franek-b 18.02.08, 17:11 Wiecie z czym to się je? jest to stały napęd, czy dolączany? jak różnica w stosunku do quattro? oświdźcie lajkonika w tej dziedzinie czyli mnie :-) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
typson Re: AWD w bmw 330xd 18.02.08, 18:13 w porównaniu do Q to chujnia z patatajnią. Ani to quattro, brak zamiennikow, itp. Np niewiele różniące się od tylnonapędowca amortyzatory przednich kół do e34 z serii 5nnX (jedynej piątki z napedem na 4 koła) kosztują chyba jakies 1600 za sztukę. I zamienników brak. Jakaś poracha. Wieszczę iż w przypadku e46 jest dokładnie to samo. Odpowiedz Link
franek-b Re: AWD w bmw 330xd 18.02.08, 20:14 > w porównaniu do Q to chujnia z patatajnią. Ani to quattro, brak zamiennikow, > itp. Np niewiele różniące się od tylnonapędowca amortyzatory przednich kół do > e34 z serii 5nnX (jedynej piątki z napedem na 4 koła) kosztują chyba jakies 160 > 0 > za sztukę. I zamienników brak. Jakaś poracha. Wieszczę iż w przypadku e46 jest > dokładnie to samo. Ale chodzi mi o serię e91, gdzieć coś mi dzwoni między uszami, że w końcu napęd jest jakiś porządny - no i właśnie chodzi mi o to dzwonienie... czy nie jest radiem erewań i rozdawanych rowerach na placu czerwonym Odpowiedz Link
wiktor_l Re: AWD w bmw 330xd 18.02.08, 22:37 No, typ - jak to z nowymi bejcami jest? Bo powoli.....no....ten.....musze wybrac...zmiany...zmiany...korporacje...A6-5er-S80.... Odpowiedz Link
wiktor_l Re: AWD w bmw 330xd 18.02.08, 23:18 kija tam...."policy" nie pozwoli na wiecej niz 3.0, a i z tym bedzie kicha z tego co wiem, wiec 2.5d i 2.7tdi.(diesel musi byc) pytam o ten xdrive, bo 5er nowyj mnie sie podoba, ale obiektywnie (dupa tam;), to wnetrze ma badziewne w porownaniu z Twojej malzowinki;) i a6. Po prostu mi nie podchodzi ten parapet, w a6 czuje sie lepiej. porownywalne to nowe xdrive z quattro? na czym to jest? przyzwoity torsen czy jakis haldexior? Odpowiedz Link
typson Re: AWD w bmw 330xd 18.02.08, 23:40 hmmm www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=NM71&mospid=48803&btnr=27_0029&hg=27&fg=05 dużo kosztuje ;) jesli polisy są takie a nie inne, to o ile mi wiadomo a4 oraz a6 występują z 3.0TDI, Q oraz w manualu i automacie (normalnym, nie tym bezstopniowym) Odpowiedz Link
plawski Re: AWD w bmw 330xd 19.02.08, 08:54 wiktor_l napisał: (...) to wnetrze ma badziewne w porownaniu z Twojej malzowinki;) i a6. (..) O bracie, może tylko ja mam takie skojarzenia ale teraz toś pojechał... :)))))) Odpowiedz Link
tomek854 Re: AWD w bmw 330xd 19.02.08, 13:46 Też odniosłeś wrażenie, że w tym wnętrzu moze być nie aż tak ciepło i wilgotno? :-) Odpowiedz Link
wiktor_l Plawski i Tomek 19.02.08, 22:24 Te, zboczki drobne!;) kur... nawet skrotow myslowych sie nie da zrobic, panie... niedlugo strach bedzie sie po drewno schylic Odpowiedz Link
simr1979 Re: AWD w bmw 330xd 19.02.08, 11:14 franek-b napisał: > Ale chodzi mi o serię e91, gdzieć coś mi dzwoni między uszami, że w końcu napęd > jest jakiś porządny Pic na wodę fotomontaż - to jest xdrive: dyfra centralnego niet. Odpowiedz Link
franek-b Re: AWD w bmw 330xd 19.02.08, 13:20 > Pic na wodę fotomontaż - to jest xdrive: dyfra centralnego niet. no ale co to jest ten xdrive - łopatologicznie poproszę:-) to co jest na sieci, to opisuje, jak wspaniały jest ten xdrive - rozdziela moc itd Odpowiedz Link
simr1979 Re: AWD w bmw 330xd 19.02.08, 16:29 franek-b napisał: > no ale co to jest ten xdrive - łopatologicznie poproszę:-) To jest układ ze sprzęgłem płytkowym (jak np. Haldex) BEZ centralnego dyfra. Brak centralnego mechanizmu różnicowego oznacza brak ciągłości przekazywania napędu na przednie koła: Włączeniem/wyłączeniem sprzęgła międzyosiowego steruje komputer i to on decyduje, kiedy napęd na koła przednie jest przekazywany, a kiedy nie. Ponieważ sprzęgło międzyosiowe łączy przednią i tylną oś "na sztywno" ( w przeciwieństwie do mechanizmu różnicowego), nie pozawala ono, aby koła osi przedniej i tylnej obracały się z RÓŻNYMI prędkosciami (powstaje wówczas tzw. "moc krążąca", objawiająca się m.in zwiększonymi oporami na kierownicy). Takie zjawisko pojawia się w czasie jazdy na zakręcie (tył robi krótszy łuk niż przód)- dlatego komputer mądrala odłącza napęd przodu właśnie na zakręcie, czyli ....wtedy kiedy jest najbardziej potrzebny (do stabilizacji ruchu pojazdu). Tak jak każdy inny tego typu układ, xdrive przydaje się tylko do ruszania na śliskim, ewentualnie do jakichś szaleństw poślizgowych na luźnej lub mokrej nawierzchni (o ile pozwoli na to komputer). Odpowiedz Link
franek-b Re: AWD w bmw 330xd 19.02.08, 20:30 alles klar:-) No to pytanie podchwytliwe;-) Wolałbyś mieć xdrive w aucie czy nie? (krótko mówiąc nie porównujemy z innymi rozwiązaniami). Odpowiedz Link
wiktor_l Re: AWD w bmw 330xd 19.02.08, 22:26 franek-b napisał: > alles klar:-) > > No to pytanie podchwytliwe;-) Wolałbyś mieć xdrive w aucie czy nie? (krótko mów > iąc nie porównujemy z innymi rozwiązaniami). > To i ja zadam tak samo pytanie:) Warto brac w 5er czy nie? (pomijam, ze dzis znow ogladalem i wnetrze...no, do a6 I STARSZEJ WERJSI BMW, takiej jak jest posiadaniu (tez zaraz sie przypna, ale ch..) malzonki Typsona - to generalnie temu beemwowi daleko. w srodku jest o-brzy-dli-wy. Odpowiedz Link
typson Re: AWD w bmw 330xd 19.02.08, 22:35 5ka fajnym autem jest tylko jesli piatka to po co Ci ten durny napęd? Odpowiedz Link
wiktor_l Re: AWD w bmw 330xd 19.02.08, 22:47 typson napisał: > 5ka fajnym autem jest tylko jesli piatka to po co Ci ten durny napęd? Bo teskno moze byc za quattro? Bo budzet zostal po skonfigurowaniu 525 a inne pierdoly nie sa ciekawe dla mnie? Jeszcze poczekam chwile, co najmniej miesiac - wtedy zaszantazuje "policy" i wezme 530d. albo xd, jak sie tym przejade, a w Poznaniu nie maja na razie. Odpowiedz Link
typson Re: AWD w bmw 330xd 19.02.08, 23:04 Kolega poszedł na urlop bo narobił dzieci i teraz sie porodziły wiec nie wiem co maja aktualnie w moim zaprzyjaznionym. Ale inny moj kolega ma 530d i wyglada na zadowolonego (a to straszny snob i sknerus ;) Jak bedziesz w w-wie to daj znak sygnał - cos wykombinujemy Odpowiedz Link
wiktor_l Re: AWD w bmw 330xd 20.02.08, 18:54 typson napisał: > > Jak bedziesz w w-wie to daj znak sygnał - cos wykombinujemy Jutro bede w Wawie. zupelnie na luzie, pol-prywatnie, relaksujaco przyturlam sie Landem;) Odpowiedz Link
typson Re: AWD w bmw 330xd 20.02.08, 22:48 O kurcze - bro?! Czy ona jest piękniejsza niz bro? ;) Odpowiedz Link
wiktor_l Re: AWD w bmw 330xd 20.02.08, 22:56 typson napisał: > O kurcze - bro?! Czy ona jest piękniejsza niz bro? ;) No, bro to dobra propozycja, jesli zostane na wieczor. Zjawie sie ok 14 , jakies 2 spotkanka i luz. Dam znac jakbym sie zdecydowal zostac, wtedy mozna kilka razy bro czy jakiegos lyskacza, wtedy powiesz mi szczerze, co Cie podkusilo na "paska w dyzlu w kombi" Odpowiedz Link
typson Re: AWD w bmw 330xd 20.02.08, 23:06 może być łycha, ostatnio jem troche słodkiego i w związku z tym rozsmakowałem sie dżeku danielsie :) Odpowiedz Link
simr1979 Re: AWD w bmw 330xd 20.02.08, 09:18 franek-b napisał: > alles klar:-) > > No to pytanie podchwytliwe;-) Wolałbyś mieć xdrive w aucie czy nie? Osobiście wolałbym dobry, prosty beemowski napęd klasyczny (tylko na tylne koła). Wydając własne ciężko zarobione pieniądze na xdrive czułbym sie nabity w butelkę...;) Odpowiedz Link
computerland1 Re: AWD w bmw 330xd 20.02.08, 10:12 simr1979 napisał: > To jest układ ze sprzęgłem płytkowym (jak np. Haldex) BEZ centralnego dyfra. a czy audi ma 4x4 z dyfrem? Odpowiedz Link
typson Re: AWD w bmw 330xd 20.02.08, 11:04 no w tym przypadku Torsen robi do audi centralny dyfer, zasadniczo (przynajmniej do niedawna) w pełni mechaniczny Odpowiedz Link
simr1979 Re: AWD w bmw 330xd 20.02.08, 16:19 Audi Q (bez tych na platformie golfa), Mercedes 4matic, Alfa Q4, Subaru wyposażone są w centralny mechanizm różnicowy. Odpowiedz Link
karakalla Re: AWD w bmw 330xd 20.02.08, 22:25 Pewnie technicznie masz rację, niemniej jednak wydaje się, że ten układ mimo wszystko działa. W ostatnim AMuS jest porównanie 525i z 525xi, xi wszystkie parametry slalomowe/ISO/VDA ma lepsze o tych kilka km/h. Kolejna mutacja tego systemu z X6 umożliwia też rozdział napędu między prawą i lewą stroną, tak przynajmniej wynika z opisów. Odpowiedz Link
typson Re: AWD w bmw 330xd 20.02.08, 22:52 no musi byc jakis zysk, bo inaczej nie miałoby to sensu. Zreszta ja w toyocie corolli mialem centralny dyfer albo przynajmniej jego blokadę :) Tak czy inaczej trzeba przyznac, ze quattro (to prawdziwe) nie wymaga zadnego serwisu poza zmianą płynu raz na zylion kilometrów w przeciwienstwie do elektronicznej skrzynki ze sprzęgłami, które śmierdzą, gdy sie zbyt mocno przegazuje :) pozdrawiam Odpowiedz Link
simr1979 Re: AWD w bmw 330xd 21.02.08, 10:59 karakalla napisał: > W ostatnim AMuS jest porównanie 525i z 525xi, xi wszystkie param > etry slalomowe/ISO/VDA ma lepsze o tych kilka km/h. Trzeba by jednak mieć do porównań 5er z torsenem, ale takie niestety nie istnieje...:( Xdrive to proteza, niewiele lepsza od haldexa, tyle że oprogramowana w bardziej wyrafinowany sposób, bardziej "sport-driver friendly" (co jest też wymuszone faktem, że w przeciwieństwie do wszystkich aplikacji haldexa, BMW jest tylnonapędówką) > Kolejna mutacja tego systemu z X6 umożliwia też rozdział napędu > między prawą i lewą stroną, tak przynajmniej wynika z opisów. To odpowiedź ZF na SAYC Mitsu, bardzo dobre, ale dotyczy pojedynczej osi - działa jak "superszpera". Odpowiedz Link
karakalla Re: AWD w bmw 330xd 21.02.08, 12:12 W sumie to nie wiem. Przyrosty w przypadku BMW były analogiczne jak różnice dla Audi przednionapędowego/z Torsenem. Mała ciekawostka - prównanie z AMuS Audi A6 3.2 FSI quattro z Volvo V70 T6 AWD, czyli pełnokrwisty Torsen vs badziewny Haldex. Volvo waży 1907 kg, Audi - 1833kg. Audi Volvo, puste/obciążone [km/h] Slalom 18 m 58,4/57,3 58,6/57,3 Test omijania ISO 124,1/118,2 122,6/120 Test omijania VDA prędkość najazdu 69/66 68/67 prędkość wyjazdu 45/47 45/45 Odpowiedz Link
franek-b Re: AWD w bmw 330xd 21.02.08, 12:57 wychodzi że różnice symboliczne. Może do codziennej jazdy wcale nie jest tak źle? Odpowiedz Link
karakalla Re: AWD w bmw 330xd 21.02.08, 15:08 Sądząc po całym tym teście Volvo Volvo jest po prostu lepszą furą. Jeżeli przyznaje to niemiecki magazyn - chyba faktycznie jest... Odpowiedz Link
franek-b Re: No i Volvo 30 KM więcej...n/t 21.02.08, 13:21 W slalomie raczej ważniejsze jest jak przenosi się moc a nie bezwzględna moc, może jakby robili porównanie w okolicach 220-230km/h to tak... Odpowiedz Link
karakalla Re: AWD w bmw 330xd 21.02.08, 15:06 To był standardowy test AMuS, robiony, sądząc po roślinności, gdzieś w okresie lato - wczesna jesień (mam to w Testjahrbuchu, nie osobnym numerze), nawierzchnia sucha. Mokrą nawierzchnię oni zdaje się też sprawdzają, to jest w kategorii bezpieczeństwo jazdy. Volvo ma tu 18/20 nieobciążone 13/15 obciążone; Audi - odpowiednio 19/20 i 13/15. Dodam jeszcze, że parametry jezdne Volvo nie zostały osiągnięte kosztem taczkowatości, jeżeli chodzi o komfort resorowania, oceniany identycznie jak w Audicy. (Poza tym Volvo dużo lepiej przyspiesza, jest sporo cichsze, ale to już wykracza poza ramy dysputy). Odpowiedz Link