czekolada72 19.12.05, 12:36 W III chyba, jest audycja o poprawnej i niepoprawnej polszczyźnie i wypowiada sie także Joanna Chmielewska! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stara.gropa Audycja - Czy język polski dziadzieje? 19.12.05, 13:01 Właśnie teraz nasza Gurua mówi, co myśli o współczesnej polszczyźnie. Z dowcipem , właściwym sobie, powiedziała, że Polak nie je, tylko "zakansza", nie włącza, tylko "włancza" itd. Odpowiedz Link
groha Re: Joanna Chmielewska w III? 19.12.05, 13:12 "Polak nie je, Polak zakansza" ) Dzięki G0p0sie za cynk o audycji, bo rzeczywiście szkoda byłoby tego nie usłyszeć Dostało się mediom i dziennikarzom, oj, dostało. I dobrze. Niektórzy dziennikarze faktycznie są skandaliczni. A przy okazji tej audycji, trochę w siebie zwątpiłam, bo nie wiem, czy moja polszczyzna też nie dziadzieje... Gurua jest szalenie przywiązana do ojczystej, skomplikowanej gramatyki, to widać. A ja, podobnie, jak Magda Umer, bardzo lubię czytywać ludzi, którzy mówią ładnie po polsku, ale sama, coraz częściej łapię się na błędach gramatycznych. Chyba zacznę bardziej dbać o język, żeby nie dać się sprymitywizować, bo w towarzystwie Gurui, to szczególnie nie uchodzi. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Joanna Chmielewska w III? 19.12.05, 13:21 O matko, o matko ,zeby mi polszczyzna nie zdziadziala. )) Bede pamietac zawsze jesc i nigdy nie zakanszac. Zgroza, zakonsic przez pomylke.... Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Joanna Chmielewska w III? 19.12.05, 13:21 Faktycznie, Gurua bardzo zwraca uwagę na język. Pamiętam, że w zeszłym roku, na spotkaniu, kiedy rozmowa zeszła na język polski, to dostało się od Guruy nawet profesorowi Markowskiemu Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Joanna Chmielewska w III? 19.12.05, 19:40 Czego, waszym zdaniem, za nic nie mozna powiedziec ? No nalezy sie ze wstydu spalic gdyby sie wymknelo ? Jesli moj maz mowi japki, dziecki, kluczki itd to walic go, czy jemu mozna ? Nie odroznia tez zapalniczki od popielniczki.. Odpowiedz Link
groha Re: Joanna Chmielewska w III? 19.12.05, 20:26 Bądź wyrozumiała, oszczędź małżona Umówmy się, że domowy kod językowy nie podlega ogólnym normom językowym, bo członkowie jednego plemienia mają prawo do własnego) A te dziecki, to mi tak znajomo i ciepło, po śląsku zabrzmiały (bo ja ślązaczka dolna jestem i pamiętam, że niejedna Grossmutter tak mówiła)... Asiu, Ty wiesz, jakie słówko ja uwielbiam, prawda? Ten ratownik, to nie przypadek Gdyby mi się kiedyś wypsnęło, to nieszczęsne "bynajmiej", zamiast "przynajmniej", to byłaby kara za grzechy. A propos języka, to wczoraj oglądałam powtórkę powtórki, czyli "Wieczór Kabaretu Starszych Panów" z 1978 roku, w którym młodziutki i piękny Marek Kondrat przybył do Panów, celem wbicia gwoździka w ściankę (która tak cienka, a za nią panienka) i oznajmił: właśnie przyszłem. Na co, pan A, czyli nieodżałowany pan Jeremi delikatnie zwrócił mu uwagę na nieprawidłowość tego określenia i zachęcił go do używania formy "przyszedłem". Fachowiec się zgodził, pomuskał ściankę młotka obuszkiem, poniepokoił sąsiadkę, w końcu zgubił gwoździk i poszedł, zostawiając na stoliku kartkę: " Będę w przyszedłą środę" )) Odpowiedz Link
marrtawu Re: Joanna Chmielewska w III? 19.12.05, 23:39 He, he Mnie dwie rzeczy doprowadzają u bliźnich do gwałtownego wyrzutu adrenaliny - zwroty w stylu: "ubrać kurteczkę" i formy czasu przeszłego, rodzaj męski: zaczĘŁEM, wziĘŁEM.... Co do swoich błędów, to naturalnie, nie mam o nich pojęcia. Wiem tylko, że się mowa moja zregionalizowała, mniej lub bardziej świadomie, odkąd na studiach zetknęłam się z przedstawicielami różnych obszarów Pl. Ale wyeliminowałam ze słownika "to by było na tyle" i "najmniejszą linię oporu"))) Odpowiedz Link
magdajeden Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 00:37 oj mam też obsesję na pukcie czystości języka nawet mniej mnie drażnią młodzieżowe spolszczenia angielskiego - może sama jeszcze młoda duchem jestem a może ulgę przynosi świadomość, że to minie i zniknie w końcu. ale przeżyć nie mogę jak ktoś mówi "wziąść" włancza - brrr dreszczy dostaję. zresztą ubieranie czapeczki też mnie rozkłada na łopatki i zawsze pytam w co tę czapeczkę nieszczesną będziesz ubierać? dobrze, że swoich błędów nie widzę Odpowiedz Link
viking2 Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 04:19 zresztą ubieranie czapeczki też mnie rozkłada na łopatki i zawsze pytam w co tę > > czapeczkę nieszczesną będziesz ubierać? ...A takze "zapoznac", tak jak w "no i w tym Poznaniu zapoznala takiego wysokiego bruneta..." Z KIM go zapoznala, do pioruna? Odpowiedz Link
bumbecki Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 10:14 na mnie "ubieranie płaszczyka" też działa jak płachta na byka )) chociaż ostanio wyczytałam, że to regionalizm pochodzący z Krakowa. chociaż "swetr" też brzmi fajnie "D Odpowiedz Link
g0p0s Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 10:23 A "żeśmy zrobili, żeśmy uchwalili". "Pe eZ eL" = PSL "eZ eL De" = SLD Politycy tak mówia u nas. Miód. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 10:36 O take Polske żeśmy walczyli, to mamy co żeśma chcieli! Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 11:55 w mojej glowie nadal siedzi wygloszony jednym ciagiem zwrot: - ewentualnie przypuszczalnie że tak wszak.... nie wiem co bylo dalej, bo zachlysnieta bylam zachwytem i reszta mi zupelnie umknela. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 10:38 Witamy Pana. Czy można zadać niedyskretne pytanie? Czy Pan już w Warszawie? Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 13:30 stara.gropa napisała: > Witamy Pana. Czy można zadać niedyskretne pytanie? Czy Pan już w Warszawie? To ja mam drugie niedyskretne pytanie: Jaka bedzie prawidlowa forma zwracania sie do dziecka Guruy ? Witamy Gururzątko ! Moze tak byc? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 13:34 Ale to Gururzątko jest dosyć wyrośnięte. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 13:57 No wlasnie dlatego robi sie weselej )). Bede sie upierac, a wy sobie wymyslajcie cos bardziej stosownego Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 14:00 Asiu, tylko bez nerw! Niech będzie Gururzątko, możemy mu nawet dodać przydomek Drugie. Odpowiedz Link
groha Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 14:09 Ja bym optowała za mianem: Gururzę II. Gururzątko to takie malusie, misiowate i słodziutkie, co to kolan nie porozbija i w życiu śmierdziela nie podłoży... ) Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 14:25 Gururzę jakos przepraszam z ra rura -jelitem mi sie kojarzy i nie podoba Gururzątko II podoba mi sie zas bardzo. Kazde Gururzątko potrafi kolana rozbijac i jest specjalista od śmierdzieli najwyzszej klasy. )) Mamy na to przykladow 100 albo i wiecej w literaturze i biografii opisanych. A slowu pisanemu ja wierze Ot co ! Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 14:27 - z tą rurą - mialo byc, przepraszam Odpowiedz Link
groha Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 14:57 Asiu, ok, przekonałaś mnie) To Gururzę, to tylko taka dygresja, która wpadła mi do głowy, między smażeniem skórki pomarańczowej, a wyrzucaniem bezużytecznej sterty papierzysk, przy których to czynnościach podśpiewywałam sobie pod nosem: "ni mom chęci do roboty..." I Gururzę mi się nasunęło, jak orlę na gór szczycie, czy coś w tym rodzaju)) Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 15:21 groha napisała: > Asiu, ok, przekonałaś mnie) Ha!!! udalo mi sie, bo dzis cie dogonilam i wiekowo i w sprytnosci przekonywania. Ide swietowac , nawet sie wystroilam :: ogonkow nie zalozylam , zabroniono mi Odpowiedz Link
viking2 Re: Joanna Chmielewska w III? 21.12.05, 04:27 > Witamy Pana. Czy można zadać niedyskretne pytanie? Czy Pan już w Warszawie? W czwartek rano... Odpowiedz Link
groha Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 12:47 A ja się nie czepiam regionalizmów, bo choć czasem wwiercają mi się w ucho, jak np. kieleckie: "ja się kąpe", "w zime", "ja cie złape", krakowskie "ubieram czapkę i idę na pole", czy centralne: "wkładam czapkie", "Kelce" i "keliszek" , to one są, mają swoją tradycję, trudno. Ale gdy masowo słyszę w TV: zrobio, będo, żyjo, albo zrobiom, będom, żyjom, wyjom, to nie ukrywam, że mnie ich użytkownicy trochę śmieszo, tumaniom i przestraszajom Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 13:24 ja rozumie ja nie rozumie ))) och ty mój rozumie ! Odpowiedz Link
mariurzka Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 14:29 groha napisała: >Ale gdy masowo słyszę w TV: zrobio, > będo, żyjo, albo zrobiom, będom, żyjom, wyjom, to nie ukrywam, że mnie ich > użytkownicy trochę śmieszo, tumaniom i przestraszajom O tak! Ja mam inne zboczenie zawodowe. Łapię wszystkich prezenterów (z niewielkimi wyjątkami - naprawdę!) na mówieniu "inteligientny". Doprowadza mnie to do szewskiej pasji!) Wiem, że pewnie się narażę,bo to w sumie mazowiecki regionalizm, ale na litość boską - w telewizji!!! Odpowiedz Link
edyta95 Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 14:47 oj naraziłaś się z tym że mazowiecki, ci z telewizji to raczej nie z Mazowsza są a jak inteligientny to tylko w biblotece Odpowiedz Link
bumbecki Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 15:02 no tak. ale ludzie w TV również z "regionów" się biorą. I co oni mają począć ze swoimi nawykami językowymi ?? Odpowiedz Link
xkropka Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 15:01 A ja mam prywatnego fisia dotyczącego stosowania biernika zamiast dopełniacza. Białej gorączki dostaję, gdy słyszę np. "wysłuchać wykład", brrr... A pleni się toto i coraz szersze kręgi zatacza... Z uporem maniaka walczę też z kropkami w skrócie SA; o zgrozo - pojawiły się nawet w kodeksie spółek handlowych. No i drażni mnie niemożebnie pisanie/mówienie "ę" tam, gdzie ewidentnie powinno być "em": ja umię, rozumię - fuj! Odpowiedz Link
marrtawu Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 15:37 Ubrać kurtkę regionalizmem małopolskim? Nie zniosę!Mogę strawić wypuszczanie psa na pole, chodzenie na nogach, ale ubieranie różnych części garderoby jesto dla mnie po prostu niepoprawne. Regionalizmy to w ogóle moje hobby, uwielbiam je wyłapywać. Co powiecie na mazurskie używanie "dla kogoś" zamiast celownika? Aha, znam jeszcze taką osobę, co mówi: najjeść się, nie jje... Odpowiedz Link
magdajeden Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 15:48 a mnie jeszcze w podstawówce uczono różnice między wymawianiem h i ch do dziś pamiętam hherbatę. a teraz nauczycielka mojego dziecka wysyła je do bybloteki, ehhh Odpowiedz Link
magdajeden Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 15:47 ot i człowiek uczy sie całe życie to w skrócie SA ma nie być kropek?? czy mają być? bo już nie wiem a zawsze pisałam a word uparcie mi poprawia na jakies SA Odpowiedz Link
bumbecki Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 15:49 podobno musza być kropki bo jak ich nie ma to skrót wcale nie oznacza spółki akcyjnej - ma to podobno duże znaczenie prawne. Odpowiedz Link
woloduch1 Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 17:22 A mnie denerwuje zwrot "Jestem samochodem" np. "Dzis nie pije, bo jestem samochodem". Na litosc Boska! Jestes: mezczyzna, kobieta, lekarzem, inzynierem, itd. (niepotrzebne skreslic), ale NIE SAMOCHODEM! Pozdrawiam Woloduch Odpowiedz Link
goonia Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 18:05 Prosze Paniom (zamiast prosze pani) i bibloteka, poza tym sie nie czepiam, bo czuje, ze sama zapominam jak sie poprawnie mowi. Asiu - sto lat, nie wiem gdzie watek imprezowy zatem tutaj zycze zdrowka i sukcesow. (I co to sa ogonki, ktorych nie zalozylas?) A syn Guruy to Potomek. Mozna ponumerowac Odpowiedz Link