Dodaj do ulubionych

Joanna Chmielewska w III?

19.12.05, 12:36
W III chyba, jest audycja o poprawnej i niepoprawnej polszczyźnie i wypowiada
sie także Joanna Chmielewska!
Obserwuj wątek
    • stara.gropa Audycja - Czy język polski dziadzieje? 19.12.05, 13:01
      Właśnie teraz nasza Gurua mówi, co myśli o współczesnej polszczyźnie. Z
      dowcipem , właściwym sobie, powiedziała, że Polak nie je, tylko "zakansza", nie
      włącza, tylko "włancza" itd.
    • groha Re: Joanna Chmielewska w III? 19.12.05, 13:12
      "Polak nie je, Polak zakansza" smile) Dzięki G0p0sie za cynk o audycji, bo
      rzeczywiście szkoda byłoby tego nie usłyszećsmile
      Dostało się mediom i dziennikarzom, oj, dostało. I dobrze. Niektórzy
      dziennikarze faktycznie są skandaliczni. A przy okazji tej audycji, trochę w
      siebie zwątpiłam, bo nie wiem, czy moja polszczyzna też nie dziadzieje...
      Gurua jest szalenie przywiązana do ojczystej, skomplikowanej gramatyki, to
      widać. A ja, podobnie, jak Magda Umer, bardzo lubię czytywać ludzi, którzy
      mówią ładnie po polsku, ale sama, coraz częściej łapię się na błędach
      gramatycznych. Chyba zacznę bardziej dbać o język, żeby nie dać się
      sprymitywizować, bo w towarzystwie Gurui, to szczególnie nie uchodzi.
      • asia.sthm Re: Joanna Chmielewska w III? 19.12.05, 13:21
        O matko, o matko ,zeby mi polszczyzna nie zdziadziala.
        smile))
        Bede pamietac zawsze jesc i nigdy nie zakanszac.
        Zgroza, zakonsic przez pomylke....
      • stara.gropa Re: Joanna Chmielewska w III? 19.12.05, 13:21
        Faktycznie, Gurua bardzo zwraca uwagę na język. Pamiętam, że w zeszłym roku, na
        spotkaniu, kiedy rozmowa zeszła na język polski, to dostało się od Guruy nawet
        profesorowi Markowskiemusmile
        • asia.sthm Re: Joanna Chmielewska w III? 19.12.05, 19:40
          Czego, waszym zdaniem, za nic nie mozna powiedziec ? No nalezy sie ze wstydu
          spalic gdyby sie wymknelo ?

Jesli moj maz mowi japki, dziecki, kluczki itd to walic go, czy jemu mozna ?
          Nie odroznia tez zapalniczki od popielniczki..
          • groha Re: Joanna Chmielewska w III? 19.12.05, 20:26
            Bądź wyrozumiała, oszczędź małżonasmile Umówmy się, że domowy kod językowy nie
            podlega ogólnym normom językowym, bo członkowie jednego plemienia mają prawo do
            własnegosmile) A te dziecki, to mi tak znajomo i ciepło, po śląsku zabrzmiały (bo
            ja ślązaczka dolna jestem i pamiętam, że niejedna Grossmutter tak mówiła)...
            Asiu, Ty wiesz, jakie słówko ja uwielbiam, prawda? Ten ratownik, to nie
            przypadeksmile Gdyby mi się kiedyś wypsnęło, to nieszczęsne "bynajmiej",
            zamiast "przynajmniej", to byłaby kara za grzechy.
            A propos języka, to wczoraj oglądałam powtórkę powtórki, czyli "Wieczór
            Kabaretu Starszych Panów" z 1978 roku, w którym młodziutki i piękny Marek
            Kondrat przybył do Panów, celem wbicia gwoździka w ściankę (która tak cienka, a
            za nią panienka) i oznajmił: właśnie przyszłem. Na co, pan A, czyli
            nieodżałowany pan Jeremi delikatnie zwrócił mu uwagę na nieprawidłowość tego
            określenia i zachęcił go do używania formy "przyszedłem". Fachowiec się
            zgodził, pomuskał ściankę młotka obuszkiem, poniepokoił sąsiadkę, w końcu
            zgubił gwoździk i poszedł, zostawiając na stoliku kartkę: " Będę w przyszedłą
            środę" smile))
            • marrtawu Re: Joanna Chmielewska w III? 19.12.05, 23:39
              He, hesmile
              Mnie dwie rzeczy doprowadzają u bliźnich do gwałtownego wyrzutu adrenaliny -
              zwroty w stylu: "ubrać kurteczkę" i formy czasu przeszłego, rodzaj męski:
              zaczĘŁEM, wziĘŁEM....
              Co do swoich błędów, to naturalnie, nie mam o nich pojęcia. Wiem tylko, że się
              mowa moja zregionalizowała, mniej lub bardziej świadomie, odkąd na studiach
              zetknęłam się z przedstawicielami różnych obszarów Pl.
              Ale wyeliminowałam ze słownika "to by było na tyle" i "najmniejszą linię
              oporu"smile)))
              • magdajeden Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 00:37
                oj mam też obsesję na pukcie czystości języka wink
                nawet mniej mnie drażnią młodzieżowe spolszczenia angielskiego - może sama
                jeszcze młoda duchem jestem wink a może ulgę przynosi świadomość, że to minie i
                zniknie w końcu.
                ale przeżyć nie mogę jak ktoś mówi "wziąść" włancza - brrr dreszczy dostaję.
                zresztą ubieranie czapeczki też mnie rozkłada na łopatki i zawsze pytam w co tę
                czapeczkę nieszczesną będziesz ubierać?

dobrze, że swoich błędów nie widzę wink
                • viking2 Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 04:19
                  zresztą ubieranie czapeczki też mnie rozkłada na łopatki i zawsze pytam w co tę
                  >
                  > czapeczkę nieszczesną będziesz ubierać?

...A takze "zapoznac", tak jak w "no i w tym Poznaniu zapoznala takiego
                  wysokiego bruneta..." Z KIM go zapoznala, do pioruna?
                  • bumbecki Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 10:14
                    na mnie "ubieranie płaszczyka" też działa jak płachta na byka smile)) chociaż
                    ostanio wyczytałam, że to regionalizm pochodzący z Krakowa.
                    chociaż "swetr" też brzmi fajnie "D
                    • g0p0s Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 10:23
                      A "żeśmy zrobili, żeśmy uchwalili".
                      "Pe eZ eL" = PSL
                      "eZ eL De" = SLD
                      Politycy tak mówia u nas. Miód.
                      • stara.gropa Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 10:36
                        O take Polske żeśmy walczyli, to mamy co żeśma chcieli!
                        • asia.sthm Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 11:55
                          w mojej glowie nadal siedzi wygloszony jednym ciagiem zwrot:

- ewentualnie przypuszczalnie że tak wszak....

nie wiem co bylo dalej, bo zachlysnieta bylam zachwytem i reszta mi zupelnie
                          umknela.
                  • stara.gropa Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 10:38
                    Witamy Pana. Czy można zadać niedyskretne pytanie? Czy Pan już w Warszawie?
                    • asia.sthm Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 13:30
                      stara.gropa napisała:
                      > Witamy Pana. Czy można zadać niedyskretne pytanie? Czy Pan już w Warszawie?

To ja mam drugie niedyskretne pytanie: Jaka bedzie prawidlowa forma zwracania
                      sie do dziecka Guruy ?

Witamy Gururzątko !

Moze tak byc?
                      • stara.gropa Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 13:34
                        Ale to Gururzątko jest dosyć wyrośnięte.
                        • asia.sthm Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 13:57
                          No wlasnie dlatego robi sie weselej smile)).
                          Bede sie upierac, a wy sobie wymyslajcie cos bardziej stosownego tongue_out
                          • stara.gropa Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 14:00
                            Asiu, tylko bez nerw! Niech będzie Gururzątko, możemy mu nawet dodać przydomek
                            Drugie.
                            • groha Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 14:09
                              Ja bym optowała za mianem: Gururzę II. Gururzątko to takie malusie, misiowate i
                              słodziutkie, co to kolan nie porozbija i w życiu śmierdziela nie podłoży... smile)
                              • asia.sthm Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 14:25
                                Gururzę jakos przepraszam z ra rura -jelitem mi sie kojarzy i nie podoba sad
                                Gururzątko II podoba mi sie zas bardzo. Kazde Gururzątko potrafi kolana
                                rozbijac i jest specjalista od śmierdzieli najwyzszej klasy. smile))
                                Mamy na to przykladow 100 albo i wiecej w literaturze i biografii opisanych. A
                                slowu pisanemu ja wierze wink
                                Ot co !
                                • asia.sthm Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 14:27
                                  - z tą rurą - mialo byc, przepraszam smile
                                  • groha Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 14:57
                                    Asiu, ok, przekonałaś mniesmile) To Gururzę, to tylko taka dygresja, która wpadła
                                    mi do głowy, między smażeniem skórki pomarańczowej, a wyrzucaniem bezużytecznej
                                    sterty papierzysk, przy których to czynnościach podśpiewywałam sobie pod
                                    nosem: "ni mom chęci do roboty..." I Gururzę mi się nasunęło, jak orlę na gór
                                    szczycie, czy coś w tym rodzajusmile))
                                    • asia.sthm Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 15:21
                                      groha napisała:
                                      > Asiu, ok, przekonałaś mniesmile)

Ha!!! udalo mi sie, bo dzis cie dogonilam i wiekowo i w sprytnosci
                                      przekonywania. Ide swietowac , nawet sie wystroilam :: ogonkow nie zalozylam ,
                                      zabroniono mi wink
                    • viking2 Re: Joanna Chmielewska w III? 21.12.05, 04:27
                      > Witamy Pana. Czy można zadać niedyskretne pytanie? Czy Pan już w Warszawie?

W czwartek rano...
    • groha Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 12:47
      A ja się nie czepiam regionalizmów, bo choć czasem wwiercają mi się w ucho, jak
      np. kieleckie: "ja się kąpe", "w zime", "ja cie złape", krakowskie "ubieram
      czapkę i idę na pole", czy centralne: "wkładam czapkie", "Kelce" i "keliszek" ,
      to one są, mają swoją tradycję, trudno. Ale gdy masowo słyszę w TV: zrobio,
      będo, żyjo, albo zrobiom, będom, żyjom, wyjom, to nie ukrywam, że mnie ich
      użytkownicy trochę śmieszo, tumaniom i przestraszajomsmile
      • asia.sthm Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 13:24
        ja rozumie
        ja nie rozumie
        smile)))
        och ty mój rozumie !
      • mariurzka Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 14:29
        groha napisała:
        >Ale gdy masowo słyszę w TV: zrobio,
        > będo, żyjo, albo zrobiom, będom, żyjom, wyjom, to nie ukrywam, że mnie ich
        > użytkownicy trochę śmieszo, tumaniom i przestraszajomsmile

O tak! Ja mam inne zboczenie zawodowe. Łapię wszystkich prezenterów (z
        niewielkimi wyjątkami - naprawdę!) na mówieniu "inteligientny". Doprowadza mnie
        to do szewskiej pasji!smile) Wiem, że pewnie się narażę,bo to w sumie mazowiecki
        regionalizm, ale na litość boską - w telewizji!!!
        • edyta95 Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 14:47
          oj naraziłaś się z tym że mazowiecki, ci z telewizji to raczej nie z Mazowsza są

a jak inteligientny to tylko w biblotece
      • bumbecki Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 15:02
        no tak. ale ludzie w TV również z "regionów" się biorą. I co oni mają począć ze
        swoimi nawykami językowymi ??
        smile
    • xkropka Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 15:01
      A ja mam prywatnego fisia dotyczącego stosowania biernika zamiast dopełniacza.
      Białej gorączki dostaję, gdy słyszę np. "wysłuchać wykład", brrr...
      A pleni się toto i coraz szersze kręgi zatacza...
      Z uporem maniaka walczę też z kropkami w skrócie SA; o zgrozo - pojawiły się
      nawet w kodeksie spółek handlowych.
      No i drażni mnie niemożebnie pisanie/mówienie "ę" tam, gdzie ewidentnie powinno
      być "em": ja umię, rozumię - fuj!
      • marrtawu Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 15:37
        Ubrać kurtkę regionalizmem małopolskim? Nie zniosę!Mogę strawić wypuszczanie
        psa na pole, chodzenie na nogach, ale ubieranie różnych części garderoby jesto
        dla mnie po prostu niepoprawne.
        Regionalizmy to w ogóle moje hobby, uwielbiam je wyłapywać. Co powiecie na
        mazurskie używanie "dla kogoś" zamiast celownika? Aha, znam jeszcze taką osobę,
        co mówi: najjeść się, nie jje...
        • magdajeden Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 15:48
          a mnie jeszcze w podstawówce uczono różnice między wymawianiem h i ch smile
          do dziś pamiętam hherbatę.
          a teraz nauczycielka mojego dziecka wysyła je do bybloteki, ehhh
      • magdajeden Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 15:47
        ot i człowiek uczy sie całe życie smile
        to w skrócie SA ma nie być kropek?? czy mają być? bo już nie wiem a zawsze
        pisałam a word uparcie mi poprawia na jakies SA wink
        • bumbecki Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 15:49
          podobno musza być kropki bo jak ich nie ma to skrót wcale nie oznacza spółki
          akcyjnej - ma to podobno duże znaczenie prawne.
      • woloduch1 Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 17:22
        A mnie denerwuje zwrot "Jestem samochodem" np. "Dzis nie pije, bo jestem
        samochodem". Na litosc Boska! Jestes: mezczyzna, kobieta, lekarzem, inzynierem,
        itd. (niepotrzebne skreslic), ale NIE SAMOCHODEM!

Pozdrawiam

Woloduch
        • goonia Re: Joanna Chmielewska w III? 20.12.05, 18:05
          Prosze Paniom (zamiast prosze pani) i bibloteka, poza tym sie nie czepiam, bo
          czuje, ze sama zapominam jak sie poprawnie mowi.
          Asiu - sto lat, nie wiem gdzie watek imprezowy zatem tutaj zycze zdrowka i
          sukcesow. (I co to sa ogonki, ktorych nie zalozylas?)
          A syn Guruy to Potomek. Mozna ponumerowacsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka