Dodaj do ulubionych

Cos do czytania na wrzesien

03.09.10, 14:56
Poniewaz na wyjazd zabralam masochistycznie wylacznie literature zawodowa, po przyjezdzie przeczytalam sobie "Stacje nigdy w zyciu". A teraz lypie na mnie zachecajaco "Traktat o luskaniu fasoli". Chyba ulegnesmile
Obserwuj wątek
    • ewa9717 Re: Cos do czytania na wrzesien 03.09.10, 17:47
      A ja bym chętnie nowego Wilka przeczytała, ale jakosik nie ma. Albo ja nie wiem...
      • ter.eska Re: Cos do czytania na wrzesien 04.09.10, 11:48
        Obecnie na tapecie Boczne drogi.
    • ez-aw Re: Cos do czytania na wrzesien 04.09.10, 16:23
      Alex Kava - Trucizna
      • moleslaw Re: Cos do czytania na wrzesien 04.09.10, 19:05
        "Przebudzenie" Ireny Matuszkiewicz drugi raz pod rząd świetne smile
        • ter.eska Re: Cos do czytania na wrzesien 04.09.10, 19:23
          Dobrą książkę można czytać na okrągłosmile
          • doratos Re: Cos do czytania na wrzesien 07.09.10, 15:00
            Ostatnio czytam głównie książki dla dzieci i młodzieży.Może dziecinnieję,albo dążę do odmłodzenia?smile
            I tak przeczytałam dwie części Gone-M.Granta,świetne
            Koralinę-N.Gaimana,taka mroczna książeczka,coś jak baśnie braci Grimm,
            ostatnią część Atramentowej serii K.Funke,
            następną część Feliksa,Neta i Niki R.Kosika.
            A w międzyczasie Rajską jabłoń-Gojawiczyńskiej,Lesia żeby się odstresować,
            Craisa,,W pogoni za ciemnością" z Grippando,,Wieczny uciekinier",akurat na zimne wieczorysmile
    • april02 Re: Cos do czytania na wrzesien 08.09.10, 11:14
      Ja właśnie skończyłam "Śmierć w Jericho", Dextera a w kolejce czeka "Fotografia" i "Góra śpiących węży"... W międzyczasie podczytuję sobie po raz kolejny "Próbę niewinności" Agaty smile
      • ewa9717 Gropo, to Kontakowskiego zachwalałaś? 08.09.10, 14:40
        Musi ciutkę zaczekać, ale na wszelki wypadek nabądłam ostatni letni kryminał "Polityki". Ach, a mnie jest szkoda lata...
        • stara.gropa Re: Gropo, to Kontakowskiego zachwalałaś? 08.09.10, 19:50
          A którego Konatkowskiego nabądłaś? Bo Nie ma takiego miasta jest moim zdaniem najsłabszy z całej trójki. Co nie znaczy, że złysmile. Podoba mi się pomysł Pana K., żeby do fabuły wtrącać opisy i ciekawostki z życia miasta. No ale ja mam słabość do Warszawy.
          • ewa9717 Re: Gropo, to Kontakowskiego zachwalałaś? 08.09.10, 20:44
            "Przystanek Śmierć/śmierć (?)"nabądłam, dziś był po jedyne 15 zeta z "Polityką".
            • stara.gropa Re: Gropo, to Kontakowskiego zachwalałaś? 08.09.10, 21:46
              Przystanek najbardziej mi sie podobał, bo to taki kameralny kryminał. Zbrodnia prywatna, że się tak wyrażę, nie ma mafii, ani innych gangsterów. A poza tym w Przystanku zaczyna się romans komisarza, którego dalszy ciąg w następnych książkach.
              • ewa9717 Re: Gropo, to Kontakowskiego zachwalałaś? 08.09.10, 22:03
                Abo się wciągnę, abo na tym przystanku wysiądę. Doniosę.
                Życzliwa.
                • stara.gropa Re: Gropo, to Kontakowskiego zachwalałaś? 08.09.10, 22:13
                  Nie! Tylko nie na tym. Bo to się źle kończyło dla pasażerów. wink
                  • ewa9717 Re: Gropo, to Kontakowskiego zachwalałaś? 08.09.10, 22:30
                    No to jeden wcześniej opuszczę wóz wink
    • eulalija Re: Cos do czytania na wrzesien 12.09.10, 10:59
      Dopadłam i przepadłam. "Humor w genach". Gdyby nie konieczność wywleczenia się wczoraj z domu na imprezę gimnastyczno-śpiewaczo-recytatorską a następnie na bankiet, dałabym radę wcześniej. A teraz już za mną i chyba mi żal.
      Zaczynam Larssona.
      • doratos Re: Cos do czytania na wrzesien 13.09.10, 12:14
        Larsson wciąga.Niestety nie mogę upolować ostatniej części!sad
        W bibliotece mijam się z jedną babką,czyta to samo co ja(zgrzytanie zębami)i ciągle mi podbiera książki!A podobno czytelnictwo upadasmile
      • orale Re: Cos do czytania na wrzesien 13.09.10, 15:20
        a czego Ci żal? że już za Tobą, czy że co?smile
        • ewa9717 Kontakowski 13.09.10, 18:20
          No i nie polubilim się śmy z ob. Nowakiem Adamem. O ile wędrówki z Mockiem i porównywanie tras z Breslau i map dwóch Wrocławiów - tego za moich czasów i obecnego - były samą przyjemnością (nie tylko ze względu na sympatię do miasta), to Kontakowski mnie nuży. Każde wyjscie Nowaka z domu to spis tras i numerów tramwajów okraszony rejestracją mijanych domów i ciekawostką z historycznego przewodnika. Ja rozumiem, że ten Nowak to kibic, ale niekoniecznie w jednej ksiązce musi być przynajmniej kilkanaście razy o meczach; rozumiem, że lubi muzykę, ale niekoniecznie każdy jego dzień musi się kończyć wyliczanką kilku przynajmniej słuchanych przez bohatera piosenek, a ranek zaczynać tym, co się facetowi sniło. Jakiś ten Kontakowski trochę przekombinowany, również słownie, pióro ma takie sobie co najwyzej, drugim Tyrmandem raczej nie zostanie wink
          Ale wpływ na lekturę miały też, przyznaję bez bicia, panie korektorki, aż dwie, które nie tylko kilka ortografów pusciły, ale i doprowadzały mnie do białej gorączki bardzo niekonsekwentnym, i zdecydowanie nadmiernym używaniem cudzysłowów.
          Howgh! Pozwolę sobie zakończyć jak Bbbbzyta.
          • stara.gropa Re: Kontakowski 13.09.10, 23:06
            A mnie denerwują tylko wstawki o piłce, bo kibicem nie jestem. Opisy tras lubię, bo też często jeżdżę tym tramwajem co ob. Nowak. Wstawki o muzyce nie działają mi na nerwy. Ogólnie pasuje mi Konatkowski, bardziej niż Krajewski, którego czytałam tylko Festung Breslau, ale tak mnie tym zniesmaczył, że wystarczy mi do śmierci wink
        • eulalija Re: Cos do czytania na wrzesien 13.09.10, 22:54
          Że za mną!
          Taka książka nie powinna mieć 370 stron, taka książka powinna mieć trzy tysiące siedemset dziewęćdziesiąt dziewięć stron, i proszę mi tu nic nie mówić o zaokrągleniach, bo tym się w pitach-śmiatch skarbówka zajmuje.
      • minerwamcg Re: Cos do czytania na wrzesien 14.09.10, 01:04
        eulalija napisała:
        > Dopadłam i przepadłam. "Humor w genach". (...) A teraz już za mną i chyba mi żal.

Wynalazłam na to sposób. Zamknąwszy okładkę "Humoru w genach" natychmiast otwarłam ją z przeciwnej strony i zaczęłam czytać jeszcze raz smile Nie pamiętam, kto z Was polecił mi to dzieło, ale chwała mu.
        • goonia Re: Cos do czytania na wrzesien 15.09.10, 23:56
          Czytal ktos? warto kupic?
          Dołęga-Mostowicz Tadeusz
          Pamiętnik pani HankiCz
          • ewa9717 Re: Cos do czytania na wrzesien 16.09.10, 06:58
            Bardzo fajne i niegłupie czytadło wink
            • stara.gropa Re: Cos do czytania na wrzesien 16.09.10, 11:15
              Pożyć tak sobie jak Hanka, rauty, przyjęcia, wizyty dyplomatów. Marzenie ściętej głowy, eh.
              Pisałam to ja, kobieta pracująca. suspicious
              • doratos Re: Cos do czytania na wrzesien 16.09.10, 11:39
                Pomarzyć każdy może....smile
                Wiecie ja bardzo lubię czytać takie powieści jak wymieniona wyżej,z tamtej epoki,
                moja ulubiona oprócz,,Nad Niemnem"to,,Pamiętniki Wacławy".Też Orzeszkowej.
                Czytam ją sobie na pocieszenie. Zwłaszcza w takie ponure dni jak dziś,i gdy nie pomaga Chmielewska,choć przeważnie pomaga!
                • ewa9717 Re: Cos do czytania na wrzesien 16.09.10, 17:43
                  Jednak Wacka i Justysia O. to niezupełnie epoka pani Hanki.
                  Gropo, no i to wzięcie u płci całkiem przeciwnej, co? wink
                  • stara.gropa Re: Cos do czytania na wrzesien 16.09.10, 18:52
                    O tak, ten męski trup ścielący się codzień u stóp smile
    • bbbzyta Re: Cos do czytania na wrzesien 16.09.10, 13:17
      Nie nabierzcie się na niejakiego Barry'ego Forshawa, pt. "Stieg Larsson. Mężczyzna, który odszedł za wcześnie". Dzieło ma być biografią. Zmogłam już prawie do końca. W tzw. większej połowie to drobiazgowe streszczenie wszystkich tomów "Millennium". Ponadto szczegółowo jest o angielskich i amerykańskich tłumaczach Larssona, a takoż o jego wydawcach w tychże krajach, i tak dalej w tym zakresie. Biografii w tym tyci-tyci. To raczej biografia "Millennium".
      • ewa9717 Re: Cos do czytania na wrzesien 16.09.10, 17:44
        A to się zgaśniczę, bom była napalona.
      • asia.sthm Re: Cos do czytania na wrzesien 16.09.10, 23:00
        > Nie nabierzcie się na niejakiego Barry'ego Forshawa, pt. "Stieg Larsson. Mężczy

No kurcze, dobrze ze uprzedzilas, bo juz zadnych rozczarowan nie zniese...
        Starczy ze umarl znienacka jak trafiony... w srodku waznej roboty.
        • balamuk Re: Cos do czytania na wrzesien 17.09.10, 17:38
          Z polnocnych - "Trzeci znak" Yrsy Sigurdardottir. Kupilam bez przekonania, bo po polsku przeczytalam "W proch się obrócisz” i wynudzilam sie setnie, ale ten "Znak" zdecydowanie bardziej czytalny.
          A oprocz tego po dluuugim czasie odzyskalam "Porwanie", skoro odzyskalam, to uzylam, myslalam, ze moze inaczej bedzie mi sie czytalo. No i wyszlo tak samo.
          • goonia Re: Cos do czytania na wrzesien 17.09.10, 17:57
            Lauren Weisberger "Ostatnia noc w Chateau Marmont" tlumaczenei dowolne, czytam wydanie po angielsku i nie wiem czy polskie jest, ale i tak chyba rzuce w diably i nie bede marnowac wiecej czasu, bo taka miernote, to jak slowo daje i ja moglabym wyprodukowac. Okazuje sie, ze to autorka jednego bestsellera i na wiecej nie ma szans, a szkoda bo diabel od prady mi sie bardzo podobal. Juz Diamenty od Harrego winstona byly mierne ale to co teraz wypocila to nieporzumienie zupelne.
            • toanita Re: Cos do czytania na wrzesien 17.09.10, 20:22
              A ja przyznaję się, że do dziś nie przeczytałam "Pafnucego"... Ale w południe przyszła zamówiona i ..... przepadłam dla światasmile Po prostu CUDNE!!!
              • eulalija Re: Cos do czytania na wrzesien 17.09.10, 22:39
                Jak wznowią "Las Pafnucego" i go dopadniesz, to dopiero odpadniesz, patrz Minerwa na ostatnim spotkaniu regulaminowymsmile
                • toanita Re: Cos do czytania na wrzesien 17.09.10, 22:53
                  "Las.." tez zamówiłam. Ale "Pafnucy" jest tak pięknie wydany, A-4 i ilustracje... W życiu nie przypuszczałam, że pochłonę tak szybko książkę dla dziecismile A swoim synom zapowiedziałam, że mamunia zakupiła juz lekturkę dla wnukówsmile
                  • ewa9717 Re: Cos do czytania na wrzesien 18.09.10, 07:17
                    A gdzie zamówiłaś?
                    • toanita Re: Cos do czytania na wrzesien 18.09.10, 09:29
                      Ewo, właśnie mi uświadomiłaś, że coś długo nie dostałam potwierdzenia o realizacji zamówieniasad Czyli z "Lasu" nici. Mam nadzieję, że kiedyś wznowią druk...
                      • minerwamcg Re: Cos do czytania na wrzesien 18.09.10, 21:50
                        Do licha, czy Gurua sprzedała "Kobrze" prawa do "Lasu Pafnucego" tak na wieki wieków amen? Może mogłaby sama sobie wznowić, w ramach wydawnictwa "Klin"? Sprzedałoby się na pewno, to jest urocza książka.
                        • se_nka0 Re: Cos do czytania na wrzesien 18.09.10, 22:04
                          Stronka wydawnictwa KLIN nie działa chyba, nie ma gdzie zapytać ?
                          • ez-aw Re: Cos do czytania na wrzesien 20.09.10, 09:05
                            Tyle osób poleca Larsona, że wreszcie się skusiłam.
                            Dziś zaczynam czytać smile
                            • eulalija Re: Cos do czytania na wrzesien 20.09.10, 09:31
                              Kończę właśnie trzeci tom, tak mnie wessało, że dwa tysiące stron obskoczyłam w osiem dni przy normalnej działalności życiowej.
                              Z literaturą skandynawską praktycznie nie miałam do tej nic wspólnego. Dzieci z Bullerbyn i Krystyna, córka Lawransa to za mało. Przy najbliższej wizycie w bibibliotece mam zamiar spenetrować właściwe geograficznie regałysmile
                              • ewa9717 Re: Cos do czytania na wrzesien 20.09.10, 10:13
                                A kryminalnie koniecznie po Mankellu i Fossum poleć wink
                              • asia.sthm Re: Cos do czytania na wrzesien 20.09.10, 13:13
                                eulalija napisała:

> Kończę właśnie trzeci tom, tak mnie wessało,....

Strasznie sie ciesze. Ja chodzilam jak w malignie, zupelnie opetana. Zakupilismy dwa komplety pocketowek, aby sie z mezem nie pozabijac o jeden. I nawet z dwoma niebezpiecznie bylo, bo nie szlismy rownym taktem, i jak ktores cos baknelo na zapas to to drugie za siekiera sie rozgladalo.
                                Oba komplety poszly w obieg i zostaly zaczytane na smierc. Kupilismy trzeci, w twardym wydaniu do mania na zawsze. Stoi i czeka na tom IV...no przynajmniej czesc, te 200 stron co zostaly nagle osierocone.
                                • pomaranczuch Re: Cos do czytania na wrzesien 22.09.10, 14:13
                                  A ja dla rozrywki sobie Czarną Księgę Cenzury PRL poczytam. A co!
                                  • ewa9717 Re: Cos do czytania na wrzesien 22.09.10, 19:39
                                    A ja sie cofam w rozwoju, a co!
                                    Własnie pan kurier przyniósł 4 Marysie Kann wink
    • stara.gropa Re: Cos do czytania na wrzesien 27.09.10, 00:20
      Chciałam tylko napomknąć, że ukazało się nowe wydanie Autobiografii Agaty Christie. Może ktoś jeszcze nie ma.
      • ewa9717 Re: Cos do czytania na wrzesien 27.09.10, 09:21
        A ja in formuję o "Dzienniku" pana Mrożka ulubionego. Jak nie będie padało, to siem możem dziś do księgarni przeńdem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka