Dodaj do ulubionych

flagi narodowe

23.04.06, 02:10
Zakupilem wlasnie nowa flage kanadyjska i wywiesilem z balkonu, bo stara
zlachala mi sie przez zime. Nie, zadna narodowa feta sie nie zbliza.

Czy uzywacie flag swych nowych krajow? A ci co w PL- czy wywieszacie
bialo-czerwona?

Nie zamierzam ukrywac, ze wywieszanie liscia klonowego w Montrealu zawiera
dosc silny element deklaracji -jesli nie prowokacji- politycznej...

Obserwuj wątek
    • ewa553 Re: flagi narodowe 23.04.06, 09:11
      w Niemczech flagi narodowe wywieszaja raczej tzw. elementy. Jesli widzisz
      np. w ogrodkach dzialkowych taka flage, to mozesz wiedziec ze to nie sa
      najprzyjemniejsi ludzie i lepiej omijac ich. Poniewaz w moich ogrodkach jest
      bardzo miedzynarodowe towarzystwo, chcialam poczatkowo wywiesic polska flage,
      ale rozmyslilam sie. Nota bene udalo mi sie, bo moj jedyny sasiad ogrodkowy to
      Wloch (ze zmieniajacymi sie wloskimi zonami), wiec jest wyjatkowo przyjemnie.
      Chod znam dwa slowa na krzyz po wlosku, staram sie je wykorzystywac i jest mi
      szalenie milo jak on mnie tez po wlosku pozdrawia itepe. Przepraszam, ze zaraz
      pierwszy wpis lekko skurviajacy:)))))
      A wracajac do adremu: we Wloszech widze od dwoch lat w wielu miejscach te
      piekne teczowe flagi, czesto z napisem peace. To mi sie podoba.
      • bird_man2 Re: flagi narodowe 23.04.06, 11:43
        ewa553 napisała:

> w Niemczech flagi narodowe wywieszaja raczej tzw. elementy.
        5 punktow za obserwacje..jest dokladnie tak jak napisalas i to z przewaga
        obywateli bylego DDR-u..

pozdrawiam
        ptaszek
    • jutka1 Re: flagi narodowe 23.04.06, 09:40
      Nie wywieszalam zagranica, w PL tez nie wywieszam.
      :-)
    • ani-ta Re: flagi narodowe 23.04.06, 11:12
      nie wywieszalam i nie wywieszam.
      flagami w bloku zarzadza administracja:)

flagi szwedzkie w kazdym ogrodku przydomowym 15lat temu wzbudzaly moje glebokie
      zdumienie:) potem wytlumaczylam to sobie, tym, ze "tyczke" od flagi stanowil
      odgromnik:) wiec skoro juz stal i gorowal nad domem jako ta przerosnieta tyka od
      fasoli... to mogl byc zwienczony i flaga:)
      • icaro Re: flagi narodowe 23.04.06, 18:48
        w hiszpanii wywolalbym szok dla sasiadow gdybym wywiesil zarowna hiszpanska lub
        polska flage.to w zasadzie domena instytucji i urzedow pañstwowych;rowniez na
        boiskach pilkarskich.hm,oprocz cataluña y euskal herria gdzie widziano by to
        jako prowokacje.nie przywiazuje sie tu duzego znaczenia do flagi,hymn hiszpanski
        nie ma rowniez slow... :) w hiszpani predzej powiedz ci ze sa z danego regionu a
        dlugo pozniej ze sa hiszpanami(np. : ja jestem z andaluzji;ja jestem z walencji etc)
        • chris-joe Re: flagi narodowe 23.04.06, 20:20
          W Kanadzie lubimy wywieszac flagi- najczesciej kanadyjskie, czasem rowniez
          prowincjonalne. Widuje sie je czesto w oknach, na balkonach, przy domach, na
          akcesoriach i roznej innej konfekcji.
          Spiesze rowniez wyjasnic, ze -w przeciwienstwie do DE- nie jest to wcale domena
          "elementu" :)

Oczywiscie, Amerykanie w swej slabosci do barw narodowych bija nas na glowe.

