Dodaj do ulubionych

Rekordowe Mercedesy

04.05.05, 20:30
Trzy Mercedesy E320 CDI (V6, 224 KM) pobiły trzy rekordy świata w jeździe długodystansowej z maksymalną prędkością dla pojazdów seryjnych z silnikiem diesla o pojemności do 3 litrów. Pierwszy rekord zdobyty został na dystansie 50 000 mil (80 476 km), na którym średnia prędkość wyniosła 225,456 km/h. Na odcinku 100 000 km uzyskano średnią prędkość 225,903 km/h, a na najdłuższym wynoszącym aż 100 000 mil (160 934 km) - 224,823 km/h.

Jazdy odbywały się na torze w Laredo w amerykańskim stanie Texas. Pojazdy wyposażone w filtr cząstek stałych pokonały tą ciężką próbę bez jakichkolwiek problemów technicznych. W biciu rekordów udział wzięły trzy 6-cio osobowe zespoły oraz 26-osobowa załoga mechaników. Nad przebiegiem testu czuwali przedstawiciele FIA (Federation Internationale de Automobile), organizacji nadzorującej wszystkie próby bicia rekordów z udziałem samochodów.

www.samar.pl/index.html?__action=sec,4&news=7459

Mercedes chyba chce zrobić mocne wejście diesli na amerykański rynek... Ciekawe ile by wytryzmał silnik CDi z cip-tuningiem gdyby go poddać takiemu testowi :PPPP
Obserwuj wątek
    • typson Re: Rekordowe Mercedesy 05.05.05, 00:11
      > a na najdłuższym wynoszącym aż 100 000 mil (160 934 km) - 224,823 km/h.

nie kumam. Czy to znaczy, ze jechali prawie 30 dni non stop?
      • wo_bi Re: Rekordowe Mercedesy 05.05.05, 00:25
        typson napisał:

> nie kumam. Czy to znaczy, ze jechali prawie 30 dni non stop?

No, tylko pewnie ;) kierwocy sie zmieniali... Rety, ale to musialo byc nudne!
    • bisnesmen Re: Rekordowe Mercedesy 05.05.05, 08:04
      "Miesiąc ciągłej jazdy @ 140 mph bez tankowania.
      The new CDI from Mercedes USA"

Ciekawe, jak się to mierzy, tę v średnią...
      • sherlock_holmes Re: Rekordowe Mercedesy 05.05.05, 09:14
        Musiałby chyba być zalany ropą po dach ;) A i tak pewnie by nie objeździł miesiąca...
      • kierowiec1 Re: Rekordowe Mercedesy 06.05.05, 00:43
        bisnesmen napisał:

> Ciekawe, jak się to mierzy, tę v średnią...

Klasycznie. Czas start. Jedziesz, tankujesz, zmiana zalogi, jedziesz, tankujesz,
        zmiana zalogi, jedziesz itd itd.
        Az na liczniku kilometrow (albo liczniku rund na torze) wybije iczba 50000.
        Wtedy stopujesz czas, a ze wzoru v = s / t obliczasz predkosc srednia.

Pozdr.

K.
        • typson Re: Rekordowe Mercedesy 06.05.05, 01:54
          czy jakies zmiany oleju sa przewidziane? Podejrzewam, ze przy tak rownomiernej
          eksploatacji olej wytrzyma pewnie z 50kkm ale na 100 k mil to juz raczej nie
          pociagnie.

Szczescie, ze w mercedesach sa z reguly lancuchy nierzadu, bo wymiana paska
          podczas bicia rekordu raczej nie podniesie sredniej ;)
          • art_0 Re: Rekordowe Mercedesy 06.05.05, 10:36
            moto.wp.pl/kat,15953,katn,Technika,wid,7120564,wiadomosc.html?widn=4%20razy%20wok%F3%B3%20globu%20z%20pr%EAdko%B6ci%B1%20224%20km%2Fh%21

Były tankowania, były też przeglądy. Ale wracając do wyniku to jest
            niesamowity. Co prawda 160 tys na torze to nie to samo co w Polsce na ropie od
            pana Henia, ale jestem pod niesamowitym wrazeniem

pozdrawiam

Art_0
            • sherlock_holmes Re: Rekordowe Mercedesy 06.05.05, 11:39
              Podobny wynik osiągnęły w latach 90-tych Subaru Legacy - tyle, że oczywiście z silnikiem benzynowym. Tak, że faktycznie - niezły wynik...
              Nie wiem czy pamiętacie o podobnym rekordzie Fiata 125p - tam skończyło się na 50tys. km, po których silnik był do wyrzucenia :) W trakcie próby bicia rekordu mechanicy nieraz reanimowali silnik...
              Natomiast bardzo byłbym ciekaw wyników takiego testu dla TDI 130KM (nie mówiąc o 150KM...) i oprócz tego wynik tego Mercedesa z chip-tuningiem. Bardzo wątpię, że dojechałyby do mety...
              • art_0 Re: Rekordowe Mercedesy 06.05.05, 12:22
                Ja też byłbym zainteresowany takim testem. Ale trzeba przyznać ze 224 KM z 3.2
                litra to prawie tyle samo co 150 w 1.9 TDI.

pozdrawiam

Art_0
                • typson Re: Rekordowe Mercedesy 06.05.05, 16:22
                  mysle, ze fakt wyciagania mocy w tych samych proporcjach ale z jednostki szescio
                  cylindrowej duzo tu zmienia
                  • art_0 Re: Rekordowe Mercedesy 06.05.05, 22:49
                    A ja myślę że nic. Bo co takie stwierdzenie by oznaczało?
                    Większość "światłych" uważa że diesle są długowieczne. Ale ponieważ nie
                    lubią/nie lubimy ich trochę (z różnych powodów) to uważają/uważamy że dotyczy
                    to starszych mniej wyżyłowanych modeli. Jeśli teraz przyznamy się że chodzi
                    tylko o jednostki R4, to podświadamie przyznamy racje drugiej stronie :)
                    W moim odczuciu wyniki testu zmieniły kompletnie moje zdanie o dieslach. Mogę
                    ich nie lubić za głośność, kłopoty w zimie, wysoką cenę zakupu, ale nie będę
                    już krytykował ich wytrzymałości.
                    Cóż, dałem sie złapać na ten ich test :)

pozdrawiam

Art_0
                    • pap10 Sprostowanie :) 09.05.05, 13:17
                      " Mogę ich nie lubić za głośność, kłopoty w zimie, wysoką cenę zakupu"
                      - klopoty w zimie to raczej przeszlosc :) Dwa lata SDI odpalal w zimie od
                      pierwszego kopa (garazowany na dworzy) i 3 rok kolejny diesel tez garazowany na
                      dworzu odpala od pierwszego kopa w kazdych naszych warunkach pogodowych :)

Pap :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka