Dodaj do ulubionych

Następna Acura RL

18.05.04, 20:36
www.acura.com/promo/rl/prototype/index.asp?initsection=
Obserwuj wątek
    • marekatlanta71 Re: Następna Acura RL 18.05.04, 20:51
      Piekny samochod, ale nie wroze mu wielkiego powodzenia - gdzie jest V8????
      • sondra Re: Następna Acura RL 19.05.04, 04:21
        Czy wszyscy mężczyźni mają tę jakąś obsesję z ilością cylindrów? To będzie samochód niewiele
        większy od Accorda i będzie miał 3-1/2 litrowy V6, 300 HP V-TEC. Czy naprawde uważasz, że to za
        mało? Moim zdaniem V8 byłby tu potrzebny głównie dla szpanu, tzn. żeby zaspokoić wyobrażenia
        konsumentów (amerykańskich) o luksusowym samochodzie. Oczywiście liczący się na świecie
        producent silników powinien produkować V8 chociażby dla prestiżu i pewnie Honda się wreszcie
        złamie, ale to bardziej do NSX potrzebne, a nie do takiego sedana trochę-powyżej-średniej-wielkości.
        RL będzie po prostu bardzo dobrym samochodem wyższej klasy średniej.

Mnie się podoba, że będzie wreszcie AWD i to lateralny (komputer najpierw decyduje o rozdziale
        napędu przód-tył, a potem pomiędzy lewe i prawe tylne koła). Wreszcie Greenblack nie będzie mógł
        narzekać, że wszystkie sedany Hondy to przednionapędowy chłam ;-).
        • marekatlanta71 Re: Następna Acura RL 19.05.04, 04:31
          W tym segmencie jak nie ma V8 to sprzedaz jest marginalna. Masz Merce E500, BMW
          545, Infiniti M45, Lexusa GS430, Lincolna LS, Caddilaca STS - wszystkie maja V8.
          Jest zdecydowana roznica w kulturze pracy V6 a V8 - jak juz sie $50 tys. wydaje
          to chce sie miec rowno chodzacy samochod. Honda ma wspaniale rozwiazania
          techniczne i niezla niezawodnosc, ale trudno konkurowac gdy sie od razy jest o 2
          cylindry gorszym. I nie chodzi o moc bo akurat tej Honda z 3.5 litra wycisnela
          zdumiewajaco duzo. Nie - nie wroze temu samochodowi wielkiego sukcesu - na rynek
          wchodzi tez nowe M45 i Lexus GS - podejrzewam ze sprzedaz tej Acury bedzie taka
          duza jak poprzedniego modelu...
        • marekatlanta71 Jeszcze drobiazg 19.05.04, 04:34
          Goraco zalecam przejechanie sie jakims V8 - najlepiej Lexusem albo Infiniti.
          Glownie chodzi mi o ten wspanialy moment na niskich obrotach i latwosc ruszania.
          Ciekawe jakie dokladnie parametry bedzie mial ten V6 Hondy - jaki moment i jak
          nisko...

--
          480 KM w 2 kawalkach. Szkoda ze nie w jednym...
          • sondra Re: Jeszcze drobiazg 19.05.04, 04:51
            Marku, pamietaj, że ja jeżdżę czwórką - gdzie mnie tam oceniac różnicę w kulturze pracy V6 i V8. I
            zanim kupiłam to badziewie (TSX), to byłam prawie zdecydowana na IS300, który mial in-line six i tylny
            napęd, czyli wszystko co mały quasi-sportowy sedan miec powinien (vide BMW). Sprobowalam tej Acury
            - i naprawde nie odczuwałam różnicy! (wiem, że Tobie sie nie podobała, ale takich jak ja może być
            więcej, nawet jeśli to z niewiedzy czy braku umiejętności). A że wnętrze o niebo lepsze i cena niższa o
            kilka tysiecy, to sie nie wahałam... czy podobna sytuacja nie może się zdarzyć w przypadku tego RL,
            którego potencjalny nabywca będzie porownywał np. z Lexusem LS albo GS430? Nota bene przecież GS
            sprzedaje się też z liniową szóstką - chyba ludzie to kupują?

Zobacz jak szybko rynek sie zmienia - jeszcze parę lat temu V6 było wystarczające, a teraz nagle ma za
            mało kultury ;-). A Honda to potwornie konserwatywne przedsiębiorstwo i na tym niestety tracą.

A co do płaskiego momentu obrotowego, to na tym forum czytałam, że Honda i tak kłamie ;-).
            • marekatlanta71 Re: Jeszcze drobiazg 19.05.04, 13:32
              Gdybym wybieral pomiedzy TSX a IS300 to bez wahania wzial bym TSX. Powody -
              znacznie ladniejsze wnetrze, te same osiagi i kilka tys USD w kieszeni. Za kilka
              tys USD jestem w stanie jezdzic z 4 cylindrami. Ale nie mowimy tu o segmencie
              entry level luxury w ktorym cena jest nadal bardzo wazna ale o full size luxury
              w ktorym wazniejszy jest prestiz niz cena. Acura nie ma takiego prestizu jak BMW
              czy Merc a startowanie z V6 jej tego prestizu nie przyspozy.

--
          • sherlock_holmes Re: Jeszcze drobiazg 19.05.04, 08:54
            marekatlanta71 napisał:

> Goraco zalecam przejechanie sie jakims V8 - najlepiej Lexusem albo Infiniti.
            > Glownie chodzi mi o ten wspanialy moment na niskich obrotach i latwosc
            ruszania
            > .
            > Ciekawe jakie dokladnie parametry bedzie mial ten V6 Hondy - jaki moment i jak
            > nisko...
            >

Wg mnie lepiej pracja rzedowe szostki, do tego maja tez ladniejsza barwe
            dzwieku. Chociaz i tak najpiekniej brzmi bokser, nawet 4-cylindrowy...
            Charakterystyka silnika zalezy przede wszystkim od tego jak rozwiazane jest
            zasilanie i zaplon, do tgo ilosc zaworow na cylinder itp. Ilosc cylindrow to
            juz drgorzedna sprawa-co nie oznacza,ze ma mala wage.

A Honda piekna - miekkie i klasyczne linie, lekka i rasowa sylwetka - nie
            przypomina cywilnej wersji czolgu - jak wiele europejskich samochodow...

>
            > --
            > 480 KM w 2 kawalkach. Szkoda ze nie w jednym...
            • marekatlanta71 Re: Jeszcze drobiazg 19.05.04, 13:36
              Zachowanie silnika zalezy przede wszystkim od tego ile ma cylindrow. Ilosc
              zaworow jest wazna - patrz Cadillac ktory woli swoj Northstar od LS01 pomimo ze
              LS01 jest lzejszy, mniejszy i mocniejszy, ale kultura pracy Northstar jest
              wieksza ale nadal V8 to V8 i zadno V6 czy nawet R6 mu nie podskoczy.

Dzwiek silnika zalezy przede wszystkim od ukladu wydechowego - mozna tak
              spieprzyc go jak w Lexusie a mozna i zrobic tak piekny jak w nowym GTO. Mi sie
              niestety dzwiek Imprezy nie podoba bo niepokojaco przypomina Zaporozca.

--
        • greenblack Re: Następna Acura RL 19.05.04, 10:35
          sondra napisała:

> Czy wszyscy mężczyźni mają tę jakąś obsesję z ilością cylindrów? To będzie
          samo
          > chód niewiele
          > większy od Accorda i będzie miał 3-1/2 litrowy V6, 300 HP V-TEC. Czy naprawde
          u
          > ważasz, że to za
          > mało? Moim zdaniem V8 byłby tu potrzebny głównie dla szpanu, tzn. żeby
          zaspokoi
          > ć wyobrażenia
          > konsumentów (amerykańskich) o luksusowym samochodzie.

Oczywiście większości starcza 2.0 R4 i napęd na przód, ale większość nie kupuje
          takich samochodów.

Oczywiście liczący się na
          > świecie
          > producent silników powinien produkować V8 chociażby dla prestiżu i pewnie
          Honda
          > się wreszcie
          > złamie, ale to bardziej do NSX potrzebne, a nie do takiego sedana trochę-
          powyże
          > j-średniej-wielkości.

Słyszaś o wozach typu RS6, E55, M5, S600? Po co to, przecież każdemu
          starczyłoby E220 CDI albo 520i.

> RL będzie po prostu bardzo dobrym samochodem wyższej klasy średniej.

Nie wiem, ale Honda chciałaby, żeby to był konkurent co najmniej LS430 i QX45.
          Z takim silnikiem bez szans.

> Mnie się podoba, że będzie wreszcie AWD i to lateralny (komputer najpierw
          decyd
          > uje o rozdziale
          > napędu przód-tył, a potem pomiędzy lewe i prawe tylne koła). Wreszcie
          Greenblac
          > k nie będzie mógł
          > narzekać, że wszystkie sedany Hondy to przednionapędowy chłam ;-).

Na papierze wygląda to nieźle, ale silnik jest zwyczajnie za słaby. Jak dobrze
          pójdzie, to będzie miał 350 Nm przy 4000 obr. Poza tym tylko 5-biegowy automat.
          • marekatlanta71 Re: Następna Acura RL 19.05.04, 13:41
            greenblack napisał:

> Oczywiście większości starcza 2.0 R4 i napęd na przód, ale większość nie kupuje
            > takich samochodów.

O ile sie nie myle wiekszosc samochodow sprzedawanych na swiecie ma 4 i mniej
            cylindrow....

> Słyszaś o wozach typu RS6, E55, M5, S600? Po co to, przecież każdemu
            > starczyłoby E220 CDI albo 520i.

Ze nie wspomnimy o zwyklym E500 czy 545. Chyba nie ma juz 520?

> Na papierze wygląda to nieźle, ale silnik jest zwyczajnie za słaby. Jak dobrze
            > pójdzie, to będzie miał 350 Nm przy 4000 obr. Poza tym tylko 5-biegowy automat.

No wlasnie - wszystko rozbije sie o moment. Zeby chociaz Honda zdecydowala sie
            dolozyc supercharger dla zwiekszenia momentu...
            • greenblack Re: Następna Acura RL 19.05.04, 21:23
              marekatlanta71 napisał:

> O ile sie nie myle wiekszosc samochodow sprzedawanych na swiecie ma 4 i mniej
              > cylindrow....

Pisząc "takich" miałem na myśli wozy klasy tej nowej Acury. Przepraszam za
              niejasność.
              > Ze nie wspomnimy o zwyklym E500 czy 545. Chyba nie ma juz 520?

Jak nie ma, jak jest. 2.2 170 KM.

• sondra Re: Następna Acura RL 19.05.04, 22:39
            greenblack napisał:

>
            > Słyszaś o wozach typu RS6, E55, M5, S600? Po co to, przecież każdemu
            > starczyłoby E220 CDI albo 520i.
            >

O Bentleyu też słyszałam :-).

Pomiędzy 2-litrową czworką a pięciolitrowym V8 jest chyba miejsce dla pośrednich standardów? Nie
            wiem jak w Polsce, ale w USA S600 to super-prestiżowy samochód w cenie powyżej $100 tys, E55
            kosztuje ponad 80 tys. Nie da się tego porownywać z Acurą. Obecny model RL można kupić za $40 tys.
            (nowy oczywiscie będzie trochę droższy). W tej klasie cenowej RL konkuruje najwyżej z Lexusem GS,
            Infiniti M45, Audi A6 itp., już nawet Mercedesy klasy E wypadają sporo drożej, bo za opcje płaci sie
            oddzielnie. To prawda, że wszystkie te marki wprowadzają V8 jako opcję, a Honda jak zwykle upiera się
            żeby wycisnąć jak najwięcej z mniejszego silnika. To pewnie błąd z punktu widzenia marketingu, ale
            mnie interesuje, czy uważacie nową RL za przyzwoity pojazd za tę cenę, poza kwestią prestiżu.
            • marekatlanta71 Re: Następna Acura RL 20.05.04, 02:57
              Gdybym za rok kupowal nastepny samochod w takiej klasie cenowej to na 100% Acura
              bylaby jednym z najwazniejszych kandydatow.
    • marekatlanta71 Konkurencja ktora moim zdaniem zdziesiatkuje Acure 19.05.04, 16:00
      auto.gazeta.pl/auto/1,48317,2068416.html
      • sondra M45 19.05.04, 22:49
        Wygląda ładnie. Bo ten obecny to taki trochę szafowaty.
        I rzeczywiście ma wyłącznie V8. A dlaczego uważasz, że to taka silna konkurencja? RL pobić łatwo, czy
        pobije też Lexusa?
        • marekatlanta71 Re: M45 20.05.04, 03:02
          Obecne M45 jest okropne zarowno z zewnatrz jak i wewnatrz. Infiniti i Acura
          ostatnio zabieraja bardzo klientele Lexusowi i troche mniej BMW i Mercowi wiec
          spodziewam sie ze to nowe M45 bedzie sie swietnie (oczywiscie jak na $45 tys
          samochod) sprzedawalo. Infiniti/Nissan ma ostatnio sukces za sukcesem - co model
          to sie dobrze sprzedaje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka