Dodaj do ulubionych

hamulce bębnowe - AR 145

18.05.06, 11:10
mam pytanko bo kiedys na grupiue widziałem posta w którym pisało coś o
właśnie tych hamulcach w AR 145. Po założeniu nowych szczęk po pewnym czasie
sie je reguluje u mnie właśnie ostatnio zaczęły one przyblokowywać koła. W
jaki sposob przeprowadzic regulacje ?

dzieki za odpowiedzi i uwagi.

Obserwuj wątek
    • aquarius01 Re: hamulce bębnowe - AR 145 18.05.06, 14:39
      Pierwsze słyszę. Co prawda nie mam hamulca bębnowego w mojej 145 ale już od
      dłuższego czasu (a kilka autek już miałem) nie spotkałem się z bębnowym układem
      hamulcowym wymagającym ręcznej regulacji położenia szczęk hamulcowych. Z tego co
      pamiętam to są "pływające szczęki" (tak to się chyba nazywa) i ich odległość od
      bębna ustawia się samoczynnie i proporcjonalnie to stanu starcia się okładzin.
      Jeżeli koło Ci się blokuje to raczej przyczepiłbym się do tłoczków hamulcowych w
      tym kole lub do mechanizmu hamulca ręcznego (czy przypadkiem nie zablokował
      szczęk w pozycji zahamowanej). Jeżeli to nie są te przyczyny to możliwe jest, że
      okładziny na szczękach są za grube i stąd te problemy, ale to mało
      prawdopodobne. Oczywiście jest to tylko moja teoria - nie wiem jak są rozwiązane
      hamulce bębnowe w 145, ale nie sądzę, żeby ich konstrukcja znacznie odbiegała od
      nurtów światowych :)
      • maliek Re: hamulce bębnowe - AR 145 19.05.06, 07:52
        Zgadzam się z moim przedmówcą. Hamulce bębnowe w Alfie 145 i 146 są
        samoregulujące. Wymieniałem sam okładziny i nic mi nie trze. Sprawdź mechnizm
        hamulca ręcznego, tłoczek i ogólny stan wewnątrz bębna tj. czy nie masz tam nic
        zardzewiałego i zapieczonego.
        Z hamulcem ręcznym jest ten problem że jak go uzywasz niezbyt czesto to może
        się popsuć. Powiedzenie "narząd nie używany zanika" odnosi się także do
        urządzeń mechanicznych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka