Dodaj do ulubionych

problem z rozruchem

03.01.07, 22:58
Mam problem wczoraj kupiłam alfe 156 1.8 ts ,wszystko było w porzadku do
czasu kiedy dzisiaj chciałam ja odpalić.Bez dodania gazu ona nie chce odpalic
a jak odpali to po chwili gaśnie chodzi jak diesel,jak jest ciepła to nie ma
tego problemu.Proszę o pomoc!
Obserwuj wątek
    • aquarius01 Re: problem z rozruchem 04.01.07, 09:23
      Witaj,

Problemy z rozruchem zimnego silnika szczególnie o tej porze roku prawie zawsze
      są związane z uszkodzeniem czujnika temperatury cieczy chłodzącej i/lub czujnika
      temperatury powietrza wlotowego albo jest to pochodna zanieczyszczenia styków
      elektrycznych na tych czujnikach. Napisz skąd jesteś a na pewno ktoś poleci Ci
      miejsce, gdzie można postawić trafną diagnozę - nie jedź przypadkiem do ASO bo
      tam każą Ci wymienić połowę osprzętu :)
      • ewelinka1377 Re: problem z rozruchem 04.01.07, 14:41
        Jestem z Polkowic wojewódżtwo dolnośląskie.A gdzie się znajduja te czujniki?
        • aquarius01 Re: problem z rozruchem 04.01.07, 15:29
          No to pozdrawiam z dolnośląskiego ;)

Nie wiem jak w Polkowicach i Lubiniu wygląda sprawa serwisu AR ale spokojnie
          mogę polecić firmę:

"Auto Serwis" Sebastian Bogulak
          50-015 Wrocław , ul. Karkonoska 7
          tel. 071 3399968 , fax. 071 3399968

Jak się zdecydujesz na jego usługi nie będziesz zawiedziona.

Co do miejsca "pobytu" czujników to wszystko zależy od rocznika jakim
          się poruszasz. W przypadku czujnika płynu chłodzącego to się on nie zmienił i
          jest wkręcony w obudowę termostatu (zresztą napisałem o tym ;) ). Czujnik
          temperatury zasysanego powietrza występuje w różnych miejscach. W starszych
          rocznikach (chyba do roku 1998) znajduje się jako osobne urządzenie umieszczone
          zaraz za wylotem z filtra powietrza i dzięki temu jego wymiana jest szybka i
          tania. W rocznikach młodszych jest on zintegrowany z przepływomierzem (również
          pierwsze urządzenie za wylotem z filtra powietrza) i niestety jego uszkodzenie
          wymaga wymiany całości tzn. całego przepływomierza co wiąże się z kosztem w
          okolicy 700 zł. Podaj numer VIN swojego auta to postaram się ustalić jakie
          rozwiązanie zastosowano w Twoim aucie. Oczywiście przyczyną zachowania jakie
          opisujesz może być zupełnie coś innego ale przypadek, który opisałem jest
          najbardziej prawdopodobny.
          • ewelinka1377 Re: problem z rozruchem 04.01.07, 15:36
            Autko jest z roku 1997 dziękuje za adres we Wrocławiu ale nie wiem co to jest
            ten numer VIN?
            • aquarius01 Re: problem z rozruchem 04.01.07, 16:38
              Zwyczajowo numer nadwozia wpisany do dowodu rejestracyjnego ;)
              • ewelinka1377 Re: problem z rozruchem 04.01.07, 18:57
                Numer zaczyna się na ZAR ale dalej nie wiem raczej nie powinnam podawać.Teraz
                auto cały czas żle chodzi wcześniej po chwili od odpalenia weszło na swoje
                obroty i było wszystko ok,a teraz(trzeba trzymac nogę na gazie) po chwili nie
                gaśnie ,ale cały czas trzęsie silnikiem,tylko na wysokich obrotach chodzi
                dobrze i coraz bardziej upodabnia się do diesla,po prostu jest coraz gorzej!Mam
                pytanie czy moga to byc przewody wysokiego napięcia , a może swiece(nie mogłam
                ich wykręcić nie mam takiego klucza są strasznie głeboko,a jaki rozmiar klucza
                tam będzie pasował ?to kupię).Pomóżcie proszę!
                • malgoska1 Re: problem z rozruchem 04.01.07, 20:17
                  Witam.

> Numer zaczyna się na ZAR ale dalej nie wiem raczej nie powinnam podawać.

Możesz śmiało podawać. Jest to podobnie bezpieczne, jak podanie nr konta
                  bankowego.

Pozdrawiam,
                  Maciej Loret
                • aquarius01 Re: problem z rozruchem 04.01.07, 23:18
                  A co się może stać jak się ten numer poda pro bublico ? Ktoś się pod ten numer
                  podszyje ? - jest to numer, który swobodnie można sobie wyliczyć zgodnie z
                  odpowiednim wzorcem, więc nie niesie ze sobą nic tajemniczego. Przesada lekka...

Co do reszty pytania to może być wszystko i nic. Sama nic nie kombinuj bo się
                  przejedziesz jak Zabłocki na mydle. Mogą to być przewody WN lub świece ale tylko
                  w czasie pracy silnika - wskazywać może na to nierówna praca. Problemy z zimnym
                  startem i utrzymaniem odpowiednich obrotów nie mają dużo wspólnego wspólnego z
                  wysokim napięciem - no chyba, że mamy do czynienia z ogromnym zbiegiem
                  okoliczności. Klucz do świec jest standardowy, jedynie długi - zresztą jak w
                  większości aut z silnikami 16V. Jedyne co mogę poradzić to wizytę u kogoś, kto
                  ma dostęp do komputera diagnostycznego i sprawdzenie pojawiających się błędów.
                  Podobne zachowanie może również powodować uszkodzony przepływomierz lub sonda
                  lambda.

Kiedy były wymieniane świece i przewody WN ?
                  • rav145 Re: problem z rozruchem 05.01.07, 02:28
                    ewelinko1377 posłuchaj rady mojego przedmówcy. Jeżeli masz z tym problem (i to
                    tak popularny na tym forum) to znaczy, że się na tym nie za bardzo wyznajesz?
                    Przepraszam, mogę się mylić, choć nie sądzę! Wobec tego podjedź do pierwszego
                    lepszego warsztatu (zabłyśniesz wiedzą) i poproś żeby to sprawdzili. Nie musi
                    być do tego serwis ALfy!!! Co innego gdyby przyczyna była
                    mechaniczno-regulacyjna, wówczas lepiej tam się udać lub znaleźć speca od
                    włoszczyzny. I tak zrobisz jak uważasz, ale masz niebywałe szczęście, że
                    trafiłaś na gentlemana który oferuje Ci swoją pomoc (mowa o Aquariusie01) i
                    dobrze jak sądzę wyczuwa usterkę ;)
                    rav145 say lorelaj
                    • aquarius01 Re: problem z rozruchem 05.01.07, 09:45
                      Jezzzu - ale się zaraz zacznę czerwienić :D

Trzymam kciuki za powodzenie akcji ;)
                    • ewelinka1377 Re: problem z rozruchem 05.01.07, 14:57
                      Dziękuję za radę ,świece prawdopodobnie były zmieniane jakieś kilka miesięcy
                      temu tak twierdzi były właściciel a kabli nie zmieniał ostatnio ale nie
                      wyglądają na nowe (po małych przejściach!).Myslę ,że sie zastosuję do tej
                      pomocy i pojadę do jakiegos fachowca.
    • ewelinka1377 Re: problem z rozruchem 06.01.07, 21:10
      Byłam dzisiaj na badaniu komputerowym w serwisie i okazało się ,że za to jak
      moje autko chodzi jest winna cewka zapłonowa i gumka (nie wiem jak sie nazywa)
      pod cewka która wczodzi na świecę.Cała reszta jest w porządku dziękuje
      wszystkim za zmobilizowanie do działaniaw szczególności aquariusowi,ale
      pozostałym również.
      Wielkie dzięki!
      Wszyscy jesteście kochani.
      Trzymajcie tak dalej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka