Dodaj do ulubionych

Problem z silnikiem 147

03.03.06, 12:03
Na szczeście nie z moim.
Problem jest następujący, silnik był sie rozsypał i potrzeba nowego. Był tam
1,6 TS.
A pytanko jest takie, bo ponieważ trzeba kupić inny silnik, czy można tam
wrzucić 2.0 TS lub 1.9 JTD i co ewentualnie trzeba by zmienić (mniemam, ze
skrzynie biegów sa inne)?
Obserwuj wątek
    • rafal.gtv Re: Problem z silnikiem 147 03.03.06, 21:11
      Wszystko jest możliwe , ale w dzisiejszych czasach - mocno nieopłacalne....
      Skrzynia , osprzęt , hamulce , pompy , uklad kierowniczy , instalacja
      elektryczna , zestaw wskaźnikow ....
      Komu by się chcialo ????
      • nicolaromeo Re: Problem z silnikiem 147 03.03.06, 22:48
        Pozostaje szukac 1,6 :)
        Narazie znlazłem wszystkie poza 1,6 :)
        • streetfighter69 Re: Problem z silnikiem 147 04.03.06, 12:51
          Chyba ze jakis naprawde niezly motor wsadzic, np. 2.5 albo 3.0 V6 i wtedy
          zbudowac jakiegos street-killera :) Mysle ze w 10 tys. zl zamknelyby sie koszty
          silnika V6 razem z przelozeniem wiec to tylko kwestia kasy i podejscia do auta.
          Znam ludzi ktorzy robia takie rzeczy w Beemkach, maja na swoim koncie naprawde
          ciekawe przebudowy, m.in. E36 coupe z silnikiem 3.0d (koszty w granicach 13-14
          tys. zl), nie wspominajac juz o "Mandarynie" M3 E30 z silnikiem M5 E34
          calkowicie przekonstruowanym (glowica, tloki, itp), na turbinie GT45 itp.
          Moze warto sie zastanowic nad czyms takim?
          • nicolaromeo Re: Problem z silnikiem 147 04.03.06, 16:56
            Pewnie i można :) Może silnik z bety :)
            A tak poważnie, nie chodzi mi o podnoszenie mocy na siłe.
            Silnik się rozsypał panom w naprawie (historie pomijam bo jest długa i
            ciekawa :)) i trzeba przeszczepić małej serduszko :)
            A, ze narazie znalazłem silniki 2,0 TS i 1,9 JTD (jeden nawet ze skrzynią) to
            chciałem wiedzieć mniej więcej jaki koszt by poszedł na jego "dopasowanie".
            • uki145 Re: Problem z silnikiem 147 04.03.06, 18:31
              Witam! to sie raczej nie opłaca. pomysl. nie tylko hamulce ,trzeba jeszcze miec
              cały układ wtryskowy i komputer z 2.0(silniki rzadko sprzedaja z tym
              elementem),2.0 ma inna pompe paliwa, pewnie inne amortyzatory i byc moze
              sprezyny,nie wiadomo co z wydechem, chłodnica,nagrzewnica(zobacz ile juz
              wyliczyłem elementów co do których nie ma pewnosci czy beda pasowac) inaczej :
              jak jakis specjalista sie czyms takim zajmuje i robił podobne cuda małym
              kosztem ,to ma to sens . inaczej moze sie okazac ,ze musisz wymienic połowe
              auta i konca wydatków nie bedzie widac. jtd to dopiero jakis kosmos. musiałbys
              wymienic dodatkowo cały bak i układ paliwowy! ja bym dla pewnosci szukał
              1.6 ,moze sie cos trafi na allegro, albo w adresach podanych nizej w archiwum.
              ten temat był przeciez poruszany wielokrotnie. Pozdrawiam Łukasz
              • streetfighter69 Re: Problem z silnikiem 147 04.03.06, 19:03
                Z wsadzeniem silnika 3.0 bedzie tyle samo roboty praktycznie co z silnikiem 2.0
                a na pewno mniej niz z dieslem. ale fakt ze to juz powazniejsza przerobka i
                warto to robic w jakims konkretnym celu, a nie w formie rozwiazania zastepczego
                typu "nie moge znalezc 1.6 to wloze 3.0" :)
    • spark1.8 Re: Problem z silnikiem 147 04.03.06, 19:09
      poczekaj, poszukaj, na pewno znajdziesz 1.6, inny silnik pociąga za sobą
      mnóstwo wydatków: komputer, immo, klucze/:-)?/, chyba że chcesz mieć prawdzwe
      Cuore Sportivo...
      • nicolaromeo Re: Problem z silnikiem 147 05.03.06, 01:14
        A z 1,6 to już nieprawdziwe?
        Dzięki za odpowiedzi, pozostaje poszukać 1,6.
        A to z którego modelu 1,6 nie m już chyba znaczenia?
        I na marginesie, jak ktoś liczy, ze zaoszczędzi na rozrządzie to się
        przeliczy :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka