Dodaj do ulubionych

problemy z mocą

28.12.05, 15:34
Od niedawna jestem posiadaczem AR 156 1.8 TS. Przy ruszaniu wydaję mi sie że
samochód traci moc. Obroty nie falują, pracuje równo tylko straszny z niego
muł... 144 konie nie powinny miec problemu z zerwaniem przyczepności kól przy
ruszaniu... Generalnie ma problemy z dynamicznym ruszeniem. Jak obroty wejdą
na jakieś 3 tyś to jakoś zaczyna jechac.... Przy tym pali w mieście jakieś 12
litrów...przy spokojnej jeździe! (to chyba dużo - no chyba że to norma dla
1.8 TS) W trakcie przyśpieszania też się dziwnie zachowuje. W górnych
partiach obrotów lekko szarpie tak jakby nie dostawała tyle paliwa co
potrzeba.
Jak się spotkaliście z podobnym problemem to proszę o radę co z tym zrobic. Z
góry dziekuję za informacje.
Obserwuj wątek
    • rafal.gtv Re: problemy z mocą 30.12.05, 15:41
      Jeśli masz ten pojazd od niedawna , to radzę sprawdzic parametry silnika na
      examinerze. Być może faktycznie jest problem z przepływomierzem , sondą lambda
      ( to typowa usterka tego silnika ) ale przyczyn może być więcej - trzeba go
      zdiagnozować, bo ślepe macanie to strata pieniędzy....
          • xvg Re: problemy z mocą 16.02.06, 00:14
            A zastanawiałeś się nad tarczą sprzęgła??? Czytam, czytam i dla mnie wszystko
            jasne. Mam AR146 i tez jest problem z dynamicznym przyspieszeniem, gdy sprzęgło
            jest rozgrzane; W pewnym zakresie obrotów auto przyspiesza jak złoto, ale od
            startu do 100 km/h nierówno silnik pracuje, a jak jest zbyt gwałtownie to nawet
            koła nie buksują; ==SPRZĘGŁO; Jak wymienię, to dam znać; Czekam na info od
            Ciebie. valvee@[nononospam]o2.pl
            • janioj Re: problemy z mocą 16.02.06, 12:04
              Przy ślizganiu się sprzęgła, silnik, pomimo wysokich obrotów nie przenosiłby
              momentu obrotowego na koła, tak ja np. przy przyspieszaniu na lodzie. Jeśli
              jednak silnik "traci obroty", tzn. że nie jest to wina sprzęgła.
    • pawelski23 Re: problemy z mocą 16.02.06, 12:15
      Co do spalania ja mam 156 1.6 TS po lekkim tuningu ze 120 na 135 PS i pali mi
      około 12 litrów po mieście. Poprzednio miałem 146 1.4 TS z kolei paliła 10. A z
      drugiej strony temat spalania w AR to sprawa otwarta i zależy od fantazji
      kierowcy ;-)) Zaś co do opisanych problemów według mnie jest to wina
      przepływomierza aczkolwiek doktoratu z AR jeszcze nie mam ;-)I odradzam zakupu
      na Allegro przepływomierzy firmy JC czy jakoś tak w cenie 350 zł - same problemy
      i strata pieniędzy i nerwów. Sporo na ten temat było napisane na www.forum147.com.
      Pozdrawiam i życzę miłego macania w poszukiwaniu trafnej diagnozy ;-))

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka