Dodaj do ulubionych

problemy z ar 156

31.01.07, 21:55
mam alfe156 1.8 ts i mam z nia kilka problemow po pierwsze silnik pracuje
glosno jest benzyna a chodzi jak diesel po drugie dosc mocno dymi przy
nizszych temperaturach po 3 w prawym przednim kole przy najezdzaniu na
nierownosci cos skrzypi jak cholera oraz auto jest dosc niestabilne tzn lekko
zarzuca dupe przy ostrzejszych zakretach (predkosc ok 30-40km/h)i do tego
falujace obroty(wahaja sie przez pewien czas po zdjeciu nogi z gazu -
wskazowka skacze od 700do1500obr/min)jesli macie jakies rady to prisze o
pomoc z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • andypip Re: problemy z ar 156 31.01.07, 22:46
      po 1 wariator - do wymiany
      po 2 jeśli bierze olej - pomiar ciśnienia w garach
      po 3 górny wahacz - wymiana
      czasem jeśli wariator jeszcze zipie pomoże płukanie silnika dobrym, markowym
      preparatem i wymiana oleju na rzadki - syntetyk. Silniki ts są bardzo czułe na
      poziom oleju, najlepiej jak najwyższy. Jeśli bierze olej to masz b. duże koszty
      eksploatacji.
      • ars156 Re: problemy z ar 156 31.01.07, 23:02
        to ze chodzi jak diesel to wariator , skrzypi wahacz górny , to ze dymi przy
        niskich temp. to nie dym tylko para wodna i to jest normalne przy niskich
        temperaturach , oleju nie zmieniaj na SYNTETYK TYLKO pÓŁsynt 10w..., to ze
        wynosi tyl to tulejki wahaczy wzdłuznych po cztery dychy plus wymiana i
        ZBIEZNOSC a wtedy moze sie okazac ze którys wahacz poprzeczny ale to tez
        taniocha !
        • ars156 Re: problemy z ar 156 31.01.07, 23:06
          a i nie płukaj SILNIKA zadnym wynalazkiem ! obr. faluja to brudna przepustnica
          albo lambda do wymiany ale jak auto chodzi to czyszczenie przepustnicy i
          repasacja wolnych obr.no i wariator jak stuka dłuzej niz kilka sek. po
          uruchomieniu silnika to do wymiany .
          • andypip Re: problemy z ar 156 31.01.07, 23:35
            Do płukania silnika są wynalazki (łatwo dostępne) oraz preparaty profesjonalne
            (trudno dostępne). Ja tymi drugimi płuczę silnik przed każdą wymianą oleju i
            ostatni wariator chodzi już 80 hkm i ani nie stuknie. Może to przypadek...
            • ars156 Re: problemy z ar 156 01.02.07, 01:07
              ja nigdy nie płukałem silnika niczym , wymieniam olej co 10 000 km , valvoline
              10w60 racing i wariator wymieniłem raz przy 150 tys !!!
              • artsie11 Re: problemy z ar 156 01.02.07, 07:17
                dzieki bardzo jeszcze male pytanko ile moze kosztowac nowy wariator(nie chce
                uzywanego)szukalem wszedzie ale albo powazni mechanicy nie wiedza co to
                jest !!!!albopo prostu nie ma w necie tez tylko regenerowane nowych nie
                spotkalem
                • ars156 Re: problemy z ar 156 01.02.07, 11:12
                  sam wariator to w granicach 500 zl , uzywki NIE KUPUJ !! , najlepiej go
                  wymienic wymienic z rozrzadem , chyba ze nie dawno wymieniałes rozrzad to mozna
                  wymienic sam wariator i olej jezeli ten ma juz troche przejechane bo nowy
                  wariator to najlepiej nowy tez olej .
        • ikar_29 Re: problemy z ar 156 01.02.07, 11:33
          Ars, gdzie mozna kupic tulejki wahaczy wzdl.??? sprawdzalem w BB i Katowicach - tu takich czesci nie maja .Bede wdzieczny za podpowiedz,

Ikar
          • ars156 Re: problemy z ar 156 01.02.07, 15:25
            ja kupowałem w Krakowie na ul.Przewóz , hurtownia nazywa sie "motogama"
            • artsie11 Re: problemy z ar 156 01.02.07, 19:24
              i moze ktos sie orientuje jakie najlepiej zalozyc amortyzatory chce wymienic
              wszystkie i nie bardzo wiem jakie wybrac roznica cen mile widziana :)
            • ikar_29 Re: problemy z ar 156 02.02.07, 11:23
              hmm znalazlem tylko hurtownie Motogama na ul. Lindego - ale oni nie prwadza sprzedzazy detalicznej.Gdybys dysponowal jakims telefonem - bylbym wdzieczny

Pzdr.Ikar
              • ars156 Re: problemy z ar 156 04.02.07, 01:19
                ikar 29 sorry pomyłka z ta motogama ! ul.przewóz 21 "FOTA" 012 653 00 86
                • areks691 Re: problemy z ar 156 04.02.07, 20:55
                  Hey
                  Artsie11 wiecej info odnosnie wariatora i nie tylko znajdziesz na naszym Forum:
                  www.alfaglogow.fora.pl/viewtopic.php?t=70
                  Pozdrawiam
                  Areks
                  --------------------
                  GFAR
                  www.alfaglogow.fora.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka