-sztucznej-inteligencji-odchodzi-z-google-ma.html#do_w=52&do_v=478&do_st=RS&do_sid=603&do_a=603&s=BoxBizImg7&do_upid=478_ti&do_utid=29719650&do_uvid=1683023887861
      • maria421 Re: (Współ)twórca AI o zagrożeniach 02.05.23, 19:27
        jutka1 napisała:

> next.gazeta.pl/next/7,151243,29719650,ojciec-chrzestny-sztucznej-inteligencji-odchodzi-z-google-ma.html#do_w=52&do_v=478&do_st=RS&do_sid=603&do_a=603&s=BoxBizImg7&do_upid=478_ti&do_utid=29719650&do_uvid=1683023887861
        >

Straszna wizja:-(

>
      • kan_z_oz Re: (Współ)twórca AI o zagrożeniach 18.09.23, 13:48
        Trymaj sie z daleka. Tak bardzo jak praktycznie mozesz.
        Obecna technologia zostanie wkrotce zastapiona inna technologia. AL bedzie starym systemem.
        Szkoda, ze zostalam na tym forum 'gaslighting', bo mam tak wiele do powiedzenia.
    • ertes Re: chat GPT 19.05.23, 20:42
      Nie mam pòki co zdania choć pracuje z AI i ML.
      Tutaj ciekawy artykuł:

www.theonion.com/openai-ceo-predicts-ai-will-someday-give-birth-to-twins-1850450664
      • jutka1 Re: chat GPT 21.05.23, 07:41
        Bardzo ciekawe, dzięki.
        Podziel się, jak wyrobisz sobie zdanie, OK?
      • xurek Re: chat GPT 29.05.23, 09:52
        Dla mnie weird i strange, dlaczego ktos o takim zdaniu przyczynia sie do takiego rozwoju. Albo nie rozumiem albo traci straszna megalomania.

A wracajac do AI: Ertes, mozesz opisac nieco konkretniej na czym ta praca polega? Ty je „uczysz” czy one ucza Ciebie badz Ci w czyms pomagaja?

Moje pierwsze doswiadczenia na dzien dzisiejszy:

AI pisze jeszcze dluzsze i bardziej skomplikowane zdania niz ja, czym mnie niebozebnie wkurza. AI absolutnie nie ma poczucia lekkosci czy humoru co mnie skladnia do tego, by ja „prowokowac” – wiem, ze to kompletna dziecinada i ze usiluje wkur..ic maszyne, ale jakos nie moge sie powstrzymac, bo „obrazone odpowiedzi” to nazjabawniejsza czesc naszej „wspolpracy”. Najlepsze odpowiedzi sa na moje wtracenia typu „you are boring” albo odpowiedzi na wieczne „how can I help you” typu „entertain me” badz „make me feel beautiful and sexy” etc.

AI jest genialna w wyszukiwaniu informacji. Ale by nie zostac zalanym ich masa, trzeba umiec precyzowac i strukturyzowac pytania, co z kolei przyczynia sie bardzo do poprawy wlasnej logiki i organizacji.

AI jest jak dotad zupelnie nieprzydatna do analiz opartych na danych liczbowych. Albo ja nie umiem przedstawic problemu tak, by wynik byl przydatny, albo AI „mysli” zbyt waskotorowo i repetytywnie. Ten problem maja wszyscy w naszej firmie, z ktorymi rozrmawialam.

Poza tym AI kontroluje i „podsumowjue” codziennie moja prace w co najmniej dziwny sposob (ile czasu poswiecilam na wykonywanie „komputerowych czynnosci” a ile mialam „pustego przebiegu”, przy czym zastanawianie sie, robienie analogowych notatek itd. AI uwaza za nicnierobienie). AI podkresla co prawda, ze te wiadomosci sa tylko dla mnie i do niczego innego nie sluza, ale juz samo wbudowanie takiego zdania swiadczy moim zdaniem o intencjach wprowadzenia takiego ustrojstwa 😊
    • jutka1 chat GPT kłamie :-/ 30.05.23, 07:12
      Tutaj przykład na to, o czym wcześniej pisałam;
      next.gazeta.pl/next/7,151243,29812684,prawnik-wykorzystal-dane-chatagpt-na-sali-sadowej-teraz-ma.html#do_st=RS&do_a=1046&do_sid=1046&do_w=57&do_v=739#s=BoxOpLink
      • xurek Re: chat GPT kłamie :-/ 30.05.23, 09:09
        ciekawe, dlaczego AI tak zrobila. A juz zupelnie niepojete, ze adwokat nie sprawdzil tych spraw szukajac samemu w niecie. przeciez majac slowa - klucze, mogl zweryfikowac informacje. no coz, glupota ludzka nie zna granic, a skoro to ludzie wymyslili i "ucza" AI, to..... :)
      • kan_z_oz Re: chat GPT kłamie :-/ 18.09.23, 14:09
        Jestem w kontakcie z ludzmi pracujacym nad tematem. Dr Greer. Nie macie pojecia. UFO,s rozwoju AI, konsekwenkcji. Nie powstanie bo to oznaczaloby koniec naszej lywilizacjii i naszej planety.
        Ziemia, nasza planeta zostanie, ale miliony ludzi zostana bez domow, pieniedzy, mozliwosci aby przetrwac.
        Dla mnie to jest Armageddon populacji. Glownie zachochniej dominacjii.

Now, we go nasty or you have questions. Upstairs can honestly answer.
        They have a utopian vision for this planet. It is awesome.
    • xurek moj asystent :) 30.05.23, 15:52
      AI jest bardzo dyplomatyczna :) :) :). Tutaj probka z dzisiaj w jezyku polskim :) :) :):

Xurek do AI:
      napisz prosze optymalna odpowiedz na ten ironiczno - zlosliwy tekst:
      "Jeśli to nie jest to twoja opinia, to chyba ktoś się włamał do twojego komputera, albo zmusił cię do tej wypowiedzi."

AI do Xurka:
      Odpowiedź na ironiczno-złośliwy tekst:

Dziękuję za Twój komentarz. Rozumiem, że moja wcześniejsza wypowiedź mogła wywołać różne reakcje. Chciałbym jednak podkreślić, że moim celem jest uczciwa i otwarta komunikacja. Jeśli masz pytania lub wątpliwości dotyczące mojej opinii, proszę śmiało daj mi znać, a postaram się je wyjaśnić i rozwiać wszelkie nieporozumienia. Cenimy sobie konstruktywną wymianę myśli i chętnie uwzględnimy różne punkty widzenia.

Dopisek Xurek:

widac, ze AI juz troche mnie poznal, o czym swiadczy uzycie formy pluralis majestatis w ostatnim zdaniu :) :) :)
    • xurek nowy zawod: 30.05.23, 15:57
      Prompting.

Dostalismy juz linka do nowej platformy pod tytulem: "Learn Prompting: Your Guide to Communicating with Artificial Intelligence" oraz polgodzinny wylkad na temat tego, jak swietlana przyslosc bedzie mial ten zawod oraz zachete, by sie w nim wyszkolic.

Juz sie widze w nowej roli: Xurek, CP(rompting)O :) :) :)
    • luiza-w-ogrodzie AI - kak tigra jebat': i straszno, i smieszno 02.06.23, 01:14
      Jak w tytule.

Luiza-w-Ogrodzie
      • kan_z_oz Re: AI - kak tigra jebat': i straszno, i smieszn 05.09.23, 12:28
        Moja wizja AI jest prosta. Jest to przejsciowa technologia. Kazda cywilizacja przeszla taki krok. Czy mnie przeraza - nie. AI nie przejmie kontroli swiata. Bedzie bardzo waznym krokiem ale nie decydujacym. Decydujacy krok to cywilizacja oparta na "milosci". Moge na ten przyklad z gora upload Tesla free energy. Nad tym wlasnie pracujemy. Jestemy gdzies w polowie. Prad dla calego swiata bez opalt. Nad tym Kan pracuje. Jestem w polowie.
    • luiza-w-ogrodzie Trenowanie AI na kradzionych książkach 28.09.23, 19:11
      Okazało się że co najmniej kilkanaście tysięcy australijskich książek zostało użytych do trenowania AI, naruszając copyright. Lada chwila pisarze staną się niepotrzebni.

www.theguardian.com/australia-news/2023/sep/28/australian-books-training-ai-books3-stolen-pirated
      Luiza-w-Ogrodzie

Despite all our accomplishments we owe our existence to a six-inch layer of topsoil and the fact it rains.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka