don2 07.10.05, 11:00 jakis przedmiot czy cus Cos co ma jeszcze z Polski,cos co wedruje z nim od poczatku emigracji ( maz lub zona sie nie liczy ) Cos co nie ma zadnej wartosci i nie sluzy do niczego (maz sie nie liczy ) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kan_z_oz Re: Kto z Was ma 07.10.05, 11:12 Mam wciaz kilka zestwow poscieli, ktorych nigdy nie uzywalam. Dostalam je w prezencie od rodziny tuz przed wyjazdem do Oz. Nie nadaja sie na zadna austarlijska koldre czy poduszke. Szkoda wyrzucic bo 100% bawelna. Ostanio sciele lozko psu aby zrobic z nich jakis uzytek. Pzd Odpowiedz Link
don2 Re: Kto z Was ma 07.10.05, 11:21 Moja Mama ma taka wstretna lampke nocna,ktora jest jeszcze poniemiecka.Stoi gdzies na szafie i nie wiadomo po co wziela ja ze soba.O kompletach poscieli nie wspomne ,gdyz usiluje od nieomalze dziesiatkow lat,kazde swoje dziecko tym obdzielic i nikt nie chce. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Kto z Was ma 07.10.05, 11:30 Poniewaz wyjezdzalam "na wakacje", to wtedy nic z rzeczy "domowych" ze soba nie mialam. Po jakims czasie rodzice przez kogos wyslali mi wlasnie posciel. Ani za wielka woda, ani we Francji nie pasowala do wymiarow, wiec lezala sobie. Zupelnie absurdalna rzecza, ktora ze soba wzielam, byla tarcza mojego liceum. Po kiego grzyba, nie wiem, bo chyba nawet na nia nie zerknelam przez te wszystkie lata. Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Kto z Was ma 07.10.05, 11:39 Mam jeszcze firanki. Jedna wisi w pralni wiec sie przydala - 3 leza od 14 lat w szafie, tez mi szkoda wyrzucic. Byla to moja chluba w Polsce, takie ladne. Moglabym zawiesic ale mi sie nie chce. Moze jak mole nie zjedza albo nie rozpadna sie ze starosci za jakies nastepne 10 lat. Wstaliscie juz golabeczki? a kawe juz wypiliscie? Kan Odpowiedz Link
don2 Re: Kto z Was ma 07.10.05, 11:43 ja juz wstalem skoro swit :)) o 9.00. Kawe oczywiscie wypilem.Cos mi ta Jakobs nie podchodzi ,ale przywiozlem ja z PL Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Kto z Was ma 07.10.05, 11:45 to nie mielisz kawy i nie parzysz swiezej? Nie pij tej ze sloika, bo to meczarnia okrutna. Kan Odpowiedz Link
don2 Re: Kto z Was ma 07.10.05, 11:50 Nie mle i ostatnio mniej kawy pije ( wiek ! ) jest taka neskaffe obrazek zaglowca i Colombia sie nzywa,ta jest ok. Odpowiedz Link
xurek Re: Kto z Was ma 07.10.05, 11:50 Posciel zostala sprezentowana Behemotowi, ktory po lekkich przerobkach nagial ja do szwajcarskich wymiarow i teraz katuje meza tym spaniem na haftach :))). Obrusy lniane haftowane takoz. Mam troche srebrnej bizuterii jeszcze sprzed emigracji, poza tym jak juz to juz: jadalnia plus toaletka po dziadkach wedruja dzielnie razem ze mna, aczkolwiek doszlusowaly dopiero, jak sie dorobilam metrazu. Poza tym maszynka do miesa, ktorej jeszcze nikt nie uzyl :)). Xurek Odpowiedz Link
maria421 Re: Kto z Was ma 07.10.05, 11:59 Wlasciwie tylko troche bizuterii, ktora wywiozlam na sobie. Zloty piersionek, ktory dostalam od rodzicow na 18 urodziny, zloty lancuszuek z krzyzykiem, ktory dostalam od nich po maturze, zegarek kupiony za wlasne pieniadze. Wszystko lezy w szufladzie jako pamiatki dla przyszlych pokolen. Odpowiedz Link
don2 Re: Kto z Was ma 07.10.05, 12:04 :))))))))))) z powodu maszynki do miesa (takiej na korbe) to do dzisiaj mam wymowki od matki ! jeszcze latach 80-tych "pozyczylem" i zapomnialem oddac,zginela gdzie w tumanach wedrownych sciezek ! Ona ja miala od podobno 1946 pewnie tez poniemiecki spadek :)) Odpowiedz Link
xurek jezeli to cos moze poprawic, 07.10.05, 12:06 to chetnie oddam moja :)))). Nie taka stara, ale na korbke. No i blyszczy sie jak nowa :))) Xurek Odpowiedz Link
jutka1 Re: Kto z Was ma 07.10.05, 12:11 Kupisz na kazdym targu w PL, osemka za stowe, jak stara, pardon: jak nowa. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Kto z Was ma 07.10.05, 13:01 Tez do dostania na targu, bez problemu. Notuje, ze najlepszy rozmiar. Odpowiedz Link
xurek co wy za maszynki macie? 07.10.05, 13:27 moja nie ma zadnych numerkow, ale o lie dobrze sobie przypominam, to ma wymieninne te "przednie tarcze" z dziurkami. Jedne sa wieksze, inne sa mniejsze. Czy to o to chodzi? Xurek Odpowiedz Link
don2 Re: co wy za maszynki macie? 07.10.05, 13:29 tak,numery oznaczaja wielkosc tych dziurek w tarczy. Odpowiedz Link
don2 Re: Kto z Was ma 07.10.05, 19:50 wspomnenie: Z jakiejs okazji bylem zmuszony zalozyc garnitur.jedyny jaki mialem to byl z polski ( to bylo 2 lata po wyjezdzie)Wczesniej nie musialem i wisial w szafie.Zakladam i cos wyczulem w kieszeni marynarki,wyciagam a to 20 000 zl w roku wyjazdu to byla kupa forsy-prawie 40 lat temu! Kto pamieta ile to bylo warte:)) Bylem wsciekly ,ze nie przepilem tego .I pomyslalem sobie ,co by bylo gdyby celnik wyciagnal te pieniadze w czasie kontroli walizki.To byly czasy ! Kilka lat pozniej przydalo sie,ale sila nabywcza juz sie zmienila-to byla lekcja inflacji :)) Odpowiedz Link
maria421 Re: Kto z Was ma 07.10.05, 19:54 Moje wspomnienie: kiedy juz sie troche urzadzilam na obczyznie, rodzice przyslali mi troche rzeczy, nieodzowna posciel, ale tez niektore moje ksiazki. Otworzylam jedna z nich i znalazlam w niej zasuszony bukiecik fiolkow, ktory dostalam jeszcze w liceum od jednego adoratora.... Aaaach... Odpowiedz Link
sabba Re: Kto z Was ma 07.10.05, 22:30 stara tarka do ziemanikow i jarzyn. Juz chcialam kilka razy wyrzucic u kupic nowa ale jakos jeszcze chyba nie naszedl jej czas. Stara deseczka do krojenia, juz posrodku wyzlobiona, niedligo chyba wytne dziure No i Kielbasa, szmaciana lalka:) Odpowiedz Link
morsa Re: Kto z Was ma 07.10.05, 23:59 Rzeczy z racji tzw. Przeniesienia mienia: posciel, szklo (kieliszki, szklanki), serwisy kuchenne (niektore jeszcze w kartonach!), ksiazki i plyty LP, i jeszcze duzo dupereli, ktore leza w kartonach na strychu. Kiedys musze to wszystko przejrzec....... Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Kto z Was ma 08.10.05, 00:22 Obrusy - serwety haftowane i takie w kaszubskie wzory.(od Babci - nie wolno wyrzucic) takie cos do przeciskania ziemniakow i drugie urzadzenie do robienia pierogow. wyglada jak taca z dziurami na owe pierogi. Osobiscie nie uzywalam, ale to prezenty wiec nie wyrzuce:) duzo rzeczy z PL nie "wywiozlam" bo ograniczenia wagowe w samolocie. Odpowiedz Link