Dodaj do ulubionych

Zmieniarka CD w 166

11.12.06, 12:40
Nie mam zmieniarki w swojej 166 jest tylko wyjście na nią - są kable w
bagażniku, jak już ustaliłem zmieniarka oryginalna to Becker BE 2661, pasuje
również Sony cdx t-65. Nie jest problemem kupienie takiej zmieniarki np. na
Allegro jest kilka w bardzo przystępnych cenach, problem polega na tym że nie
zawsze po podłączeniu zmieniarki ona działa często bywa tak że zmieniarka
podłączona, włączasz a tu nic, fabryczne audio jej nie wykrywa. Po
zasięgnięciu języka u ludzi zorientowanych w temacie dowiedziałem się że
trzeba zmieniarkę aktywować przez podłączenie samochodu do examinera.
Moje pytanie jest takie czy ktoś przez to już przechodził lub słyszał o
tym ?? Czy ktoś ma 166 z zamontowaną zmieniarką. Cokolwiek na ten temat.
Obserwuj wątek
    • alfa1662 Re: Zmieniarka CD w 166 11.12.06, 16:24
      Witam,ja mam zmieniarke w swojej 166,ale moja to jest orginał wiec niebęde mógł Ci pomóc
      • bedboys Re: Zmieniarka CD w 166 11.12.06, 16:55
        A czy możesz zrobić zdjęcie zmieniarki jak ona jest zamontowana w bagażniku ??
        Bardzo by mi na tym zależało. Jak coś to proszę o wysłanie tu : express.ol@wp.pl
        Dzięki !!
        • malgoska1 Re: Zmieniarka CD w 166 11.12.06, 19:25
          Witam.

> A czy możesz zrobić zdjęcie zmieniarki jak ona jest zamontowana w
          > bagażniku ??

Jeśli może być schemat zamiast zdjęcia:

www.spangerum.com:7080/navi?MOD_COD=136&COUNTRY=023&GRP_COD=555&CAT_COD=W9&SBMK=R&DRIVE=D&MAKE=R&COMM_MODEL=
          166&ALL_FIG=2&LANGUAGE=6&PREVIOUS_KEY=PARTDRAWDATA&ALL_LIST_PART=0&SB_CODE=-
          1&KEY=PARTDRAWDATA&PRINT_MODE=0&EPER_CAT=SP&GUI_LANG=6&WINDOW_ID=1&SGRP_COD=21&S
          GS_COD=0&DRW_NUM=2

(link może wymagać sklejenia)

Pozdrawiam,
          Maciej Loret
        • areks691 Re: Zmieniarka CD w 166 06.01.07, 23:17
          Witaj
          Jakbys znalazl juz cos w dobrej cenie to daj mi znac,bo ja tez szukam i ale
          niewiem po ile chodza takie zmieniary w PL,a szukam z gory w DE.
          Daj mi znac
          Pozdr
          Areks
          Glogowskie Forum ALFA ROMEO
          www.alfaglogow.fora.pl
    • jurcio_8v Re: Zmieniarka CD w 166 07.01.07, 12:16
      Witam wszystkich!

Właśnie przerabiam temat zmieniarki w AR 166 i sprawa wygląda nastepująco. Moje
      auto to rocznik 2000 fabrycznie nie wyposażone w zmieniarkę więc żadnej
      instalacji w bagażniku nie mam. Zakupiłem używaną Sony CDX-T60 (interfejs
      uni-link jak w Beckerze no i wygląd praktycznie taki sam) i po podłaczeniu do
      panelu w samochodzie radio jej nie widzi (w samej zmieniarce coś zabrzęczy 4
      razy i cisza). Pojechałem więc do autoryzowanego serwisu w Krakowie (do
      Podolskich) no i tam panowie stwierdzili to samo plus powiedzieli że nie ma
      czegoś takiego jak aktywacja zmieniarki (nie ma takiej opcji w egzaminerze), po
      podłaczeniu panel powinien wykrywa zmieniarkę - konsultowali ten problem z
      Viamotem.
      Jest zatem podejrzenie że moja zmieniarka jest po prostu zepsuta no i teraz
      muszę ją gdzieś sprawdzić...

Tyle na razie jak bede wiedział coś więcej to napiszę.

Pozdrawiam
      Jurek
      • bedboys Re: Zmieniarka CD w 166 09.01.07, 14:10
        Nie jest tak jak piszesz !! Mam taką samą zmieniarkę jak ta którą kupiłeś i
        objawy sądaokładnie takie same - po podłaczeniu oryginalnego Beckera jest tak
        samo a sony podłączony do 166 w której chdzi zmieniarka też działa. Przerabiam
        ten temat strasznie mocno teorii jest wiele ale nikt nie dał 100% odpowiedzi.
        Czy niema w examinerze opcji aktywacji tego jeszcze nie wiem ( ale sie dowiem)
        jest jeszcze opcja ze trzeba zmienić soft od ics-u na taki który obsługuje
        zmieniarkę. Według ePERA do mojej 166 występuje jako część zamienna zmieniarka
        CD więc musi być jakaś opcja aby to działało i aj na pewno ją znajdę.
        Aby nie zśmiecać tym tematem forum możesz do mnie pisać na express.ol@wp.pl
        Mozę współnie uruchomimy to ustrojstwo.
      • jurcio_8v Re: Zmieniarka CD w 166 16.01.07, 09:05
        Cześc,

No więc zmieniarkę udało mi się uruchomić, jedyną rzecza jaką zrobiłem po
        próbach w serwisie Alfy było rozkręcenie zmieniarki w nadziei na znalezienie
        jakiejś oczywistej usterki. Skręciłem ja z powrotem i podłaczyłem jak
        poprzednio, no i zaczęła działać. Ma pewne problemy ze zmiana utworów (czasami
        działa, czasami nie) ale z tym pewnie trzeba będzie się udać do serwisu Sony..

Pozdro

Jurek
        • bedboys Re: Zmieniarka CD w 166 16.01.07, 15:53
          Już sam nie wiem ?? dzisiaj pomierzyłem wszystkie kable wychodzące do
          zmieniarki i wychodzi że powinno działać na zasilaniu jest 12V - a nie działa
          może cos sie w zmieniarce też sepsuło ?? muszę ja dac do sprawdzenia.
          • jurcio_8v Re: Zmieniarka CD w 166 16.01.07, 19:30
            Rozumiem, że na pozostałych kablach też były jakieś sygnały? Moim zdaniem coś
            powinno być na "CONTROL LINE", "DATA LINE" czy "CLOCK LINE"...inaczej coś może
            się zepsuło w radiu (skoro Twoja zmieniarka działa w innym samochodzie).
            Poszperaj na stronie:
            elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/kable.htm
            może znajdziesz coś przydatnego.
            Jeżeli masz dostęp do płytek z nawigacją spróbuj podłączyć zmieniarkę po
            każdorazowym uaktualnieniu oprogramowania ICS'u. U mnie zauważyłem że jak
            zainstaluję mapy dla Włoch z 2003 to nie działa przerzucanie utworów, natomiast
            przy Danii i Szwecji z 2000r. utwory jakoś tam przerzuca (są pewne problemy
            wtedy i na wyświetlaczu pokazują się dziwne numery utworów: e03... plytki z
            muzyką były czyste i oryginalne).
            O ile w sobote pogoda pozwoli to spróbuję zainstalować kabel w aucie i mogę
            pomierzyć sygnały na wyjściach - jeśli chcesz.

Powodzenia w walce

Jurek
            • bedboys Re: Zmieniarka CD w 166 17.01.07, 17:03
              Zaraz zaraz czegoś nie rozumiem ??? - napisałeś : "O ile w sobote pogoda
              pozwoli to spróbuję zainstalować kabel w aucie i mogę
              pomierzyć sygnały na wyjściach - jeśli chcesz."
              to znaczy co ?? nie miałeś oryginalnego kabla tam przy akumulatorze ?? jaki
              podłączyłeś ?? wyjmowałeś ICS ?? wytłumacz to w jakiś sposób bo pogubiłem sie

Bardzo bym był wdzięczny za pomierzenie sygnałów na wtyczce samochodu przed
              podłączeniem zmieniarki oraz po podłączeniu zmieniarki - są inne.

• jurcio_8v Re: Zmieniarka CD w 166 18.01.07, 13:43
                No to po kolei...w samochodzie nigdy nie bylo zadnej zmieniarki (kieszeń w
                bagażniku pod czytnikiem nawigacji jest fabrycznie zaślepiona), nie było też
                kabla do zmieniarki (są tylko te od navi). Kabel kupiłem na Allegro od gościa
                który je robi (Przewód CD Becker Mini-ISO/Uni-Link 5,5m). Próby z zakupioną
                zmieniarką robiłem w ten sposób że wyjmowałem ICS'a i podłączałem kabel i
                zmieniarkę.
                Jak będę przy tym dłubał następnym razem to spróbuje pomierzyć te sygnały.
                • bedboys Re: Zmieniarka CD w 166 18.01.07, 16:12
                  Ok wielkie dzięki, jak będziesz miał czas i chęci to zrób obmiar bo ja
                  stwierdziłem coś dziwnego w zasilaniu ( środkowe kable - czerwony i czarny) nie
                  ma masy jest tylo + 12 V ale za to jest masa na żółtym kablu ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka