Dodaj do ulubionych

Panda kombi

24.11.04, 22:44
Ilekroć patrzę na Pandę, to zastanawiam się co byłoby, gdyby Fiat zrobił z
niej małe kombi.
Zabieg nie jest trudny.Wystarczy wydłużyć tylny zwis o 35-40 cm.Klapa
bagażnika i światła pozostałyby nie zmienione.Nowy byłby dach,błotniki i
zderzak oraz płyta bagażnika.Natomiast zwiększyła by się przestrzeń
ładunkowa, co miałoby duże znaczenie dla rodzin kupujących Pandę jako jedyny
samochód.Kiedyś najmniejszym kombi była KIA Pride.Panda Kombi wielkością
byłaby porównywalna.
Obserwuj wątek
    • mejson.e Re: Panda kombi 25.11.04, 00:24
      Bagażnik to nie wszystko.
      Miejsca na nogi dla pasażerów z tyłu wystarczy tylko dla niewyrośniętych dzieci.
      Poza tym kiwa na koleinach i wietrze.

Tacy klienci kupią Logana i pewnie się nie zawiodą.
      Chyba, ze będą mieli problemy techniczne?

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      "Ruch jest przyczyną wszelkiego życia."
      (Leonardo Da Vinci)
    • mrzagi01 Re: Panda kombi 25.11.04, 08:14
      no i fat strzeli by sobie samoboja bo by sie pozbawil czesci potencjalnych
      klientow na albee/palio weekend
    • sherlock_holmes Re: Panda kombi 25.11.04, 13:09
      Jakoś nie mogę sobie wyobrazić Pandy w takiej wersji. Wyglądałaby niezbyt atrakcyjnie - długość ok. 3,9m i rozstaw osi niecałe 2,3m? To Siena i VW Vento wyglądałyby jak szczyt zgrabności :)
      • mrzagi01 Re: Panda kombi 25.11.04, 13:25
        sherlock_holmes napisał:

> Jakoś nie mogę sobie wyobrazić Pandy w takiej wersji. Wyglądałaby niezbyt
        atrak
        > cyjnie - długość ok. 3,9m i rozstaw osi niecałe 2,3m? To Siena i VW Vento
        wyglą
        > dałyby jak szczyt zgrabności :)
        >
        eee, wcale nie- zrobilem sobie z ciekawosci pande kombi w komputerku- z boku
        wyglada niezle
        • sherlock_holmes Re: Panda kombi 25.11.04, 14:37
          To ja poprosze o taką symulację - najchętniej jako jpg, ale jako cdr też może być. Nawet przyjmę zrzut ekranu :)
          Wyślij prosze na @ albo na ftp.
          Z góry dzięki!
          • mrzagi01 Re: Panda kombi 25.11.04, 14:44
            prosze bardzo- puscilem na @
            • sherlock_holmes Re: Panda kombi 25.11.04, 14:58
              Dzięki Ci wielkie dobry człowieku :)
              Wieczorem wrzucę na ftp (o ile się zgodzisz i naprawią mi sieć :( )
              PS. Wygląd faktycznie OK, ale wydłużyłeś najwyżej o 20cm - gdyby faktycznie wyciągnąc o 40cm, byłoby żle.
              Wyślij projekt do FAP - może się skuszą? :)
              • mrzagi01 Re: Panda kombi 25.11.04, 15:21
                sherlock_holmes napisał:

> Dzięki Ci wielkie dobry człowieku :)
                > Wieczorem wrzucę na ftp (o ile się zgodzisz i naprawią mi sieć :( )

nie widze przeszkod (powiedzial slepy kon gdy zaproponowano mu start w wielkiej
                pardubickiej :)

> PS. Wygląd faktycznie OK, ale wydłużyłeś najwyżej o 20cm - gdyby faktycznie
                wyc
                > iągnąc o 40cm, byłoby żle.
                mowa! w koncu jest sie dizajnerem co nie? ma sie to wyczucie proporcji ;)

> Wyślij projekt do FAP - może się skuszą? :)
                tak a'propos przypomniela mi sie taka anegdota (nie wiem czy prawdziwa) na
                okolicznosc przeprowadzonej dawno temu NIK-owskiej kontroli dot. efektywnosci
                wydawania panstwowej kasy na badania naukowe. otoz jakis zespol politechniczny
                opracowywal naped 4x4 do CC. konstrukcja usilowali zainteresowac FIAT-a, skad
                uzyskali odpowiedz ze bardzo to wszystko fajne, ale gdyby bylo zapotrzebowanie
                rynkowe na CC 4x4 to oni by sobie cos takiego sami dawno zrobili.
                >
                • sherlock_holmes Re: Panda kombi 25.11.04, 15:27
                  mrzagi01 napisał:

> konstrukcja usilowali zainteresowac FIAT-a, skad
                  > uzyskali odpowiedz ze bardzo to wszystko fajne, ale gdyby bylo zapotrzebowanie
                  > rynkowe na CC 4x4 to oni by sobie cos takiego sami dawno zrobili.

No proszę - i jak do tego ma się tendencja do poszukiwania luk rynkowych?

PS. Gratuluję postu nr 23000 :)
                • krakus.mp Re: Panda kombi 25.11.04, 22:11
                  mrzagi01 napisał:
                  tak a'propos przypomniela mi sie taka anegdota (nie wiem czy prawdziwa) na
                  > okolicznosc przeprowadzonej dawno temu NIK-owskiej kontroli dot. efektywnosci
                  > wydawania panstwowej kasy na badania naukowe. otoz jakis zespol
                  politechniczny
                  > opracowywal naped 4x4 do CC. konstrukcja usilowali zainteresowac FIAT-a, skad
                  > uzyskali odpowiedz ze bardzo to wszystko fajne, ale gdyby bylo
                  zapotrzebowanie
                  > rynkowe na CC 4x4 to oni by sobie cos takiego sami dawno zrobili.

Przecież była wersja starej Pandy 4x4 z mostami od Steyra Pucha.
                  Prawdopodobnie te same elementy pasowałyby do CC SC.
        • krakus.mp Re: Panda kombi 25.11.04, 22:07
          Witam.
          Ja też bardzo proszę o tę symulację.
          Z góry dziękuję.
          krakus.mp@interia.pl (lub gazeta)

Jak się pojawiła Panda w sprzedaży (ta obecna) zrobiłem kilkanaście rysuneczków
          (projektów na bloku technicznym)
          różnych wersji nadwoziowych.Narysowałem sobie wizję sedana,samochodu terenowego
          ala Steyr Puch, samochodu rekraacyjnego i włąśnie kombi, wydłużając tylny zwis.
          Gdzieś mam te swoje projekty.Jak znajdę, to zeskanuję i zapodam.
          Pzdr.
          • sherlock_holmes Re: Panda kombi 26.11.04, 11:18
            Ja też za młodych lat zrobiłem trochę rysunków. Raz się nawet wkurzyłem, bo narysowałem samochód, który potem Citroen zerżnął z mojego rysunku i wypuścił jako Xsarę Picasso. Tylko jak oni się włamali do mojej szafki? :)
            • mrzagi01 Re: Panda kombi 26.11.04, 14:02
              ee, to jeszcze nic- jak pokazywali w telewizorze pierwsza wojne w zatoce
              perskiej i mysliwce "stealth" to sobie przypomnialem ze w podstawowce na ZPT
              zrobilem takie ludzaco podobne podobne origami. kur... pewnie nauczycielka-
              zmija jedna, dorabiala sobie w CIA.
    • mejson.e Fotomontaż mrzazgiego 29.11.04, 11:42
      Na pierwszy rzut oka - całkiem O.K.!

Gdyby chciało Ci się dopracować szczegóły, to podpowiadam:
      -reling dachowy wydłużyć do tyłu - głupio wygląda krótki,
      -tylny pas rozwija się spod tylnej klapy - dla dłuższego tyłu to już trochę
      karkołomne.

Ale całość - mniam, mniam ;-)

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      "Ruch jest przyczyną wszelkiego życia."
      (Leonardo Da Vinci)
      • krakus.mp Re: Fotomontaż mrzazgiego 29.11.04, 23:37
        Niezła.Ale uważam, że troszkę jeszcze można jej ten tylny zwis wydłużyć.Również
        można zmienić tę charakterystyczną dla normalnej pandy, linię okien.Ja
        poprowadziłbym górną linię okien wielkim łukiem od środkowego słupka ,aż do
        tylnej pokrywy.Tak, aby nie było tego prostokątnego okna.Relingi powinny też
        być bardziej łukowate i zachodzić do tylnej klapy (jak w Focusie kombi).
        Wtedy ten samochód wygląda bardziej poważnie i jest naprawdę śliczny.
        PZDR.
        • tomek854 Re: Fotomontaż mrzazgiego 30.11.04, 17:06
          ale dlatego wlasnie te male okienko jest takei male , ze sie inaczej nie dalo - sztywnosc

I tak wyczyn, ze takie wykroili :)
          • krakus.mp Re: Fotomontaż mrzazgiego 30.11.04, 20:59
            ale dlatego wlasnie te male okienko jest takei male , ze sie inaczej nie dalo -
            > sztywnosc
            >
            > I tak wyczyn, ze takie wykroili :)

Podobny efekt można uzyskać za pomocą takiej samej czarnej folii jak na
            słupkach.Można ją nakleić w górnej częsci tylnego okna po skosie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka