Dodaj do ulubionych

Obroty AR 156 1.8 TS

08.02.06, 18:26
Po moich kłopotach z falującymi obrotami i przepływomierzem bardzo uważnie obserwuję pracę silnika. No i zauważyłem cos takiego
Jadę samochodem obroty w okolicach 3000 dojeżdżam do świateł hamuje naciskam sprzęgło puszczam pedał przyspieszenia AR jeszcze się toczy obroty spadają do 800 a następnie wzrastają do 1000 znów spadają do 800 i stabilizują się na 900. Jeśli to samo robię na luzie tzn. dodaje gazu do 4000 puszczam pedał przyspieszenia i obroty spadają do 900 a następnie gwałtownie przeskakują do 800 i tak zostają. Poza tymi przypadkami nie zaobserwowałem falowania.
Co wy na to?
Obserwuj wątek
    • maciek1972a Re: Obroty AR 156 1.8 TS 08.02.06, 20:30
      Też walczę z falującymi obrotami. Dzisiaj przyszła kolej na krokowca - został
      wymieniony na nowy. Wcześniej obroty falowały w zakresie 700 a nawet niżej do
      1800. Nie zawsze tak falowało ale jak obroty spadły poniżej 800 i niżej to
      zawsze występował szybki skok do góry na jakieś 1800 i wahadełko ... tak kilka
      razy. Teraz po zmianie krokowca (wcześniej czyszczenie, lambda wymieniona)
      sytuacja jest następująca. Po puszczeniu na luz obroty szybko spadają na 1500,
      potem dość wolno opadają na 850. Zrobiłem 50 km dla sprawdzenia no i cóż się
      okazuje. Gdy występuje sytuacja (obroty szybko spadają na 1500, potem dość wolno
      opadają na 850) to nie ma wahnięć i obroty są stabilne. Ale zaobserwowałem, że
      jeżeli nie ma tego łagodnego przejścia, to opadają za nisko i wtedy pomiędzy
      800-1000 pojawiają się te wahnięcia. Jednak mam złe przeczucie, w listopadzie
      jak wyczyściłem przepustnice też się uspokoiło, a potem falowanie narastało.
    • maciek1972a Re: Obroty AR 156 1.8 TS 10.02.06, 08:38
      Ktoś pisał, że pomogło przeczyszczenie zaworka odpowietrzającego głowicę silnika
      (odma), ponoć się zaciął zawór sprężynkowy. Niestety nie wiem co to za zaworek i
      gdzie go szukać. Może ktoś ma schemacik to byłoby fajnie. Niestety obroty
      falują. Mniej niz przed wymianą krokowca, ale +- 200 to nie jest mało,
      zważywszy, że impeza z samym krokowcem kosztowała 600 zł nie licząc poprzednich
      wydatków z falowaniem związanych. Jakoś nie bardzo mnie przekonuje, że tak ma
      być. Więc jak ktoś ma jeszcze jakieś pomyśły to proszę o info.
      • janioj Re: Obroty AR 156 1.8 TS 10.02.06, 15:38
        To nie moje, ale mam nadzieję, że autor nie będzie miał mi tego za złe, w końcu
        robię to ze szlachetnych pobudek:)
        "W silniku 1.6 jest to taka gumowa rurka odchodzaca tuż z pod pokrywy zaworów
        (jedna biegnie do rury ssącej, a druga do bloku silnika i ta właśnie
        odpowietrza skrzynię korbową). W blok silnika wkecony jest zawór zwrotny (za
        dużo powiedziane to tłoczek na sprężynce w obudowie plastikowej) i do niego na
        opaskę zamocowana jest ta odma. Skoro wyrzuciło ci olej filtrem (tu jeszcze
        wchodzi w grę zapchanie filtra lodem ) czy bagnetem to najprawdopodobniej
        przymarzł (lub skleił się nagarem)ten zaworek. Ja w poprzedniej alfie ( 1.6TS)
        chciałem go wymienić ale w ASO nie mieli (cena była śmieszna 17 PLN), z Włoch
        nie chciałem ściągać, więc go wyczyściłem i rozruszałem (nawet bez demontażu z
        silnika, ściągnąłem tylko odmę). Dodatkowy efekt po oczyszczeniu zniknęło
        falowanie silnika na wolnych obrotach".
        • maciek1972a Re: Obroty AR 156 1.8 TS 10.02.06, 19:26
          Pewnie Maciek-156 nie będzie miał nic przeciwko, a jeżeli to coś pomoże to
          będzie całkiem fajnie :).
          • wojflo Re: Obroty AR 156 1.8 TS 12.02.06, 21:28
            Witam

Maciek, mam prosbe jezeli sprawdzisz koncepcje z odma to prosze napisz krotkiego
            posta czy pomoglo czy nie?, ja mam problem z falujacymi obrotami (AR156 1.8 r99)
            od roku, chyba mamy juz podobny rachunek napibity w tej sprawie, wymieniona
            sonda, przeplywomierz, krokowy, czyszczenie przepustnicy ... i falowanie dalej
            jest, juz sie chyba do tego przyzwyczailem chyba podobnie jak do tegorocznych
            mrozow ....troche mi rece opadaja...
            pozdrawiam
            wojtek
            • maciek1972a Re: Obroty AR 156 1.8 TS 24.02.06, 09:11
              wojflo napisał:

....troche mi rece opadaja...
              > pozdrawiam
              > wojtek

Mi też !!! Wczoraj byłem ponownie u mechaniora, w sprawie obrotów. Pojeździłem
              trochę na nowym krokowcu i nie jest do końca ok. Po krótce opiszę ponownie
              przebieg całego problemu. Zaczęło się na jesieni od przymulania na uruchamianym
              samochodzie z garażu temp. we wnętrzu ok 10 st. Nie wchodził na obroty aż do
              nagrzania. Jak stał na mrozie (wtedy też zaczęły się przymrozki)problem nigdy
              nie występował. Występowało też falowanie obrotów.Wyczyściłem sam przepustnicę,
              konieczna była wizyta na EGZAMINERZE - wykasowanie parametrów autodopasowania.
              Mechanik przeczyścił również krokowca, ponownie przepustnicę. Falowanie może
              trochę odpuściło już dokładnie nie pamietam ale na pewno nie było ok. Potem
              kolejna wizyta - wymiana lambdy. Też nie pomogło choć sonda była na wykończeniu
              - wymieniona na NGK uniwersalną taką za ok 300 zł. Nie pomogło. Potem wymiana
              krokowca - nowy, uszczelki po przepustnicą, o-ringu krokowca. Po wymianie
              sytuacja: po zdjęciu nogi z gazu obroty szybko spadały do 1500 zatrzymywały się
              może na 1 s potem łagodnie, wolno do 800 i wtedy było ok, niestety nie zawsze
              tak było szczególnie po zejsciu z wysokich obrotów - szybkiej jeździe - nie było
              tej krótkiej przerwy na 1500 tylko spadały do 600 i występowało falowanie.
              Czasem same się stabilizowały a czasem trzeba było ruszyć przepustnicą.
              Wczoraj ponownie wizyta - wymienione świece oczywiście NGK wg instrukcji obsługi
              (94 tys. czyli i tak zbliżał się termin wymiany). Kombinacja nowy krokowiec +
              nowe świece. Sytuacja podobna jak przed wymianą świec i na nowym krokowcu.
              Obroty szybko do 1500 krótka przerwa i łagodnie do 800. No i tu już było moim
              zdaniem lepiej, chociaż przy kilku próbach podczas jazdy udało się "zmusić
              silnik do wahnięcia obrotów" choć wyraźnie było trudniej to zrobić, obroty też
              same wracały szybko po 1-2 wachnięciach na 800 bez konieczności użycia
              przepustnicy. Potem podmienił przepływkę od innej Alfy ale to też nie pomogło.
              Mechanik stwierdził, że w takim układzie to nie krokowiec ponieważ na nowym
              powinien być spokój. Założył mój stary - sytuacja się pogorszyła. No i co tu
              robić ? Skoro wymiana krokowca na nowy nie eliminuje do końca zjawiska tylko
              powiedzmy łagodzi gdzie szukać jeszcze ? Proszę o pomoc.
              • maciek1972a Re: Obroty AR 156 1.8 TS 24.02.06, 09:16
                Dodam jeszcze, że problem ten mi bardzo przeszkadza, zamiast patrzeć na drogę i
                dziury :) to wlepiam oczy w obrotomierz, za chwilę będzie do remontu zawieszenie
                i felgi :).
              • amargro Re: Obroty AR 156 1.8 TS 24.02.06, 09:57
                maciek1972a napisał:

>Skoro wymiana krokowca na nowy nie eliminuje do końca zjawiska tylko
                > powiedzmy łagodzi gdzie szukać jeszcze ? Proszę o pomoc.

Skoro już tyle posprawdzałeś i tyle przeszedłeś, to jesteś zahartowany to
                spróbuj sprawdzić jeszcze dwie rzadziej opisywane rzeczy:
                - zawór par paliwa
                - odmę/zawór odpowietrzający skrzynię korbową

Powodzenia
                145 LUSSO 1.4 TS
                • maciek1972a Re: Obroty AR 156 1.8 TS 24.02.06, 10:26
                  W przypływie weny twórczej :) zapomniałem napisać. Wczoraj przy wymianie świec
                  wspomniałem mechaniorowi o tym. Ściągnął 2 wężyki. Ten od rury przepustnicy i
                  ten drugi do tego plastikowego "zaworka" wsadzał tam mały śrubokręt nie było
                  dużo syfu raczej czysto. Nie ściągał tej obudowy plastikowej. Ciężki dostęp do
                  drugiego zaczepu, pewnie nie chciał urwać. Nie był przekonany bo ilość syfu była
                  znikoma. Sprawdze jeszcze po odkręceniu korka oleju - zabezpiecze jakąś smatą
                  żeby nie chlapało olejem.
                • maciek1972a Re: Obroty AR 156 1.8 TS 24.02.06, 10:28
                  amargro napisał:

> - zawór par paliwa
                  O odmie napisałem chyba to te 2 rurki + "plastikowya" obodowa na dwa zatrzaski.
                  Ale zawór par paliwa ? Gdzie się znajduje tego nie sprawdzałem ?
                  >
                  > Powodzenia
                  > 145 LUSSO 1.4 TS
                  • amargro Re: Obroty AR 156 1.8 TS 24.02.06, 10:35
                    maciek1972a napisał:

> Ale zawór par paliwa ? Gdzie się znajduje tego nie sprawdzałem ?

Nie doszukałem się jakie masz auto a zwłaszcza silnik, a bez tego nie odpowiem
                    Ci precyzyjnie, bo silniki TS z metalowym deklem zaworów mają zawór par paliwa
                    gdzie indziej niż TS-y z plastikowym deklem.
                    Jeśli możesz podaj VIN.
                    amargro
                    145 LUSSO 1.4 TS
                    • maciek1972a Re: Obroty AR 156 1.8 TS 24.02.06, 10:37
                      amargro napisał:

> maciek1972a napisał:
                      >
                      >
                      > > Ale zawór par paliwa ? Gdzie się znajduje tego nie sprawdzałem ?
                      >
                      >
                      > Nie doszukałem się jakie masz auto a zwłaszcza silnik, a bez tego nie odpowiem
                      > Ci precyzyjnie, bo silniki TS z metalowym deklem zaworów mają zawór par paliwa
                      > gdzie indziej niż TS-y z plastikowym deklem.
                      > Jeśli możesz podaj VIN.
                      > amargro
                      > 145 LUSSO 1.4 TS

ZAR93200001050452
                      • amargro Re: Obroty AR 156 1.8 TS 24.02.06, 11:15
                        maciek1972a napisał:

> > > Ale zawór par paliwa ? Gdzie się znajduje tego nie sprawdzałem ?

> ZAR93200001050452

Masz silnik już z plastikowym deklem zaworów a więc zawór par paliwa znajduje
                        się gdzieś w okolicach/pod kolektorem ssącym.
                        Na poniższym schemacie ma on nr 9

eper.fiatforum.com/navi?ENGINE_NO=1141721&MOD_COD=116&MVS=116.623.0.0.0&MONTH=08&COUNTRY=023&GRP_COD=102
                        &COLOUR=211_0&VERSION=2&SIN_ENGINE=AR%
                        2032201&CAT_COD=T7&SIN_VERSION=932A3&YEAR=1998&SBMK=R&CHASSIS_NO=01050452&SELECT
                        ED_COLOR_COMB=211&ENGINE=2&DRIVE=S&VEHICLE_NO=00095479&MAKE=R&COMM_MODEL=156&ALL
                        _FIG=0&LANGUAGE=6&PREVIOUS_KEY=PARTDRAWDATA&ALL_LIST_PART=0&SB_CODE=-
                        1&KEY=PARTDRAWDATA&PRINT_MODE=0&EPER_CAT=SP&GUI_LANG=6&WINDOW_ID=1&SGRP_COD=55&S
                        GS_COD=2&DRW_NUM=3

Pozdrawiam, amargro
                        145 LUSSO 1.4 TS
                        • amargro Re: Obroty AR 156 1.8 TS 24.02.06, 11:16
                          Niestety musisz skopiować cały link i wkleić go w przeglądarce.
                          • maciek1972a Re: Obroty AR 156 1.8 TS 24.02.06, 11:27
                            amargro napisał:

> Niestety musisz skopiować cały link i wkleić go w przeglądarce.

Dzięki. Jakby były tylko takie problemy :).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka