sondra 18.05.04, 20:36 www.acura.com/promo/rl/prototype/index.asp?initsection= Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marekatlanta71 Re: Następna Acura RL 18.05.04, 20:51 Piekny samochod, ale nie wroze mu wielkiego powodzenia - gdzie jest V8???? Odpowiedz Link
sondra Re: Następna Acura RL 19.05.04, 04:21 Czy wszyscy mężczyźni mają tę jakąś obsesję z ilością cylindrów? To będzie samochód niewiele większy od Accorda i będzie miał 3-1/2 litrowy V6, 300 HP V-TEC. Czy naprawde uważasz, że to za mało? Moim zdaniem V8 byłby tu potrzebny głównie dla szpanu, tzn. żeby zaspokoić wyobrażenia konsumentów (amerykańskich) o luksusowym samochodzie. Oczywiście liczący się na świecie producent silników powinien produkować V8 chociażby dla prestiżu i pewnie Honda się wreszcie złamie, ale to bardziej do NSX potrzebne, a nie do takiego sedana trochę-powyżej-średniej-wielkości. RL będzie po prostu bardzo dobrym samochodem wyższej klasy średniej. Mnie się podoba, że będzie wreszcie AWD i to lateralny (komputer najpierw decyduje o rozdziale napędu przód-tył, a potem pomiędzy lewe i prawe tylne koła). Wreszcie Greenblack nie będzie mógł narzekać, że wszystkie sedany Hondy to przednionapędowy chłam ;-). Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: Następna Acura RL 19.05.04, 04:31 W tym segmencie jak nie ma V8 to sprzedaz jest marginalna. Masz Merce E500, BMW 545, Infiniti M45, Lexusa GS430, Lincolna LS, Caddilaca STS - wszystkie maja V8. Jest zdecydowana roznica w kulturze pracy V6 a V8 - jak juz sie $50 tys. wydaje to chce sie miec rowno chodzacy samochod. Honda ma wspaniale rozwiazania techniczne i niezla niezawodnosc, ale trudno konkurowac gdy sie od razy jest o 2 cylindry gorszym. I nie chodzi o moc bo akurat tej Honda z 3.5 litra wycisnela zdumiewajaco duzo. Nie - nie wroze temu samochodowi wielkiego sukcesu - na rynek wchodzi tez nowe M45 i Lexus GS - podejrzewam ze sprzedaz tej Acury bedzie taka duza jak poprzedniego modelu... Odpowiedz Link
marekatlanta71 Jeszcze drobiazg 19.05.04, 04:34 Goraco zalecam przejechanie sie jakims V8 - najlepiej Lexusem albo Infiniti. Glownie chodzi mi o ten wspanialy moment na niskich obrotach i latwosc ruszania. Ciekawe jakie dokladnie parametry bedzie mial ten V6 Hondy - jaki moment i jak nisko... -- 480 KM w 2 kawalkach. Szkoda ze nie w jednym... Odpowiedz Link
sondra Re: Jeszcze drobiazg 19.05.04, 04:51 Marku, pamietaj, że ja jeżdżę czwórką - gdzie mnie tam oceniac różnicę w kulturze pracy V6 i V8. I zanim kupiłam to badziewie (TSX), to byłam prawie zdecydowana na IS300, który mial in-line six i tylny napęd, czyli wszystko co mały quasi-sportowy sedan miec powinien (vide BMW). Sprobowalam tej Acury - i naprawde nie odczuwałam różnicy! (wiem, że Tobie sie nie podobała, ale takich jak ja może być więcej, nawet jeśli to z niewiedzy czy braku umiejętności). A że wnętrze o niebo lepsze i cena niższa o kilka tysiecy, to sie nie wahałam... czy podobna sytuacja nie może się zdarzyć w przypadku tego RL, którego potencjalny nabywca będzie porownywał np. z Lexusem LS albo GS430? Nota bene przecież GS sprzedaje się też z liniową szóstką - chyba ludzie to kupują? Zobacz jak szybko rynek sie zmienia - jeszcze parę lat temu V6 było wystarczające, a teraz nagle ma za mało kultury ;-). A Honda to potwornie konserwatywne przedsiębiorstwo i na tym niestety tracą. A co do płaskiego momentu obrotowego, to na tym forum czytałam, że Honda i tak kłamie ;-). Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: Jeszcze drobiazg 19.05.04, 13:32 Gdybym wybieral pomiedzy TSX a IS300 to bez wahania wzial bym TSX. Powody - znacznie ladniejsze wnetrze, te same osiagi i kilka tys USD w kieszeni. Za kilka tys USD jestem w stanie jezdzic z 4 cylindrami. Ale nie mowimy tu o segmencie entry level luxury w ktorym cena jest nadal bardzo wazna ale o full size luxury w ktorym wazniejszy jest prestiz niz cena. Acura nie ma takiego prestizu jak BMW czy Merc a startowanie z V6 jej tego prestizu nie przyspozy. -- 480 KM w 2 kawalkach. Szkoda ze nie w jednym... Odpowiedz Link
sherlock_holmes Re: Jeszcze drobiazg 19.05.04, 08:54 marekatlanta71 napisał: > Goraco zalecam przejechanie sie jakims V8 - najlepiej Lexusem albo Infiniti. > Glownie chodzi mi o ten wspanialy moment na niskich obrotach i latwosc ruszania > . > Ciekawe jakie dokladnie parametry bedzie mial ten V6 Hondy - jaki moment i jak > nisko... > Wg mnie lepiej pracja rzedowe szostki, do tego maja tez ladniejsza barwe dzwieku. Chociaz i tak najpiekniej brzmi bokser, nawet 4-cylindrowy... Charakterystyka silnika zalezy przede wszystkim od tego jak rozwiazane jest zasilanie i zaplon, do tgo ilosc zaworow na cylinder itp. Ilosc cylindrow to juz drgorzedna sprawa-co nie oznacza,ze ma mala wage. A Honda piekna - miekkie i klasyczne linie, lekka i rasowa sylwetka - nie przypomina cywilnej wersji czolgu - jak wiele europejskich samochodow... > > -- > 480 KM w 2 kawalkach. Szkoda ze nie w jednym... Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: Jeszcze drobiazg 19.05.04, 13:36 Zachowanie silnika zalezy przede wszystkim od tego ile ma cylindrow. Ilosc zaworow jest wazna - patrz Cadillac ktory woli swoj Northstar od LS01 pomimo ze LS01 jest lzejszy, mniejszy i mocniejszy, ale kultura pracy Northstar jest wieksza ale nadal V8 to V8 i zadno V6 czy nawet R6 mu nie podskoczy. Dzwiek silnika zalezy przede wszystkim od ukladu wydechowego - mozna tak spieprzyc go jak w Lexusie a mozna i zrobic tak piekny jak w nowym GTO. Mi sie niestety dzwiek Imprezy nie podoba bo niepokojaco przypomina Zaporozca. -- 480 KM w 2 kawalkach. Szkoda ze nie w jednym... Odpowiedz Link
greenblack Re: Następna Acura RL 19.05.04, 10:35 sondra napisała: > Czy wszyscy mężczyźni mają tę jakąś obsesję z ilością cylindrów? To będzie samo > chód niewiele > większy od Accorda i będzie miał 3-1/2 litrowy V6, 300 HP V-TEC. Czy naprawde u > ważasz, że to za > mało? Moim zdaniem V8 byłby tu potrzebny głównie dla szpanu, tzn. żeby zaspokoi > ć wyobrażenia > konsumentów (amerykańskich) o luksusowym samochodzie. Oczywiście większości starcza 2.0 R4 i napęd na przód, ale większość nie kupuje takich samochodów. Oczywiście liczący się na > świecie > producent silników powinien produkować V8 chociażby dla prestiżu i pewnie Honda > się wreszcie > złamie, ale to bardziej do NSX potrzebne, a nie do takiego sedana trochę- powyże > j-średniej-wielkości. Słyszaś o wozach typu RS6, E55, M5, S600? Po co to, przecież każdemu starczyłoby E220 CDI albo 520i. > RL będzie po prostu bardzo dobrym samochodem wyższej klasy średniej. Nie wiem, ale Honda chciałaby, żeby to był konkurent co najmniej LS430 i QX45. Z takim silnikiem bez szans. > Mnie się podoba, że będzie wreszcie AWD i to lateralny (komputer najpierw decyd > uje o rozdziale > napędu przód-tył, a potem pomiędzy lewe i prawe tylne koła). Wreszcie Greenblac > k nie będzie mógł > narzekać, że wszystkie sedany Hondy to przednionapędowy chłam ;-). Na papierze wygląda to nieźle, ale silnik jest zwyczajnie za słaby. Jak dobrze pójdzie, to będzie miał 350 Nm przy 4000 obr. Poza tym tylko 5-biegowy automat. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: Następna Acura RL 19.05.04, 13:41 greenblack napisał: > Oczywiście większości starcza 2.0 R4 i napęd na przód, ale większość nie kupuje > takich samochodów. O ile sie nie myle wiekszosc samochodow sprzedawanych na swiecie ma 4 i mniej cylindrow.... > Słyszaś o wozach typu RS6, E55, M5, S600? Po co to, przecież każdemu > starczyłoby E220 CDI albo 520i. Ze nie wspomnimy o zwyklym E500 czy 545. Chyba nie ma juz 520? > Na papierze wygląda to nieźle, ale silnik jest zwyczajnie za słaby. Jak dobrze > pójdzie, to będzie miał 350 Nm przy 4000 obr. Poza tym tylko 5-biegowy automat. No wlasnie - wszystko rozbije sie o moment. Zeby chociaz Honda zdecydowala sie dolozyc supercharger dla zwiekszenia momentu... Odpowiedz Link
greenblack Re: Następna Acura RL 19.05.04, 21:23 marekatlanta71 napisał: > O ile sie nie myle wiekszosc samochodow sprzedawanych na swiecie ma 4 i mniej > cylindrow.... Pisząc "takich" miałem na myśli wozy klasy tej nowej Acury. Przepraszam za niejasność. > Ze nie wspomnimy o zwyklym E500 czy 545. Chyba nie ma juz 520? Jak nie ma, jak jest. 2.2 170 KM. Odpowiedz Link
sondra Re: Następna Acura RL 19.05.04, 22:39 greenblack napisał: > > Słyszaś o wozach typu RS6, E55, M5, S600? Po co to, przecież każdemu > starczyłoby E220 CDI albo 520i. > O Bentleyu też słyszałam :-). Pomiędzy 2-litrową czworką a pięciolitrowym V8 jest chyba miejsce dla pośrednich standardów? Nie wiem jak w Polsce, ale w USA S600 to super-prestiżowy samochód w cenie powyżej $100 tys, E55 kosztuje ponad 80 tys. Nie da się tego porownywać z Acurą. Obecny model RL można kupić za $40 tys. (nowy oczywiscie będzie trochę droższy). W tej klasie cenowej RL konkuruje najwyżej z Lexusem GS, Infiniti M45, Audi A6 itp., już nawet Mercedesy klasy E wypadają sporo drożej, bo za opcje płaci sie oddzielnie. To prawda, że wszystkie te marki wprowadzają V8 jako opcję, a Honda jak zwykle upiera się żeby wycisnąć jak najwięcej z mniejszego silnika. To pewnie błąd z punktu widzenia marketingu, ale mnie interesuje, czy uważacie nową RL za przyzwoity pojazd za tę cenę, poza kwestią prestiżu. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: Następna Acura RL 20.05.04, 02:57 Gdybym za rok kupowal nastepny samochod w takiej klasie cenowej to na 100% Acura bylaby jednym z najwazniejszych kandydatow. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Konkurencja ktora moim zdaniem zdziesiatkuje Acure 19.05.04, 16:00 auto.gazeta.pl/auto/1,48317,2068416.html Odpowiedz Link
sondra M45 19.05.04, 22:49 Wygląda ładnie. Bo ten obecny to taki trochę szafowaty. I rzeczywiście ma wyłącznie V8. A dlaczego uważasz, że to taka silna konkurencja? RL pobić łatwo, czy pobije też Lexusa? Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: M45 20.05.04, 03:02 Obecne M45 jest okropne zarowno z zewnatrz jak i wewnatrz. Infiniti i Acura ostatnio zabieraja bardzo klientele Lexusowi i troche mniej BMW i Mercowi wiec spodziewam sie ze to nowe M45 bedzie sie swietnie (oczywiscie jak na $45 tys samochod) sprzedawalo. Infiniti/Nissan ma ostatnio sukces za sukcesem - co model to sie dobrze sprzedaje. Odpowiedz Link