Dodaj do ulubionych

Obroty + klima

21.04.06, 08:54
Ostatnio zaobserwowałem że przy wolnych obrotach i załączonej klimatyzacji obroty nie są stabilne. Falują w zakresie +-50. Są to praktycznie takie spadki obrotów i potem wzrosty od czasu do czasu.
Klima praktycznie całą zimę nie była używana.
Teraz pracuje prawidłowo.
Z wyłączona klimatyzacją problem nie występuje.
Może trzeba coś nasmarować ?
Jakieś inne sugestie?
Obserwuj wątek
    • taif Re: Obroty + klima 21.04.06, 22:03
      Ja mam dokładnie tak samo w swojej 156 z 98 roku.Niby to w niczym nie przeszkadza , ale troche wkuża.Jeżeli ktoś zna recepte na pozbycie się tych objawów chętnie przeczytam.
      • amargro Re: Obroty + klima 21.04.06, 22:38
        taif napisał:

> Ja mam dokładnie tak samo w swojej 156 z 98 roku.Niby to w niczym nie
        przeszkad
        > za , ale troche wkuża.Jeżeli ktoś zna recepte na pozbycie się tych objawów
        chęt
        > nie przeczytam.

Mam tak samo, przy włączonej klimie i przy zatrzymywaniu auta i wciśnięciu
        sprzęgła obroty potrafią jednokrotnie spaść, następnie jednokrotnie wrosnąć
        trochę ponad 1000rpm po czym zejść już do normalnych biegu jałowego - pytałem
        dziś o to w ASO Twardowskiego w W-wie i otrzymałem odpowiedź, że jeśli jest to
        właśnie takie tylko jednokrotne, krótkie zafalowanie to jest to dopuszczalne -
        poprostu komputer musi mieć ułamek sekundy na reakcję i wyrównanie obrotów bo
        kompresor klimy wytwarza dość duże obciążenie dla silnika na biegu jałowym i
        musi być ono skorygowane przez chociażby większe otwarcie silniczka krokowego.
        amargro
        145 LUSSO 1.4 TS

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka