Dodaj do ulubionych

ALFA ROMEO 2,4 JTD rocznik 2001

22.10.06, 03:14
witam.zasrstanawiam sie nad kupnem samochodu ALFA ROMEO 2,4 JTD...... nigdy
nie interesowalem sie ta marka wiec nie mam o niej zielonego pojecia.pytanie
do was,czy te modele sa awaryjne i czy naprawde czesci do tego samochodu
naprawde sa drogie....??ogolnie chodzi mi oto jak sie jezdzi tym
samochodzikiem i czy warto sie w cos takiego pakowac.... dzieki z gory za
opinie:) pozdrawiam;-)
Obserwuj wątek
    • rtb28 Re: ALFA ROMEO 2,4 JTD rocznik 2001 22.10.06, 07:25
      To wszystko zależy od tego w jakim stanie technicznym jest Auto, jeśli
      poprzedni właściciel(-le) nie dbali o auto to moze sie okazać że kupisz
      skarbonke, szczególnie chodzi tu o zawieszenie. W pesymistycznym wariancie
      koszt naprawy zawieszania(wraz z robocizną to jakieś 2300).Jak już wcześniej
      wspomniałem dużo zależy od twojego poprzednika który jeśli nie dbał turbine
      (wymiana oleju oraz oczekanie chwili przed wył.silnika) , to może się okazac
      się że czka Cie kolejny wydatek. Jeśli Cie to nie odstrasza to powinieneś być
      bardzo zadowolony. Poza tym to w Passacie i A4 jest bardzo podobna kontrukcja
      zawieszenia i dokładnie ten sam problem, a koszt naprawy większy niż w Alfie.W
      swojej 2,4 mam już na liczniku 16 0000 i "tylko" jedną wymaine turbiny (w 320d
      e46 mam już trzecia-auto z 2003roku).
      • alcol Re: ALFA ROMEO 2,4 JTD rocznik 2001 22.10.06, 11:11
        Zgadzam się z wcześniejszym wpisem i chciałem tylko dodać, że to naprawdę rasowy diesel i idealnie pasuje do tego modelu - dobrze jeździ, dobrze brzmi i naprawdę niewiele pali, czyli naprawdę daję dużą satysfakcję z uzytkowania i posiadania.
        Co do ceny części to oczywiscie ASO jest drogie i IMHO w celu oszczędzania należy wspomagać się zamiennikami i dobrymi znającymi się na rzeczy warsztatami.
        Więcej informacji na temat 2,4 jtd na pewno można znaleść szukając w archiwum tego forum.

pzdr
    • grinlock78 Re: ALFA ROMEO 2,4 JTD rocznik 2001 22.10.06, 11:27
      dziekuje za opinie ;-) no i czekam na wiecej. pozdrawiam:-)
    • axello Re: ALFA ROMEO 2,4 JTD rocznik 2001 22.10.06, 14:19
      Ja mam to auto od miesiąca, rocznik 2000 (przed liftingiem) i jestem zachwycony.
      Przebieg 160tkm Na trasie 1000km z holandii przy predkosciach 120-130km/h
      spalanie wyszlo 5.3l ! (uwzgledniając jedną udaną próbę rozpędzenia do 200km/h i
      wielokrotne wyprzedzanie po polskiej stronie bez autostrady)
      Coś pukało z przodu, wymieniłem jeden łącznik stabilizatora (zamiennik 40zł) i
      cisza + amortyzatory przód 450zł/kpl bo słabe były. Teraz wymieniam
      profilaktycznie rozrząd (komplet czesci 270zł allegro), wszystkie filtry (130zł)
      i olej. Prowadzi się rewelacyjnie, co prawda sztywno bo 2.4JTD i V6 mają
      fabrycznie lekko utwardzane zawieszenie + fabryczne 205/55/16, ale za to trzyma
      się jak przyklejona. Jedyna wada to cięzki przód i tendencja do wyjezdzania
      przodu na zakrecie. Wyciszenie genialne, przy 140km/h mozna praktycznie szeptem
      rozmawiac, fotele kubelkowe, klimatronik, skrzynia prezyzyjna, o wyglądzie nie
      wspominam. Passat z tego rocznika 130KM będzie 10-15000zł droższy, cięższy, bez
      polotu i kolejnym z kilku milionów takich na ulicach. PZDR!
      • grinlock78 Re: ALFA ROMEO 2,4 JTD rocznik 2001 22.10.06, 17:36
        za ta opinie tez dziekuje i czekam na nastepne..... pozdrawiam
    • grinlock78 Re: ALFA ROMEO 2,4 JTD rocznik 2001 02.11.06, 08:06
      .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka