Dodaj do ulubionych

skrzynia znowu

15.04.06, 10:30
termostat wymieniony,męczylem się z nim 5 gdz ale teraz wszystko grai jestem
z siebie dumny.Teraz już mam nowy problem ,w skrzyni biegów brak oleju.stojąc
od przodupod autem,prawa dolna część to chyba skrzynia.Odkręcilem górną
śrubkę na imbuls,wsadzilem palucha najglębiej jak moglem i co, sucho.Prawy
zimering do wymiany.pytanie:czy mogę wlać na dzień dzisiejszy zwykly olej do
skrzyni,bo i tak za miesiąc,dwa będzie trzeba naprawiś,co się ma z ponowną
wymianą oleju
Obserwuj wątek
    • dudix83 Re: skrzynia znowu 15.04.06, 12:06
      Witam,
      olej do silnikow ma calkiem inne parametry niz olej do przekladni i mechanizmu
      roznicowego.
      Z drugiej strony czy to az tak wielki wydatek zeby zakupic 2 litry oleju do
      przekladni ( bo tyle wlasnie sie miesci ) ?

Ja bym nie ryzykowal - mozesz potem tego bardzo zalowac i zamiast wyienic tylko
      i wylacznie zimering to wymienisz cala skrzynie biegow.

Stac Cie na alfe to powinno Cie stac na zakup 2 litrow oleju do skrzyni !!!!

pozdro
      dudix83
      • uki145 ;-) :-) 15.04.06, 16:43
        Witam! stac Cie na alfe to powinno Cie stac na zalanie własciwego oleju do
        silnika ;-) Pozdrawiam Łukasz
        • dudix83 Re: ;-) :-) 15.04.06, 22:41
          >stac Cie na alfe to powinno Cie stac na zalanie własciwego oleju do
          >silnika ;-)

zamiast "do silnika" mialo byc do skrzyni biegow :):):):) co nie zmienia faktu
          ze do silnika tez :):):)

pozdro
          dudix83
          • dudix83 Re: ;-) :-) 15.04.06, 22:50
            Witam,
            jesli uczepiles sie tego ze lanie oleju o parametrach 15w.... do 2.0 TS jest
            niemadrym wyborem to sie grubo mylisz....za kazdym razem gdy zmieniam olej ( a
            zawsze dotrzymuje terminow wymiany ) olej jest nie przepracowany. Poza tym
            silnik chodzi bez zarzutow i calkiem cichutko i nie ma zadnych problemow z
            wariatorem.

Skoro jest to zly wybor to powiedz mi dlaczego ?

pozdro
            dudix83
            • alces1 przepraszam, że się wtrącam, ale... 15.04.06, 23:28
              Ja do swojego T.S. jak go kupilem (jestem pierwszym wlascicielem) po 10.000km
              zmienilem Selenie na olej 5W40 jednak ubywalo go sporo, wiec zmienilem na 10W40
              i jest OK! Nie ubywa go prawie wogole! A co do oleju 15W... to moim zdaniem na
              klimat w ktorym eksploatujemy nasze alfy jest zbyt gęsty przy niskich
              temperaturach (czego dowodem jest chociazby ostatnia zima) przez co zwieksza
              opory silnika podczas pracy zimnego motoru i przyspiesza jego zuzycie.
              Nawiasem mowiac podobnie ma sie sprawa z olejem przekładniowym, co mozna
              bardziej "namacalnie" zauważyć siłując się np. przy -15 stopniach C z lewarkiem
              skrzyni biegów. W przypadku przekładni meczymy sie my (nie mowiac o skutkach
              mechanicznych samej skrzyni) natomiast jesli chodzi o silnik - on meczy sie
              sam, dlatego jest to przez nas niezauważalne, ale hm... do czasu... Pozdrawiam!
              • uki145 nie chodzi o lepkosc 16.04.06, 02:06
                Witam! ale o to ,ze olej mineralny nie sprawdza sie w wysokoobrotowych
                silnikach alfa romeo . nie czepiam sie ,ale dobrze radze. jak juz ostatnio
                próbowałem wytłumaczyc: mineralny ma niski wskaznik lepkosci co oznacza ,ze
                przy ostrej jezdzie na wysokich obrotach bardzo szybko traci swoje właciwosci i
                zaczyna płynac jak woda. film olejowy miedzy wałem ,a panewka jest wtedy
                bardzo niestabilny i efekt tego bedzi taki ,ze po 50 tys km (+ -) przekreci sie
                panewka . prawda jest wiec taka ,ze pomiedzy mineralnym olejem ,a
                półsyntetycznym jest bardzo duza róznica. radze wiec zmienic mineralny 15w40 na
                10w40 (pólsyntetyk) albo powrócic na pełnisyntetyczny castrol RS,nawet jesli
                bedzie brał nawet 3 litry na 10 tys km. wybór nalezy do Ciebie ,ale róznica
                cenowa miedzy olejem mineralnym ,a półsyntetycznym nie bierze sie z
                kosmosu.warto to przemyslec. producent celowo nie dopuszcza stosowania olei
                mineralnych.ta sama historia była w przypadku boxera i dotyczy równiez T.Sa.
                przy stosowaniu mineralnego koniec silnika ,nawet przy dbałosci o wysoki poziom
                niebawem nastapi i bedzie spektakularny.Pozdrawiam Łukasz
                • alces1 Re: nie chodzi o lepkosc 16.04.06, 09:53
                  Zgadzam sie z Toba Uki, olej mineralny a półsyntetyczny to dwie rożne historie.
                  Ten pierwszy przeznaczony jest do starszych niskoobrotowych silników i tam
                  obrze się sprawdza. Jednak wraz z postępem techniki, gdy dopracowano motory
                  zmieniły się również warunki w jakich taki silnik pracuje a co za tym idzie i
                  olej na półsyntetyczny bądź w pełni syntetyczny.
                  Myślę, że w prezypadku T.S.a półsyntetyczny olej jest optymalnym rozwiązaniem
                  pom. ceną, ubywaniem samego oleju podczas pracy motoru jak i zużyciem silnika.
                  Jednak nie zgodzę się z tym iż nie chodzi o lepkość, jak by nie było jest to
                  jeden z podstawowych parametrów oleju silnikowego i należy brać go pod uwagę!
                  Sam nawet wspomniałeś o oleju Castrol RS, który ma oznaczenia: 0W-40. Wiec jaka
                  widać lepkość jest ważna, a nawet bardzo ważna. Pozdrawiam!
                  • dudix83 Re: nie chodzi o lepkosc 16.04.06, 10:51
                    Witam,
                    no dobra to prosze mi powiedziec teraz czy teraz takie przejescie z oleju
                    gestszego na rzadszy jest bezpieczne ? Film olejowy utworzony przez olej
                    mineralny jest o wiele grubszy niz przez polsyntetyka a poza tym polsyntetyk
                    zawiera wiecej dodatkow czyszczacych, ktore zaczna "czyscic" silnik.

Czy taki zabieg wiec jest teraz bezpieczny i obejdzie sie bez wiekszej szkody
                    dla silnika. Napisze jeszcze tyle ze na tym mineralnym teraz jest zrobione
                    okolo 7kkm.

pozdro
                    dudix83
                    • uki145 Re: nie chodzi o lepkosc 16.04.06, 11:20
                      Witam! ryzykowne jest przejscie na półsyntetyk jesli wczesniej silnik był
                      bardzo zaniedbany olejowo(kiepski mineralny olej i rzadka wymiana) . u Ciebie
                      tak nie było ,po pisałes ,ze wczesniej zalany był castrol RS ,a sam zalałes
                      mineralnego pierwszy raz i dopiero 7 tys km temu. moim zdaniem nie ma
                      obaw .jedynym efektem ubocznym zalania 10w40 bedzie wyzsze zuzycie oleju(twin
                      spark przy wysokich obrotach pali sporo oleju i trzeba sie z tym pogodzic).
                      mozesz tez zalac np półsyntetycznego Motula 15w50 .zuzycie nie powinno byc
                      wtedy wysokie,ale z uwagi na dosyc wysoka temperature płyniecia olej ten dobrze
                      sprawdzi sie tylko w warunkach wiosenno-letnich. zima najlepszym rozwiazaniem
                      jest 10w40.taka sezonowa zmiana oleju bedzie najlepszym kompromisem.Pozdrawiam
                      Łukasz
                      • alces1 Re: nie chodzi o lepkosc 16.04.06, 12:23
                        moim zdaniem bez zbędnych obaw możesz przejść na półsyntetyk. Nie musisz sie
                        tez martwic, ze bedziesz go musiał sporo dolewać! Mój T.S. ma przejechane
                        obecnie 102.000km na półsyntetyku Castrol GTX Magnatex (10W-40) przejechałem
                        juz 7.000km. przez ten czas dolałem niecałe pół litra oleju, wiec od wymiany do
                        wymiany (co 15.000) mysle, ze obejdzie sie na jednym litrze "dolewki".
                        Poprzednio jeździłem na Castrol GTX Magnatec 5W-40 i był to olej w pełni
                        syntetyczny, jednak jego spalanie było spore (około 3 litrów od wymiany do
                        wymiany) co skłoniło mnie do przejścia na półsyntetyk. Pozdrawiam!
                        • jasiek1956 Re: nie chodzi o lepkosc 16.04.06, 12:56
                          Czytajac wypowiedzi zauwazylem ze niekture AR zuzywaja sporo oleju . Zmartwilem sie bo moja AR 146 1.4 BX r.1996 - 57 tys .- nie bieze /zero zuzycia/. Od 3 lat stosuje - PLATINIUM SYNTETIC SL/CF 0W/30. Czy mozna stosowac syntetyk.
                          • marcink70 Re: nie chodzi o lepkosc 18.04.06, 14:33
                            Witam !!
                            Chciałbym wymienic olej w skrzyni biegów
                            Jaki wlać // jaki polecacie
                            AR 146 2.0 96'

POZDRAWiAM // Marcin
                            • hr.dracula Re: nie chodzi o lepkosc 20.04.06, 10:51
                              marcink70 napisał:

> Witam !!
                              > Chciałbym wymienic olej w skrzyni biegów
                              > Jaki wlać // jaki polecacie
                              > AR 146 2.0 96'
                              >
                              > POZDRAWiAM // Marcin

Olej klasy GL5 , np TUTELA CAR ZC 75 SYNTH
                          • mchmiel21 Re: nie chodzi o lepkosc 20.04.06, 14:33
                            Ja właśnie na takim jeżdże wymieniłem go już ze 2 razy ale szczerze mówiąc nie
                            wiem czy jest to dobry olej wcześniej miałem Magnatec Castrola - też nmi nie
                            brał oleju - na 1 rok jeżdżenia wlewam 4,5 litra i kończe jednym słowem na
                            miarce 3/4. wieć myślę że nie bierze oleju. Pytanie jest inne dlaczego ceny
                            olejów tak bardzo od siebie się różnią - Motul jest bardzo drogi z ciekawości
                            spytam się czy bedzie różnica 145 Bx 1,4 - uwaga 170 kkm i prawie 9 lat
                            samochód.
                            mchmiel
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka