Dodaj do ulubionych

Pasta polerska - jaka?

31.03.06, 10:47
Tylko, ze nie chodzi mi o paste do pucowania karoserii ale o paste do
aluminium. Widzialem gdzies w TV, jak przy pomocy takiej pasty, wiertarki i
miękkiego kółka ktos odnowił sobie starą, aluminiową przyczepe (taką
mieszkalną, nie na warzywa). Przyczepa lsnila sie jak psu cojones na wiosne.

No, i wlasnie takiej pasty szukam, gdyz mam zamiar odnowic sobie alufelgi.
Wlasciwie chodzi tylko o rant, ktory jest w kilku miejscach utleniony, gdyz
warstwa bezbarwnego raczyła sie oddalic.

No i gdzie mam taką pastę kupić? Czy to moze byc standardowa pasta scierna o
jakimstam ziarnie? A jesli tak to jakim no i gdzie mam to kupic ;)

Obserwuj wątek
    • inna-bajka Re: Pasta polerska - jaka? 31.03.06, 11:27
      Żadna pasta, są specjalne płyny, delikatne, ktore nie porysują a felga bedzie
      lśnić.
      Nazwę podam Ci później, bom zapomniała ;-)
      • typson Re: Pasta polerska - jaka? 31.03.06, 12:27
        To ciekawe, moze są jakieś kwaśne i usuwają tlenki metali?

tak czy inaczej - sprecyzuje:
        W kilku miejscach na rancie felgi (aluminium pokryte bezbarwnym) ow bezbarwny
        lakier zszedł był razem z ciężarkami do wyważania. Metal sie utlenił i porobiły
        sie na nim małe kalafiory. Chce to mechanicznie usunąć i przywrócić połysk, a
        pozniej polakierować (jeszcze nei wiem jak).

Wczesniej felgi do prostowania

felga wygląda tak:
        www.automobil.za.pl/img_art/nasze_auto/typson/2_ronal.jpg
        i jak sie przyjrzec dobrze, to widać, ze powierzchnia od opony do szprych to
        polerowane aluminium pociągnięte bezbarwnym a dalej jest juz jakis
        metalic+bezbarwny.

Nie chcialbym oddawać felgi do piaskowania, bo zmieni sie jej faktura
        • marekatlanta71 Re: Pasta polerska - jaka? 31.03.06, 13:46
          Mam niepokojace przeczucie ze moze byc taniej/latwiej kupic nowe felgi. Chyba ze
          jestes przywiazany do tych kolek olimpijskich na felgach. Z aluminium jest
          trudna sprawa bo utlenia sie szybko - prawidlowa technika czyszczenia to zdarcie
          obecnej warstwy tlenkow a nastepnie elektrolityczne utlenianie w specjalnym
          roztworze zeby nowa warstwa byla odpowiednio twarda i szczelna. Mozna na sktoty
          - wyczyscyc papierem sciernym (coraz drobniejszym) a potem nasmarowac czyms zeby
          sie nie utlenialo, ale to szybko poleci. To samo z malowaniem - powinno sie
          malowac juz utlenione aluminium.
          • typson Re: Pasta polerska - jaka? 31.03.06, 14:10
            najchętniej kupiłbym dokładnie takie same felgi. Zreszta w tych autach są 4
            śruby, co jest dzis rzadkoscią. Jest cala masa pieknych felg od A4 poczynając
            ale mają 5 otworów. Poza tym miejsca utlenione są tylko na opisanym wyzej
            rancie, tylko na dwoch felgach. Powiedzmy, ze mają wymiary 2x10 cm

Renowacja nie jest taka droga ale stosują jakis tani podkład metaliczny i nie
            bawią sie w cos takiego jak polerowane aluminium. Do tego ten podkład ma odcien
            jak tanie kołpaki - zupełnie inny niz ta felga.
    • marcinek101 Tylko ciężka praca /nt 31.03.06, 21:44
      Firma 3M robi "Clean&sStrip" to materiały ścierne z jakiegoś kosmicznego
      specyfiku które zakładasz na wiertare i jedziesz, są też "ściereczki z tego
      samego materiału. Jak nie masz grubych rys i wżerów to lecisz od razu drobnymi,
      fajnie się tym robi - nie zapychają się tylko ślicznie polerują ale to szkoła
      cierpliwośći. Jak fele były lakierowane a pewnie były możenajpierw je oddać do
      szkiełkowania - to takie "piaskowanie" ale szklanymi kulkamy nie niszczy tak
      powierzchni aluminium tylko usuwa lakier). A na po szkiełkowaniu i polerowaniu
      za pomocą "Clean&..." Zakładasz na wiertarke/szlifierke końcówki "Finesse-it" i
      polerujesz preparatem "Marine Aluminum Restorer and Polish" no i masz lustro
      (do tego warto mieć firmową ściereczkę któa zbiera resztki pasty i nie
      rozmazuje przy okazji). Odtłuszczasz, przecierasz zmywaczem do usuwania
      silikonu i dajesz dwie warstwy lakieru bezbarwnego i masz super fele :). Albo
      bez lakieru wtedy zawsze masz zajęcie na długie jesienne wieczory ;).
      pozdr. M

P.S. nie pracuje w 3M :)
      • typson Re: Tylko ciężka praca /nt 31.03.06, 22:50
        3M robi mase fantastycznych rzeczy. I pomyslec tylko, ze post-it są odpadem.
        Ktos zrobił błąd w recepturze kleju i zamiast super mocnego wyszedl klej
        wielorazowego uzytku ;)

jakim lakierem mam pryskac na gołe aluminium?
        • bart.ez Re: Tylko ciężka praca /nt 31.03.06, 23:02
          Jak wypolerujesz to i tak żaden lakier nie będzie się trzymać.
          A o polerowaniu możesz poczytać tutaj www.cultstyle.pl/forum/viewtopic.php?t=178
          • typson Re: Tylko ciężka praca /nt 31.03.06, 23:04
            no ale przeciez jakos to w fabryce lakierują. Zapewne proszkowo ale jakos sie
            trzymało pare lat
            • bart.ez Re: Tylko ciężka praca /nt 31.03.06, 23:12
              ale na pewno nie kładą lakieru na "lustro"

Albo chcesz mieć polerowane, albo pomalowane.
              • bart.ez Re: Tylko ciężka praca /nt 31.03.06, 23:13
                ewentualnie nikiel/chrom :-)
                • typson Re: Tylko ciężka praca /nt 31.03.06, 23:15
                  zara zejde do piwnicy i zrobię Ci fotkę z bliska. W bmw mam bezbarwny na feldze,
                  ktora ma fakturę jak po piaskowaniu. Tu ranty są gładkie, tudziez nosza slad jak
                  po skrawaniu/toczeniu ale są to ze 100 razy mniejsze nierówności niz po piaskowaniu
                • typson Re: Tylko ciężka praca /nt 01.04.06, 00:07
                  > ewentualnie nikiel/chrom :-)

od dawna chodzi mi to po głowie tylko boję się efektu oraz kosztów

ale auto ma chromowaną obwódkę atrapy, oczywiscie chromowane logo OOOO oraz
                  chromowaną obudowe przedniej szyby. Ma szansę wyglądać ciekawie!

www.automobil.za.pl/img_art/nasze_auto/typson/1_wiejski_tuning.jpg
                  gdzie i jakie koszty?
    • typson Renowacja felg 05.04.06, 15:14
      znalazlem taki namiar na allegro
      moto.allegro.pl/show_item.php?item=95029924
      wyglada zachecająco tylko drogo
    • typson Re: Pasta polerska - jaka? 08.04.06, 17:42
      dzis odwiedzilem sklep z lakierami samochodowymi, by zakupic jakis bezbarwny
      lakier, ktory da sie polozyc na metal. No niestety nie bylo. Ale pan polecil mi
      miszcza, ktory robi renowacje felg aluminiowych. Pojechalem do miszcza. Miszczu
      oczywiscie gdzies daje fele do lakierowania i uprzedniego piaskowania. Za sztuke
      kasuje 100-150 pln, jesli prostowanie jest kosmetyczne. Ja dziekuje za takie ceny...
      • lexus400 Re: Pasta polerska - jaka? 08.04.06, 22:22
        typson napisał:

> kasuje 100-150 pln, jesli prostowanie jest kosmetyczne. Ja dziekuje za takie ce
        > ny...

......kurde typson sorki ale zapomniałem o tel. dla Ciebie do tego gościa z
        Olkusza, moje felgi się już robią dałem mu 3 kpl. a właściwie zleciłem to
        kumplowi gumiarzowi, który chciał mu dać jak największą ilość felg aby uzyskać
        jakiś rabat no i w sumie chyba 7 kpl. tam pojechało. Moje mają być gotowe na
        czwartek cena 200 PLN za 4 szt. Jutro dam Ci tel. do niego bo wizytówkę dałem
        gumiarzowi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka