Dodaj do ulubionych

Breslau oder Berlin ?

03.09.03, 18:18
Dla niekumatych w jezyku Goethe i Goebelsa "oder" znaczy "czy". Chodzi o Centrum Wypedzonych . Ja czytam i slucham absolutnie wszystkiego na ten temat co mi w lapki wpadnie. Wczeraj na ten przyklad byl reportaz w Deutsche Welle. Dr. Juzwenko sam wypedzony z Kresow, moj idol zreszta, optuje za Breslau. Uwaza , ze Wrolaw jest miastem symbolicznym gdzie mozna przetrawic i przetworzyc nienawisc wyrzadzona wielu narodom. Rzad niemiecki uwaza , ze tyz Breslau , bo Berlin ma zbyt bliski zwiazek z historia Niemiec i utworzenie tam Centrom wzbudza zbyt wiele emocji. Sa tez glosy Niemcow , ze w Berlinie jest wielu turtystow zagranicznych oraz , ze Niemcy maja moralne prawo do Centrum , a takze ze Berlin lezy centralnie w Europie. Ja mam swoje zdanie i sie podziele , ale chetnie bym uslyszala Wasz glos .Kran.
Obserwuj wątek
    • ani-ta Re: Breslau oder Berlin ? 03.09.03, 22:20
      to jest dobra mysl kranie.
      wroclaw to zarowno miasto wypedzonych jak i zapedzonych.
      moja czesc krwi z kresow trafila w swojej powojennej tulaczce w pierwszej
      kolejnosci wlasnie do wroclawia.

a moze warto tylko o tym pamietac, mowic, przekazywac mlodym?
      mowic - byla nienaniwsc, nie powinna wrocic.
      ?
      nienawidze pomnikow, symboli, kwiatkow, swieczek itp. zdecydowanie wole
      swiadomosc, etyke, normy...
      muzea zostawmy rzeczom pieknym... rzeczy wazne przekazujmy z krwia i mlekiem:)

ot... filozofowania c.d.:)
      anita
      • maria421 Re: Breslau oder Berlin ? 04.09.03, 08:37
        Jezeli juz ma byc, to niech bedzie we Wroclawiu.
    • lalka_01 Re: Breslau oder Berlin ? 04.09.03, 09:29
      Centrum w Berlinie mialo eksponowac przede wszystkim niemieckie krzywdy.
      Dzieciakom zapedzanym w ramach szkolnych wycieczek do jego odwiedzania to
      zostaloby glownie w glowach.
      We Wroclawiu taka idea by juz nie przeszla, ale dlaczego z drugiej strony
      Niemcy mieliby dac pieniadze mna Centrum w Polsce???
      Do mnie najbardziej przemawiala idea objazdowej ekspozycji, ale sadze, ze
      pomysl upadnie.
    • xurek weder noch 04.09.03, 11:56
      na co komu takie centrum i co dobrego ono ma przyniesc? Proponuje zrezygnowac z
      cetrum a pieniadze wydac na "walkie z przyszlymi wypedzeniami".

Xurek
      • lalka_01 Re: weder noch 04.09.03, 12:04
        Nie my je wymyslilismy. Wlaczylismy sie (jako panstwo) do dyskusji, bo sprawa
        zaczela nas dotyczyc.
        • xurek mozna sie wmieszac proponujac, 04.09.03, 12:16
          by przeniesiono pomysl do Wroclawia, mozna sie tez wmieszac proponujac, by
          sobie z pomyslem dano spokoj. Ja jestem za tym drugim.

Xurek
          • lalka_01 Re: mozna sie wmieszac proponujac, 04.09.03, 12:27
            Pewnie masz racje, ale zaproponowanie innej lokalizacji bylo rozwiazaniem
            bardziej dyplomatycznym (w stosunku do Niemiec). Samo cetrum - gdziekolwiek by
            ono nie powstalo - zawsze bedzie budzic emocje i nikogo do konca nie zadowoli.
            • jan.kran Re: mozna sie wmieszac proponujac, 04.09.03, 17:18
              Ja bym na taki pomysl nie wpadla. Ale jak juz sie pojawil
              to mysle , ze idea objazdosci jest bdb vide wystawa o
              Wermachcie. Ale jak ma to byc cos stalego to mnie sie
              Berlin nie podoba. Berlin kojarzy sie z DE. Wroclaw to
              miasto naprawde multi - kulti. Nazwa Wroclaw jest
              pochodzenia czeskiego . W ciagu 1000 lat historii tego
              miasta nalezalo ono do czterech panstw. Kto zna Polske i
              Niemcy widzi golym okiem i Piasta i Czecha i Prusa i
              kresowiakow i 700 lat historii i kultury niemieckiej.
              Niemcy nie maja moralnego prawa mowic tylko o swoich
              krzywdach. Ale idea Centrum Wypedzenia powinna pokazac
              jak tragiczna jest slepota i glupota polityczna i nistety
              i Jalta i Teheran nie sa w tym wypadku pustymi slowmi. Ja
              lubie i swieczki i muzea a przede wszystkim swiadomosc
              historyczna z ktorej wszyscy powinnismy czerpac. Kran.
              • lalka_01 Re: mozna sie wmieszac proponujac, 05.09.03, 10:29
                Ostatnio dosc modne sa w POlsce wycieczki na daleki, dziki, "nasz" wschod. Sama
                jeszcze nie znalazlam czasu, ale pojade. Ogladalam zdjecia, sluchalam, jak
                opowiadali o wzruszeniach na widok ruin Kamienca, o Lwowie z jego zaniedbaniem
                itp. Myleli - to bylo nasze, ale rownoczesnie ogladali "nasze" w innym
                kontekscie. I juz nie mysleli o tym z zachlannoscia, juz byli pogodzeni. Gdyby
                zas siedli w jakiejs rotundzie-muzeum, gdyby poczytali o tragizmie swojego
                losu, czuliby sie gorzej. Takie centrum to dla mnie katalizator krzywd, nie
                miejsce refleksji i pojednania.
                Jesli zbytnio zamacilam, sorki.
                • don2 Re: mozna sie wmieszac proponujac, 05.09.03, 13:23

Czytajac twoj post ,zaciekawilo mnie w jakim wieku byli ci wycieczkowicze?

Jako jeden z tych ktorzy widywali podobne wycieczki tylko na autobusach byly

litery " D " pamietam ,ze byli to starzy ludzie .
                  • gadula_ Re: mozna sie wmieszac proponujac, 06.09.03, 08:25
                    to w wiekszosci tacy co na Wroclaw mowia "Breslau"
                    • jan.kran Re: Katalizator. 06.09.03, 13:39

Nie jestem pewna czy Centrum Wypedzenia duzo zmieni w pogladach na wypedzenie samych zaintersowanych i ich Rodzin. Mysle , ze jezeli ta idea powastala , nie wiem kto byl inicjatorem , to po pierwsze najwazniejsza jest obiektywnosc i mozliwie duza ilosc informacji. Nie emocji tylko konkretnych faktow. Juz coraz mniej ludzi zyje , po jednej i drugiej stronie ktorzy fizycznie przezyli wypedzenie. Warto utrwalic ich wspomnienia i przekazac dalej bez nienawisci i oskarzen. Czy juz jestesmy gotowi na takie podejscie do wypedzenia, czy na to jeszcze za wczesnie? Kran.
    • jan.kran Re: Breslau oder Berlin ? 23.09.03, 16:50
      A moze Sarajewo, Genewa, albo Strasburg ? Wczoraj Kanclerz DE spotkal sie z premierem RP. Niemiaszkowe sie opamietali i spuscili z tonu na temat Berlin. Sarajewo mi odpowiada. Dlaczego Genewa nie rozumiem. Strasburg moze byc ze wzgledu na przypadlosci graniczne niemiecko - francuskie. Bym chciala Breslau bom patriota lokalny. Ale to Sarajewo moze byc. A najbardziej pasowalaby mi Czeczenia. Kran.
      • don2 Re: Breslau oder Berlin ? 23.09.03, 17:06
        jan.kran napisała:

> A moze Sarajewo, Genewa, albo Strasburg ? Wczoraj Kanclerz DE spotkal sie z
        pre
        > mierem RP. Niemiaszkowe sie opamietali i spuscili z tonu na temat Berlin.
        Sar
        > ajewo mi odpowiada. Dlaczego Genewa nie rozumiem. Strasburg moze byc ze
        wzgled
        > u na przypadlosci graniczne niemiecko - francuskie. Bym chciala Breslau bom
        pat
        > riota lokalny. Ale to Sarajewo moze byc. A najbardziej pasowalaby mi
        Czeczenia.
        > Kran.

Nie moze byc--Grozny w ruinach,ruskim to zajmie ok 50 lat na odbudowe,a jak by
        im w co watpie udalo sie odbydowac,to i tak do tego czasu juz to co zbudowali
        zacznie zie walic,bo polowe materialu sprzedadza na boku na "dacze" i wille dla
        miejscowych notabli.Juz tylko dlatego lokalizacja bledna :))

• plesser Polski Zwiazek Wypedzonych 09.10.03, 22:57
      ------------------------------------------------------------------------------
      Powstał Związek Wypędzonych z Kresów Wschodnich RP 9.10.Katowice (PAP) -
      Skuteczne egzekwowanie odszkodowań za mienie pozostawione przez Polaków na
      Wschodzie, sprzeciw dla podobnych roszczeń ze strony Niemców wobec Polski, a
      także działalność dokumentacyjna i informacyjna - to główne cele Związku
      Wypędzonych z Kresów Wschodnich RP.

pelny text: info.onet.pl/811369,11,item.html

Bardzo ciekawe. Troche uderza myslenie Kalego polskich 'zwiazkowcow'. Zobaczym
      co sie z tego wykluje. Ciekawe co powie Steinbach o tej inicjatywie. No i
      ciekawe bedzie warkniecie wielkiego spiacego niedzwiedzia kiedy mu nadepna na
      lape i warkniecia tego skutki. Ciekawe wreszcie, kto komu jeszcze co wyciagnie.
      Plesser
      • plesser Centrum zapomnienia i kicz pojednania 10.10.03, 10:29
        Nie moge sie zgodzic. Bolesna historia, jak kazdy nie rozwiazany problem,
        wraca z czasem, czesto dopada niespodziewanie i ze zwielokrotniona podczas
        lezenia pod dywanem sila, predzej lub pozniej. Niezaleznie jak bolesne to
        jest, problemy trzeba niestety rozwiazywac. Inna sprawa to tworzenie lub
        wskrzeszanie problemow. Granica oczywiscie jest plynna.
    • dobry_wieczor Re: Breslau oder Berlin ? 09.10.03, 23:02
      Tak dlugo, jak nie zapomnimy o wypedzeniach, wojnach, narodach i inkwizycjach,
      nie bedziemy miec pokoju i jako takiej solidarnosci... jestem za wybudowaniem
      centrum przebaczenia i zapomnienia... gdzie? Wszedzie!
      • maria421 Re: Breslau oder Berlin ? 09.10.03, 23:29
        dobry_wieczor napisał:

> Tak dlugo, jak nie zapomnimy o wypedzeniach, wojnach, narodach i
        inkwizycjach,
        > nie bedziemy miec pokoju i jako takiej solidarnosci... jestem za wybudowaniem
        > centrum przebaczenia i zapomnienia... gdzie? Wszedzie!

Centrum Zapomnienia- fajna rzecz. Wchodzi wycieczka do takiego Centrum i ...
        juz zapomniala po co tam weszla!
        Tylko, po co bylo te pomniki przyjazni polsko- radzieckiej burzyc?
      • plesser Mialo byc tu- sorry! 10.10.03, 10:32
        Nie moge sie zgodzic. Bolesna historia, jak kazdy nie rozwiazany problem,
        wraca z czasem, czesto dopada niespodziewanie i ze zwielokrotniona podczas
        lezenia pod dywanem sila, predzej lub pozniej. Niezaleznie jak bolesne to
        jest, problemy trzeba niestety rozwiazywac. Inna sprawa to tworzenie lub
        wskrzeszanie problemow. Granica oczywiscie jest plynna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka