Dodaj do ulubionych

Problem z saperka do samochodziku terenowego :)

10.12.04, 10:46
Witam!

Pewnie dziwne pytanie zadam. Brat kupil sobie autko terenowe i chce pod
choinke saperke :) Wynalazlem fajne (chyba) saperki skladane - cena jest
znacznie rozna i mam w zwiazku z tym pytanie do znawcow saperek :D

Czy
military.pl/s/m/SAPC984.html
czy moze
www.moli.pl/sklep4x4/items/item107.htm
Roznice sa warte takiej doplaty?

Dzieki z gory i pozdrawiam!,
Pap :)
Obserwuj wątek
    • mrzagi01 Re: Problem z saperka do samochodziku terenowego 10.12.04, 11:05
      no wiesz, fiskars to fiskars... full profesional.
      a ta druga, to trzeba by sprawdzic jak sie nie polamie, tzn. ze bylo warto.
      tu masz jeszcze inne sprzety fiskarsa:
      www.rajdy4x4.pl/sklep/grupy.php?idg=22
      BTW- a mozna wiedziec co nabyl brat?
      • pap10 Re: Problem z saperka do samochodziku terenowego 10.12.04, 11:09
        Hmm... no wlasnie troche mnie martwi to ze raczka jest z jakis kompozytow - ale
        chyba fiskars nie zrobil by czegoc co by sie lamalo? Nie znam sie za bardzo,
        tak tylko pytam ... :) A Brat kupil Rav4 D4D - fajne, wczoraj sie probnie
        przejechalem :)

Pozdrowka!,
        • sherlock_holmes Re: Problem z saperka do samochodziku terenowego 10.12.04, 12:09
          Ekhm, ta saperka mu w RAV4 pomoże tyle, że sobie będzie mógł zamki z pasku budować jak się zakopie :)
          Chociaż oddając sprawiedliwość, Rav4 i tak jest niezła w terenie - w porównaniu do 2,5-tonowych kolosów, gdzie napęd na 4 koła jest czystą iluzją
          • pap10 Re: Problem z saperka do samochodziku terenowego 10.12.04, 12:16
            Ja tam nie wiem na ile faktycznie sie ta saperka przyda, ale po prostu nie chce
            z jednej strony kupowac badziewia a z drugiej jak mozna kupic cos taniej a tez
            dobrze to i dobrze :) Dlatego pytam :)

Na jakies wielkie rajdy to autko jezdzic nie bedzie tak czy siak. Ogolnie
            bedziemy mieszkac na skraju puszczy i drogi dojazdowe sa rozne (lesne) - wiec
            tam raczej upatruje potencjalej pracy saperki moze kiedys. Ogolnie problem
            raczej lezy w tym jaka saperke kupic skoro taki ma byc choinkowy prezent niz w
            tym czy to auto w pelni terenowe (na pewno takie nie jest zreszta) :)

Pozdrowka,
            • mrzagi01 Re: Problem z saperka do samochodziku terenowego 10.12.04, 12:56
              Ogolnie problem
              > raczej lezy w tym jaka saperke kupic skoro taki ma byc choinkowy prezent niz
              w
              > tym czy to auto w pelni terenowe (na pewno takie nie jest zreszta) :)
              no wiec chce cie (czy raczej twojego brata) dowartosciowac ;) gdyz rav4 zostal
              pozytywnie zweryfikowany przez magazyn off road 4x4 jak "pojazd do aktywnej
              rekreacji". uwazam, ze na mieszkanie na skraju puszczy z nieszczegolnie
              utwardzonym dojazdem jest to pojazd jak znalazl. najwyzej moze sie okazac ze
              przydaly by sie buciki w wiekszym rozmiarze i bardziej agresywnym biezniku. w
              tego typu samochodach najbardziej sprawnosc terenowa ograniczaja ozdupki
              plastikowe i lakier na wysoki polysk (bo na placz zbiera urwac cos niechcacy
              czy zarysowac)
              a co do saperki- a szarpnij sie na tego fiskarsa ;) co ci zalezy. prima sort
              bryczka, to i lopatka niech bedzie adekwatna (ja w uazie wozilem zwykly
              szpadel;)
              • pap10 Re: Problem z saperka do samochodziku terenowego 10.12.04, 13:02
                A to mnie zdziwiles... W telewizorni ciagle burcza ze jak nie ma blokady
                mechanizmu roznicowego to samochod jest bulwarowy a nie terenowy (nie pamietam
                juz jaki program, ale cos na tvn turbo). Rav4 ma wprawdzie staly naped na 4
                kolka (50:50) ale tej magicznej blokady (cokolwiek to jest)to ni ma. Ale dobrze
                wiedziec ze troche terenowe to autko jest :)
                Ech, no tak wlasnie zaczalem sobie myslec ze taki Fiskars to nawet bedzie
                ladniej wygladal po choinka - w koncu to choinka :)

Dzieki!
                • typson Re: Problem z saperka do samochodziku terenowego 10.12.04, 13:53
                  A Toyota Corolla mojego ojca miala blokade centralnego dyfra!

Ale z tylu miala most i troche dziwnie sie nia w zakretach jezdzilo
              • pap10 Re: Problem z saperka do samochodziku terenowego 13.12.04, 11:02
                Ogladalem w castoramie fiskarsa i nie-fiskarsa - roznica przytlaczajaca. Nie
                wspomne o rozchwianym zawiasie (po skreceniu pewnie byloby dobrze - ale to juz
                slabo swiadczy o wykonaniu) to jeszcze nie dalo sie zlozyc raczki bez klucza do
                srudy, a sama lopatke czy ajk tam zwac ta czesc co zgarnia ziemie zeby zlozyc
                trzeba sily slonia chyba. No i ciezkie toto bo metalowe cale.
                Fiskars - rewelka, lekki, wydaje sie ze mocny, sklada sie bez problemu i od
                razu. Nie wiedzialem ze nawet w saperkach sa takie roznice - lopata to lopata
                kiedys sobie myslalem...

Pap-Sapermistrz :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka