Dodaj do ulubionych

Koniec Andorii :(

15.03.06, 20:22
Andoria, do niedawna największy w kraju producent silników Diesla i agregatów prądotwórczych, ma zostać zlikwidowany.
„Do połowy kwietnia mają być gotowe bilans i plan likwidacji. W połowie lutego akcjonariusze zdecydowali o zamknięciu firmy. Za wnioskiem było 99% głosujących - wyjaśnił Adam Hankus, prezes Andorii. Decyzję podejmowali polscy akcjonariusze, bo koreański właściciel nie pojawia się już na walnych zgromadzeniach.

58% papierów Andorii należy do syndyka lubelskich zakładów Daewoo Motor Polska, zaś 25% do koreańskiego Daewoo Heavy Industries. Skarb państwa ma 10,5%.

www.samar.pl/index.html?__lang=pl&__action=sec,4&new=9912

Kurde, a co dopiero w Auto-Technice Motoryzacyjnej czytałem, że Andoria ma się dobrze i jest w chwili obecnej w trakcie reorganizacji :(
Obserwuj wątek
    • franek-b Re: Koniec Andorii :( 15.03.06, 20:41

> 58% papierów Andorii należy do syndyka lubelskich zakładów Daewoo Motor
      Polska,
      > zaś 25% do koreańskiego Daewoo Heavy Industries. Skarb państwa ma 10,5%.

Ciekawy jestem jak dlugo bedziemy placili za glupote socjalow... byli czerwoni
      socjalowie teraz sa czarni. To jest tak, ze edukacja ekonomiczna w tym kraju
      jest znikoma i analfabetyzm rzadzacych powoduje, ze wierza w gruszki na
      wierzbie - nawet jak ta wierzba ma skosne oczy nie urosna na niej gruszki;-)
    • inna-bajka Re: Koniec Andorii :( 15.03.06, 21:18
      > Kurde, a co dopiero w Auto-Technice Motoryzacyjnej czytałem, że Andoria ma
      > się dobrze i jest w chwili obecnej w trakcie reorganizacji :(
      Dokładnie tak, akurat dzisiaj u mnie w firmie były (tajne działania) i nazwa
      Andorii była słowem kluczowym.
      • krakus.mp Was to dziwi??? 15.03.06, 22:40
        Mnie nie!
        Andoria skumała się z jakimiś ukraińskim (białoruskim?) badziewiem (to coś
        podobnego do starego transita), myśląc że zbije kokosy, a tu wielkie g...
        A z produkcji przestarzałych silników wyżyć się nie da.
        • jawa99 Re: Was to dziwi??? 15.03.06, 23:38
          Silniki były w Gazelach, i to była ewolucja silnika sprzed ładnych paru lat z
          m.in Lublina (4C 90 i dalsze ewolucje z turbo), ale jak widać niewiele z tego
          pożytku.
          Za to słyszałem dzisiaj że Intrall (pozostałość po daewoo w Lublinie) szykuje
          się na rynek Rosyjski i do Ghany jeśli dobrze pamiętam :)
        • rapid130 Re: Was to dziwi??? 17.03.06, 12:54
          > A z produkcji przestarzałych silników wyżyć się nie da.

4C90, to był Silnik!
          Pierwsze prototypy śmigały już po drogach, gdy słynny SOFIM był dopiero na
          deskach kreślarskich. Tylko co z tego, skoro później miał same kłody pod
          nogi... yyy.... korbowody ;)
    • frax1 Re: Koniec Andorii :( 17.03.06, 15:26
      A mi się wydaje że zmieni się właściciel, zredukuje koszty i będą nadal robili
      te silniki. Wbrew pozorom poza Europą jest zapotrzebowanie na mało wysilone,
      trwałe jednostki diesla.
      Pozdrawiam
    • wesolygrabarz Re: Koniec Andorii :( 17.03.06, 18:52
      W latach 80 tych, silnik 4C90 był nowoczesny, ale bardzo drogi w produkcji na
      skutek niewystarczającej produkcji.Przyczyną był brak środków finansowych i
      brak odpowiedniego modelu auta.Do poloneza był zbyt ciężki, a Nysy i Żuki nie
      posiadały wytrzymałego zawieszenia przedniego.
      Produkcja Lublina dopiero była w planie, a prace badawcze nad tym samochodem
      przeciagały się z powodu Związku Radzieckiego.Ten chciał produkować Lublina
      również u siebie.
      Do kooperacji ze ZSRR nie doszło,ale Rosjanie zaczęli tłuc to, w co obecnie
      Andoria pakuje swoje silniki,czyli Gazele.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka