Dodaj do ulubionych

ALFA DO DOMU

19.07.07, 13:59
Witam;Niedawno kupilem AR156 2.0TS SELESPEED.Mieszkam obecnie w Anglii i
wybieram sie autem do POlSKI do domu.To moja pierwsza taka dluga trasa.W
zwiazku z czym prosze o porade czego unikac a czego pilnowac.Moze ktos robil
juz ta trase i poda mi jakies wytyczne na najkrutsza droge.Nazwy miast itp.na
ktore sie kierowac startujac s CALAIS.
dziekuje;Jarek
Auta przygotowalem;wymienione filtry oleje,opony
Obserwuj wątek
    • klaudiusz76 Re: ALFA DO DOMU 19.07.07, 14:46
      Zalej ja do gornego poziomu olejem, wez 1l ze soba (jak masz ciezka noge to Ci
      sie przyda).

Hmm za 2 tygodnie bede pokonywal te trase swoja AR ale z Wroclawia do Londka.

Taniszy jest prom z Dunkierki (NorfolkLine) niz z Calais.
      Nie wiem gdzie jedziesz do PL, ale maps24.interia.pl - daje calkiem
      niezle wyniki. Choc najkrotsza nie oznacza najszybsza.

Klaudiusz

p.s.
      najkrotsza!!!
      • damianar Re: ALFA DO DOMU 19.07.07, 17:00
        Nie zamało tego oleju. Moja Alfa 146 2.0 TS na przejechanie 400km z czego 75%
        to autosrtrada potrzebuje prawi cała miarke oleju ( od max do min na bagnecie)
        Prędkosć na autostradzie oscyluje w okolicach 170. W normalnej jeżdzie
        zapotrzebowanie na olej jest znacznie mniejsze 0.2 do 0.3 litra na 1000km. Czy
        to normalne czy coś jest nietak ?
        • alces1 Re: ALFA DO DOMU 19.07.07, 18:23
          Przy prędkości 170km/h są wysokie obroty silnika, a nie od dzisiaj wiadomo, że
          Alfa na obrotach spala sporo oleju. Moim zdaniem o wiele za dużo, ale tak już na
          tura tego silnika. Nie powiedziałeś jaki przebieg ma Twoja AR. Wracając jednak
          do zużycia to moje jest podobne w umiarkowanej jeździe, bo na autostradzie spala
          mniej. Jednak przy najbliższej zmianie oleju przejdę z Selenii na Castrol.
          Pozdrawiam.
          - RAfał
          • damianar Re: ALFA DO DOMU 19.07.07, 19:27
            Przebieg to 115tys. Wprawdzie troch mały jak na 11-sto letnie auto. Ale raczej
            prawdziwy ponieważ auto zostało sprowadzone przez mojego wójka który zajmuje
            sie tym od kilku lat więc raczej nie wcisnął by kitu. Albo niemcy się o to
            postarali zanim auto przyjechało na lawecie do polski (zerwany pasek):)
      • levis533 Re: ALFA DO DOMU 19.07.07, 21:13
        Sprawdzilem trasy na stronie,ktora podales i roznica odleglosci pomiedzy
        najkrotsza a najszybsza trasa to okolo 50 km,wiec chyba pojade szybsza i
        oszczedze sobie korkow.
        Nie dodalem,ze jade z kobieta i pieciolatkiem.
        Musze zapytac jaki olej mi zalali w warsztacie
        • klaudiusz76 Re: ALFA DO DOMU 19.07.07, 21:36
          Jakbys jechal do UK 4-5 sierpnia to do zobaczenia na trasie :)
          Z tym, ze ja mam nocleg w Niemczech pod granica Belgijska.

Aha, nie depcz ile fabryka dala, bo oleju moze Ci zezrec caly karnister. Nie
          wiem jak inni, ale ja swojej nie oszczedzam na autostradzie a oleju nie bierze.

Klaudiusz
          • levis533 Re: ALFA DO DOMU 19.07.07, 22:30
            Zrobilem pare km na autostradach i oleju nie ubylo,ale moze za malo tych km.
            Zakupie olej na zapas i w droge.
            Niestety nie spotkamy sie tym razem,ale moze kiedys
            POZDRAWIAM
            P.S
            Noga troszke za mocno naciska na gaz ale nie moge sie oprzec
            • dawidutd Re: ALFA DO DOMU 19.07.07, 23:03
              mam alfa 156 selespeed przejechalem trase londyn - koszalin pare razy i nigdy
              nie musialem dolewac oleju . predkosc 160-200 km/h.
              • b.pawelek olej 21.07.07, 16:18
                ja mam 156 z 1.8 ts. ale wydawało mi się że oleju to nie powinno brać w ogole.
                dokąd na bagnecie powinien sięgać poziom oleju???
                Pozdrawiam Borys
                • malgoska1 Re: olej 21.07.07, 17:55
                  Witam.

> ja mam 156 z 1.8 ts. ale wydawało mi się że oleju to nie powinno brać w
                  > ogole.

No to juz wiesz, że tylko tak Ci się wydawwało...

> dokąd na bagnecie powinien sięgać poziom oleju???

Do maxa. Często sprawdzać i uzupełniać.

Pozdrawiam,
                  Maciej Loret
                  • b.pawelek Re: olej 21.07.07, 17:58
                    o cholera:)
                    no to pieknie. braki w oleju są wyczuwalne w trakcie jazdy czy tylko wtedy jak
                    się skończy i zatrze się sinlik??? musze jeszcze sprawdzić jaki olej był
                    ostatnio
                    Pozdrawiam i dziękuje za rade
                    Borys
                    • malgoska1 Re: olej 21.07.07, 18:08
                      Witam.

> o cholera:)
                      > no to pieknie. braki w oleju są wyczuwalne w trakcie jazdy czy tylko wtedy
                      > jak się skończy i zatrze się sinlik???

Braki oleju zdarzają sie bardzo rzadko, podobnie jak braki krwi u ludzi...
                      Wystarczy często kontrolować ilość....

> musze jeszcze sprawdzić jaki olej był
                      > ostatnio

Brak podstawowej kultury motoryzacyjnej. :((
                      Nawet taki lewus jak ja o tym wie... ;)

Pozdrawiam,
                      Maciej Loret
                      • b.pawelek Re: olej 21.07.07, 18:18
                        ech po prostu mam samochód dopiero 3 msce. a wcześniej miałem opla vectre to
                        tam dwa razy w roku sprawdzałem poziom bo nawet nie było potrzeby
                        uzupełniania... hmmm... kurcze co moge zrobić jeżeli nie będzie się dało
                        ustalic jaki olej był lany poprzednio. ogólna wymiana oleju???
                        Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuje Borys
                        • levis533 Re: olej 21.07.07, 19:33
                          odnosnie ostatniej wypowiedzi Borysa.Jesli nie wiem jaki mam olej czy moge dolac
                          inny (mam na mysli marke nie rodzaj)
                          • b.pawelek Re: olej 23.07.07, 08:02
                            hoho... markę to napewno można dolać inna... aj to mam tylko taki problem że
                            nawet nie wiem jaki rodzaj mam tam zalany;) Borys
                            • b4r45 Re: olej DZISAS KRAJST 23.07.07, 08:26
                              ,jak mawiają Jugosłowianie. Panowie!! Macie alfy, jezdzicie alfami, jestescie na forum i nie macie pojecia o tym, ze te auta duzo oleju jedza??Nie macie pojecia jaki olej w srodku???Wlos sie jezy..Do kogo teraz trafiaja te auta!!Holy shit!!. Dobra rada - od razu na wymiane. Panom w T.S. od razu radze semisyntektyka 10w/40 i wiecej rozwagi, skoro szczescie juz macie...

Btw. Posiadanie opla vectry zwalnia od wiedzy o oleju??
                              • b.pawelek Re: olej DZISAS KRAJST 23.07.07, 08:31
                                hmm ale moge zalać te olej bez względu na to jaki był wczesniej??
                                Vectra oleju nie zużywa a AR mam krótko bardzo.
                                Pozdrawiam
                                Borys
                                • b4r45 Re: olej DZISAS KRAJST 23.07.07, 08:41
                                  Teoretycznie mozna, ale toretycznie mozna wszystko...
                                  Ja bym tego nie robil.
                                  Wg fabryki (afaik masz 1.8 ts) - jak ja ;-) powinna byc Selenia -polsyntetyk 10W40.(ja osobiscie selenia, ostatnio wyjatek w postaci podobnodobryolej w tej samej klasie (namowa mechanika).Generalnie stane ze Selenia.

To jest zalezne od tego co miales wlane - naprawde nie ma mozliwosci ustalenia tego??Bo np. jesli masz zalany mineral, to zalanie po wymianie polsyntetyka moze byc zlym, nawet bardzo, pomyslem...

Jaki ma przebieg ten silnik?

I przede wszystkim zanies tylek do auta i zobacz (na zimnym silniku!!!) ile na bagnecie go jest...Zebys potem nie mial problemu pt. "mam przekrecona panewke i pęknity wał...Napisz co i jak
                                  • b.pawelek Re: olej DZISAS KRAJST 23.07.07, 09:23
                                    hmm.. saprawdzałem wczoraj to na bagnecie są dwie lkulki takie to olej jest
                                    ponizej tej nizszej. czyli jet go moim zdaniem mało. Co do oleju auto mam
                                    bardzo niedługo a poprzedni właściciel wyjechał na urlop... mam problem
                                    chyba....
                                    Pozdrawiam i dziękuje bardzo za pomoc
                                    Borys
                                    • malgoska1 Re: olej DZISAS KRAJST 23.07.07, 09:30
                                      Witam.

> na bagnecie są dwie lkulki takie to olej jest ponizej tej nizszej.

Czyli szczęście jeszcze masz...
                                      Może zagraj w totka?
                                      Natychmiast dolej/wymień olej...

Pozdrawiam,
                                      Maciej Loret
                                    • spark1.8 Re: olej DZISAS KRAJST 23.07.07, 09:44
                                      b.pawelek napisał:

> poprzedni właściciel wyjechał na urlop...

przyznaj się, dałeś za nią mniej niż 15 tysi
                                      • b.pawelek Re: olej DZISAS KRAJST 23.07.07, 10:07
                                        rozszyfrowałeś biednego studenta milionerze:D
                                        Pozdrawiam serdecznie Borys
                                    • b4r45 Re: olej DZISAS KRAJST 23.07.07, 12:04
                                      i wlasnie o tym mowilem.!!!
                                      • b.pawelek Re: olej DZISAS KRAJST 23.07.07, 12:38

nie wiem o czym mówiłeś więc nie wiem o co ci chodzi???
                                        jeżeli moja bella kosztowałaby poniżej 15k to jestem gorszy od innych albo od
                                        ciebie??? wyjasnij bo nie rozumiemz:)
                                        Pozdrawiam Borys

• b4r45 Re: olej DZISAS KRAJST 23.07.07, 15:37
                                          O poziomie oleju - o sprawdzeniu.

Za ile kupiles nie ma dla mnie znaczenia. Drogie i zajechane tez mozna kupic...
                                          Vide me ;-). A doprowadzenie do pionu jest baaaaaaaaaaaardzo drogie.

Dolej natychmiast olej i a potem wymieniaj. na Twoim miejscu nie odpalilbym auta z takim poziomem oleju...Poza tym, ustal jaki olej byl w srodku.

Stare przyslowie mowi " lepszy Selektor PLUS w silniku niz brak MOTULa"...
                                          • b4r45 Re: olej DZISAS KRAJST 23.07.07, 15:44
                                            a Tak swoja drogą...Jesli ten silnik tak dlugo wytrzymal (np. te 3 mce ;-))) ) , to posluchaj rady kolegi wyzej i ZAGRAJ W TEGO TOTOLOTKA. A potem nie zapomnij o kolegach z forum ;-)

Daj znac co i jak
                                            • b.pawelek Re: olej DZISAS KRAJST 23.07.07, 19:32
                                              olej mam liqui moly (poprawcie jeżeli zrobiłe literówke:) ) a wymienie go
                                              jutro. Już zamówiłem w intercars i nawet nie jest jakoś tak drogo 62 zł za 10w
                                              60... ja bez grania w totolotka mam szczeście we wszystkim i tak:)
                                              • krausos Re: olej DZISAS KRAJST 23.07.07, 23:18
                                                Olej blizej tej górnej kropki ZAWSZE bo Ci na AutoBanie panewki złapią i znowu
                                                będzie że alfy się psują. Ja wlałem 5W40 Castrol Magnatec a był 10W40 i jakoś
                                                nic nie bierze - trzyma stan. Ale coś w silniku jak zimny po starcie dziwnie
                                                wyje przez chwilkę - czyżby to wina tej zmiany? he he moze.
                                                Moi kolesie w zeszłym roku w pięciu kupili alfe na wyspie przyjechali do Polski
                                                sprzedali i wyszli po stówce do przodu a i wystartowali bez jakiegokolwiek jej
                                                sprawdzenia. To była 156 2.0 TS 1999r
                                                Pozdro alfisti
                                                • b.pawelek Re: olej DZISAS KRAJST 24.07.07, 10:15
                                                  po olej pojade dzisiaj. jego zakup graniczy z cudem. byłem pewien ze kilka tys
                                                  dokładnie dwa przejeżdzi ale konsumpcja oleju tak jak wy piszecie 0,3 l/ 100 km
                                                  to już cyrk jakiś:)
                                                  Pozdrawiam Borys
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka