19.07.07, 15:48
No i się przejechałem kilkaset kilometrów TS-em. Jako zaprzysięgły fan
boxerów przyznam, ze solidny Teesik też nieźle zaciąga. Jeżeli na niskich
biegach to żałość jak lanos albo inna skodzina, tak na czwórce i piątce
solidne można przyciąć. No i brzmienie, na wysoskich biegach dla uszu
sympatyczne. Szkoda, że na niskich jednak do boxera nie podskoczy.
Reasumując: może kiedys kupie sobie TS:))
Obserwuj wątek
    • alces1 Re: TS 19.07.07, 15:58
      Wszystko zależy o jakich pojemnościach mówimy!
      T.S. ma ładne brzmienie, zwłaszcza kiedy zmodyfikuje się troszkę dolot, np.
      poprzez usunięcie tzw filtra szumów, który znajduje się przed filtrem powietrza,
      a na wysokich obrotach śmiga wyjątkowo dobrze.
      Natomiast co do Skody, to czapki z głów! Skoda mojego taty: 120 GLS przejechała
      975.000km i pewnie dojechała by do miliona, gdyby nie wyrwa w moscie:/
      Pozdrawiam.
      - Rafał
      • damianar Re: TS 19.07.07, 16:49
        > T.S. ma ładne brzmienie, zwłaszcza kiedy zmodyfikuje się troszkę dolot, np.
        > poprzez usunięcie tzw filtra szumów, który znajduje się przed filtrem
        powietrza

Jakieś bliższe informacje o tzw filtrze szumów. Jak on wygląda i jak go
        zdemątować.
        • alces1 Re: TS 19.07.07, 18:17
          Przeczytałem o tym na innym forum: alfaholicy.net Niestety nie mogę natrafić na
          ten post ponownie. Więc postaram się to wytłumaczyć. Kiedy podniesiesz maskę i
          zauważysz filtr powietrza, to dostrzeżesz, że powietrze do niego doprowadzane
          jest rurą z prawej strony, która biegnie właśnie od wspomnianego filtra
          (tłumika) szumów (czy jakoś tak). Żeby go zdemontować musisz zdjąć przewód
          prowadzący powietrze od filtra do silnika, wymontować całą puszkę z filtrem
          wcześniej rozdzielając ją od filtra szumów. Należy je rozłączyć, żeby nie
          demontować zderzaka. Następnie podwindować samochód, odkręcić częściowo osłonę
          pod silnikiemi przez powstałą szczelinę wyciągnąć filtr szumów. Następnie są
          dwie opcje postępowania:
          - obrócić puszkę filtra otworem którym dostaje się do niego powietrze do przodu
          i dopasować elastyczną rurę aluminiową do niego, montując ją ja opasce
          zaciskowej, wyciąć dziurę w plastykowej osłonie chłodnicy i przez ten otwór
          wypuścić rurę aż to kratki (grila), tak, żeby podczas jazdy wlatywało do niej
          powietrze.
          - nie obracać filtra, pozostawić go w takiej samej pozycji i za pomocą opaski
          przymocować elastyczną rurę aluminiową do otworu w obudowie filtra, którym
          dostaje się do niego powietrze, wygiąć rurę w kolano i wyprowadzić obok
          reflektora przeciwmgłowego, obok którego znajduje się wlot powietrza.
          To wszystko.
          Jeśli okaże się, że do filtra podczas jazdy w deszczu dostaje się powietrze,
          bądź zbyt dużo pyłu, owadów itp (nie stwierdziłem jeszcze takiej przypadłości(,
          to po prostu zrobię przerwę w rurze na odcinku kilku cm, tak aby woda, bądź inne
          niepożądane zanieczyszczenia przez tą szczelinę uciekały. Czyli taki klasyczny
          dolot do filtra stożkowego. Oczywiście ja filtra nie wymieniałem, pozostał seryjny.
          Jeśli zależy Ci na jeszcze większym pogłębieniu barwy dźwięku silnika, to możesz
          tej rury nie zakładać, ale wówczas silnik nie dostanie wiele więcej powietrza, a
          przecież o to chodzi:)
          Mam też usuniętą zwężkę ze środka filtra, ale jednak jest ona przydatna i
          prawdopodobnie wsadzę ją tam z powrotem.
          Pozdrawiam.
          - Rafał
          • maliek Re: TS 19.07.07, 20:40
            Ja mam 146 1.4 TS i mam zamontowany filtr stożkowy. Silnik wydaje trochę niższe
            dzwięki ale jest też głośniejszy. Jak dla mnie jest to przyjemne. W połączeniu
            ze zmienionym układem wydechowym nie brzmi jak TS.
          • maydayns Re: TS 20.07.07, 02:08

> Mam też usuniętą zwężkę ze środka filtra, ale jednak jest ona przydatna i
            > prawdopodobnie wsadzę ją tam z powrotem.

hmmm mozesz napisac do czego jest ona przydatna?? ja zdemontowalem ja i szczerze
            nie widze roznicy, wiec jezeli jest do czegos potrzebna to ja zaloze;)
            Pozdrawiam
            • alces1 Re: TS 20.07.07, 09:16
              Jest to tzw. dysza Venturiego, dzięki której powietrze, które przechodzi przez
              filtr jest odpowiednio modyfikowane. Niestety nie wiem dokładnie na czym to
              polega, trzeba by poczytać troszkę mechaniki płynów. Jednak prostym językiem
              ujmując dzięki tej dyszy im szybciej jedziesz, tym szybciej jedziesz:)
              Co prawda przy niskich obrotach i niewielkiej prędkości jej właściwości nie są
              odczuwalne, a w/g innych nawet pogarszają wówczas osiągi.
              Pozdrawiam.
              - Rafał
    • mumio145 Re: TS 20.07.07, 13:11
      to co mozna w koncu zrobic, zeby ten silnik wydawał fajniejszy dźwięk?
      • rafal.gtv Re: TS 20.07.07, 14:35
        Założyć markowy tłumik końcowy.
        Od dolotu - trzymać się z daleka , bo więcej można popsuć , niż poprawić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka