Dodaj do ulubionych

Mam 40 tys pln na auto

14.12.06, 17:34
Co byście kupili za tę kwotę?
Ja wybieram pomiędzy BMW 320, Fordem Mondeo, Opelem Vectra, Toyotą Avensis
lub Audi A4/A6.
Mam służbowego Forda Fusiona. To, które chcę kupić ma być dla żony i na
weekend'y.
Choć moim marzeniem jest Impreza:-). Ale na model powyżej GT musiałbym
posilić się kredytem a raczej tego nie chcę.
Czekam na jakieś rzeczowe rady i z góry za wszystkie dziękuje.
Obserwuj wątek
    • yamasz Re: Mam 40 tys pln na auto 14.12.06, 18:10
      ja bym satwaiłą na mondeo, ma dobrą cenę do wieku. A może skusisz sie na nowe
      za 66tys. zł? silnik 1800 benz. :P w wyposażeniu m.in. autom. kilm., 4 air.
      bag., abs z esp i ebd, kiera reg. w dwóch płaszcz., autom. fot. kier., 2xel
      szyb. Bo mój ojciec sie zastanawia właśnie, w gre wchodzi jeszcze picasso.
      • typson Re: Mam 40 tys pln na auto 14.12.06, 18:23
        z punktu widzenia finansow oraz tego, ze auto ma byc uzywane weekendowo i
        ogolnie sporadycznie to wydaje mi sie, ze szkoda pieniedzy na nowe auto
        (pomijajac koszty kredytu) Nowe, kazde nowe, szybko traci na wartosci. Szkoda by
        bylo, by auto w rok straciło 20k a w dwa lata 35k robiac przy tym male,
        weekendowe przebiegi.
        • yamasz Re: Mam 40 tys pln na auto 14.12.06, 18:57
          chyba ze ktoś szuka fury na lata. my poldolota kupiliśmy jako nówke 1 czerwca 1997r.
          • czawez Re: Mam 40 tys pln na auto 14.12.06, 19:16
            Nowy raczej odpada. Nie zamierzam jeździć dłużej niż 3-5 lat. Jest tyle fajnych
            aut, że warto wielu spróbować.
            • typson Re: Mam 40 tys pln na auto 14.12.06, 19:20
              Nowy jest OK, jesli masz duzo gotówki, lubisz tylko nowe auta a przede wszystkim
              duzo jezdzisz. Wtedy takim autem robi sie spokojnie 150 czy wiecej tysiecy bez
              zadnych napraw. Ale jesli ma jezdzic odrobinke tylko to szkoda kasy, to po
              prostu dziesiatki tys pln utopione juz po roku
              • yamasz Re: Mam 40 tys pln na auto 14.12.06, 21:52
                to tak jak ja, yamahe mam troche ponad rok a w przyszłym na wiosnę tez zmieniam, w końcu trzeba wszystkiego spróbowac, sprzęta przed yamahą tez miałęm niewiele ponad rok.
              • wujaszek_joe Re: Mam 40 tys pln na auto 15.12.06, 07:25
                mojego taty mondeo straciło 40tyś w trzy lata, boli
                • typson Re: Mam 40 tys pln na auto 15.12.06, 07:35
                  i tak i nie. Gdybym tlukl tym autem 40, 50 czy wiecej rocznie i w dodatku
                  przynosiloby mi to kase to czemu nie - nowe, wygodne, ciche, niezawodne. Ale
                  tylko w roli auta zasadniczego ;)
            • margotje Re: Mam 40 tys pln na auto 15.12.06, 09:45
              czawez napisał:

> Nowy raczej odpada. Nie zamierzam jeździć dłużej niż 3-5 lat. Jest tyle fajnych
              >
              > aut, że warto wielu spróbować.

No i slusznie prawisz. Nowego auta jedyna zaleta jet to, ze ma conajmneij rok
              gwarancji, podczas gdy jego wartosc spada o conajmniej 30 procent w momencie
              wyjazdu ze sklepu.
              • swoboda_t Re: Mam 40 tys pln na auto 17.12.06, 18:48
                Dwa lata :)
    • frax1 Re: Mam 40 tys pln na auto 15.12.06, 22:26
      Stawiam na BMW 325/328/330 lub A4 2.8 q (chyba że za tą cenę wyrwiesz jakiegoś
      3.0). Jeżeli nie jeździsz zbyt dużo to te auta dadzą ci sporo radości (a chyba o
      to chodzi skoro myślisz o imprezie) a koszty utrzymnie nie będą zawrotne + mały
      spadek wartości. Tylko nie zawracaj sobie głowy audi a4 z napędem na przód, lub
      bmw 316-318. Bo jeżeli masz kupić coś takiego to kup lepiej Accorda/Mondeo -
      będzie tańsze/nowsze i pod każdym względem porównywalne jak nie lepsze.
      Pozdrawiam
      • typson Re: Mam 40 tys pln na auto 16.12.06, 11:54
        tez tak chcialem napisac ale w koncu sa tez normalni ludzie, nie tylko tacy jak
        my ;)
        • bassooner Re: Mam 40 tys pln na auto 17.12.06, 12:33
          Wybór to męka...ale mogę Cię odciążyć...daj mi kasę, a ja sobie kupię Astrę II
          2,2 DTI.
    • yamasz Re: Mam 40 tys pln na auto 17.12.06, 14:21
      >Ja wybieram pomiędzy BMW 320, Fordem Mondeo, Opelem Vectra, Toyotą Avensis
      >lub Audi A4/A6.
      Teraz tak: do czego potrzebujesz fury?
      Mondeo, Vectra, Avensis, A6 to klasa wyższa (więcej miejsca, większe wydatki)
      320, A4, czy Asterka to compacty. (tańsze w eksploatacji, i mniejsze.) BMW 3 bym odrzucił, ponieważ jest najmniejsze we wnętrzu, i mocno trzyma cene. Pomyśl nad Focusem 1, za tyle kasiory to dostaniesz dwuletni full wypasiony model.
      • franek-b Re: Mam 40 tys pln na auto 18.12.06, 12:43
        > Mondeo, Vectra, Avensis, A6 to klasa wyższa (więcej miejsca, większe wydatki)
        > 320, A4, czy Asterka to compacty. (tańsze w eksploatacji, i mniejsze.) BMW 3
        by
        > m odrzucił, ponieważ jest najmniejsze we wnętrzu, i mocno trzyma cene. Pomyśl
        n
        > ad Focusem 1, za tyle kasiory to dostaniesz dwuletni full wypasiony model.

Od kiedy seria 3 czy a4 to kompakty? i czy kiedykolwiek w a4 bylo duzo miejsca
        w srodku? porownywanie do focusa to juz jakas pomylka... W ogole masz problem z
        klasami. Mondeo/Avensis nie maja z A6 nic wspolnego - zwlasza klasy.
    • swoboda_t Re: Mam 40 tys pln na auto 17.12.06, 18:53
      Jeśli auto ma służyć do jazdy weekendowej, to jak wg. mnie wybór prosty - BMW.
      Nie będzie najobszerniejsze, najmłodsze czy najtańsze w eksploatacji, ale za to
      uśmiech powinien gościć na twarzy przez cały weekend :D A dziewczyny w
      beemkach wyglądają bardzo sexy ;)

P.S.: Rozważyłbym jeszcze AR156, jeśli masakryczna utrata wartości Ci nie
      przeszkadza.
      • czawez Re: Mam 40 tys pln na auto 19.12.06, 19:13
        Dziękuje za wszystkie rady.
        Focusa I już kiedyś miałem. Bardzo fajnie jeżdził, "ale to już było".
        Do finału przechodzą BMW serii 3 i Audi a4. Już nawet coś tam negocjuję ze
        sprzedającymi, a o finale nie omieszkam powiadomić( tzn. pochwalić się) :-)))
        • wiktor_l Re: Mam 40 tys pln na auto 19.12.06, 23:10
          Hej,

jesli a4 vs bmw 3, to rozwazaj tylko quattro. Serio. Jezdzę od miesiąca, nie
          wyobrazam sobie czegos innego, natomiast przednionapędowka to jak golf:)

Co do obszernosci wnętrza - hmm. Mam tez focusa I - i on ma porownywalna ilosc
          miejsca z tylu jak a4.
          Ale to dla mnie malo wazne.

Wiktor
          • computerland1 Re: Mam 40 tys pln na auto 20.12.06, 11:31
            strzel sobie 325. radocha gwarantowana:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka