alces1 20.08.06, 13:36 Witam! Co może być przyczyną wydobywania się sporej ilości ciemnego dymu z AR 1.4 T.S. podczas pracy zimnego silnika (przy ruszaniu po odpaleniu motoru)? Za wszelkie sugestie będę wdzięczny. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgoska1 Re: ciemny dym 20.08.06, 14:24 Witam. > Co może być przyczyną wydobywania się sporej ilości ciemnego dymu z AR > 1.4 T.S. podczas pracy zimnego silnika (przy ruszaniu po odpaleniu motoru)? Może tu coś znajdziesz: www.motofakty.pl/artykul/dym_z_rury_wydechowej.html ? pozdrawiam, Maciej Loret Odpowiedz Link
alces1 Re: ciemny dym 20.08.06, 20:21 Dzięki! Może jeszcze jakieś sugestie?? Pozdrawiam! Odpowiedz Link
uki145 Re: ciemny dym 20.08.06, 22:11 Witam! trudno co innego zasugerowac . najpewniej zuzyte uszczelniacze zaworowe lub pierscienie. moim zdaniem nalezy obserwowac. jesli t.s "puszcza dymka" tylko przy odpaleniu zimnego silnika i zuzycie oleju jest w normie (powiedzmy ,ze nie przekracza 3 l /10 000 km, to nie ma jeszcze tragedii i mozna jezdzic. jesli natomiast przy ostrym przyspieszaniu , na ciepłym silniku równiez jest ten sam efekt ciemnej chmury za autem to bedzie trzeba "dłubnac góre motoru "(pojazd zuzywałby jednak wtedy sporo oleju : 1-3 l na 1000 km). jeszcze bardzo wazne : jaki olej stosujesz ,moze jest zbyt rzadki? Pozdrawiam Łukasz Odpowiedz Link
karolcia59 Re: ciemny dym 20.08.06, 22:25 Witam.Jak dla mnie to silnik Ci się kończy,bierze olej... Odpowiedz Link
alces1 Re: ciemny dym 21.08.06, 10:58 Dzięki! A olej to: Castrol GTX Magnatec 10W40 (półsyntetyk) Odpowiedz Link
bedboys Re: ciemny dym 21.08.06, 17:13 Ciemny - czarny dym nie koniecznie oznacza że silnik się kończy, świadczy on o złym spalaniu - przyczyną może być za bogata mieszanka paliwowa - aby cokolwiek zasugerować mósiał byś uzupełnić swój opis np czy auto nie zużywa czasem więcej paliwa, czy równo chodzi na wolnych obrotach zimy/ciepły, jak odpala po nocy, jakie jest zużycie oleju takie danme cokolwiek o nim powiedzą ale i tak w duyżej części będą to tylko domysły. Odpowiedz Link
alces1 Re: ciemny dym 21.08.06, 17:48 Za tą opcją przemawiałby fakt, że silnik ma dopiero 110 tys km. oraz, to, że jestem świerzo po wymianie sondy lambda, bez ingerencji w komputer. W samochodzie mam instalację LPG, więc na benzynie jeżdżę wyjątkowo mało, więc komputer jeszcze się nie dostroił do nowej sondy i mieszanka paliwowa jest bogata. Jeśli chodzi o spalanie oleju, nie zauważyłem by było ono podwyższone, kolejnym faktem przemawiającym za tą hipotezą, jest fakt, że podczas jazdy na gazie, samochód nie kopci, bowiem nastawy komputera od instalacji LPG, po wymianie sondy było zmienione. Dziękuję. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
karolcia59 Re: ciemny dym 21.08.06, 23:29 Jeżeli to nie silnik stawiam wirtualne piwo dla wszystkich:) Odpowiedz Link
bedboys Re: ciemny dym 22.08.06, 09:41 No to jeżeli masz zamontowaną LPG to pewnie nie dostroili jej odpowiednio i rozjechały sie adaptacje, silnik ma poprostu za dużo paliwa i kopci na czarno w tym czasie nierówno pracuje i nie wkręca sie na obroty - poprostu jest zalewany. Miałe podobne zjawisko ale jeszcze bez dymienia w 156 Odpowiedz Link
alces1 Re: ciemny dym 24.08.06, 13:04 Przed wymianąsondy, też dymiła, ale nie tylko na benzynie, na LPG również. Teraz komputer LPG zaadoptował się już do nowej (sprawnej) sondy i na LPG nie dymi, lecz tylko na benzynie. Odpowiedz Link
landlord Re: ciemny dym 26.08.06, 16:02 Czy jak dymi masz wrażenie , ze jest on jakby zapchany ? Dopiero po pewnym czasie sie po wciskaniu pedału przyspieszenia jakby oddtyka ? I tak samo było przed wymiana sondy? Odpowiedz Link
alces1 Re: ciemny dym 26.08.06, 16:41 Nie, nie miałem takiego wrażenia. Z resztą, to już jest bez znaczenia, wczoraj rozbiłem samochód: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14687&w=47507290 Odpowiedz Link