Dodaj do ulubionych

Kolosalne różnice w cenach ASO Renault

05.06.07, 10:18
Witam
Jako że zbliża mi się termin pierwszego przeglądu mojej Thalii umówiłem się
na wizytę w ASO. Dla ciekawości zadzwoniłem do 3 dilerów. Ceny za pierwszy
przegląd Thalii 1.2 16V wyglądają następująco:
ALCAR Olsztyn - 700 zł brutto
OSSOWSKI Elbląg - 560 zł brutto.
ZDUNEK Gdańsk - 900 Zł (może nawet 1000zł "zależy ile oleju wejdzie do
samochodu). K...wa SZOK !!!
Skąd się biorą aż tak różnice w cenach? Od widzimiesie poszczególnych
serwisów?
Dodam tylko że mieszkam w Gdańsku i rozsadek nakazuje serwisować w oddalonym
o 60 km Elblągu. Auto jednak kupione było w ALCAR w Olsztynie i tam się chyba
udam w nadziei (matka głupich) że tam lepiej się przyłożą do usunięcia kilku
usterek którę równiez chce zgłosić w ramach gwarancji. ASO RENAULT to zło!!!
Obserwuj wątek
    • simr1979 Re: Kolosalne różnice w cenach ASO Renault 05.06.07, 10:31
      pavulon78 napisał:

> ALCAR Olsztyn - 700 zł brutto
      > OSSOWSKI Elbląg - 560 zł brutto.
      > ZDUNEK Gdańsk - 900 Zł (może nawet 1000zł "zależy ile oleju wejdzie do
      > samochodu). K...wa SZOK !!!
      > Skąd się biorą aż tak różnice w cenach? Od widzimiesie poszczególnych
      > serwisów?

Tak - ceny (wszystkiego) zależą od widzimisię osób ustalających te ceny
      (przynajmniej tak jest w kapitaliźmie)...;)
      A poważnie - sekwencja wydaje się nawet logiczna - im mniejsze miasto, tym
      niższa cena. Trzeba też wziąć poprawkę na kompetencję i poziom odpowiedzialności
      osób odbierających telefony...:)
      • pavulon78 Re: Kolosalne różnice w cenach ASO Renault 05.06.07, 10:42
        "Tak - ceny (wszystkiego) zależą od widzimisię osób ustalających te ceny
        > (przynajmniej tak jest w kapitaliźmie)...;)"

Zgoda. Ale kupując samochód kupiłem RENAULT Thalia a nie ALCAR Thalia czy
        ZDUNEK Thalia. Skoro cena wyjściowa samochodu dostepna na stronie RENAULT jest
        obowiązująca dla wszystkich salonów to czemu ceny serwisu są aż tak
        zróżnicowane. A co do logiczności że im mniejsze miasto tym taniej. Zadzwoniłem
        do ASO w Warszawie. Koszt 628 zł ;)
        • simr1979 Re: Kolosalne różnice w cenach ASO Renault 05.06.07, 10:48
          pavulon78 napisał:

> A co do logiczności że im mniejsze miasto tym taniej. Zadzwoniłem
          > do ASO w Warszawie. Koszt 628 zł ;)

A widzisz..:) Bo jest też druga strona medalu (jak to w kapitaliźmie) - k o n k
          u r e n c j a.... (a ta w Wawie jest relatywnie większa niż gdzie indziej) :)
          • mrzagi01 Re: Kolosalne różnice w cenach ASO Renault 05.06.07, 11:14
            konkurencja/wynagrodzenia pracowników/siła portfeli klientów. (dwie ostatnie
            pozycje wiążą się z lokalnymi warunkami)
            • pavulon78 Re: Kolosalne różnice w cenach ASO Renault 05.06.07, 11:25
              Ok. Zgadzam się z Waszymi argumentami. Jednak dalej uważam że bańka oleju i
              trzy filtry za 1000zł to przegięcie pały. Zwłaszcza że 40 minut jazdy dalej to
              samo jest prawie dwa razy taniej.
              • mrzagi01 Re: Kolosalne różnice w cenach ASO Renault 05.06.07, 11:43
                pavulon78 napisał:

> Ok. Zgadzam się z Waszymi argumentami. Jednak dalej uważam że bańka oleju i
                > trzy filtry za 1000zł to przegięcie pały. Zwłaszcza że 40 minut jazdy dalej to
                > samo jest prawie dwa razy taniej.

co? nie stać cie dziadu? to sie wóź tramwajem! (żartuje;)
                oczywiście że to przegięcie.
    • edek40 Re: Kolosalne różnice w cenach ASO Renault 05.06.07, 11:55
      Zwazywszy, ze tzw. przeglad nowego auta to pic na wode, to nawet 560 zl to zlodziejstwo.

Kiedys, gdy mialem fijata siene, przeglad cenili na 1000 zl. Nawet najbardziej wnikliwy przeglad, ze zdejmowaniem kol, bebnow hamulcowych (ciekawe czy ktokolwiek to robi) to gora 2 godziny dla jednego leniwego lebka. Podpiecie samochodu do testera, olej i ewentualnie inne plyny i odjazd. Odliczajac olej i filtr, wychodzi jakies 450 zl/godz. Zyc nie umierac. A jak mechanik sprawny, to znajdzie jeszcze duzo usterek "za pieniadze" nawet w okresie gwarancji.
      • pavulon78 Re: Kolosalne różnice w cenach ASO Renault 05.06.07, 12:02
        Do tej pory nawet dość powaznie rozważałem wykupienie dodatkowej gwarancji na
        dodatkowe dwa lata (łącznie byłoby 4 lata gwarancji). Impreza taka w ubiegłym
        roku kosztowała 750 zł. Teraz wołają już 1000 zł. Wolę te 1000 zł + ponad 2000
        za 3 kolejne obowiązkowe przeglądy w ASO włożyć na konto i czekać na ewentualną
        awarię. Podejrzewam że wyjdzie taniej bez tej dodatkowej gwarancji. A do
        skrzypiącego foltelu po gwarancji jakoś się przyzwyczaję ;) No chyba że jakimś
        cudem usuną to skrzypienie w ramach gwarancji obowiązującej jeszcze do lipca
        2008 r.
    • seth11 Re: Kolosalne różnice w cenach ASO Renault 05.06.07, 15:37
      Ceny z kosmosu.
      Ja za pierwszy przegląd dałem 400zł, z wymianą klocków z przodu.
      Drugi jest droższy. Kosztował mnie 650zł.
      ASO na Śląsku.
      • lobuzek1 Re: Kolosalne różnice w cenach ASO Renault 05.06.07, 21:53
        Fakt, na przykład przegląd Focusa w Nowym Sączu kosztował taniej niż w
        Tarnowie, różnica niewielka ale zawsze. Ja natomiast kupuję swoje materiały, bo
        np. płacić 100 zł za filtr kabinowy, podczas gdy normalnie kupuję go za 50 zł,
        tyle że Valeo zamiast Motorcrafta, któremu nie wiadomo kto to robi to już jest
        paranoja. Podobnie olej, pozostałe filtry i co tam jeszcze wchodzi do
        samochodu. Nawet nie robili specjalnych problemów,więc układ nie jest
        najgorszy. Ale przy następnym zaczynają kusić dużymi rabatami na zakup części,
        więc dało im to do myślenia. Wot, konkurencja.
    • fazi_ze_sztazi Re: Kolosalne różnice w cenach ASO Renault 05.06.07, 22:18
      a czy musisz robic ten przeglad? ja kupilem w styczniu nowe auto i napewno na
      zaden przeglad nie pojade.
      ponizej piszesz ze zaoszczedzone pieniadze wsadzisz na konto i masz w dupie
      gwarancje - tak trzymaj. gwarancja to lipa, a jej wykozystywanie to jak
      totolotek - i tak nie wygrasz.
      pzdr.
      • pavulon78 Re: Kolosalne różnice w cenach ASO Renault 06.06.07, 08:30
        Chciałbym zrobić ten przegląd żeby nie utracić tej podstawowej gwarancji która
        mam jeszcze przez rok. Napewno zrezygnuję z opcjonalnego przedłużenia gwarancji
        do 4 lat.
    • franek-b walka z mitami 06.06.07, 08:49
      a propos utrzymania japonczyka, pierwszy przeglad hądy szyfik po 20k kosztuje
      200 pare pln, dla accorda 2.0 290... oczywiscie cena oleju included, honda
      plaza warszawa
      • simr1979 Re: walka z mitami 06.06.07, 10:50
        franek-b napisał:

> a propos utrzymania japonczyka, pierwszy przeglad hądy szyfik po 20k kosztuje
        > 200 pare pln, dla accorda 2.0 290... oczywiscie cena oleju included, honda
        > plaza warszawa
        >

Hihihihi ....kryptoreklama ??? ;)- za przeglądy gwarancyjne japońskiego autka
        wyraźnie tańszego od syfika nigdy nie zapłaciłem mniej niż ok 600 zł, i to w
        mieście kilkakrotnie mniejszym od warszawy (raz robiłem przegląd w wawie - było
        ok. 10-15% drożej)....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka