Dodaj do ulubionych

Pasek rozrządu

23.01.09, 17:54
Koledzy czy można samemu ocenić stan paska rozrządu co trzeba rozkręcić chodzi
o alfe 145 1.4 TS nie wiem kiedy poprzedni własciciel wymieniał ja zrobiłem 10
tys.i jak na razie silnik chodzi dobrze dziękuje za odpowiedzi pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • taif Re: Pasek rozrządu 23.01.09, 21:02
      Kolego jeśli nie wiesz kiedy poprzednik wymienił rozrząd to zrób to jak najprędzej . Wymień kompletny rozrząd (nie wiem czy w 1.4 jest wariator) i ciesz się jazdą .
      Nie będziesz miał jakiś objawów że rozrząd jest do wymiany ( no może wariator się odezwie jeśli jest ). Silnik będzie chodził tak jak zawsze , aż pewnego dnia spotka Cię niemiła niespodzianka .
      A samemu to możesz popatrzeć na pasek i rolki jak zdejmiesz osłonę rozrządu (z boku silnika ) , ale nie wiadomo np. ile taki pasek ma lat . Może wyglądać dobrze , ale guma może być już stara .
      W T-sach rozrząd trzeba wymienić co 60 tyś. lub co 3 lata , zależy co będzie pierwsze .
      • rici.pl Re: Pasek rozrządu 24.01.09, 10:02
        Dzięki tajf za odpowiedz zbieram kase i wymieniam rozrząd może wiesz ile to
        będzie kosztować? zamierzam to zrobić u jakiegoś mechanika pozdrawiam
        • taif Re: Pasek rozrządu 24.01.09, 11:38
          moto.allegro.pl/item516395418_rozrzad_pompa_alfa_145_146_147_156_1_4_1_6_16v.html
          Tutaj masz kompletny rozrząd z pompą wody . Możesz na spokojnie jeszcze prześledzić Allegro bo jest tych ofert trochę .
          Robocizna myślę , że nie więcej niż 200-300 zł.
          Dowiedz się jeszcze czy masz wariator , ale chyba w 1.4 nie ma .
          I oddaj auto do mechaniora mającego pojęcie o alfach . Tu przy wymianie rozrządu potrzebne są zdaje się blokady ,bo nie ma znaków na kołach .
          • taif Re: Pasek rozrządu 24.01.09, 12:14
            A jednak wyczytałem że masz wariator .To znacznie zawyża cenę , bo to dziadostwo ponad 300 zł kosztuje i trzeba odrazu olej zmienić .
            Naprawdę nie masz kontaktu z poprzednim właścicielem , nie możesz dowiedzieć się co on robił przy aucie ?
            Bo jeśli miałbyś robić ten rozrząd z głową , to przedało by się to wszystko powymieniać. Pewnie, że można sobie odpuścić wariator jeśli narazie go nie słychać i sprawdzić łożysko w pompie wody ( te dwie rzeczy wymienia się co drugą wymianę rozrządu ). Tylko jeśli je pominiesz to nigdy nie wiadomo kiedy nawalą .
            • rici.pl Re: Pasek rozrządu 24.01.09, 16:40
              tajf dzięki za informacje zrobiłeś kawał dobrej roboty auto kupiłem od Makarona
              i nie mam z nim kontaktu podejrzewam że nic przy nim nie robił sam doprowadziłem
              je do porządku teraz muszę rozejrzeć się za jakimś kumatym mechaniorem w
              Częstochowie nie wiem czy można polegać na serwisie czy lepiej szukać gdzie
              indziej własnie wróciłem z ryb i jak narazie (odpukać)autko chodzi jak trzeba
              pozdrawiam
    • cysiekk1 Re: do taif'a 25.01.09, 11:38
      siedzisz w temacie więc napisz jesli to nie problem co oprócz rozrządu kpl,
      pompy wody, wariatora (i w moim przypadku paska i napinacza wałków
      balansujących) oraz oleju z filtrem trzeba jeszcze przy tej okazji wymienić?
      Jakieś uszczelki, uszczelniacze, coś w tym rodzaju?
      • rolanddm Re: do taif'a 25.01.09, 14:25
        Na pewno musisz dać nową uszczelke pod pokrywą wałków rozrządu-
        będzie ona zdejmowana.Zmień też uszczelniacze wałków rozrządu-ten
        przy wariatorze i przy wałku wydechowym.Pasek urządzeń pomocniczych
        (alternatora,itd.) też mógłby być przy okazji wymieniony
        • taif Re: do taif'a 25.01.09, 18:50
          Cysiekk1 ,kolega rolanddm już to napisał . To chyba wszystko aby mieć zroboiny rozrząd na tip - top .
    • makoszaabs.umk.pl Re: Pasek rozrządu 26.01.09, 13:37
      W Alfie po 12 tyś do wymiany,tak zakłada producent u mnie na liczniku było
      11,500 i spotkała mnie niemiła niespodzianka.Koszt naprawy 7tyś. Dmuchać na zimne.
      • peter775 Re: Pasek rozrządu 26.01.09, 14:43
        12 tys?? Masz chyba na myśli 120 tys km. Ale optymalnie jest to 60 tys jak już
        ktoś wspomniał lub 3 lata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka