Dodaj do ulubionych

W sprawie Autobusu

16.02.05, 00:02
Wiec ja w sprawie autobusu - pytanie brzmi:

Tak tak, autobus... A ciekaw jestem, czy wiecie w którą strone jedzie? Czekam
na odpowiedzi z uzasadnieniem. :-D

Wiec moim zdaniem pytanie jest zle zadane i nalezy sie zapytac KTO ZA TYM STOI?
Obserwuj wątek
    • typson Re: W sprawie Autobusu 16.02.05, 00:20
      ale osohozi ?

moze jakis link?
      • marekatlanta71 Re: W sprawie Autobusu 16.02.05, 00:23
        Kolega WYRAZNIE nie sledzi strony forumowej www.automobil.za.pl
        • typson Re: W sprawie Autobusu 16.02.05, 00:27
          wyglada bardziej jak przystanek - przystanki nie jezdza ;)

moze to rysunek gornej czesci tylu autobusu ;>
    • sherlock_holmes Re: W sprawie Autobusu 16.02.05, 06:40
      Hehe, bo panowie nie myślą abstrakcyjnie :D Autobus jedzie w lewą stronę (tzn. jego przód jest po lewej stronie). Dlaczego? Pomęczcie się trochę ;)
      • marekatlanta71 Re: W sprawie Autobusu 16.02.05, 07:32
        Moze dlatego ze tyl jest po prawej stronie?

P.S. Zaczyna mi to przypominac wyklad o lamaniu symetrii przy rozpadzie pionow...
        • pelengajew Re: W sprawie Autobusu 17.02.05, 09:23
          Dziękując adminowi za możliwość uczestniczenia w forum chciałbym powiedzieć,
          dzień dobry, wszystkim jego uczestnikom. Mając na uwadze atmosferę i rzeczowość
          tego forum zastrzegam się, że poniższa uwaga nie ma na celu wyzłośliwiania się
          na siłę pod adresem stałych bywalców ale ma tylko i wyłącznie charakter
          sprostowania.
          Podczas rozpadów pionów nie zachodzi łamanie symetrii CP. Symetria CP jest
          łamana przy rozpadzie kaonu Ko, który to rozpada się na piony.
          Wiedząc z doświadczenie, że takie wtrącanie się z dygresją nie na temat nie
          zawsze jest dobrze postrzegane chciałbym jeszcze raz podkreślić, że nie maiłem
          na celu nabijać się z czyjejś niewiedzy bo nie ma takiego co by wiedział
          wszystko a przecież wszyscy uczymy się całe życie. Mam nadzieję, że nikt nie
          poczuł się moim wtrętem urażony.
          Pozdr.
          • mrzagi01 Re: W sprawie Autobusu 17.02.05, 09:29
            pelengajew napisał:

> Podczas rozpadów pionów nie zachodzi łamanie symetrii CP. Symetria CP jest
            > łamana przy rozpadzie kaonu Ko, który to rozpada się na piony.

yyyyyy....eeeeeee....mmmmmm....eeeee... znaczysie, gdzie ten autobus jedzie?
          • qrakki999 Wow! Ale o co chodzi 17.02.05, 09:34
            Nie poczułem się urazony tylko nic nie rozumiem?:)
            pzdr
            Q
            • mrzagi01 Re: Wow! Ale o co chodzi 17.02.05, 09:41
              qrakki999 napisał:

> Nie poczułem się urazony tylko nic nie rozumiem?:)
              > pzdr
              > Q
              nie szkodzi, to tak jak w tym dowcipie, gdzie zona zlozyla pozew rozwodowy
              motywujac go tym, ze sie nie rozumie z mezem. sad po rozpoznaniu sprawy
              zaproponowal rozwod bez orzekania winy. co strony na to?
              zona powiedziala ze sie zgadza, a maz wstal i powiedzial:
              "w riposcie na interpelacje wysokiej jurysdykcji pro publico bono nie wnosze
              weta."
              • qrakki999 I vice versa:) n/t 17.02.05, 09:42
          • sherlock_holmes Re: W sprawie Autobusu 17.02.05, 12:32
            Nie wiem o co chodzi, ale przydałby sie tu wujek Staszek mistrz ciętej riposty :)
            Chociaż i mnie przxychodzi na myśl tylko: "ja pier..." :))))

Jestem pełen podziwu dla wiedzy!
            • pelengajew Re: W sprawie Autobusu 17.02.05, 12:39
              Każdy ma jakiś swój kawałek wiedzy w którym się czuje lepiej lub gorzej. Jak ja
              czytam jak Szanowni Forumowicze zgadują markę samochodu po kawałku rury
              wydechowej widzianej z boku lub dyskutują sprawy związane z ogólnie pojętą
              mechaniką samochodową to też sobie myślę: "ja pier..." :-).
              Pozdr.
          • lexus400 Re: W sprawie Autobusu 17.02.05, 13:24
            pelengajew napisał:

.....dobre - a teraz proszę na polski:))
            Pzdr.
            • pelengajew Re: W sprawie Autobusu 17.02.05, 13:59
              Oj ale narobiłem zamieszania. I to zupełnie niepotrzebnie.
              Spróbuję się jakoś wytłumaczyć.
              Jest tak: w obserwowanym wrzechświecie jest zdecydowanie więcej materii niż
              antymaterii chociaż na pierwszy rzut oka powinno byc ich po równo. Mechanizmem
              odpowiedzialnym za to, że tak nie jest ma być łamanie symetrii CP. Niestety
              problem jest to, że na dzień dzisiejszy mechanizmy poznane przez człowieka
              prowadzące do łamanie tej symetrii są niewystarczające do wyjaśnienia czemu
              różnica w ilości materii i antymateri jest aż taka duża.
              A z tymi pionami to jest tak, że są one cząstkami, które podczas swoich
              rozpadów nie łamią tej nieszczęsnej symetrii. Złamana jest ona za to podczas
              rozpadu innej częstki, tegoż kaonu właśnie. A kaon rozpada się na piony.
              Problem łamania symetrii CP jest jednym z czołowych problemów dzisiejszej
              fizyki i nie jest on możliwy do przedstawienia go przeze mnie bo się na tym nie
              znam. Ja tylko chciałem zgłosić uwagę merytoryczną, że piony w swoich rozpadach
              nie łamią symetrii CP.
              I jeszce na koniec obiecuję wszystkim Forumowiczom, że się już tak głupio nie
              będę wyrywał
              O rany tak sobię myślę, że jak to przeczyta jakiś fizyk to mnie zje w kaszy!!!
              No nic sam nabroiłem to mam:-).
              Pozdr.
              • lexus400 Re: W sprawie Autobusu 17.02.05, 14:59
                ....noooo, teraz wszystko jest jasne (i tak nic z tego nie rozumiem):))
                ...a tak poważnie - nic się nie dzieje, zawsze można się dowiedzieć czegoś
                ciekawego.
                Pzdr.
                • sherlock_holmes Re: W sprawie Autobusu 17.02.05, 16:47
                  Dokładnie - też się czegoś nauczyłem, a i tak nic z tego nie rozumiem :D

Dla mnie technika mogłaby się zatrzymać na poziomie regulacji gaźnika na słuch ;)
              • tomek854 Re: W sprawie Autobusu 21.02.05, 03:20
                Ja jako fizyk zadowolę się kaszą bez omasty. A to dlatego że kiepski ze mnie fizyk, i o ile czuję, że gdzieś coś pokręciłeś, to za cholerę nie wiem gdzie :D
          • krakus.mp Re: W sprawie Autobusu 17.02.05, 19:39
            pelengajew napisał:

> Dziękując adminowi za możliwość uczestniczenia w forum chciałbym powiedzieć,
            > dzień dobry, wszystkim jego uczestnikom.

Witaj.

Mając na uwadze atmosferę i rzeczowość
            >
            > tego forum zastrzegam się, że poniższa uwaga nie ma na celu wyzłośliwiania
            się
            > na siłę pod adresem stałych bywalców ale ma tylko i wyłącznie charakter
            > sprostowania.

A co się skrzywiło? Lub kto?

Z pionów, to ja tylko widzę codziennie ten w łazience, kanalizacyjnu! :)

> Wiedząc z doświadczenie, że takie wtrącanie się z dygresją nie na temat nie
            > zawsze jest dobrze postrzegane chciałbym jeszcze raz podkreślić, że nie
            maiłem
            > na celu nabijać się z czyjejś niewiedzy bo nie ma takiego co by wiedział
            > wszystko a przecież wszyscy uczymy się całe życie. Mam nadzieję, że nikt nie
            > poczuł się moim wtrętem urażony.

No nie, skąd?

> Pozdr.

Również pzdr.
      • kierowiec1 Re: W sprawie Autobusu 16.02.05, 07:54
        sherlock_holmes napisał:

> Dlaczego? Pomęczcie się trochę ;)

To elementarne, Holmesie :-)
        PO tej stronie sa tylko okna, a wiec widac lewa strone autobusu (o ile jest on
        zbudowany dla ruchu prawostronnego).
        Ergo przod tez jest po lewej.

Pozdr.

K.

• mrzagi01 Re: W sprawie Autobusu 16.02.05, 08:03
          kierowiec1 napisał:

> sherlock_holmes napisał:
          >
          > > Dlaczego? Pomęczcie się trochę ;)
          >
          > To elementarne, Holmesie :-)
          > PO tej stronie sa tylko okna, a wiec widac lewa strone autobusu (o ile jest
          on
          > zbudowany dla ruchu prawostronnego).
          > Ergo przod tez jest po lewej.
          >
          jakkolwiek smiem twierdzic, ze autobus jedzie w prawo na wstecznym, gdyz jadac
          w lewo stuknalby w ramke.
        • qrakki999 Re: W sprawie Autobusu 16.02.05, 15:52
          Jedzie bardzo szybko do tego. Ponieważ felgi są całkowicie rozmazane:)

Czytałem gdzies o tym zadaniu, podobno dzieci (przedszkolaki) rozwiązują je
          szybko i bezbłednie:) Ale one mają łatwiej - bawią się autobusami zabawkami:)

pzdr
          Q
          • sherlock_holmes Re: W sprawie Autobusu 17.02.05, 12:28
            Dokładnie - bo my dorośli zaraz zaczynamy szukać przodu i tyłu (tj. kierownicy, rury wydechowej, jakichś różnic w kształcie itd.). Dieciaki rulez! :)
    • x-darekk-x Re: W sprawie Autobusu 16.02.05, 16:11
      zakladajac, ze jest w ruchu prawostronnym, to jedzie w lewo, bo z widocznej
      strony nie ma drzwi - drzwi ma z drugiej strony.
      • krakus.mp Re: W sprawie Autobusu 16.02.05, 22:31
        Jak dla mnie, to on stoi.
    • lexus400 Re: W sprawie Autobusu 17.02.05, 13:22
      ....a że tak zapytam - czy on jedzie na biegach do przodu czy na wstecznym:))
      Pzdr.
    • rapid130 Re: W sprawie Autobusu 21.02.05, 12:31
      Autobus pojedzie z lewej do prawej.
      Dlaczego?
      Bo tylko z prawej zostało mu trochę miejsca na stronie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka