Dodaj do ulubionych

Trasa Kraków - Solina

20.05.05, 08:00
Mam prośbe chodzi mi o przybliżenie trasy Kraków - Solina. Patrząc na mapę
pojade, przez Tarnów, Pilzno, Jasło, Krosno, Sanok, Lesko. Pierwszy raz się
wybieram w te rejony i stąd moja prośba co by przybliżyć siakieś
niebezpieczne miejsca, czy robią gdzieś fotki po drodze (stacjonarny
fotoradar, gdzie lubią stać Panowie z suszarkami....) Generalnie o czym warto
wiedzieć przed wyjazdem. Z góry wielkie dzięki. Pozdrowionka.
Obserwuj wątek
    • pelengajew Re: Trasa Kraków - Solina 20.05.05, 10:28
      Na wyjeździe w stronę Wieliczki zawsze korek ale to pewnie wiesz:-). Jak
      mieszkasz w Krakowie to w zależności od pory i dnia w jakim wyjeżdżasz może się
      kalkulować objazd przez Barycz. Jak nie znasz Krakowa to Ci nawet nie będe
      próbował przybliżyc objazdu bo i tak nic to nie da:-). Droga Kraków - Tarnów to
      tutejsza legenda:-). Pełno na niej nieśmiertelnych i rycerzy Jedi. Bo tylko te
      dwa powody tumaczą zachowanie niektórych. Mimo to po remoncie droga nawet,
      nawet. Przed Łapczycą prawie na pewno korek. Ale idzie w miarę szybko. Bochnia
      obwodnicą już spoko bo goście wreszcie skończyli remont mostku. Przy okazji
      pytanie: jak to jest, że mostek tuż po remoncie a nawierzchnia na nim jak
      tarka? Jechałem wczoraj i nie mogłem uwierzyć. Brzesko z mini obwodnicą też
      idzie dość sprawnie. Wojnicz korek do świateł ale w góra piętnaście minut
      powinno puścić. Tarnów obwodnicą błysk ciupagi. Przed Pilznem może być korek bo
      się cały ruch przez środek miasta odbywa. Cierpliwości, też nie więcej niż
      piętnaście minut. Odcinek Pilzno - Jasło to poezja. Droga bardzo wąska i bardzo
      kręta a tutejsi jeżdżą jakby ćwiczyli do oesów. Ale z drugiej strony możesz
      spotkać wystraszonego gościa w wypasionej bryce który będzie zakręt jechał
      50km/h potem na prostej depa do 130km/h i zakręcik znów 50km/h. Można pierdolca
      dostać. Jasło jedzie się bokiem więc bez problemów. Jasło - Krosno to już luzik
      i szerzej i mniej kręto ale ruch większy. Jak trafisz za traktor to Cię trochę
      nerwów będzie kosztowało:-). Krosno jak trafisz na porę wyjazdów z pracy do
      domów to parę minut Ci zabierze. Za Miejscem Piastowym ruch maleje. Do Sanoka
      dość spokojnie, kręto ale bez przesady. Sanok - Lesko to dużo zależy od pory
      dnia w jakiej tam będziesz. Jak w godzinach powrotu z pracy to jazda samochód
      za samochodem bo nie bardzo jest gdzie wyprzedzać nie licząc kawałka za
      Postołowem przed Leskiem. Za Leskiem do Uherzec ruch mały no chyba, ze jedziesz
      z falą urlopowiczów to wtedy samochód za samochodem i jak trafisz na jakiegoś
      mało zdecydowanego to raczej wolniej niż szybciej. Za Uhercami to już nie wiem
      bo nie bywam. Do wszystkich korków trzeba dodać po piętnaście minut jak
      jedziesz w tym czasie co wszyscy wakacjusze:-). W zwykły piątek wieczorem z
      Krakowa do Sanoka z córką na pokładzie nie bądąc rycerzem Jedi ani
      nieśmiertelnym schodzi mi w zależności od natężenia traktorów, rajdowców,
      samobójców i innych nieprzewidywalnych wydarzeń od 3h15min do 4h00min.
      Pozdr.
      • sherlock_holmes Re: Trasa Kraków - Solina 20.05.05, 11:00
        Ja tylko uzupełnię odcinek Kraków - Pilzno (dalej drogi nie znam): jeśli jedziesz z Krakowa, jedź przez Nowa Hutę i Niepołomice, omijasz korki przy Wieliczce.
        W Łapczycy czasem stoją, poza tym są światła z przejściem dla pieszych - chodzą nim ludzie do kościoła i dzieci do szkoły, więc warto uważać.
        Obwodnica Bochni pełna jest samobójców :(
        Za obwodnicą (wylot z Bochni) lubia stać z radarem.
        Następnie czarny punkt w Rzezawie - tam zwolnij i nie wyprzedzaj - nie tylko dlatego, że często stoją, ale jest niebezpiecznie.
        Jasień Brzeski - czasem stoją.
        Za Brzeskiem Jadowniki - głupie skrzyżowanie ze światłami - czasem stoją :)
        Dalej przed Dębnem bezsensowne ograniczenie do 60, bo sa wysepki na środku drogi. Nigdy nie widziałem tam policji.
        W Dębnie raz widziałem radarowców, podobnie dalej w Sufczynie, choć tam stoją częściej zaraz za skrzyżowaniem.
        Przy wjeździe do Wojnicza fotoradar, przed skrzyżowaniem czasem korki.
        Obwodnica Tarnowa ma nierówna nawierzchnię (połatana) i pare głupich zakrętów. radarowców nie ma, za to czasem jeździ Vectra z kamerą :)
        Za Tarnowem w Ładnej często stoją. Dalej spokój - w Pilźnie zawsze korki :(
    • atlon Re: Trasa Kraków - Solina 20.05.05, 14:50
      Wielkie dzięki. Gdyby Ktoś jeszcze miał jakieś swoje doświadczenia, bardzo
      proszę napisać. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka