sherlock_holmes
02.09.04, 09:12
"Wańkówka" - dawny zajazd Pawła Guta-Mostowego w Poroninie, gdzie w latach 1913-14 bywał przywódca rewolucji w Rosji, Włodzimierz Iljicz Lenin - przeszkadza w rozbudowie zakopianki i tzw. węzła poronińskiego.
Jeden z wariantów rozwiązania sytuacji proponuje przesunięcie »Wańkówki« o kilka metrów w głąb parceli, na której się znajduje, by w ten sposób odsunąć zabytkowy dom od mającej tędy przebiegać estakady. Władze gminy Poronin nie chcą jednak pozwolić na jego przesunięcie - pisze "Gazeta Krakowska".
"Wystąpiłem z wnioskiem o wykreślenie z listy zabytków »Wańkówki«. Chcemy bowiem pozostawić ją na tym samym miejscu, a estakadę odsunąć na brzeg parceli, na której obiekt stoi. Wtedy dom byłby oddalony od jezdni o kilkanaście metrów" - tłumaczy Bronisław Stoch, wójt gminy Poronin. "Według nas jest to najsensowniejsze rozwiązanie, bo godzi interes inwestycji strategicznej i dla naszej gminy, i dla całego regionu, z interesem ochrony zabytku. Chcemy, by on nam nadal służył i cieszył oko".
Jednak konserwator zabytków, który przeprowadził już kilka wizji w Poroninie, nie zgadza się absolutnie na wykreślenie dawnego Muzeum Lenina z rejestru zabytków - informuje "Gazeta Krakowska". "Konserwator uważa, że prawnie nie zachodzą żadne okoliczności, które by go zmusiły do skreślenia obiektu z rejestru. Nie chce nam wierzyć, że nie jest to atak na budynek i zabytek, że nie chcemy go niszczyć" - twierdzi wójt gminy.
Pojawił się też pomysł, by nie przesuwać »Wańkówki«, a przesunąć estakadę w kierunku Potoku Poroniec, zmieniając o parę metrów bieg rzeki - pisze "Gazeta Krakowska". "Na razie są to wszystko tylko rozważania" - zaznacza wójt Stoch. "W kwietniu wysłałem pismo do ministra kultury i myślę, że na dniach otrzymamy odpowiedź, która określi, co będzie z »Wańkówką«".
"Budowa zakopianki i bezkolizyjnego ronda w Poroninie planowana jest na 2006 r. W tym lub następnym roku gmina będzie musiała problem z »Wańkówką« rozwiązać" - mówi wójt.
info.onet.pl/973903,11,item.html