chris-joe 22.11.05, 02:12 sluchacie? znacie jakies dobre? mozecie polecic? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chris-joe Re: podcasts 22.11.05, 11:15 ipod + broadcast = podcast Audycje radiowe (niektorzy twierdza, ze wrecz przyszlosc "radia") w postaci plikow zciagalnych z sieci i ladowalnych na odtwarzacze do wysluchania wg. wlasnego grafiku. Te i owe "established" stacje juz daja opcje podcastow na swych stronach, wiele stacji alternatywnych, jak i calkiem prywatnie montowane przez zapalencow i umieszczane w sieci. Odpowiedz Link
czajek76 Re: podcasts 22.11.05, 18:01 Ja slucham "Nature Podcast", dla Zonki sciagam "Best Accounting Practices". Poza tym Ebert&Roeper, jesli nie mam czasu obejrzec w TV. Podobno jest jakis swietny podcast o tematyce naukowej (cos mi kumpel wspominal) ale nie zapamietalem nazwy wiec nie znalazlem. Ale moge sprawdzic, dam znac. Odpowiedz Link
czajek76 Re: podcasts 22.11.05, 19:34 Ten podcast nazywa sie Science Friday. Jest na glownej stronie podcastow, numer 31. Odpowiedz Link
jutka1 Re: podcasts 23.11.05, 04:19 Bardzo lubie nie miec zielonego pojecia, o czym p/o rozmowcy rozmawiaja :-))) Tak tylko sie wtracam, z przekory ;-) Odpowiedz Link
ertes Re: podcasts 23.11.05, 04:40 Jutko, podcast to jest na przyklad audycja radiowa nagrana tak jak piosenka na komputerze a potem skopiowana na ipoda czy insze ustrojstwo odgrywajace mp3. Jak juz nagrasz to gdy jedziesz metrem, idziesz, biegniesz zakladasz sluchawki na uszy i zamiast muzyki sluchasz... podcast. Nie BROADcast a PODcast, got it? ;) hehe Ostatnio robi sie to u nas dosc popularne ale pewnie dla tych co maja daleko do pracy :) Nie martw sie, jak wszystko inne dojdzie i za jakis czas do Europy ;) I jeszcze jedno na primie mowia ze jakas francuzka chciala otworzyc drzwi w samolocie zeby zapalic. Czyzby to Lucjatko bo cos zniknelo ostatnio? Odpowiedz Link
jutka1 Re: podcasts 23.11.05, 04:44 Babe, ja rozumiem zasade i gre slow, tylko nie rozumiem, po co miec na iPodzie radiowe nagrania? Ale to ja ... PS. Lucja nie pali od paru dobrych lat, z tego co pamietam.. Odpowiedz Link
ertes Re: podcasts 23.11.05, 04:55 W takim samym celu jak i muzyke :) Kiedys nosilo sie male radyjka a teraz audycje na iPodach. O tyle to lepsze ze na ten przyklad taki czajek slucha audycji z UK. ech ta Europa 100 lat za Murzynami ;) Odpowiedz Link
czajek76 Re: podcasts 23.11.05, 20:08 Amerykanie uwielbiaja ipody, podcasty i tym podobne nowinki. Z podcastami jest tak, ze kiedy dojezdzaja spory kawal do pracy (po jednej sztuce Amerykanina na samochod) to chca posluchac tego co lubia. Niektorzy twierdza, ze czas spedzony w aucie to ich ulubiona czesc dnia, nikt im nie przeszkadza, i tak nic nie moga poradzic na korki wiec sobie siedza i sluchja podcastow. W komercyjnych stacjach radiowych w godzinach szczytu 50% czasu to reklamy wiec ludzie albo sluchaja swojej muzyki lub wlasnie podcastow albo sie przerzucaja na radio satelitarne. Za ok 30-40$ miesiecznego abonamentu masz bardzo konkretne stacje, ktore graja wylacznie to co lubisz. Innym ulubionym gadzetem jest TIVO, ktore jest absolutnym hitem wsrod moich znajomych :) Odpowiedz Link
ertes Re: podcasts 23.11.05, 20:23 > stacjach radiowych w godzinach szczytu 50% czasu to reklamy A wystarczy wlaczyc Jack-FM i proporcje sa okolo 5% lub ewentualnie podlaczyc iPoda do radia samochodowego :) > Niektorzy twierdza, ze czas spedzony hmm bylo nie bylo mieszkam na tym kontynecie ponad 15 lat a jeszcze nigdy nie spotkalem sie z takim twierdzeniem a powiem ze wrecz odwrotnie, czesto, gesto przy water cooler slyszy sie rozmowy i narzekania na temat traffic'u. Nie dalej jak wczoraj bedac u dentysty ponarzekalismy sobie jak to rosnie liczba samochodow na drogach i jak to coraz wiecej ludzi sie sprowadza do Kalifornii. Tivo, jakos do tej pory nie potrafie zrozumiec co w tym lepszego jak zwykly magnetowid czy DVD recorder. Dodatkowo trzeba co miesiac placic. Odpowiedz Link
czajek76 Re: podcasts 24.11.05, 04:02 Ja tez slucham Jack-FM, jest super :) Ale prawda jest taka ze w godzinach 8.10 - 8.45 (czyli kiedy jedziemy z Zonka do pracy) nawet Jack gra sporo reklam. Jest za to w LA calkiem sporo ludzi dla ktorych wydatek tych 30$ na satelite jest niezauwazalny. Co do korkow - to ludzie owszem narzekaja, ale te opinie o czasie spedzonym w samochodzie slyszalem niezaleznie od dwoch osob. Stad zreszta taka popularnosc podcastow - przynajmniej czas spedzony w korku nie jest zmarnowany. Tivo - to jest po prostu gadzet. Jak nie masz - znaczy nie jestes czlowiekiem sukcesu w LA. Bo przeciez jesli jestes czlowiekiem sukcesu to cie stac lekka raczka nawet jesli nie uzywasz (bo przeciez czlowiek sukcesu nie ma czasu na ogladanie telewizji bo jest towarzysko rozrywany). Podobnie jak plazma TV. My poki co sie nie dajemy trendowi - nie mamy nawet kablowki, tylko publiczne kanaly :) Odpowiedz Link
staua Re: podcasts 24.11.05, 04:07 Albo NPR. Lokalne stacje sa wszedzie. Odzywa sie przeciwniczka gadzetow :-) Odpowiedz Link
staua Re: podcasts 24.11.05, 04:08 Albo NPR - lokalne stacje sa wszedzie. Chyba, ze komus nie odpowiada ideologicznie... Odzywa sie przeciwniczka gadzetow :-) Odpowiedz Link
jutka1 Re: podcasts 24.11.05, 08:48 Tez lubilam NPR. Ja to nawet palmtopa nie mam :-))) OK, OK, komorke mam, gizmota czyli laptopa, i gizmota No.2 czyli aparat cyfrowy. Wiecej gadzetow nie posiadam :-)) Odpowiedz Link
staua Re: podcasts 24.11.05, 04:05 Nie slucham, z przekory (a troche dlatego, ze mam Palmtop od dawna i jego funkcje mi wystarczaja) nie mam iPoda (jako jedyna osoba, ktora znam chyba). Slucham zreszta tylko NPR. Odpowiedz Link
staua Re: podcasts 27.11.05, 02:35 Idac tym tropem, powinnam chodzic w pizamie do labu (ogolnie obowiazujacy trend campusowy :-)) Odpowiedz Link
czajek76 Re: podcasts 28.11.05, 01:55 A gdybys u nas pracowala to bys mogla przychodzic w tank-topie, szortach i flipflopach :) Za to kocham Kalafiornie :) Odpowiedz Link
staua Re: podcasts 28.11.05, 04:10 U nas tez moge :-)(tak, teraz tez widze tak ubrane osoby, oczyiscie najmodniejsze sa pizamy) I wcale mnie to nie cieszy. Panny oblewajace sobie rozne odkryte czesci ciala cieklym azotem albo roztworem radioaktywnego izotopu, potykajac sie w swoich flipflops nie naleza do rzadkosci. Odpowiedz Link
ertes Re: podcasts 28.11.05, 04:39 Przejrzalem iTunes pod katem podcastow i sie zdziwilem ze jest tego tak wiele. Commies z NPR sa rowniez, ale i mnostwo innych. Staua, jak wyglada ubior pizamowy? Odpowiedz Link
staua Re: podcasts 28.11.05, 16:01 To sa normalne pizamy! Dlatego to jest takie dziwne! Podejrzewam, ze studenci mieszkajacy w dorms na campusie za pozno wstaja i nie zdaza juz sie ubrac na wyklady :-) Fakt, ze to powszechne tutaj. No, ale Stony Brook nie mozna uznac za szczyt awangardy. Nie moge sie juz doczekac Bostonu. Odpowiedz Link