Z Amerykanami moze sie w tym wzgledzie rownac jedynie Quebec. Przy czym chodzi
          tu o choragiewki (proporczyki, naklejki, plakietki, naszywki itp.) quebeckie,
          rzecz jasna, a nie -bron boze!- kanadyjskie :)
          • maly.ksiaze Re: Pelna dekoracja 23.04.06, 20:25
            Moje corka oflagowala latem donice przed garazem. Przez pewien czas mielismy
            caly komplet (PL, CAN i USA). Wlasciwie to nie wiem dlaczego...

Pozdrawiam,

mk.
            • chris-joe Re: Pelna dekoracja 23.04.06, 20:31
              natomiast dawno temu, jeszcze w Vancouver, w silowni, przyuwazylem przystojniaka
              z pieknosci orlem w koronie wytatuowanym na ramieniu...

dodam, ze sam zadnych tatuazy nie posiadam, choc czasem mnie kusi.
        • don2 Re: flagi narodowe 27.04.06, 10:16
          Odpowiadasz na :
          icaro napisał:

> w hiszpanii wywolalbym szok dla sasiadow gdybym wywiesil zarowna hiszpanska lu
          > b
          > polska flage.to w zasadzie domena instytucji i urzedow pañstwowych;rowniez
          > na
          > boiskach pilkarskich.hm,oprocz cataluña y euskal herria gdzie widziano by
          > to
          > jako prowokacje.nie przywiazuje sie tu duzego znaczenia do flagi,hymn
          hiszpansk
          > i
          > nie ma rowniez slow... :) w hiszpani predzej powiedz ci ze sa z danego
          regionu
          > a
          > dlugo pozniej ze sa hiszpanami(np. : ja jestem z andaluzji;ja jestem z
          walencji

Nie mam zwyczaju sie czepiac drobnostek itp ktore mozna uznac za wolna fantazje
          (delikatnie mowiac)a ,ktore to mozna wyczytac w niektorych postach :)))
          I jak wiadomo Hiszpanie znam glownie z krotkiego pobytu.To co niejaki icaro
          skomponowal moge tylko okreslic krotko:bzdura i to horrendalna bzdura !
          Jak wszem wobec wiadomo Hiszpanie to jedna z nacji najbardziej i bezkrytycznie
          kochajacych swoj kraj.Do przesady i megalomansko oraz szowinistycznie.
          Slowo :Espana i Espanol ,jest odmieniane i wymieniane co 2 minuty.Flaga i
          barwy narodowe sa obowiazkowym elementem wszedzie wystepujacym.Hiszpan co
          drugie zdanie zauwaza ,ze jest Hiszpanem i ,ze tu wlasnie jest Hiszpania i
          panuja hiszpanskie prawa i zwyczaje itp itd bez konca. Osobiscie slyszalem i ze
          slownikiem w reku przetlumaczylem zdanie ,ktore wyglosil GW do kierowcy :Madrid
          i Valencje zaliczamy do RE i wszedzie obowiazuja te same przepisy-podpisz
          mandat wystawiony przez policje w Valencji a zaplacisz w Madrycie.I byc moze z
          wylaczeniem niektorych Baskow zawsze Hiszpan zaczyna od tego ,ze jest Hiszpanem
          a pozniej zaznacza skad.natomiast w rozmowie z innym Hiszpanem,oczywiscie
          czesto gesto wystepuje wymienianie miejsca zamieszkania a jeszcze czesciej-
          pochodzenia z prowincji np.Estramadura,Asturia itp

w hiszpanii wywolalbym szok dla sasiadow gdybym wywiesil zarowna hiszpanska lu
          > b
          > polska flage.

KOmpletna bzdura: sa miejsca w Hiszpanii gdzie na codzien sa udekorowane domy
          flagami skandynawskimi,hollenderskimi i niemieckimi,nie wspominajac o
          brytyjskich. kazda szanujaca sie restauracja i firma sprzedajaca nieruchomosci
          na wybrzezu "oflagowana "jest kompletnym zestawem wesolo powiewajacych flag.

I wszystko mozna napisac na zasadzie: Juz umie kupic bulke i paczke papierosow
          tzn znam ten kraj doskonale i napisze ,ze az zadziwia sie ludziska !A gdy
          jeszcze uzyje kilku lokalnych okreslen ,to juz wpis jest na poziomie pracy
          dyplomowej.
          • fedorczyk4 Re: flagi narodowe 28.04.06, 00:00
            Wywieszam przy ważnych z mojego punktu widzenia okazjach. Np.w trakcie trwania
            rocznicy Powstania Warszawskiego. Teraz furkotała mi flaga Izraelska z okazji
            rocnicy Powstania w Getcie. Na naszym apartamentowcu nikt niczego nie wiesza
            oficjalnie.
    • ozpol Re: flagi narodowe - radosc wielka 24.04.06, 03:10
      Ja nie wywieszam i niewywieszalem, ale w OZ probuja nasladowac US i wychodzi to
      calkiem smiesznie.
      Zwlaszcza jak jedzie taki bolek toyota robiona w Japonii a oflagowany jak
      choinka..piekne to.
      Na "osiedlu" mamy sasiada ktory ma porzadny masz i flage OZ i Zwiazkow
      Zawodowych Eureka i samochody "czysto" australijskie czyli Holden inaczej Opel
      czy GM.
      Wesolo jest czasami
      • kan_z_oz Re: flagi narodowe - radosc wielka 24.04.06, 03:37
        Tez nie wywieszam. Malo jest oflagowanych domow w Sydney. Mysle, ze wiecej
        widywalam poza miastem.
        W sumie to nigdy nie zwracalam na to uwagi - musze sie lepiej rozejrzec.

Kan
    • ertes Re: flagi narodowe 24.04.06, 03:58
      Nie wywieszam. Wystarczajaco wisi naokolo czy to w Kanadzie czy USA.
      Kiedys mialem na samochodzie pl-ke ale sie po kilku miesiacach zerwalem. Po
      wyjezdzie do USA mialem liscia klonowego ale zdjalem ze wstydem.
      Zreszta zawsze uwazalem ze Stars and Stripes jest najladniejsza :)

Ale podziwiam cie za wywieszanie w QC.
      I ze Ci sie chce ;)
      • maria421 Re: flagi narodowe 24.04.06, 10:56
        W Niemczech widzialam niemieckie flagi wywieszone na prywatnych domach cztery
        lata temu w czasie finalowego meczu poprzednich pilkarskich MS.
        Od tamtej pory wiedzialam Niemieckie flagi tylko na Reichstagu.

W USA bylam zaszokowana iloscia flag i choragiewek w kazdym miejscu. Uwazam,
        ze flaga powinna byc wywieszana albo w miejscu do tego przeznaczonym, albo w
        wyjatkowym momencie. Takie wszechobecne flagi czy uzywanie motywow flag na T-
        shirty lub krawaty Leppera &Co to profanacja jednego z symboli panstwa.
    • xurek Re: flagi narodowe 24.04.06, 11:21
      Szwajcarzy ubielbiaja wrecz swoje flagi i przy kazdej nadazajacej sie okazji
      obojetnie jak malego / duzego swieta wszystko jest oflagowane: gminnie,
      kantonalnie i federalnie :)

Ja sie z zasady nie oflagowuje, obojetnie w jakim kolorze – wieszanie flag
      poniekad nie zgadza sie z moja osobowoscia :). W tamtym roku po raz pierwszy
      bylismy swiatalnie federalnie oflagowani na wyraznie zyczenie syna, ktory to
      nie chcial miec jedynego nieoflagowanego tarasu w calej okolicy :)).
    • luiza-w-ogrodzie Re: flagi narodowe 27.04.06, 04:38
      Nie wieszalam, nie wieszam. Uszylam polska flage dla powiewania nia na
      trybunach na sydnejskiej olimpiadzie w czasie meczu laskarzy.
      Generalnie w Sydney tylko urzedy i niektore firmy uzywaja flag i tez raczej
      przy okazjach swiat panstwowych. U sasiadow zadnych flag nie widzialam, chyba
      ze proporczyk albo wstazka w kolorach ulubionej druzyny sportowej na antenie
      samochodu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka