Dodaj do ulubionych

Świece JTD

27.02.06, 13:48
Czy ktoś może wie co ile się wymienia świece w silnikach JTD Alfy???
Obserwuj wątek
    • streetfighter69 Re: Świece JTD 27.02.06, 14:11
      Wtedy gdy zauwazysz problemy z rozruchem zimnego silnika :)
      • rtb28 Re: Świece JTD 27.02.06, 14:34
        Tak też myślałem,ale nie mam problemów z uruchomieniem auta nawet przy -25
        stopniach. Jednak po uruchomieniu zimnego jak i również cześciowo rozgrzanego
        silnika (temp 55-70 stopni), kontrolka świec żarowych miga przez 30 sekund(w
        instrukcji piszą że jest to jakaś awaria jednak examiner nic nie pokazuje.Auto
        ma już 180 tys.przebiegu i nie wiem czy powinien je wymieniać czy nie.A swoją
        drogą to nie mam pojecią czy jak któraś ze świeć jest padnieta to w silnikch
        JTD są jakieś objawy w trakcie jazdy.
        • drugimarcin Re: Świece JTD 27.02.06, 14:59
          Silniki JTD maja taka zalete ze nawet z uszkodzona swieca pala ladnie, nie ma
          sensu podlaczac ex. wystarczy sprawdzic same swiece probierzem rzadko ale sie
          psuja przekazniki od swiec i mruga tak samo.
        • michalsiak Re: Świece JTD 27.02.06, 15:55
          rtb28 napisał:

> Tak też myślałem,ale nie mam problemów z uruchomieniem auta nawet przy -25
          > stopniach. Jednak po uruchomieniu zimnego jak i również cześciowo rozgrzanego
          > silnika (temp 55-70 stopni), kontrolka świec żarowych miga przez 30 sekund(w
          > instrukcji piszą że jest to jakaś awaria jednak examiner nic nie pokazuje.

miałem identycznie a że nie lubie jak mi coś miga to wymieniłem jedną
          uszkodzoną świecę. Musisz sprawdzić wszystkie czy mają przejście (omomierz).
          Nie wiem jaki masz silnik ale w moim 2.4 CF2 (136 KM) jest paskudne dojsce.
          Trzeba troche rozmontowac samochodu. Natomiast w multijetach wszystko jest na
          wierzchu.

Mechanik się trochę napocił żeby tę felerną świecę wykręić. Ale przynajmniej
          już nic nie miga:-)

michalsiak
          • and136 Re: Świece JTD 27.02.06, 22:59
            A jakie świece polecacie ? W ASO oryginalna kosztuje ok.90PLN. (Ja też mimo
            migającej kontrolki nie mam problemów z rozruchem.)
    • doriskas Re: Świece JTD 08.03.06, 08:41
      Witam

Czy ktoś z forumowiczów orientuje się, czy świece BOSCH 0 250 201 039:

www.allegro.pl/show_item.php?item=90071954
      pasują do AR 146 1.9 jtd z roku 2000 ?

• malgoska1 Re: Świece JTD 08.03.06, 10:17
        Witam.

> czy świece BOSCH 0 250 201 039 pasują do AR 146 1.9 jtd z roku 2000?

Tu masz wędkę:
        ecat-online.bosch.de/toc/ ;)

Pozdrawiam,
        Maciej Loret

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka