marekatlanta71 Re: iphone 4 vs HTC HD2 27.02.11, 23:39 A nie ma już przypadkiem wersji HtC HD2 z Androidem? W polskich warunkach iPhone trochę przegrywa z Androidem, głownie przez brak polskiego sklepu iTunes. W USA wybór jest prosty. Ale osobiście to bym poczekał na iPhone 5, czwórka ma już z 10 miesięcy i jest technicznie trochę do tylu w stosunku do konkurencji (choć nadal nadrabia systemem i ekosystemem). Odpowiedz Link
typson Re: iphone 4 vs HTC HD2 27.02.11, 23:52 Android jest bardzo fajny, choć jak na moje przyzwyczajenia panuje na nim spory burdel w GUI. Przewija sie w lewo, w prawo, do góry, w dół, w kółko coś wyskakuje. Ale ogolnie jest bardzo OK i do tego elastyczny - jesli ktos lubi grzebać. iPh4 mi sie podoba, ale poniewaz działa mi caly czas pierwszy to za 4 sie nie zabieram, bo różnic wielkich nie ma (wiem, jest szybszy, nagrywa filmy, multitasking i 3G ale ja tylko dzwonie i słucham muzyki). Android kusi prędkością, otwartością i całą stertą oprogramowania darmowego, które na iPh czesto jest płatne. Ale jeśli chodzi o platforme sprzetową to właściwie tylko HTC, bo reszta wynalazków typu Samsung czy LG jest potwornie plastikowa Odpowiedz Link
kaqkaba Re: iphone 4 vs HTC HD2 28.02.11, 09:58 > ja tylko dzwonie i słucham muzyki). Nie czaję. Funkcje dwonienia ma każdy telefon. Odtwarzanie mp3 też już powoli jest standardem. (nie wiem mam ten sam telefon od 3 lat-mój mp3 ma) Po co kupować smartfona za ciężką kasę skoro funkcje które się wykorzystuje mają również urządzenia za 1/4 i do tego sa mniejsze? Odpowiedz Link
jerry.s Re: iphone 4 vs HTC desire HD 28.02.11, 08:29 zdecydowanie lepiej ... pod koniec zeszłego roku miałem podobny dylemat ... pomacałem HTC HD2 przez kilka dni ... ale po 2 dniach Winda tak mnie wkurzyła że wyłączyłem telefon i wróciłem do starej nokii E63 na kilka tygodni ... potem dorwałem HTC Legend do testów na jakieś 2 tygodnie ... już na Androidzie ... bez zastrzeżeń, przyjemny interfejs choć trochę zbyt cukierkowy i zbajerowany jak dla mnie ... potem zastanawiałem się nad HTC Desire ... bo to niby 3,7" zamiast 3,2" w Legend itd ... na sam koniec poszedłem do Ery i podpisując aneks wziąłem iP4 ... niby HTC jest super, ma wszystko ... jednak jeśli ktoś się przekonał do iOS i jego obsługi i ikonkologii, to potem już podświadomie będzie dążył do tego aby zamiast eksperymentować wykorzystać rozwiązania sprawdzone ... ja jestem zadowolony z wyboru ... Odpowiedz Link
franek-b Re: iphone 4 vs HTC desire HD 28.02.11, 14:02 Nie używam na codzień nic z jabłkiem więc kwestia przyzwyczajenia odpada. Jak bateria z iPh4? iPh3 trzeba było codziennie ładowac, HTC desire wytrzymuje 3 dni Odpowiedz Link
jerry.s Re: iphone 4 vs HTC desire HD 28.02.11, 15:32 jeśli bawię się dużo (gram, nawigacja itd) to potrafie zarżnąc baterie w 12 godzin; jeśli używam normalnie (telefon, czasami net, muzyka, czasami trochę grania) to 2 dni; jeśli tylko telefon, net, muzyka to do 3 dni; Odpowiedz Link
typson Re: iphone 4 vs HTC desire HD 28.02.11, 17:25 Lepiej, jerry juz napisał co i jak. Ogólnie nie gniewaj się za ten śmiech ale w pracy dwóch kolegów niedawno kupiło sobie jakies dwa cosie na windows mobile. Oni rozmawiają o tym, w jak krótkim czasie udało im sie zrobic pełen restore telefonu (taki z nagraniem systemu operacyjnego i czyszczeniem do zera). Powody dla których to robią to (ostatni) - jednemu nagle przestał działać mikrofon i głośnik i zadne restarty nie pomagały ale za to flashowanie na czysto pomogło. Dla mnie to jakies nieporozumienie. Jak telefon moze wymagać reinstalacji systemu operacyjnego by odzyskać kontrole nad mikrofonem? Co do appla - ja ten telefon lubie ale nei chce sie wdawac w dyskusje porównujące go z androidem bo to szalenie cieżko porównać. Odpowiedz Link
franek-b Re: iphone 4 vs HTC desire HD 01.03.11, 00:41 > Ogólnie nie gniewaj się za ten śmiech Luz, nie zwróciłem uwagi, że to winda, więc bynajmniej nie poczułem się urażony ;-) > Co do appla - ja ten telefon lubie ale nei chce sie wdawac w dyskusje porównują > ce go z androidem bo to szalenie cieżko porównać. Generalnie ja słyszałem bardzo różne opinie o applu, od zachwytów po przekleństwa. Generalnie aparaty bardzo podobne. Odpowiedz Link
1realista Re: iphone 4 vs HTC desire HD 28.02.11, 19:07 lepiej ,lepiej... www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=3275&idPhone2=3468 poczytaj może na cos wpadniesz w opisach i testach. Tak naprawdę to powinieneś zdecydować czego oczekujesz od telefonu i na podstawie tych wymagań dobrać model. Chyba ze pobawisz się telefonem kilka -kilkanascie miesięcy to właściwie wszystko jedno. Oczywiście jakąś tam rolę odgrywa cena zakupu i sprzedaży.Jak nie musisz już to poczekaj na iphone 5 będziesz bardziej gadżeciarsko na czasie ;-) ... chyba że moda na appla minie... Odpowiedz Link
franek-b Re: iphone 4 vs HTC desire HD 01.03.11, 00:46 Od telefonu oczekuję przede wszytkim by można było nim dobrze rozmawiać. Potem by był ergonomiczny tj. łatwy w użyciu. Z bajerów jedynie interesuje mnie aparat i kamera. Muzyki nie słucham z fona. Mam możliwość kupić HTC z dużym rabatem. A wcześniej myślałem o iPh4 i teraz trochę mi to namieszało (ten rabat) - a pomijając markę, to praktycznie aparaty takie same. Odpowiedz Link
jerry.s Re: iphone 4 vs HTC desire HD 01.03.11, 09:53 aparaty podobne; w zasadzie kluczowe różnice to: wyświetlacz - 3,5" iP vs. 4.3" HTC, rozdzielczość; cena zakupu i odsprzedaży - iP droższy ale też i lepiej trzyma cenę; system - iOS vs. Android; najlepiej jakbyś miał okazję wziąć w łapę oba i każdym przynajmniej przez godzinę przeklikał kilka aplikacji - sms, jakaś gra, telefon, muza, aparat; pomimo że sam mam iP, nie podjąłbym się zdecydowanego namawiania na iP osoby która nie korzystała nigdy ze sprzętu Apple; za to jak już spróbujesz ... to pozamiatane ... nie boli nawet świadomość że dymają Cię na cenie i że 50% tego sprzętu to marketing Odpowiedz Link
franek-b Re: iphone 4 vs HTC desire HD 01.03.11, 12:19 Też się skłaniałem do iP. Muszę faktycznie spróbować. Na razie bawiłem się trochę HTC i podpobało mi się. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: iphone 4 vs HTC HD2 02.03.11, 20:27 Apple sprzedało 100 milionów iPhone i 15 milionów iPadów. Są dwie możliwości - albo na świecie jest 100 milionów ludzi których stać na iPhone a jednocześnie są debilni (ciekawa kombinacja, szczególnie biorąc pod uwagę że iPhone tani nie jest a zazwyczaj stan posiadania jest zależny od IQ) albo jest to naprawdę dobra seria telefonów. Sam zdecyduj... Odpowiedz Link
franek-b Re: iphone 4 vs HTC HD2 02.03.11, 22:08 Całą wypowiedź mogę podsumować jednym słowem: populizm. Mieszanka półprawd z błędnymi tezami. Zdecydowana większość ludzi ma niezbyt wysokie IQ (jeśli to jest jakikolwiek miernik inteligencji) - w okolicach 100. Ale jeszcze większa liczba ludzi (wszyscy) są istotami emocjonalnymi. Dlatego produkty się reklamuje (czyli wywołuje emocje zachecające do kupna) a nie wymaga się rozwiązywania testów na IQ. Więc popularność produktu ma niewiele wspólnego z inteligencją ale za to wiele z potrzebami emocjonalnymi, które producent zaspokaja. Z tych 100 mln większość to iPh3, który jest najnormalniej kiepskim telefonem. Gdyby nie to, że jest 4 to bym nawet się nie zastanawiał. Odpowiedz Link
kaqkaba Re: iphone 4 vs HTC HD2 03.03.11, 09:28 Hitler przekonał miliony niemców aby na niego głosowali. Są dwie mozliwości: albo jest to naród psychopatycznych morderców albo miał dobry PR :) PS. Mi produkty apple nie leżą. (a mam iPoda nano) PS2. Apple robi dobre produkty. PS3. Apple robi strasznie drogie produkty PS4. Apple wie lepiej czego potrzebujesz. PS5. Kupowanie Apple w kraju w którym nie ma apple store i przez kogoś kto nie ma nadmiaru dudków jest bez sensu. Odpowiedz Link
tomek854 Re: iphone 4 vs HTC HD2 04.03.11, 00:05 Michał Wiśniewski sprzedał tysiące razy więcej płyt niż Henryk Mikołaj Górecki. Albo zatem Górecki jest kiepski jak barszcz a Wiśniewski to artysta najwyższej próby, albo gusta większości niekoniecznie obrazują to, co jest najlepsze. Odpowiedz Link
1realista Re: iphone 4 vs HTC HD2 04.03.11, 23:54 > Apple sprzedało 100 milionów iPhone i 15 milionów iPadów. Pytanie tylko ile tego poszło w ameryce północnej. Bo to macierzysty rynek dla tej firmy.I może się okazać że coś co jest tam popularne jest znikome na innych kontynentach. Odpowiedz Link
typson ups 03.03.11, 23:28 technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,9194297,Szkodliwe_oprogramowanie_czeka_na_ciebie_w_Android.html i to jest właśnie problem z Androidem. Czyli jest coś, gdzie możesz wszystko, tylko nie wiadomo kto za to coś odpowiada i kto cokolwiek gwarantuje. Nie jest to pierwsza wpadka gugla. Ale w sumie ja nie o tym. Otóż tak się składa, ze troche tam coś liznąłem w temacie informatyki co sprowadza się do tego, ze jeśli łapię za telefon to nie chce kompilować jądra czy testować aplikacji a raczej zadzwonić lub odpalić program nad którego pochodzeniem nie musze sie zastanawiać. Bardzo doceniam elastyczność platformy android ale sytuacja taka, ze ściągam kalkulator albo szachy, które to ślą mi płatne smsy, wykradają hasła, itp jest pomyłką Odpowiedz Link
franek-b Re: ups 04.03.11, 15:23 Twierdzisz, że na appla nie ma wirusów? To jest oczywista nieprawda. Problem wirusów zawsze uderza najbardziej w najpopularniejsze platformy, ze względu właśnie na szanse największego zaifekowania. Odpowiedz Link
franek-b Re: ups 04.03.11, 22:23 Nie napisałeś. Ale tak wywnioskowałem. Więc jeśli takie niespodzianki są również na iph, to gdzie więc ta przewaga? Odpowiedz Link
typson Re: ups 05.03.11, 00:19 > Więc jeśli takie niespodzianki są również na iph, to gdzie więc ta przewaga? no znów tak nie napisałem, hej?? Jest kilka różnic 1. Apple wydaje system operacyjny równocześnie na wszystkie swoje urządzenia. Google nic nie wydaje. Wydaje nową wersję, a tylko i wyłącznie od producenta telefonu (Samsung, LG, HTC, itp, itd) zależy, czy zechcą ją opublikować tak by się zainstalowała na posiadanym telefonie. Praktyka pokazuje, ze HTC jako tako publikuje nowsze wersje systemu, natomiast juz Samsung czy LG wydają wiecej telefonów w miesiacu niz apple w rok i jakiekolwiek ich wspieranie nie jest pierwszoplanowe. To jest sprawa zasadnicza, bardzo istotna różnica w podejsciu do zagadnienia. Czy użytkownik ma być chroniony czy ma się chronić sam? 2. Android market. Nie pierwszy raz nastąpiła taka sytuacja jak zalinkowana przeze mnie. Otóż ponieważ część (lub wszystko - nie wiem) jest open source jakiś spryciarz pobrał aplikacje, przerobił wykorzystując dziurę w systemie (znaną - poprawioną ale... patrz 1.). A google - coż, nie jest takie złe jak apple i nie trzepie publikowanych aplikacji, w końcu wolność jest najważniejsza. No i wyszło jak wyszło. Dla mnie znów sprawa jest dość zasadnicza - uważam, ze user jest za tępy by zakładać, ze wszystko co pobiera moze go wycyckać z kasy, okraść konta bankowe i do tego nabić rachunek SMSami premium a tym bardziej by się skutecznie przed tym bronić. Od tego apple robi weryfikacje (4 lata pokazują, ze lepszą) publikowanych aplikacji. I nawet jeśli zdarzy się błąd zabezpieczenia w iOS (wszedzie sie trafiają) to (patrz 1.) kazdy uzytkownik każdego appla (poza mną, bo mam za stary :) ) dostanie poprawkę w iTunes. Zona ma jakiegoś samsunga z androidem i owszem - te same aplikacje ale czesciej darmowe, itp ale po podłączeniu komputera pierwsze co zrobił soft od synchronizacji (dostarczony przez samsunga - dlaczego??) to opróżnił outlooka z kontaktów :D Dla mnie jesli tak dalej pojdzie to mariaż nokii i WinPhone7 zacznie zdobywać rynek Odpowiedz Link
crannmer Re: ups 05.03.11, 00:28 typson napisał: > nawet jeśli zdarzy się błąd zabezpieczenia w iOS > (wszedzie sie trafiają) to (patrz 1.) kazdy > uzytkownik każdego appla (poza mną, bo mam za stary :) ) dostanie poprawkę w iTunes. Tak, ale za cene skokowego spowalniania dzialania urzadzenia za kazdym updatem. Czasem cena sa rowniez bugi (czasem powazne) nowszych wersji przy systemowym i zamierzonym braku mozliwosci roll back do starszej wersji. Odpowiedz Link
typson Re: ups 05.03.11, 01:47 Oczywiście, każde rozwiązanie ma swoje wady. Rollback jest problematyczny choć często wykonalny. Jakby nie patrzeć - nie ma firmy, która by nie dbała o maksymalizacje swoich zysków, apple robi to plując prosto w twarz, google udaje, ze jest darmowe ;) Tak czy inaczej apple zwiększając funkcjonalność i poprawiając bugi w kolejnych release'ach stara się dyskretnie nakłonić userów do wymiany sprzętu. Owszem, wymienię, być może na HTC z Androidem :) Bo ip4 nie zachwyca niczym nowym. Ale poniewaz, jak juz pisałem, uytkuję ten telefon w takiej kolejności: Muzyka, Maile, dzwonienie, sms - nie spieszy mi się. Niech sobie działa. Służbowe BB tez daje rade. Póki co złom działa, więc nie ingeruję w niego nadto. Odpowiedz Link
crannmer Re: ups 05.03.11, 11:46 typson napisał: > Rollback jest problematyczny choć > często wykonalny. Tak. W polaczeniu z jailbreakingiem. Bez tego nic. > Ale poniewaz, jak juz pisałem, uytkuję ten telefon w takiej kolejności: > Muzyka, Maile, dzwonienie, sms Do takiego profilu pasuje kombinacja aktualnego Blackberry z ipodem ;-) Co jak co, ale do zastosowan profesjonalnych i pelnego sprzezenia z firmowym Exchange oraz centralnej i zdalnej administracji sprzetem i prawami Blackberry nie ma IMHO konkurencji. W koncernowym srodowisku wszelkie ifony to zabawki do rozrywki w przerwach i rozmow prywatnych. Odpowiedz Link
typson Re: ups 05.03.11, 17:17 co do sprzężenia z firmowym mailem - zgodze się ale tylko gdy mówimy o dużych organizacjach. Nie wiem jak jest teraz ale kiedyś serwer BES kosztował w ch..j i do tego na starcie miał 5000 licencji co dla SME kompletnie nie pasuje. Z drugiej strony usługa BIS z firmowego punktu widzenia (bezpieczeństwo, itp) jest nieporozumieniem :) I tu wchodzi klient exchange'a na iPh - w wersji OS 3.1.2 jest bardzo OK. Nie ma oczywiście takiej kontroli nad urządzeniem jak w przypadku BB (polisy, blokada komunikacji, itp) ale coś jednak jest. Można wymusić rotujące hasło na telefonie, telefon posłusznie zrobi wipe gdy ktoś sie z hasłem pomyli, mozna tez zdalnie wysłać polecenie wipe do telefonu. Ponad to push działa swietnie, dziala na wszystkich podfolderach, jest tez obsluga kalendarza i ksiazki adresowej. No i jest za free :) choć transfer danych juz nie (w przeciwieństwie do BESa). Odpowiedz Link
franek-b Re: ups 05.03.11, 19:18 Ponieważ dyskusja poszła bardziej w fachową stronę (wyższość usług serwerowych BB vs Iph) to mam trochę inne, bardziej ogólno/socjologicznej natury spostrzeżenie. Mam wrażenie, że z Apple jest jak z USA po 9/11. Czyli liberalni amerykanie (jak są postrzegani na świecie i jak wielu z nich się w taki sposób deklaruje) zawiesili na kołku (i to wysokim) swoje prawa w zakresie wolności (inwigilacja vs. dostęp do oprogramowania) w imię tzw. poczucia bezpieczeństwa, którą ma zapewnić wielki nadzorca (rząd lub apple inc.). Dla mnie ironia losu. Odpowiedz Link
tomek854 Re: iphone 4 vs HTC HD2 04.03.11, 14:29 Nowego IPADA: www.youtube.com/watch?v=ct1_r_61sk8&feature=player_embedded :-) Odpowiedz Link