Dodaj do ulubionych

Szukam Lubska w powieści

09.07.07, 14:54
Kto może mi pomóc i podać tytuł książki Chmielewskiej, której część akcji
dzieje się w okolicach Lubska.
info proszę na adres: bnq58@wp.eu
Obserwuj wątek
    • eulalija Re: Szukam Lubska w powieści 09.07.07, 15:03
      W grę chyba wchodzą tylko "Boczne drogi". Ostatnio Baron czytał, niech podpowie.

Nie wiem gdzie był zamek Marka z "Romansu ...", jakoś mi z pamięci wyleciało,
      kołaczą mi się Ziemie Zachodnie ale tego Zachodu to dość długi kawalek jest.
      • g0p0s Re: Szukam Lubska w powieści 09.07.07, 15:11
        Boczne drogi chyba nie. Może w Szajce bez końca?
        Najlepiej czytać do momentu, aż się spotkasmile
    • groha Re: Szukam Lubska w powieści 09.07.07, 15:22
      Lubsko, Lubsko... Czy to nie dawny Sommerfeld? Czuję ciepło, ciepło...
      • eulalija Re: Szukam Lubska w powieści 09.07.07, 15:26
        Chyba duet Groha-G0p0s ma rację. Coś mnie zmyliło, trzeba przeczytać jeszcze
        raz, ale to już po "Tajemnicy", najpierw Gucio, potem reszta świata.
    • groha Re: Szukam Lubska w powieści 09.07.07, 15:39
      Ale ja tylko wiem, że nic nie wiem, bo coś mi gdzieś zadzwoniło, nawet nie
      wiadomo, w którym uchu. Ratunku, ktokolwiek coś wie, to niech powie, błagam, bo
      mnie to też teraz zamęczy... Szanowna/y Bnq, zadawanie takich trudnych zagadek w
      czasie wakacji jest okrutne, wiesz o tym, prawda? Ale mimo wszystko - dzień dobrysmile
    • lylika Re: Szukam Lubska w powieści 09.07.07, 15:48
      część akcji
      dzieje się w okolicach Lubska.
      ...
      To nie mogą być Boczne Drogi. Także Romans mi nie pasuje. Ten zamek z wychodkiem wcale nie był wymieniony z nazwy a ponadto, to tylko opowiadanie Marka a nie część akcji.
      • lylika Re: Szukam Lubska w powieści 09.07.07, 15:53
        Ups... nie przywitałam się. Dzień dobry Bnq, witaj na forum. A nie masz ochoty przeczytać książki Guruy? Jest ich raptem 60 czy cuś. smile)
        • lylika Re: Szukam Lubska w powieści 09.07.07, 15:54
          KSIĄŻEK - miało być a nie książki. smile)
        • eulalija Re: Szukam Lubska w powieści 09.07.07, 16:13
          lylika napisała:

> A nie masz ochoty
          > przeczytać książki Guruy? Jest ich raptem 60 czy cuś. smile)

Tytułów jako takich jest 54 ale trzeba dodać 5 za Autobiografię (że o różnych
          wydaniach nie wspomnę) i 1 za "Wielki diament". Równe 60.
          To tak tylko dla dokładności a nie żeby nową duszyczkę przerazić.
          Witaj na Forum.
    • 36krzysiek Re: Szukam Lubska w powieści 09.07.07, 15:59
      W Bocznych drogach Lubsko nie występuje.
      • g0p0s Re: Szukam Lubska w powieści 09.07.07, 16:08
        Jedziemy dwutorowo, na nie i na być możesmile
        W Wszystko czerwonym nietsmile
        • lylika Re: Szukam Lubska w powieści 09.07.07, 16:18
          Na nie, to jeszcze Klin - nie. Wszyscy jesteśmy podejrzani - nie. Całe zdanie nieboszczyka - nie. Krokodyl z kraju karoliny - nie. Upiorny legat - nie.
          O matko!!! To Lesio jest! Jechali przecież do Ząbkowic Śląskich a to gdzieś blisko. Pewnie w Lubsku mają jakieś ruiny zamku. I trzeba koniecznie zapytać czy nie kręcą się tam garbate sprzątaczki w ciąży.
    • g0p0s Re: Szukam Lubska w powieści 09.07.07, 16:18
      To ma być Lubsk, czy Lubsko? I gdzie to mniej więcej jest?
      A tak jeszcze na marginesie - jaki jest cel tych poszukiwań?
      • lylika Re: Szukam Lubska w powieści 09.07.07, 16:20
        Ma być Lubsko - w zapytaniu było. Celu nie znam ale mam nadzieję, że zbożny. smile)
    • lylika Re: Szukam Lubska w powieści 09.07.07, 16:29
      Macie Lubsko:
      www.um.lubsko.pl/index.php?id=386&lng=pl
      Jest zamek jak byk.
      • lylika Re: Szukam Lubska w powieści 09.07.07, 16:32
        Ratusz też pasuje jak ulał. smile)
        img299.imageshack.us/img299/2308/ratusz2bl6.jpg
    • lylika Re: Szukam Lubska w powieści - do Bnq 09.07.07, 19:08
      bnq58 napisał:
      > info proszę na adres: bnq58@wp.eu

...
      Taki drobiazg. My na małpy to piszemy do siebie w sprawach prywatnych a na
      pytania zdawane na forum odpowiadamy na forum. Musisz się pofatygować do
      nas. smile)
      • eulalija Re: Szukam Lubska w powieści - do Bnq 09.07.07, 20:19
        Toż właśnie! Dlatego mąciłam od razu na forum.

Prywatnie to ja mogę o rozmiar ciepłych gaci zapytać smile)))
    • lylika Re: Szukam Lubska w powieści 09.07.07, 20:53
      No i co myślicie o Lesiu w temacie Lubska? Jakoś tak zacichliście.
      • eulalija Re: Szukam Lubska w powieści 09.07.07, 21:25
        A co mam gadać jak mnie książki oblegają?
        Szukam i szukam i wychodzi mi ciągle, że jednak "Boczne drogi".

W Bolesławcu były te wariatki a to już półtora bereta, tffuuu, żadnych beretów,
        po wczorajszym i dzisiejszym tylko czapki pilotki.

Lesio mi się kłóci.
        • lylika Re: Szukam Lubska w powieści 09.07.07, 21:32
          eulalija napisała:
          > Lesio mi się kłóci.
          ...
          Z kim? smile)
          • eulalija Re: Szukam Lubska w powieści 09.07.07, 21:35
            Z kim jak z kim, generalnie z Lubskiem, ale to chyba nie tak postawione pytanie
            i nie tak dana odpowiedź. Cholera, przez te kawy Barona to już mi się wszystko
            mąci.
            • asia.sthm Re: Szukam Lubska w powieści 09.07.07, 21:44
              to ja zajrze w Przekleta bariere...cos mi sie kluje albo na manowce znow
              myslami zjechalam.
              • eulalija Re: Szukam Lubska w powieści 09.07.07, 21:50
                Zostaw "Przeklętą barierę". Oczywiście możesz sobie czytać, ale Lubska to tam
                nie będzie z całą pewnością, Wrocław tak, ale o Lubsku nie ma tam ani słowa.
                • asia.sthm Re: Szukam Lubska w powieści 09.07.07, 21:54
                  no to nie mam juz innego pomyslu crying
                  • groha Re: Mam! 09.07.07, 22:42
                    Ja jestem wzrokowiec, więc Lubsko nic mi nie mówiło, ale Sommerfeld stało mi w
                    oczach, no i w końcu sobie przypomniałam gdzie to widziałam: "Szajka bez końca",
                    mapa-sztabówka w opłakanym stanie, z której Joanna z Alicją usiłują odczytać
                    nazwy miejscowości i w końcu Joannie udaje się rozszyfrować jedną: Sommerfeld.
                    Potem wychodzi im, że to koło Oranienburga, hihi, który w końcu okazuje się
                    Gruenbergiem, czyli Zieloną Górą, a Resla - Breslau, czyli Wrocławiem i wtedy
                    dopiero nabierają pewności, że chodzi o Ziemie Odzyskane. Ale żeby połowa akcji
                    toczyła się w tymże Sommerdeld, to sobie nie przypominam. Czyli wychodzi, że nie
                    o to chodzi, ale mnie już lżej, bo to Sommerfeld przestało mnie nękać, ufff...
                    • asia.sthm Re: Mam! 09.07.07, 22:47
                      masz medal!! za wytrwalosc ! Brawo!

Ale wychodzi na to ze jeszcze nie jestesmy w domu wink
                    • lylika Re: Mam! 09.07.07, 22:49
                      A ja sobie umijscowię Lesia w Lubsku. Zamek jest. Ratusz jest. A w książce żadnej nazwy nie było, to może być Lubsko. No proszę Was tak mi ładnie pasuje Karolek jako sprzątaczka do tego Ratusza. smile
                      • lylika Re: Mam! 09.07.07, 22:50
                        Karolek G0p0s oczywiście. smile
                        • groha Re: Mam! 09.07.07, 23:35
                          Może nawet by i do Lesia pasowało, gdyby nie ta opisana malownicza szosa z
                          Ząbkowic Śląskich, którą ciągnął tabor z wywrotką. Tamtędy do Lubska koło
                          Zielonej Góry, to trasa byłaby trochę dziwna jednak, nie? Janusz na pożyczonym
                          skuterze mógłby nie wyrobić takiego objazdusmile
                          • lylika Re: Mam! 10.07.07, 11:01
                            No dobrze, masz rację. Poszukam sobie dla Lesia jakiejś miejscowości koło Ząbkwic Śląskich. Chociaż szkoda, bo Lubsko mi się bardzo spodobało, szczególnie ratusz. smile
                            • groha Re: Mam! 10.07.07, 11:16
                              Też mi się bardzo podoba. Kurczę, a teraz zaczyna mnie gnieść problem, która
                              miejscowość koło Ząbkowic Śląskich ma rynek w kształcie balii... smile)
                              • g0p0s Re: Mam! 10.07.07, 11:54
                                Nie będąc jeszcze garbatym Karolkiem w ciąży coś pasującego do miejsca akcji
                                kiedyś wygrzebałem i na forum zamieściłem. Nieczynna kopalnia srebra w pobliżu
                                była. Balii na rynku nie pamiętamsmile
                                • groha Re: Mam! 10.07.07, 12:12
                                  Goposie, wybacz starej sklerozie, albo zabij - nie pamiętamsad Przypomnisz, co
                                  wygrzebałeś? Przypomnij, co Ci zależy, jest okazja.
                                  • g0p0s Re: Mam! 10.07.07, 12:20
                                    Link do znaleziska:
                                    www.srebrnagora.com.pl/historia.html

Ale on nie działasad Srebrna Góra to była w każdym razie. Okolice Ząbkowic.
                                    • groha Re: Mam! 10.07.07, 12:58
                                      Aaa, już sobie przypominam. Też ją podejrzewałam, ale pewne wątpliwości wzbudził
                                      we mnie brak tego zamku, co to widać go było z szosy ząbkowickiej i zaczęłam
                                      węszyć wokół Kamieńca Ząbkowickiego, Barda, Nowej Rudy... Wszędzie jest
                                      wszystko: ratusz, zamek, stare sztolnie, tylko, kurczę, rynku w kształcie balii
                                      znaleźć nie mogę smile
                                      • lylika Re: Mam! 10.07.07, 13:20
                                        Nowa Ruda odpada. Kolej tam się znajduje.
                                        • groha Re: Mam! 10.07.07, 14:06
                                          Fakt, pociąg miał dojeżdżać tylko do Ząbkowic. Czyli co, Srebrna Góra chyba
                                          jednak? Pensjonat na stromym zboczu nawet pasujący znalazłam:
                                          www.sudety.it/index/galeria/table,noclegi/ID,21/picture,5/iID,2059
                                          i zdjęcie z góry:
                                          srebrnagora.gu.ma/
                                          ale ratusza coś nie mogę, psia kość.
                                          Przypuszczam, że oszalałam, czy coś... wink
                                          • groha Re: Mam! 10.07.07, 14:22
                                            O, jeszcze o tym zapomniałam:
                                            mac_md.republika.pl/
                                            Twierdzę od biedy można podciągnąć pod zamek, ale ratusza tam nie ma i koniec.
                                            Przyjmuję więc, że powieściowa miejscowość jest fikcją literacką, czyli zlepkiem
                                            kilku różnych i już się uspokajam. Sommerfeld też już mnie nie gryzie, mogę więc
                                            grzecznie podziękować autorce/autorowi wątku za podanie ciekawego tematu do
                                            rozważań i iść sobie do innych zajęć. Na raziutko pa!
                                            • stara.gropa Re: Mam! 10.07.07, 14:29
                                              Groho, nie odchodź jeszcze. Bo ja chyba czegoś nie rozumiem. Autorka wątku pyta
                                              o Lubsko, a odpowiedzi dotyczą Srebrnej Góry? Tak?smile
                                              Dawno tu nie byłam, to nie nadążam za wami.
                                              • g0p0s Re: Mam! 10.07.07, 14:32
                                                Lepsza taka odpowiedź niż żadnasmile)
                                                • bnq58 Re: Chyba jednak Lubsko 10.07.07, 14:55
                                                  Jestem i dziękuję wszystkim za liczne podpowiedzi, postaram się cały post
                                                  wydrukować i zachować dla potomnych w naszej miejskiej bibliotece.
                                                  Poszukiwania wynikają z mojego lokalnego patriotyzmu, otóż jakiś czas temu
                                                  czytałem tę powieść Chmielewskiej (było to chyba z 10 lat temu), a dziś nie mogę
                                                  sobie przypomnieć tytułu. Wydaje mi się, że było tam jednak Lubsko, ale już sam
                                                  nie wiem może to Sommerfeld? Nie chyba było Lubsko, akcja chyba poszukiwania
                                                  skarbów toczyła się bodajże gdzieś w okolicy (Zielona Góra - Krosno Odrzańskie -
                                                  Gubin?)
                                                  Inna pozycja gdzie akcja toczy się w Lubsku i okolicy to: Tajemnice
                                                  meklemburskich lasów", Stanisław Woliński, MON 1970 tzw.'żółty tygrys'.
                                                  zapraszam na naszą stronę: naszelubsko1.blox.pl/html
                                                  • bnq58 Re: Chyba jednak Lubsko 10.07.07, 15:03
                                                    Ps. Autor - autor nie autorka, ale wiem moja wina źle się przedstawiłem,
                                                    przepraszam: benedyktszymanski.republika.pl/
                                                    I jeszcze raz dziękuję za wszystkie wpisy, a akcja chyba rzeczywiście tylko
                                                    ociera się o Lubsko, ale dla nas tu w Lubsku to i tak wiele, skoro sama
                                                    Chmielewska zechciała na kartach swej powieści umieścić Lubsko (nawet jeśli to
                                                    tylko na marginesie)
                                                  • g0p0s Re: Chyba jednak Lubsko 10.07.07, 15:07
                                                    Dziękujemy za wyjaśnienia. Ja osobiście Lubska W Szajce nie pamiętam, ale to
                                                    nie znaczy , że go tam nie ma. Sommerfeld jest na bank. Poszukiwanie mienia
                                                    ukradzionego przez hitlerowców też tam jest.
                                                    Życzę miłej lektury 'Szajki bez końca' i innych pozycji Autorki.
                                                  • g0p0s Re: Chyba jednak Lubsko 10.07.07, 15:11
                                                    Jeszcze uzupełnienie: wg danych pana Tadeusza Szajka miała przekład rosyjski w
                                                    1993 r.
                                                  • lylika Re: Chyba jednak Lubsko 10.07.07, 15:09
                                                    bnq58 napisał:
                                                    > Poszukiwania wynikają z mojego lokalnego patriotyzmu,
                                                    ...
                                                    Popieramy lokalny patriotyzm, szczególnie, że uzasadniony. Bardzo nam Twoje Lubsko przypadło do gustu. smile
                                                  • groha Re: Chyba jednak Lubsko 10.07.07, 19:44
                                                    lylika napisała:

> Popieramy lokalny patriotyzm, szczególnie, że uzasadniony. Bardzo nam Twoje
                                                    Lubsko przypadło do gustu. smile

Tak jest! Cała przyjemność po naszej stronie, jak widać, więc polecamy się na
                                                    przyszłość. Pozdrawiam cieplutko smile
                                                  • asia.sthm Re: Chyba jednak Lubsko 10.07.07, 20:56
                                                    A o wycieczce do Lubska ktos pomyslal?
                                                    Zrobimy grupowy najazd, ladnie tam i znajomosci juz mamy wink

Pozdrawiam p.Benedykta i cale Lubsko
                                                    Do zobaczenia.
                                                • groha Re: Mam! 10.07.07, 19:27
                                                  Stara Gropo, zero zrozumienia dla procesu badawczego, doprawdy. Przecież to była
                                                  żmudna próba dochodzenia do efektywnej odpowiedzi na zadane pytanie, poprzez
                                                  pewien ciąg działań intelektualnych, z elementami dedukcji i analizy
                                                  porównawczej, obejmujący wszystkie możliwości, domniemania oraz wszelkie
                                                  problemy poboczne, mogące doprowadzić do właściwych wniosków. Proste, prawda? A
                                                  że jeszcze nie doprowadziły, to już zupełnie inna para kaloszy. Przecież nie o
                                                  to chodzi, by złowić króliczka, ale by gonić go, go, go...
                                                  wink)
                                                  • stara.gropa Re: Mam! 11.07.07, 09:02
                                                    Kajam się Groho, ale sama rozumiesz, długa nieobecność na forum źle wpływa na
                                                    czytelnika. Wydawało mi się, jak czytałam ten wątek, że ktoś wyciął kilka
                                                    postów, bo odpowiedzi nagle skręciły w nieoczekiwaną stronę. Zgodnie zresztą z
                                                    tradycją forumsmile
                                                    A autora wątku przepraszam za dokonanie na nim bezwiednej kastracjismile
                  • jolunia01 Re: Szukam Lubska w powieści 10.07.07, 23:19
                    Słabo pamiętam, ale w "Duchu" był jakiś zamek (Gnaty?) na Śląsku, może to w
                    okolicach Lubska właśnie szukać tego zamku?
                    • g0p0s Re: Szukam Lubska w powieści 11.07.07, 11:05
                      Nie pamiętam, czy na Śląsku, ale łamali się w Gnatachsmile)
    • lylika Re: Szukam Lubska w powieści 11.07.07, 11:19
      Śniło mi się Lubsko, a konkretnie ratusz. Karolek-G0p0s w pełnym rynsztunku stał przed ratuszem i pytał wchodzących czy nie widzieli matrycy. smile Nie muszę dodawać, że przed zaśnięciem czytałam 3 część Lesia? smile)
      • lylika Szukam miasteczka do Lesia 11.07.07, 14:40
        Miasteczko musi:
        - być położone w okolicach Ząbkowic Śląskich,
        - posiadać zrujnowany zamek,
        - także ładny ratusz przy rynku,
        - oraz rynek w kształcie balii odpowiedniej do przepierek dla słoni
        Nie może mieć:
        - stacji kolejowej,
        - papieru toaletowego powyżej 4 rolek.
        Wszystkie wymienione wcześniej lokalizacje odpadają. Prawie wszystkie mają stacje kolejowe, albo nie posiadają ratusza, albo balii do przepierki.
        Za wskazanie odpowiedniego miasteczka - wysoka nagroda!
        • groha Re: Szukam miasteczka do Lesia 11.07.07, 19:56
          Lyliko, dodaj, że był to stan istniejący na przełomie lat sześćdziesiątych i
          siedemdziesiątych ubiegłego wieku, dla jasności, żeby kogoś te rolki papieru
          toaletowego nie zmyliłysmile
          P.S. Mam nadzieję, że pan Benedykt nie weźmie nam za złe tego, iż w Jego wątku
          tak sobie swobodnie żeglujemy po większym kawałku świata, nie tylko po okolicach
          pięknego Lubska, ale odbieganie od tematu oraz liczne dygresje, to taki
          chmielewski obyczaj i tradycja tego forum. Lubsko zmobilizowało nas do szerszych
          poszukiwań, po prostusmile
    • lylika Re: Szukam Lubska w powieści 12.07.07, 20:48
      Nikt mi nie odpowiada, to sama ze sobą pogadam. Wychodzi na to, że Srebrna Góra jako tako się nadaje. Nie ma, co prawda, rynku z balią ale jest nieczynna kopalnia srebra w pobliżu. To pasuje do sztuki KO-wca. Poza tym ładnie tam i niedrogo (noclegi 15-20.00). Można by się wybrać i dać przedstawienie. Garbate sprzątaczki w ciąży mamy opanowane do perfekcji. smile)
      www.sudety.it/index/miejscowosci/ID,152
      www.urlopwpolsce.pl/miasto.php?id=51&cat_id=
      www.urlopwpolsce.pl/miejsce.php?plid=2210&cat_id=
      • g0p0s Re: Szukam Lubska w powieści 13.07.07, 10:49
        Srebrna Góra była kiedyś miastem, więc ratusz i rynek musiała mieć. Może poległ
        w wojnach.
        Fortyfikacje trochę mi wadzą...
        • lylika Re: Szukam Lubska w powieści 13.07.07, 14:04
          To gdzie to było do diabła? Gdzieś przecież musiało być.
          • 36krzysiek Re: Szukam Lubska w powieści 13.07.07, 14:21
            No i mamy pytanie dla Guruy. Pode mnie to jakaś mieścina z tych od spotkań
            autorskich.
            • groha Re: Szukam Lubska w powieści 13.07.07, 16:06
              Rany boskie, pan Baron chyba naprawdę w ministry idzie, skoro już tak ze słowami
              się nie liczy... wink) Ośmielę się więc sprostować, że zjawisko mieściny,
              występuje raczej w centrum i na wschód od Wisły. Na Dolnym Śląsku są miasteczka.
              Wiem, co mówię, życie dało mi bowiem bogaty materiał porównawczysmile
              • g0p0s Re: Szukam Lubska w powieści 13.07.07, 16:14
                groha napisała:
                > Rany boskie, pan Baron chyba naprawdę w ministry idzie
                E, nasz Baron chyba na coś takiego nie zasługuje, nie wygląda na nieuczciwego
                albo nawiedzonegosmile)
                • asia.sthm Re: Szukam Lubska w powieści 13.07.07, 16:24
                  i rozroznia Nasza Szkape od Lyska z pokladu Idy big_grin
                • lylika Re: Szukam Lubska w powieści 13.07.07, 16:25
                  g0p0s napisał:

> groha napisała:
                  > > Rany boskie, pan Baron chyba naprawdę w ministry idzie
                  > E, nasz Baron chyba na coś takiego nie zasługuje, nie wygląda na nieuczciwego
                  > albo nawiedzonegosmile)
                  ...
                  Na nieuczciwego nie wygląda ale nawiedzony jest zdrowo. Widziałeś jakie pożegnanie wysmarował. Jak by się żegnał ze światem. smile)
                  • g0p0s Re: Szukam Lubska w powieści 13.07.07, 16:26
                    Ale szatanów nie dostrzega, a bez tego dziś ani ruszsmile
                    • lylika Re: Szukam Lubska w powieści 13.07.07, 16:28
                      Niestety. Znaczy nie nadaje się.
                      • g0p0s Re: Szukam Lubska w powieści 13.07.07, 16:29
                        I tu może skończmy, bo nikt nie lubi wizyt o 6 rano...
                        • lylika Re: Szukam Lubska w powieści 13.07.07, 16:33
                          Jeden duży atut ma. Doświadczenie w roli gbura. smile)
                          • g0p0s Re: Szukam Lubska w powieści 13.07.07, 16:34
                            Ale to było zagrane, a nie spontan, nie liczy się!
    • groha Re: Szukam Lubska w powieści 13.07.07, 16:49
      Jejuniu, aż się dziwię, że mi palce kołkiem na klawiaturze nie stanęły, kiedy
      zażartowałam sobie z tymi ministrowaniem naszego pana Barona... Włażę pod
      biurko. Hau, hau, hau! Już odszczekałam.
      • bnq58 Re: Szukam Lubska w powieści 24.07.07, 09:25
        Jeszcze raz dziękuję za pomoc w odnalezieniu tytułu, info o tej powieści już
        jest na stronach "Naszego Lubska", zapraszam do rzucenia okiem 'czy cuś'
        Pozdrawiam forumowiczów - fanów Chmielewskiej
        Benek
        • eulalija Re: Szukam Lubska w powieści 24.07.07, 10:14
          Ale nas uhoredował, no, no, no, jesteśmy sławni.
          • asia.sthm Re: Szukam Lubska w powieści 24.07.07, 11:03
            slawni i pierunsko skromni wink
            i do rego same chodzace zawisze do polegania
        • g0p0s Re: Szukam Lubska w powieści 24.07.07, 11:17
          No, no. Dziękujemy!
          • groha Re: Szukam Lubska w powieści 24.07.07, 12:40
            O, jak miło, dziękujemy smile
            • lylika Re: Szukam Lubska w powieści 25.07.07, 13:24
              Dziękujemy jak nie wiem co albo jeszcze bardziej. smile
              Bardzo ładne to Lubsko, przynajmniej na obrazkach. smile Pozdrawiamy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka