oscar2009 23.03.09, 18:13 male pytanie czy po wymianie krokowego potrzebna jest adaptacja parametrow? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spark1.8 Re: motor krokowy 24.03.09, 08:11 raczej reset niż adaptacja. A nawet dwa resety: 1. silnika krokowego 2. wolnych obrotów Odpowiedz Link
oscar2009 Re: motor krokowy 24.03.09, 11:11 czyli jezeli nie zrobie resetu to tak jak bym go nie wymienil czy bedzie chodzil poprawnie? Odpowiedz Link
oscar2009 Re: motor krokowy 24.03.09, 11:15 czy warto wymieniac krokowca na nowy ?i czy duze mam szanse jak wloze uzywke ze to dlugo nie popracuje? bo nowy kosztuje ok 600ZL A MOZE MA KTOS DOJSCIA DO TANSZYCH? Z GORY DZIEKI Odpowiedz Link
spark1.8 Re: motor krokowy 25.03.09, 08:01 jeżeli go odkręciłeś od przepustnicy, reset silniczka jest konieczny. A po co go odkrecałeś? Jeżeli wolne obroty falują, wyczyść przepustnicę, odepnij wtyczkę od krokowca, włącz zapłon, wyłącz i wepnij wtyczkę. ECU złapie wtedy bląd silniczka i wolne obroty ustabilizują się same po 200 km. Ale pod warunkiem że nie był odkręcany i masz ecu m155 Odpowiedz Link
aquarius01 Re: motor krokowy 25.03.09, 10:38 Spark wytłumacz mi jedną rzecz, bo być może czegoś nie rozumiem... Jaka różnica jest pomiędzy odkręceniem silniczka krokowego od przepustnicy a odpięciem wtyczki - z punktu widzenia elektrycznego oczywiście ? Czytam to, co napisałeś i w żaden sposób logiki nie widzę. Co oznacza odkręcenie, dlaczego jest tak, jak napisałeś ? to mi na jakieś zabobony wygląda ale możliwe, ze czegoś nie wiem i chętnie się dowiem :) Odpowiedz Link
spark1.8 Re: motor krokowy 25.03.09, 10:57 > Jaka różnica jest pomiędzy odkręceniem silniczka krokowego od przepustnicy a > odpięciem wtyczki - z punktu widzenia elektrycznego oczywiście bo bo na włączonym zapłonie ecu musi zobaczyć, że nie ma krokowca (odpięta wtyczka). Przy odkręcaniu odpinasz w ogóle aku i ecu nie wie że coś było grzebane Odpowiedz Link
oscar2009 Re: motor krokowy 25.03.09, 11:41 witam i dzieki za odpowiedzi wiec w moim przypadku nie mialem pojecia ze czegos nie wolno odpinac i odkrecac znaczy sie wszystko odpinalem i odkrecalem a tak przy okazji aku rozumiem ze to akumulator a ecu to dwie wtyczki z duza iloscia szpilek? sory ale naprawde jestem laikiem w tych sprawach ale lubie pogrzebac w aucie i na dodatek nie mam dostepu do dobrych mechanikow bo mieszkam we francji . CZYLI CO JA TERAZ POWINIENEM ZROBIC I JAKA OPERACJE POWINNI MI TU PRZEPROWADZIC NA KOMPUTERZE,? bo chcialbym tylko raz ich odwiedzic :) ze zrozumialych przyczyn ): Odpowiedz Link
spark1.8 Re: motor krokowy 25.03.09, 11:56 niech wykonają: 1. reset silnika krokowego (po angielsku: Iddle speed actuator) a jeżeli w jednej cenie, to jeszcze: 2. reset wolnych obrotów. Jeżeli będą chcieli skasować dodatkowo za 2., to ich olej, bo ecu samo ustawi wolne obroty, tylko trochę to potrwa Odpowiedz Link
oscar2009 Re: motor krokowy 25.03.09, 12:27 NO TO WIELKIE DZIEKI CHLOPAKI TERAZ TO MI ZOSTAL TYLKO MALY PROBLEM CZY KUPOWAC TEN KROKOWIEC CZY NIE NO BO NIE WIADOMO CZY ON SIE ZEPSUL CZY TYLKO WYSTARCZY RESET NO BO NIBY OSTATNIO PO PODLACZENIU POD KOMP STWIERDZILI ZE JEST DO WYMIANY I JAK TO SPRAWDZIC CZY NIE KLAMALI NO BO TUTAJ KROKOWIEC KOSZTUJE 250 EURO PLUS WYMIANA 80 EURO dlatego sie tak was ciagle pytam czy aby napewno jest zepsuty Odpowiedz Link
aquarius01 Re: motor krokowy 25.03.09, 11:56 spark1.8 napisała: > Przy odkręcaniu odpinasz w ogóle aku i ecu nie wie że coś było grzebane Z punktu widzenia elektrycznego nie widzę potrzeby odłączania akumulatora do tak prostej czynności jak wymiana/odkręcenie silniczka krokowego - zbędny luksus. W zupełności wystarczy wyłączenie zapłonu. Całe to woodoo jest totalnie niepotrzebne. Odpowiedz Link
spark1.8 Re: motor krokowy 25.03.09, 12:04 >Całe to woodoo jest totalnie niepotrzebne. nie żartuj, bez tego to tak jak chrismes bez śniegu ;) Odpowiedz Link
aquarius01 Re: motor krokowy 25.03.09, 12:17 Ostatnio "chrismes'ów" bez śniegu było sporo ;) Proponuję dać sobie spokój z odłączaniem aku przy prostych pracach związanych z elektryką. Jak jesteśmy świadomi co robimy to ryzyko spi.. czegokolwiek jest minimalne a jak nie wiemy co robimy to jedziemy do elektryka :D Odpowiedz Link
oscar2009 Re: motor krokowy 25.03.09, 12:34 NO TO WIELKIE DZIEKI CHLOPAKI TERAZ TO MI ZOSTAL TYLKO MALY PROBLEM CZY KUPOWAC TEN KROKOWIEC CZY NIE NO BO NIE WIADOMO CZY ON SIE ZEPSUL CZY TYLKO WYSTARCZY RESET NO BO NIBY OSTATNIO PO PODLACZENIU POD KOMP STWIERDZILI ZE JEST DO WYMIANY I JAK TO SPRAWDZIC CZY NIE KLAMALI NO BO TUTAJ KROKOWIEC KOSZTUJE 250 EURO PLUS WYMIANA 80 EURO dlatego sie tak was ciagle pytam czy aby napewno jest zepsuty Odpowiedz Link
spark1.8 Re: motor krokowy 25.03.09, 12:49 > OSTATNIO PO PODLACZENIU POD > KOMP STWIERDZILI ZE JEST DO WYMIANY po prostu im zaufaj > JAK TO > SPRAWDZIC CZY NIE KLAMALI jeżeli diagnosta na kompie stwierdził stały błąd krokowca (lub potencjometru), to żadne czary na odległość nie pomogą Odpowiedz Link
oscar2009 Re: motor krokowy 25.03.09, 13:06 spoko wlasnie taka odpowiedz mnie przekonuje w takim razie zamawiam termin w warsztacie i opowiem wam jak juz bedzie po :) pozdrawiam wszystkich i do uslyszenia a tak przy okazji to wlasnie znalazlem krokowca z cala przepustnica na alegro wiec postaram sie jakos ja tu sprowadzic bo cena tylko 500 zl sam ja zaloze a puzniej tylko komp w warsztacie tylko tak sie zatanawiam co sie bedzie dzialo jak ja zaloze jak zareaguje samochod i czy moge ja uszkodzic ? Odpowiedz Link