Dodaj do ulubionych

Nowosci ze wsi

03.11.07, 00:18
Wiec u mnie na wsi zbudowali rondo. Przed rondem sa jakis kilometr wczesniej
znaki ze bedzie rondo, ktory pas gdzie prowadzi, ograniczenia predkosci, pasy
na jezdni zeby sie wydawalo ze sie jedzie za szybko, odblaski itp. Nie da sie
nie zauwazyc. Przynajmniej tak mi sie wydawalo. Ale dzis czytam artykul ze to
rondo powoduje srednio 2 wypadki dziennie - ludzie nie wiedza ze ten na
rondzie ma pierwszenstwo i na siebie wjezdzaja (pomimo wielkich znakow
"yield"). Do tego w zeszlym tygodniu byly dwa wypadki smiertelne - para 80'cio
latkow wpadla na rondo z duza predkoscia, wyskoczyla w gore i wyladowala w
strategicznie umieszczonym bajorku. Ludzie widzieli wypadek i chcieli ich
ratowac, niestety w bajorku mieszka aligator i wszyscy sie bali wejsc do wody
(bo plywal wzburzony calym zajsciem). No i zanim przyjechala policja i
zastrzelila bestie, to dziadek i babcia sie utopili :(. No i teraz maja
zalozyc na rondzie swiatla, zeby ludzie sie nie zabijali... Co za kraj.
Obserwuj wątek
    • typson Re: Nowosci ze wsi 03.11.07, 00:29
      Nosz kurna, z jednej strony płacze ze smiechu, z drugiej strony glupio smiac sie
      z dziadkow topoiących sie w obejsciu aligatora...

Daleki jestem od tego typu sądów ale trudno nie powiedziec - ale głupi Ci
      Amerykanie! Szczescie, ze jest tam duzo naplywowej ludnosci, ktora wie jak
      przeżycz na rondzie czy w czasach glodu i wojny, bo bez tego ten naród byłby
      zgubiony. A co do dziadków - mysle, ze oni mysleli, ze Ameryka o nich dba i
      wystarczy im stary cadillac z bialymi oponami oraz wiara w American Dream.
      Czasem jednak nie starcza...
      • marekatlanta71 Re: Nowosci ze wsi 03.11.07, 03:22
        Jeszcze kilka miesiecy temu bym protestowal i mowil ze powtarzasz bezmyslne
        stereotypy i ze w kazdym kraju znajda sie idioci. Ale odkad sie przenioslem na
        ta zabita dechami wies, to moje zdanie o hamerykanach spadlo do zera. Wczesniej
        jeszcze probowalem sobie wmowic jakies rasistowskie podejscie o madrej rasie
        bialej i zoltej i o murzynach zanizajacych poziom, ale tutaj 100% to biali a sa
        tak bezdennie bezdenni ze sie slabo robi.

W zeszly weekend bylem w Orlando na zakupach i padal lekki deszczyk. W zwiazku z
        czym na kazdym zakrecie lezal samochod w rowie. Nie bylo slisko, ale ludzie
        praktycznie wszedzie wylatywali z zakretow. Co ciekawe mozna od razu zobaczyc
        czy samochod mial tylni naped (siedzi w rowie dupa), czy przedni (przodem).
        Najbardziej mnie zdumiewalo to ze ludzie takze wypadali z prostych. Widzialem
        conajmniej dwa samochody w rowach na prostej ktora nie ma zadnego zakretu przez
        30 km (autostrada 528 z Orlando na moja wies). I nie ma zadnych kolein itp.
        Wpasc do rowu w takiej sytuacji to juz sztuka a nie przypadek.

Inna ciekawostka - policja w Melbourne wpadla na genialna metode walenia
        mandatow na autostradzie - postawili na srodku pusty samochod policyjny. Wszyscy
        zwalniaja i z bliska widza ze nikogo w nim nie ma. Wiec przyspieszaja. 2 mile
        dalej stoi nastepny, wiec ludzie nauczeni przykladem pierwszego olewaja ten
        drugi. Niestety drugi jest z zaloga...

Jeszcze inna ciekawostka - tu na wsi obowiazuje zasada 5 sekund - samochody
        przejezdzaja na czerwonym do 5 sekund po wlaczeniu sie tego. W zwiazku z tym
        nawet jak mam zielone, to licze do 5'ciu zanim rusze.
        • tomek854 Re: Nowosci ze wsi 03.11.07, 13:12
          > Inna ciekawostka - policja w Melbourne wpadla na genialna metode walenia
          > mandatow na autostradzie - postawili na srodku pusty samochod policyjny. Wszysc
          > y
          > zwalniaja i z bliska widza ze nikogo w nim nie ma. Wiec przyspieszaja. 2 mile
          > dalej stoi nastepny, wiec ludzie nauczeni przykladem pierwszego olewaja ten
          > drugi. Niestety drugi jest z zaloga...

Ja to pamietam z dzieciństwa z Lubina, którędy jeździliśmy na wakacje w Lubuskie.

Stała nyska z radarem na trójnogu a kilometr dalej nowiutki passat z suszarka.
          • bassooner Re: Nowosci ze wsi 03.11.07, 14:50
            Dziadki w bajorze i aligator...toż to bije w swoim wyrafinowaniu "Chłopców
            borowców"...;-)))
        • emes-nju Re: Nowosci ze wsi 05.11.07, 10:43
          marekatlanta71 napisał:

> W zeszly weekend bylem w Orlando na zakupach i padal lekki
          > deszczyk. W zwiazku z czym na kazdym zakrecie lezal samochod w
          > rowie.

Bo oni maja tempomaty poustawiane na max prekosc w dobrych warunkach. I nie umieja ich przestawic :-)
    • wujaszek_joe a ja dziś byłem w ostravie 03.11.07, 00:30
      polecam www.stodolni.cz/
      niestety moja ciężarna żona na widok licznych nocnych uciech doznała skurczy
      mdłości i bóli, które magicznie ustąpiły w samochodzie..
      autostrada A1 z tamtej strony niecierpliwie już czeka na naszą część. tymczasowo
      zrobili rondo z którego prawie wypadłem. ciemno, kręto, tymczasowe linie
      malowane chyba od ręki, że aż miło zobaczyć że nie tylko u nas są takie
      bezmyślne pułapki;)
    • frax1 Re: Nowosci ze wsi 03.11.07, 00:56
      Tutaj dużych skrzyżowań ze światłami nie uświadczysz. Są tylko ronda, niektóre
      mają światła, niektóre nie... moim skromnym zdanie to jest to najbezpieczniejsze
      i najbardziej upłynniające ruch rozwiązanie komunikacyjne. Co ciekawe... duża
      część Amerykanów którzy wypożyczają ode mnie auta jest tymi rondami
      przerażona... ale tak to jest jak prawo jazdy jest prawem a nie przywilejem jak
      w Europie.
      Pozdrawiam
    • ballbreaker z hameryki przyjechala 03.11.07, 12:41
      youtube.com/watch?v=Hp0dMN3CuK8
      :)))
    • sven_b Re: Nowosci ze wsi 03.11.07, 23:50
      Na obrone Ameryki podam przykład ronda za Zgierzem, zbudowanego by połączyć
      zjazd z A2 z krajową 1ką. Zaraz po oddaniu okazało sie ze ludzie jeżdżą mocno na
      pamięć, a TIRy w ogóle 'idą' na wprost. Można sie bylo o tym przekonac nad ranem
      zastając na nim głębokie koleiny. Zagęszczono oznakowań ale proceder trwał wiec
      na środku usypano kopiec. Teraz zawsze nad ranem można było zastać TIRa
      zwieszonego na kopcu. Zagęszczono oznakowań i na środku wstawiono latarnie. TIRy
      nie jezdziły już na wprost, ale nad ranem zawsze jakiś leżał na boku, bo sie nie
      wyrobił. Poszerzono rondo i oznakowania wzbogacono o sygnalizatory świetlne.
      Teraz nie można już mówić, że jest źle oznakowane, bo z odległości kilku km
      kilkanaście sygnalizatorów je*ie i pulsuje jak lotnisko w Hongkongu.
      Wykorzystano wszystkie możliwe oznaczenia. W zasadzie brakuje tylko neonu 'Hamuj
      k... rondo!'.
      • wowo5 Re: Nowosci ze wsi 05.11.07, 03:17
        Rondo to kiepski wynalazek. Kazde rondo ktore znam powoduje
        spowolnienie ruchu i korki. Kto nie wierzy niech przejedzie przez
        slynne rondo w Zambrowie w godzinach szczetu. Zwykle skrzyzowanie
        moze nie wyglada tak malowniczo ale lepiej spelnia swoje zadanie.
        Dobrze, ze u nas w NJ sa moze 3 ronda.
        • bassooner Re: Nowosci ze wsi 05.11.07, 10:53
          Ronda są po to by było bezpieczniej...dobre ronda.
          • marekatlanta71 Re: Nowosci ze wsi 05.11.07, 12:29
            Rondo jest rewelacyjnym rozwiazaniem jak natezenie ruchu jest
            niewielkie. Poza tym wypadki na rondach sa zwykle mniej grozne niz na
            swiatlach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka