Dodaj do ulubionych

Problem z Jtd

31.10.05, 14:39
pojawil sie kolejny problem z maja AR.Otorz po rzekroczeniu 2.7 tys obrotow
wyraznie slabnie.Kiedys tego nie bylo.Ma ktos jakis pomysl co to moze
byc?Dodam ze filtry powietrza i paliwa sa nowe.
Obserwuj wątek
    • hr.dracula Re: Problem z Jtd 31.10.05, 21:24
      Trzeba go zdiagnozować na examinerze . W tym przypadku gdybanie doprowadzi
      tylko do niepotrzebnej straty czasu i pieniędzy.
      • darro5 Re: Problem z Jtd 31.10.05, 21:36
        witam,
        miałem podobny problem, ale po wymianie przepływomierza jest ok.
        pzdr
        • 19-74pm Re: Problem z Jtd 02.11.05, 13:21
          Może wystarczy przeczyścic przepływomierz.Też do tego się przybieram bo mam
          taki sam objaw jak u ciebie.Nowa przepływka do jtd 105 km. to ok 850 zł.No i
          zawór EGR wymaga czyszczenia podobno nawet co 40 tyś km.Pozdrawiam.Piotrek.
    • kurtz25 Re: Problem z Jtd 02.11.05, 15:46
      A mozesz cos wiecej napisac na temat czyszczenia przeplywomierza?czym i jak.
      • chunkpunk Re: Problem z Jtd 02.11.05, 17:34
        tak ja rowniez myslalem o przeczyszczeniu egr ale jakos nie moge go zlokalizowac
        w bravie znalazlem ale w mojej 2.4 nie wiem gdzie szukac w eperze jakos nie
        znalazlem
        i to samo przeplywomierz czyscic ???? 1 slysze o czyms takim
    • 19-74pm Re: Problem z Jtd 03.11.05, 11:28
      Zawór EGR znajduje sie na kolektorze wydechowym jest to taki grzybek z zaworem
      który reguluje przepływ spalin i zmiejszenie toksyczności poprzez dodanie do
      kolektora ssącego pewnej dawki spalin.W wersji JTD 105 km. demontuje się ten
      grzybek z rurką stalowa idącą do kolektora dolotowego i czyści benzyną lub ropą
      z zasady jest mocno zasyfione i zwór jest częściowo otwarty cały czas.Jeżeli
      tak jest to podaje cały czas spaliny do dolotu i silnik jest słaby.Piszę to na
      podstawie informacji z autokącika BRAVO/BRAVA/MAREA sam tego nie wykonywałem
      ale sie przymierzam.Równierz czyszczenie przepływki daje dobre efekty o ile
      jest tylko brudna a nie padnieta.Pozdrawiam Piotrek
    • kurtz25 Re: Problem z Jtd 03.11.05, 14:09
      A przeplywomierz czym czyscic?
      • 19-74pm Re: Problem z Jtd 03.11.05, 14:22
        Przepływomierz po rozkręceniu czyścic benzyną najlepiej ekstrakcyjną z apteki i
        patyczkiem higienicznym.Delikatnie z czujnikiem pomiaru powietrza ( cienki
        drucik).Piotrek
        • chunkpunk Re: Problem z Jtd 04.11.05, 08:05
          to mi jescze z laski swojej napisz gdzie jest przeplywka
          cos nie moge sie doszukac
          • 19-74pm Re: Problem z Jtd 04.11.05, 12:15
            W mojej 145 JTD jest zaraz obok filtra powietrza i jej wypięcie jest dziecinnie
            proste.Mniemam że twoja to 156,przepływomierz powinien być na rurze od flitra
            powietrza musisz po prostu przejrzeć dolot i go zlokalizować.Piotrek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka