29.12.04, 09:12
Witam!

Oto i pytanie:
- ile kosztuje wymiana przepalonej zaroweczki w podswirtleniu pokretla
regulacji nawiewu w Toyocie Avensis (ASO)?

Ciekawe czy zgadniecie....
Pozdrowka,
Pap :)
Obserwuj wątek
    • mejson.e Re: Quiz 29.12.04, 09:26
      pap10 napisał:

"Oto i pytanie:
      - ile kosztuje wymiana przepalonej zaroweczki w podswirtleniu pokretla
      regulacji nawiewu w Toyocie Avensis (ASO)?"

Na miejscu serwisu Toyoty żaróweczkę wymieniłbym bezpłatnie i w żywe oczy
      zaprzeczał, jakoby kiedykolwiek taka awaria mogła mieć miejsce.

"Nie widziałem zepsutej Toyoty"...

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      "Ruch jest przyczyną wszelkiego życia."
      (Leonardo Da Vinci)
      • qrakki999 Re: Quiz - odp. + pyt nr. 2 29.12.04, 09:45
        Stawiam na jakieś 120 - 150 zł.

I moje pytanie:

Za co jeden z serwisów Toyoty w Warszawie stracił klienta?

Podpowiedź: kwota w zł + wypowiedź doradcy
        Q
        • pap10 Re: Quiz - odp. + pyt nr. 2 29.12.04, 10:50
          Kurcze, nie wiem, za malo danych :) Ale ciekawy jestem bardzo odpowiedzi :)
          Moj raczej straci klienta...

Pozdrowka,
          • qrakki999 Re: Odpowiedź 29.12.04, 11:14
            Ojciec mój zmieniał opony na zimowe (w zaprzyjaźnionym serwisie oponiarskim).
            Odkręcenie nakrętek (bo podobno w Yarisie są nakretki a nie śruby ruchome) -
            sprawa prosta. Jednak jedna sztuka nie chciała sie poddać - w końcu udało sie
            ją ściągnąć. Okazało się, że ma nieźle "zjechany" gwint. Cóż zasadniczo raczej
            nie da się zjechać gwintu w nakrętce odkręcając. Prosty wniosek - przy
            nakręcaniu ktoś krzywo ją nałożył i dokręcił na siłę! Jako, że mój ojciec nie
            ma zwyczaju odkręcać sobie kół w wolnych chwilach, a i żadnej "gumy" nie złapał
            to drugi prosty i oczywisty wniosek drugi był taki, że ktoś narozrabiał w ASO
            przy ostatnim przeglądzie (koła zdejmowano napewno).
            Pojechał więć Tata do ASO Toyota Bielany gdzie auto nabył i wiernie serwisował.
            I chciał sie spytać czy taka nakrętke to on dostanie bo ktoś tu narozrabiał
            ostatnio. Pan doradca powiedział, że to będzie kosztować 12 zł i pewnie ojciec
            by przeżył bo nikogo za ręke nie złapał ale Pan doradca postanowił bronic
            dobrego imienia firmy i jej pracowników za wszelką cenę (choć miał już klienta
            pogodzonego z wydatkiem 12 zł)i zrobił rzecz niewybaczalną - oskarżył mojego
            ojca czyli swojego klienta o zniszczenie nakrętki!!! Ojcu szczena opadła a że
            chlop jest z natury spokojny to 12 zeta wyjał (tzn złośliwie zapłacił kartą:)))
            i w kulturlny sposób podziękował firmie ASO Toyota Bielany za współpracę.

W taki sposób traci sie klienta, coprawda może nie flotowego ale zawsze te 1500
            zł rocznie na przeglądach zostawiającego. Ziarnko do ziarnka i doradca
            serwisowy może zacząć głodować:/

Zresztą juz przy okazji drobnej stłuczki wspomniane ASO zachowywało się
            conajmniej dziwnie. Nie chcieli przyjąc auta do naprawy bezgotówkowej?!?!?

pzdr
            Q

• pap10 Re: Odpowiedź 29.12.04, 11:19
              Moc.
              Niestety tutaj nie ma duzo serwisow :( i jak tak dalej pojdzie to bede mial
              naprawde problem z serwisowaniem sie :(

Pozdrawiam,
    • pap10 Acha, i jeszcze jeden aspekt sprawy 29.12.04, 10:14
      Samochod ma jeszcze roczna gwarancje, robie okolo 3 przegladow na rok, na
      ostatnim zostawilem okolo 1600 zl w serwisie, wiec raczej jestem dobrym
      klientem... To tak w ramach rzucenia tla zna zwykla wymiane zaroweczki...

Pap Zmieniajacy Serwis :)
    • art_0 Re: Quiz 29.12.04, 10:25
      25 zł plus z 1 roboczogodzina (50zl ). Strzelam ze 75 zł. A jaka jest nagroda?

pozdrawiam

Art
      • pap10 Re: Quiz 29.12.04, 10:53
        Wlasnie, nagroda... hmmmm...obawiam sie ze wymiana zaroweczki pochlonela kase
        na nagrode, ale zawsze zostaje satysfakcja z dobrej wyceny pracy serwisu
        Toyoty :))))

Pozdrowka!
        • krakus.mp Re: Quiz 29.12.04, 20:40
          Witam.
          Strzelam ze łba.:))
          120 zeta.
          Pzdr.
    • krakus.mp Re: Quiz 29.12.04, 20:44
      Tera ja zapytam.
      Ile kosztują oryginalne teleskopy do tylnej klapy Foki kombi?
      Oryginalne, czyli z logo Forda a produkcji Delphi.
      I drugie pytanie, ile kosztują takie same teleskopy (Delphi) bez laga Forda a
      zakupione w sklepie motoryzacyjnym na mieście?
      Podajcie tylko cenę samych teleskopów, bez robocizny ich wymiany.
      Pzdr.
      • pap10 Re: Quiz 29.12.04, 20:58
        Hmmm... do Avensis Combi skasowali centrale na prawie 1000 zl - razem z
        wymiana, wiec pewnie cos kolo 400 za sztuke... Czyli powiedzmy ze 300 zl za
        sztuke strzelam :)
        • pap10 Re: Quiz 29.12.04, 21:01
          A w sklepie pewnie ze 150 zl za sztuke strzelam :)
          • krakus.mp Re: Quiz 29.12.04, 22:13
            pap10 napisał:

> A w sklepie pewnie ze 150 zl za sztuke strzelam :)

Oryginały (para) ze znaczkiem Forda kosztują w serwisie 350 zł( bez robocizny)
            Z robocizną to 450!!!.
            Nieoryginały (Delphi, bez logo Forda) 120 zł w sklepie za komplet.
            Wymiana tych teleskopów zajęła mi 20 min.
            Pzdr.
            PS.
            Zepsuł mi się jeden, ale ponieważ sprzedaję furaka, to chcę aby były jednakowe
            oba.
            • pap10 Re: Quiz 29.12.04, 22:27
              Widze ze astronomiczne ceny Toyoty sa zagrozone przez goniace je ceny czesci
              Forda :)

A tak wogole cos mi sie kojarzy ze Krakus ma ukochana foczke? I ja sprzedaje????
              Jesli Krakusie nie pomylilem Cie z nikim innym (jesli tak to prosze o
              wybaczenie) to na co zmieniamy ukochany samochodzik?

Pozdrowka!
              • krakus.mp Re: Quiz 29.12.04, 22:37
                Na razie to tylko przymiarka do sprzedaży.Foka ma ponad 5 lat i wypada już
                myśleć o zamianie na.....no właśnie.Na 99% Fokę II.Też kombi ma się rozumieć.
                A ponieważ z obecnej jestem bardzo zadowolony, to jeszcze nie jestem w 100%
                zdecydowany na sprzedaż.czekam aż Ford określi się z cenami i wyposażeniem.
                Teoretycznie, powinienem na wiosnę już zamienić na coś nowszego (nowego).
                Pzdr.
                PS.
                Kumpel z pracy mnie ciśnie, bo daje dobrą cenę.
                • sherlock_holmes Re: Quiz 30.12.04, 09:59
                  Widziałem wczoraj na żywo Focusa 2 5D i ,,,stary zdecydowanie ładniejszy :(
                  Chociaż patrząc na zdjęcia sedana i kombi, te z kolei wydają się zgrabniejsze od obecnych. Mam nadzieję, że gdy zobaczę takiego "w naturze", nie zmienię zdania :)
                  PS. Krakusie, gdzie kupowałeś te sprężyny do klapy? Na os. Teatralnym? Bo ja też musze wymienic, ale jeśli kosztują 120zł, to za tę cenę mam oryginały :(
                  • krakus.mp Re: Quiz 30.12.04, 21:46
                    sherlock_holmes napisał:

PS. Krakusie, gdzie kupowałeś te sprężyny do klapy? Na os. Teatralnym? Bo ja te
                    > ż musze wymienic, ale jeśli kosztują 120zł, to za tę cenę mam oryginały :(

Tak. Na Teatralnym.Kumpel go prowadzi.
                    Mają tam bogaty asortyment do każdego auta.(nie tylko teleskopy).
                    Podjedź i zapytaj o cenę.
    • pap10 Prawidlowa odpowiedz 29.12.04, 21:04
      Cytuje pana z serwisu:
      "Nie powinno byc duzo, okolo 70 zl"

Ogolnie troche sie wkurzylem, jutro jade rozmawiac z kierownikiem serwisu.
      Troche sie zrehabilitowali, bo wymienili za free wszystkie zarowki z
      podswietlenia, dali w prezencie 2 firmowe kubeczki, umyli i odkurzyli autko
      oraz (pierwszy raz) wszystko zrobili przed czasem...
      Czemu u nas tak jest, ze jak sie czlowiek nie zdenerwuje to nic nie wskora :( A
      ja tak sie nie lubie denerwowac :(

Pozdrowka,
    • marekatlanta71 Re: Quiz 30.12.04, 04:11
      Nie narzekaj, zeby Cie pocieszyc to moje pytanie - ile kosztuje zalozenie
      przewodu odpowietrzajacego w Pontiacu ktory udalo mi sie nieostroznie zdjac przy
      zmianie swiec? Odpowiedz ponizej:

Pierwsza estymata byla na okolo $1000 (chcieli wymienic pol silnika); skonczylo
      sie na $100. To i tak calkiem sporo za 20-sekundowa naprawe....
      • pap10 Re: Quiz 30.12.04, 07:54
        Faktycznie nie ma co narzekac... :)
    • dgr Re: Quiz 30.12.04, 09:28
      Witam,
      Widzę że wątek rozwija się w kierunku: kto da więcej.
      To i ja dołożę swoje pięć groszy.
      Niedawno nabyłem drogą leasingu nowego Mitsubishi Space Stara. Po miesiącu
      użytkowania znikł mi jeden kołpak, nie bedę wnikał w jaki sposób :-)
      W sumie mi to bardzo nie przeszkadza, ale w wolnej chwili podjechałem do
      salonu, żeby zapytać o cenę brakującej 'części'.
      Po uzyskaniu odpowiedzi, nie wiedziałem czy smiać się, czy płakać. Smutny pan
      powiedział, że JEDEN kołpak kosztuje 215 zł 8-|
      Pzdr dgr
      • tomek854 Re: Quiz 30.12.04, 15:21
        Mi kiedys w dupe wjechali i dzieki temu mialem krzywy zderzak. Akurat mialem za duzo pieniedzy ( gdzie te czasy) i pomyslalem sobie "ile moze kosztowac zderzak do duzego fiata" i pomyslalem, ze jak pare zlotych to sobie wymienie.

Zderzak, ze znizka w zaprzyjaznionym sklepie kosztowac mial 980 złotych. Podziękowałem, poszedłem na schrott gdzie zaśpiewali 500 zł, ale tylko dlatego że był w takei plamki. Stwierdziłemm,że krzywy zderzak dodaje mojemu fiatarri rys indywidualizmu :-)
        • tomek854 Re: Quiz 30.12.04, 15:22
          Aham, żeby było śmiesznie samochód półtora roku później opchnąłem za 500 złotych :-)
        • sherlock_holmes Re: Quiz 30.12.04, 15:30
          Chyba ich pogięło! 1000zł to nie kosztuje nawet wielka plastikowa skorupa (robiąca za zderzak w wiekszości samochodów) - i to z lakierowaniem!
          No chyba że nie był niklowany, tylko naprawdę chromowany :)))
          • tomek854 Re: Quiz 30.12.04, 18:53
            Może posrebrzany był :-)

Pan w sklepie mówił, ze to jest taka polityka daewoo, że oni przejmując żerań musieli przez 10 czy 15 lat od zakończenia produkcji dostarczać części do duzych fiatów. A ze dla nich to był kiepski interes to tak wywindowali ceny, zeby nikt nie kupował takich rzeczy...
    • sherlock_holmes Re: Quiz 30.12.04, 10:02
      Jesli mam byc szczery, 70zł to wcale nie taka wysoka cena. Niby dużo ,ale jakbys zobaczył jak się rozbiera deske rozdzielczą w nowych samochodach, wyłożyłbyś tę kasę bez problemu :)
      Chociaż ja się pochwalę, bo w moim aucie sam wymieniałem wszystkie żaróweczki. Ale sztuka sprowadzała się do zdjęcia jednej osłonki i odkręcenia 7 wkrętów.
      • wo_bi Re: Quiz 30.12.04, 22:20
        sherlock_holmes napisał:

> Chociaż ja się pochwalę, bo w moim aucie sam wymieniałem wszystkie żaróweczki.
        > Ale sztuka sprowadzała się do zdjęcia jednej osłonki i odkręcenia 7 wkrętów.
        >

Sherlock, to gdzie i kiedy mam podstawic samochod?? Do wymiany jedna zaroweczka,
        nic wielkiego, slowo. Poradzisz sobie z tym raz dwa, jak u siebie bezproblemowo
        wymieniles wszystkie. ;)

Pozdrawiam
        Wobi

A propos zaroweczek, nie pamietam kto to wymienial w Skodzie co 15k zarowki z
        przodu, ale ja to samo mam. Nigdy jakos nie mam za duzo pieniedzy, zeby wymienic
        dwie na raz i sprawdzic, czy rzeczywiscie to prawda, ze jak dwie na raz sie
        wymieni to dluzej beda sprawne. Ale powoli zaczyna mnie to denerwowac. Ojciec w
        starym samochodzie, przez dziesiec lat wymienial tylko raz zarowke. A ja w
        trzyletnim samochodzie juz, hmm z piec razy bedzie.
    • wo_bi no to moze w 2.strone,za co zaplaciliscie najmniej 30.12.04, 22:26
      ...w ASO.
      Naprawa zamka centralnego w bagazniku - czteropak Żywca. :-D I to z naprawa od reki.

Pozdrawiam
      Wobi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka