Dodaj do ulubionych

NowoczesnaPL

31.05.15, 21:26
Zawsze miałem pana Petru za wyważonego analityka z nutką ciągotek publicystycznych.
A on zechciał się zabawić w bagnie i wchodzi do polityki.

Z całkiem niegłupimi propozycjami (dwie kadencje maksimum, by ograniczyć zapędy "zawodowych (p)osłów, ale te ważniejsze też - swoboda działalności gospodarczej, zmiana systemu pomocy społecznej i reforma systemu edukacji samozadowolonego z produkcji przyszłych pracowników restauracji szybkiej obsługi [ci zdolniejsi przynajmniej trafią za granicę]).

Może i jestem z okopów Lemingradu a nie św. Trójcy jak pan Kukiz (który już powstanie nowego ugrupowania skomentował), ale właściwie wydaje mi się, że część wyborców Kukiza wcale nie tęskni za JOW-ami (jednomandatowymi okręgami wyborczymi), lecz za JOWę (Jebać Obecną Władzę) i jak by nie było, nie wszyscy oni mają twarz zaciekłego ultrasa katolickiego. Wprost przeciwnie.
Obserwuj wątek
    • mrzagi01 Re: NowoczesnaPL 31.05.15, 22:31
      Pozwolę się wypowiedzieć z pozycji biegunowo przeciwnych wobec lemingradu, jak też świętej trójcy, jak też "antysystemowców" kukiza. Widzi mi się, że lobby polskiego biedakapitalizmu ostatecznie zwątpiło w PełO i inwestuje w nowego konia. i tyle na ten temat....
      • qqbek Re: NowoczesnaPL 31.05.15, 22:44
        Czy ja jestem biedny?
        Polski kapitalizm jest biedny... dzięki różnym PO/SLD/AWS/UW...
        Ja nadal mam nadzieję:
        1. że mnie nie zgnoją urzędnicy (bo coraz lepiej mi idzie i są ku temu powody... no jak ja mogę zarabiać dwa razy tyle, co opłacany przeze mnie inspektor ze skarbówki?)
        2. że tu może być normalnie
        3. że celem spełnienia tego z punktu powyższego nie muszę wybierać oszołomów ze światopoglądem rodem ze średniowiecza.

Ja naprawdę uważam, że państwo nie powinno mi (ani nikomu innemu) zaglądać w nocy pod kołdrę, że dzieci z in-vitro nie rodzą się połamane, że JOW-y to bzdura konserwująca układ, że jak gej chce żeby dziedziczył po nim jego partner (na zasadach właściwych najbliższej rodzinie) to ma do tego prawo.... i wiele innych.
        • mrzagi01 Re: NowoczesnaPL 31.05.15, 22:51
          Zapraszam na polską prowincję. To jest takie miejsce którego problemem nie jest in vitro, jow-y, gnojenie awangardy biznesu przez aparat skarbowy, tylko banalne przeżycie do pierwszego następnego miesiąca.
          • qqbek Re: NowoczesnaPL 31.05.15, 23:35
            Widzisz - jak zaczynałem działalność (7 lat temu) to problemem było zapłacenie zniżkowego ZUS-u czasami, po dwóch latach ZUS-u pełnego.
            Zamiast pójść po zasiłek i się zwinąć, zagryzłem zęby i "jechałem dalej".
            Dziś szukam kompetentnego pracownika (bo to, co wysyła UP albo uczelnie na staże nawet do odbierania telefonów się nie nadaje), bo sam nie wyrabiam.
          • qqbek Tak przy okazji mrzagi... 01.06.15, 00:02
            ...o jakiej prowincji mówisz?
            Bo ja z Lublina jestem, gdzie średnia płaca jest lekko ponad 3200 brutto... czyli 2300 netto.
            To, że urzędnik skarbowy zarabiający więcej niż średnia jest niemiły względem podatnika (który zapewne kombinuje) bo ten zarabia dwa razy tyle co urzędnik (bo innych przyczyn, do kurwy nędzy, po prostu nie widzę - jestem z fiskusem szczery jak dziewica na spowiedzi - muszę, więc jestem) jest dla mnie karygodne. To, że robi to rok w rok, przy okazji deklaracji PIT-5, które potem okazują się zgodne... a jedynie ja tracę po kilka dni rocznie na udowadnianie, że nie jestem wielbłądem też.
            To, że nikt takiemu się w końcu do dupy nie dobierze też. Bo ktoś fajfusa na to stanowisko mianował, ktoś mu dał pieczątkę i uprawnienia... do gnębienia. A, że na 5 moich ostatnich wezwań do US jedno okazało się zasadne (nadgorliwie nadpłaciłem zaliczkę na podatek o 3 złote raptem, co wymagało powiadomienia mnie poleconym za zwrotnym odbiorem za 5,90), już żadnych konsekwencji wobec wzywających nie wywołuje.
            • mrzagi01 Re: Tak przy okazji mrzagi... 01.06.15, 18:23
              Wałbrzych.
              Wlasną działalność gospodarczą prowadziłem przez lat 10. W tym czasie nie miałem żadnej kontroli, nie pastwił się nade mną żaden zwyrodniały urzędas. Fakt, zaprzyjaźniłem się z niemal wszystkimi w moim urzędzie poborcami (bo notorycznie zalegałem z VATem). Od 6 lat, kiedy to zlikwidowałem swoją działalność, własną prowadzi żona i, cholera też nikomu się nie chce jej przeczołgać.... jakieś to chyba nieuczciwe jest jak widzę.
            • sven_b Re: Tak przy okazji mrzagi... 01.06.15, 20:43
              Może sam sobie prowadzisz księgowość i robisz błędy? Wtedy Cię ciągają. Paradoksalnie nawet przy prostym geszefcie i małym doświadczeniu o pomyłki nie trudno. To wynika z konstrukcji i zmienności prawa. Na początku tak miałem. Myliłem się i rzeczywiście wzywali mnie często. Ale moim zdaniem nie ma realnych powodów by Cię karać czy niszczyć. Jesteś mały, przejrzysty, nie dajesz pola, żeby sie wykazać więc marudzą pod nosem. Jestem podobnego stażu co Mrzagi. Przez kilka lat miałem kontrole co kwartał. To b.często. Jest to obligatoryjne gdy muszą oddać VAT, np. z tytułu eksportu. Z czasem przestali przychodzić. Zmieniła się taktyka. Rzucają siły na branże, w których przewały są nagminne czyli paliwa, stal. Kontrole zdarzają mi się teraz rzadko, głównie krzyżowe, gdy u kogoś znajdują nieprawidłowości. Myślę, że Twoje lęki pochodzą z czasów rządów SLD, gdzie lokalni baronowie za pośrednictwem kontroli dokonywali przejęć geszeftów. Szczególnie na wschodzie był to modny proceder pomnażania kapitału.
              • qqbek Re: Tak przy okazji mrzagi... 01.06.15, 22:22
                en_b napisał:

> Może sam sobie prowadzisz księgowość i robisz błędy? Wtedy Cię ciągają.

Nie.
                Nie jestem VAT-owcem (ginący gatunek) ale księgowość robi kto inny (fakt, że przez pierwsze lata robiłem ja sam) na zlecenie.
                Inna sprawa, że chodzi o rozliczenia roczne... a kwestie nadpłaconych zaliczek reguluję sam... na podstawie pobieżnie obliczonych kwot należnych (za to księgowa mi zawsze ślicznie ZUS robi).
                Ale fakt, że to, że się jebnąłem na ich korzyść na trzy złote wymagał wezwania mnie za osobistym wstawiennictwem (za 5,90) jest już karykaturą systemu. PIT roczny rozliczam elektronicznie... ale o nieprawidłowościach (i to na moją niekorzyść) powiadamia się mnie nie elektronicznie, ale poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Po damski wuj ta rozrzutność? Gdybym był kombinatorem, to i tak bym znalazł sposób, by tak się przemeldować, by tego wezwania w terminie nie odebrać... ale nie jestem... wezwany mailem (koszt 0,00 i dwa działy US mniej mają przy tym pracę) też bym się stawił (nawet potwierdzając wizytę wcześniej).
              • tomek854 Re: Tak przy okazji mrzagi... 02.06.15, 23:30
                > Może sam sobie prowadzisz księgowość i robisz błędy? Wtedy Cię ciągają.

Swoją drogą to jest pewnie ta różnica, której się domagają przedsiębiorcy u nas w kraju. Bo ja co prawda firmę mam tylko na boku, ale księgowość (jeśli tak można nazwać wystawianie faktur napisanych w wordzie, prowadzenie zeszyciku przychodów i odchodów oraz raz w roku wypełnianie czegoś w rodzaju rozbudowanego PITa) robię sobie sam. I robię błędy. Już dwa razy zrobiłem. I wtedy do mnie dzwonili i mówili "tu znaleźliśmy taki błąd, myślimy, że powinno być inaczej, poprawiliśmy i wysłaliśmy panu majlem, niech pan sprawdzi czy ok i nam odeśle potwierdzenie, tylko szybko, żebyśmy to zdążyli uwzględnić w tym miesiącu, to dostanie pan zwrot tych niesłusznie nadpłaconych 150 funtów!"

NIe prowadziłem w Polsce firmy, więc znam tylko z opowieści (głównie są to opowieści grozy) ale właśnie jak dla mnie wydaje mi się, że problemem jest nadmierna sztywność systemu, wynikająca z całkowitego braku zaufania wszystkich do wszystkich...
                • wujaszek_joe Re: Tak przy okazji mrzagi... 04.06.15, 00:10
                  oto wlaśnie chodzi.
                  tyle że ten nasz system narósł wskutek miliona sprytnych cześków, które np. tłumnie odkryły ulgę na darowiznę.
                  To skrót myślowy. Radziliśmy sobie w socjaliźmie i my bardzo chętnie kradniemy jeśli jest jakaś furtka. 90% angoli na to by nie wpadło.
                  przynajmniej taką mam nadzieję, że ta opresyjność z czegoś się bierze. wierzę w to państwo ze wszystkich sił:)
                  ale lekko nie jest.
                  w mojej drugiej branży, zawiadywanej przez Arłukowicza, znajoma lekarka wydusiła z siebie podczas kontroli US, że nie trzyma się limitów narzuconych przez NFZ i rehabilituje wszystkich. czyli jakies dwie trzecie robi gratis.
                  no a ten gratis to całkiem spora darowizna wobec NFZ, więc zapłać złodziejko podatek!
                  Prawnik z Porozumienia Zielonogórskiego (ta mafia co ją minister piętnuje w każdy nowy rok) ją od tego dość szybko wybronił.
                  • truskava Re: Tak przy okazji mrzagi... 04.06.15, 08:57
                    wujaszek_joe napisał:

> no a ten gratis to całkiem spora darowizna wobec NFZ, więc zapłać złodziejko podatek!

To chyba obdarowany buli podatek, więc powinni NFZ prześwietlić pod tym kątem.
          • edek40 Re: NowoczesnaPL 01.06.15, 12:37
            > Zapraszam na polską prowincję. To jest takie miejsce którego problemem nie jest
            > in vitro, jow-y, gnojenie awangardy biznesu przez aparat skarbowy, tylko banal
            > ne przeżycie do pierwszego następnego miesiąca.

I to ma zapewnic bezkarne jebanie small biznesu przez skarbowke?
        • dr.verte Re: NowoczesnaPL 31.05.15, 22:52
          kto wie czy dla tego kraju najlepszym scenariuszem nie byloby tak ze 2 lata rzadow
          PISu , moze wtedy dopiero urodzilaby sie jakas "nowa jakosc" po przeciwnej
          stronie

nowoczesna.pl - pewnie najbardziej mi pasuje w tym momencie ale coz jesli po wyborach
          wejda w koalicje z zywym trupem czyli PO to w zasadzie bedzie to samo co teraz
          • qqbek Re: NowoczesnaPL 31.05.15, 23:53
            Otóż to - razy dwa.
            Po pierwsze nie wiem, czy nie należy nam się wszystkim kubeł populistycznej zimnej wody na łeb. Z Antkiem policmajstrem i profesor Krystyną P. w rolach głównych (z tym, że Antka bym od razu wicepremierem zrobił, ds tropienia afer najlepiej - warunek - ubezpieczyć toto od OC zawodowego w prywatnej firmie, przed objęciem stanowiska) te rządy skazane by były na spektakularną klapę (i wcale nie trzeba by było Anety K. z łóżka, czy ziemi do odrolnienia z ministerstwa w tym celu nikomu wyciągać).

Po drugie - też mi nowoczesna, technokratyczna partia odpowiada ze wszech miar. Zwłaszcza, że na starcie głosi bardzo rozsądne hasła. Ale też obawiałbym się jej koalicji z PO. Wolałbym te dwa lata przerwy i ostateczny pogrzeb tak PiS jak i PO.
          • edek40 Re: NowoczesnaPL 01.06.15, 12:39
            > kto wie czy dla tego kraju najlepszym scenariuszem nie byloby tak ze 2 lata rza
            > dow
            > PISu , moze wtedy dopiero urodzilaby sie jakas "nowa jakosc" po przeciwnej
            > stronie

Zdecydowanie.

Szkoda jednak funduszy unijnych, ktorych zapewne nawet nie dotkna, zajeci burzeniem Palacu Prezydenckiego pod godny pomnik oraz rozliczaniem wszystkich i wszystkiego.
          • wiktor_l Re: NowoczesnaPL 01.06.15, 23:49
            dr.verte napisał:

> kto wie czy dla tego kraju najlepszym scenariuszem nie byloby tak ze 2 lata rza
            > dow
            > PISu , moze wtedy dopiero urodzilaby sie jakas "nowa jakosc" po przeciwnej
            > stronie

AMEN.
    • wujaszek_joe Re: NowoczesnaPL 31.05.15, 22:55
      mi się podoba taka partia. na pewno jest najmniej populistyczna.
      • mrzagi01 Re: NowoczesnaPL 31.05.15, 23:20
        Strzeliste akty erekcyjne wygłosili: właścicielka prywatnych szkół, właścicielka prywatnej kliniki, menadżer Nowej Soli Tyszkiewicz (mylnie zwany prezydentem), menadżerka kultury, Karolina Wigura (z kultury liberalnej, miłująca Balcerowicza i Holland całym sercem), Adam Kądziela - prezes Forum Młodych Lewiatana, kapitalista Brzoska, właściciel nieudolnego InPostu, płacący podatki w rajach i zatrudniający 7 (słownie: siedem) osób na umowę o pracę.
        • qqbek Re: NowoczesnaPL 31.05.15, 23:42
          Poza Brzoską nie widzę tu nic zdrożnego.
          Mam napisać, czym razi mnie PiS? Wystarczy jedno nazwisko - Dawid Jackiewicz... ten co "zmiksował" człowieka i nadal jest na wolności.
          Czym mnie razi PO? Inercją. Totalną inercją.
          Czym mnie razi SLD? Gębą. Millera gębą.
          Czym mnie razi Palikot? Przypadkowością zbieraniny.
          Czym razi mnie Kukiz? Tym, że to brand z którym się nie identyfikuje... na całe szczęście w polityce to będzie "one hit wonder" (czego nie potrafił inercyjny sztab Bronka zauważyć).
        • wujaszek_joe Re: NowoczesnaPL 01.06.15, 08:42
          Inpost zatrudnia na śmieciówkach ale czy jest nieudolny?
    • tomek854 Re: NowoczesnaPL 01.06.15, 00:00
      Nie wiem nic o tej partii, ale trochę lipa, że na początek będą mieli problem z powodu wykorzystywania nazwy łudząco podobnej do już istniejącej instytucji:

nowoczesnapolska.org.pl/2015/05/31/oswiadczenie-fundacji-nowoczesna-polska-w-sprawie-wykorzystywania-jej-nazwy-do-celow-politycznych/
      • qqbek Re: NowoczesnaPL 01.06.15, 00:05
        No tak - mi również nazwa wydawała się znajoma :D
    • sven_b Re: NowoczesnaPL 01.06.15, 11:21
      Scena polityczna jest dzisiaj czymś na kształt X Factor. Każdy może wyjść ze swoim aranżem, a nawet publiką. Dlatego po takich zjawiskach jak Palikot i Kukiz doradzam ostrożność i cierpliwość w wyborze. Nowoczesna równie dobrze mogłaby się nazywać Partią Bankierów, ale konia z rzędem temu, kto wtedy sklei im dobry PR.
      • wiktor_l Re: NowoczesnaPL 01.06.15, 23:46
        Nie Nowoczesna a NowoczesanaPL:)

Szkoda, lubiłem Petru. Ten nowy twór, owoc paniki silnego lobby jak ktoś tutaj wspomniał, ma hasła skopiowane od "liberałów" z PO przed pierwsza kadencją, kiedy to również mnie udało im sie oszukać.
        Teraz wtrącę do Waszej dyskusji - w KRS jako osoba odpowiedzialna za jakieś tam spólki jestem od równo 10 lat. Czyli w zasadzie prawie 3 ekipy rządzące. Proszę mi, za przeproszeniem, nie pierdolić nigdy o tym jak liberalne jest PO i jak wspaniale asymilowała fundusze unijne zapewniając środowisko do dynamicznego rozwoju małych i średnich firm. I proszę mnie do kurwy nędzy nie straszyć PiSem, Smoleńskiem, Kaczyńskim, CBA itp. Bo mnie to zupełnie nie interesuje. Nie chcę też mieszania światopoglądu czy tam religii (jako ateista z krwi i kości) do bieżącej polityki RP. Więc teoretycznie, NowoczesanaPL jest dla mnie - ale jak posłuchałem i poczytałem, to wali mi z daleka populistycznym gospodarowaniem rynku po peło. Drugi raz się nie dam tak wydymać, głosując za zluzowaniem lejców a otrzymując za to nachalny aparat administracji podatkowej pchającej swe ryje gdzie się da. Nie, nie prowadzę sam księgowości, ale rzygam już kontrolami, mój patriotyzm ekonomiczny się skończył jakieś 3 lata temu zagraniczną działalnością.

Nie, nie głosowałem na Dudę. Na Komorowskiego nie byłem w stanie też postawić krzyżyka.
        Z podziwem słucham ludzi, którzy dalej pierdolą o strasznym PiSie - moja nadzieja w młodych, na których to nie działa. Ich świat nie kończy się na Kuźniarze z tvn24. Oczywiście jest w tym naiwność, ale też świeżość i ocena faktów.

playingforchange.com
        • sven_b Re: NowoczesnaPL 02.06.15, 14:36
          Wiktor, o co właściwie chodzi z tym Kuźniarem? Co jakiś czas słyszę o jakichś krucjatach na tego człowieka, ale nie nadążam wtf?
          • tomek854 Re: NowoczesnaPL 02.06.15, 23:27
            Ja coś słyszałem, że miał sposób na tanie podróżowanie po USA - kupować wszystko w sklepie, używać przez całe wakacje a potem oddawać mówiąc, że się nie podobało.

Ale to stamtąd się dowiedziałem, że to jakiś dziennikarz podobno.
        • qqbek Wiesz? 02.06.15, 23:24
          wiktor_l napisał:

> Nie Nowoczesna a NowoczesanaPL:)
          >
          > Szkoda, lubiłem Petru. Ten nowy twór, owoc paniki silnego lobby jak ktoś tutaj
          > wspomniał, ma hasła skopiowane od "liberałów" z PO przed pierwsza kadencją, kie
          > dy to również mnie udało im sie oszukać.
          > Teraz wtrącę do Waszej dyskusji - w KRS jako osoba odpowiedzialna za jakieś tam
          > spólki jestem od równo 10 lat. Czyli w zasadzie prawie 3 ekipy rządzące. Prosz
          > ę mi, za przeproszeniem, nie pierdolić nigdy o tym jak liberalne jest PO i jak
          > wspaniale asymilowała fundusze unijne zapewniając środowisko do dynamicznego ro
          > zwoju małych i średnich firm. I proszę mnie do kurwy nędzy nie straszyć PiSem,
          > Smoleńskiem, Kaczyńskim, CBA itp. Bo mnie to zupełnie nie interesuje. Nie chcę
          > też mieszania światopoglądu czy tam religii (jako ateista z krwi i kości) do bi
          > eżącej polityki RP. Więc teoretycznie, NowoczesanaPL jest dla mnie - ale jak p
          > osłuchałem i poczytałem, to wali mi z daleka populistycznym gospodarowaniem ryn
          > ku po peło. Drugi raz się nie dam tak wydymać, głosując za zluzowaniem lejców a
          > otrzymując za to nachalny aparat administracji podatkowej pchającej swe ryje g
          > dzie się da. Nie, nie prowadzę sam księgowości, ale rzygam już kontrolami, mój
          > patriotyzm ekonomiczny się skończył jakieś 3 lata temu zagraniczną działalności
          > ą.
          >
          > Nie, nie głosowałem na Dudę. Na Komorowskiego nie byłem w stanie też postawić k
          > rzyżyka.
          > Z podziwem słucham ludzi, którzy dalej pierdolą o strasznym PiSie - moja nadzie
          > ja w młodych, na których to nie działa. Ich świat nie kończy się na Kuźniarze z
          > tvn24. Oczywiście jest w tym naiwność, ale też świeżość i ocena faktów.
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          > playingforchange.com

Wiesz?
          Poczytałem, obejrzałem sobie... i stwierdzam, że masz pełną rację.
          To po prostu platformoid, który ma za zadanie przylepić się do bardziej liberalnej części elektoratu PO.
          Tej części, która odczuła realnie zatrzymanie zmian podatkowych (kto pamięta kto był za podatkiem liniowym, łapka w górę) ale jako policzek prosto w mordę odczuła też hasła posła Godsona czy innych religijnie nawiedzonych.

I po rozważeniu "za i przeciw" mam ich w dupie.
          Niech i PiS będzie teraz u koryta... z ich durnym populizmem nie wskórają nic więcej niż Platfusy... bo będą się bali cokolwiek ruszyć. Wolałbym połączenie Biedronia (światopogląd na kwestie równouprawnienia oraz... na kwestie równości społecznej) z liberalnym ministrem gospodarki (typ Balcerowiczowski) i finansów (j.w.). Rząd, który zacznie redystrybuować, a nie przejadać odbytami 0.01% najbogatszych, przy jednoczesnym powstrzymaniu się od taniego populizmu.
    • tomek854 Re: NowoczesnaPL 03.06.15, 20:10
      Nowa jakość w polskiej polityce! Koniec z tymi, co jedno mówią, a drugie robią!

Z mojego facebookowego feeda dzisiaj:

"Rok 2008. Główny ekonomista banku BPH Ryszard Petru mówi w "Polska The Times": - Złoty będzie się wzmacniał. Kredyty we frankach jeszcze długo pozostaną bezpieczne i opłacalne".

Wywiad z Petru w dzisiejszej GW: "Miał pan kredyt we frankach?
      - Miałem. Przewalutowałem w 2008 r.

:-)
      • wujaszek_joe Re: NowoczesnaPL 04.06.15, 00:15
        taki urok przepowiadania. bazują przecież na dotychczasowych doświadczeniach.
        Myślę że trudno będzie znaleźć ekonomistę, który wieszczyłby wtedy faktyczną sytuację z frankiem.
        • tomek854 Re: NowoczesnaPL 04.06.15, 00:42
          No oczywiście, że ci wszyscy eksperci ekonomiczni wiedzą tylko, co baca, pytany, czy jutro będzie pogoda, odpowiada, że "albo bydzie, albo ni".

Mi chodzi o co innego - inne przewidywania dla plebsu, inne dla siebie.
        • dr.verte Re: NowoczesnaPL 04.06.15, 01:41
          wujaszek_joe napisał:

> wieszczyłby wtedy faktyczną sytuację z frankiem.

btw. franka_ dawno nie bylo , a był(jest) to aktywny forumowicz , ktory mial duzo
          do powiedzenia w kwestiach spolecznych :-)

no i platformers zatwardzialy , ciekawe czy mu sie to pozmienialo...
      • qqbek Re: NowoczesnaPL 04.06.15, 21:21
        Ale przeca wtedy Petru robił w BPH... ostro umoczonym we Frankowe kredyty (umoczonym jak się Duda zrealizuje z obietnicami po wygranych na jesieni przez PiS wyborach).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka