Dodaj do ulubionych

Chcecie zagadkę?

24.09.08, 14:28
Bo taką wymyśliłam: Z czego ucieszył się stary Lenarczyk?
Obserwuj wątek
    • lylika Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 14:47
      Stary Lenarczyk, którego znałam, z zawodu malarz pokojowy, ucieszyłby się z flaszki czystej z czerwoną kartką. Bez flaszki nie rozpoczynał pracy. Ale w jakie freski potem malował sufity! Michał Anioł wysiada. Edziu mu było. smile)
    • groha Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 14:47
      Bardzo śliczna zagadka, bo doskonale pamiętam tę radość starego Lenarczyka, gdy
      zobaczył, że forsa, schowana w pudełku od butów znikła, ale opakowanie zostało.
      Bo niesłychanie fartowne było, pieniądz w nim się bardzo szybko zalęgał i też
      bym chciała takie mieć smile
      • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 19:15
        Nowe zagadki? Jakim samochodem odbyła się podróż po bocznych
        drogach ?
        • maalza Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 19:17
          No nareszcie!!! Cześć Gropo!smile
          ODP: Garbusem?
          • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 19:23
            Nieee!
            • ewa9717 Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 19:55
              Szkodziną?
            • maalza Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 20:08
              36krzysiek napisał:

> Nieee!

jak to nie, nawet jest zdjęcie w Autobiografii...
              • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 20:26
                Wedłuig moich ustaleń, z opisu podrózy, to był już volskwagen 1600.
                • groha Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 20:33
                  36krzysiek napisał:

> Wedłuig moich ustaleń, z opisu podrózy, to był już volskwagen 1600.
                  >
                  A po czym się to poznaje, jeśli wolno zapytać?
              • groha Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 20:31
                Też stawiam na garbusa, bo znaczy przecież był - do kieszeni mu się lało w
                czasie deszczu, ale upierać się nie będę, a nawet wcale się nie zdziwię, gdy
                okaże się, że np. w całej książce, ani raz nie padła jego marka, tylko samochód
                i cześć. A padła?
                • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 20:48
                  "-Nikt nie pojedzie żadnym autobusem- zadecydowałam stanowczo-
                  Przełozy się moje szóste koło na tył a walizka wejdzie do bagażnika."

Volkswagen 1600 miał dwa bagażniki, z przodu i z tyłu. Silnik był
                  połozony płasko. Garbus miał silnik z tyłu i żadne koło by nie
                  weszło.
                  • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 20:56
                    Pierwsze wydanie Bocznych dróg było w 1976 roku, to juz Marek i
                    volkswagen, który wymagał placu Defilad, żeby zawrócić.
                  • a_weasley Re: Chcecie zagadkę? 25.09.08, 00:01
                    36krzysiek napisał:

> Garbus miał silnik z tyłu i żadne koło by nie weszło.

A chała. Garbus miał, owszem, silnik z tyłu, ale między oparciem tylnego
                    siedzenia a komorą silnika było dodatkowe miejsce na bagaż. Dziecko by się tam
                    zmieściło (wypróbowane w praktyce), a co dopiero koło zapasowe.
                    Co więcej, na ogół "na tył" oznacza tylną część kabiny, a nie bagażnik.
                    Czyli dowód przeciwko garbusowi odpada. Jest natomiast poszlaka przeciwko VW
                    1500/1600: nigdzie się nie pojawia motyw przedniego i tylnego bagażnika, bardzo
                    gagotwórczy przecież.
                    • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 25.09.08, 09:28
                      Przeczytam jeszcze raz Boczne drogi, przewertuję Autobiografię a jak
                      to nic nie da zadzwonię do Guruy wink
                      • maalza Re: Chcecie zagadkę? 25.09.08, 10:02
                        36krzysiek napisał:

> Przeczytam jeszcze raz Boczne drogi, przewertuję Autobiografię a jak
                        > to nic nie da zadzwonię do Guruy wink

Błądzisz Baronie, na zdjęciach z Autobiografii jest to ewidentny Garbus.
                        Volkswagen 1600 to inne cacko i wygląda inaczej.
                        • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 25.09.08, 10:14
                          A czy przypadkiem zdjęcie nie jest podpisane : To mogłoby być
                          ilustracją do Bocznych dróg?
                          • maalza Re: Chcecie zagadkę? 25.09.08, 12:06
                            36krzysiek napisał:

> A czy przypadkiem zdjęcie nie jest podpisane : To mogłoby być
                            > ilustracją do Bocznych dróg?

Wydaje mi się, że to było podpisem do innego zdjęcia. Zdjęcie z garbusem mówiło
                            o zbiorowym myciu przed wyruszeniem w boczne drogi. Aż sprawdzę, jak wrócę z
                            pracy smile
                            • stara.gropa Re: Chcecie zagadkę? 25.09.08, 12:11
                              A czy to nie były dwie podróże, jedna garbusem, a druga tym innym?
                              Pierwsza posłużyła jako wzór do Bocznych dróg, a druga do Studni
                              przodków.
                              • maalza Re: Chcecie zagadkę? 25.09.08, 12:33
                                O, zagadka nam się rozkręca! Podoba mi się smile
                                • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 25.09.08, 12:56
                                  No to mamy zajęcie na dzisiejszy wieczór smile
                                  • maalza Re: Chcecie zagadkę? 25.09.08, 18:16
                                    Sprawdziłam. Według Autobiografii t.IV w boczne drogi wyjechano Garbusem - jest
                                    scena zbiorowego mycia a potem ilustracja jak Gurua z Teresą wcinają kabanosa, w
                                    tle garbus. Volkswagen 1600 wizytował chyba studnie przodków.
                                    Teraz mogę spokojnie iść i obiad zjeść smile
                                    • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 25.09.08, 19:16
                                      maalza napisała:

> Sprawdziłam. Według Autobiografii t.IV w boczne drogi wyjechano
                                      Garbusem - jest
                                      > scena zbiorowego mycia a potem ilustracja jak Gurua z Teresą
                                      wcinają kabanosa,
                                      > w
                                      > tle garbus. Volkswagen 1600 wizytował chyba studnie przodków.
                                      > Teraz mogę spokojnie iść i obiad zjeść smile

Potwierdzam. Mea culpa. Jakaś kara za brak ponadprzeciętnej
                                      znajomości twórczości Guruy się należy. Już wiem. Za karę musze
                                      zjeść całą czekoladę z orzechami smile
                                      • ewa9717 Re: Chcecie zagadkę? 25.09.08, 19:23
                                        Kokosowymi. W całości wink))
                                      • maalza Re: Chcecie zagadkę? 25.09.08, 19:24
                                        36krzysiek napisał:

> Potwierdzam. Mea culpa. Jakaś kara za brak ponadprzeciętnej
                                        > znajomości twórczości Guruy się należy. Już wiem. Za karę musze
                                        > zjeść całą czekoladę z orzechami smile

Bardzo słusznie, czekolada jest dobra na karęsmile
                                        To ja w takim razie w nagrodę zrobię pranie i umyję łazienkę.
    • groha Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 21:17
      No patrz, w życiu bym na to sama nie wpadła. Dziękuję więc pięknie panu Baronu
      za wyczerpującą odpowiedź, dzięki której czuję się nieco mądrzejsza w dziedzinie
      motoryzacji i w ogóle też smile
      P.S. Kto pyta?
      • lylika Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 21:21
        Matko kochana, też się dokształciłam.
        PS-2 Kto pyta? I o co?
        • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 21:24
          Kto pyta zagadką smile
          • groha Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 21:30
            Zagadką się zagaduje, a kto pyta, ten bywa dobrze poinformowany smile
            • lylika Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 21:33
              No to zagaduje Krzysiek. Tylko łatwiejsze prosimy. Albo nie, super trudną wal!
          • lylika Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 21:53
            Barona teraz nie uświadczysz. Stacyjkuje. smile
            • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 21:59
              Nieprawdaż, czuwam na posterunku i główkuję co by tu...
              • lylika Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 22:01
                Ale co?
                • lylika Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 22:01
                  No, zagaduj!
              • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 22:04
                Na co latała Mamunia Guruy, będąc młodą mamą i podrzucając
                jedynaczkę byle komu. Chodzi o określenie.
                • lylika Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 22:15
                  Wiesz co, to pnoiżej pasa. Nie bawię się. tongue_out
                  • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 22:17
                    Miało być trudne smile
                    • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 22:19
                      podpowiedź:
                      212 strona Bocznych dróg wydanie Vers 1998

Baron Von Dupersztangiel
                  • lylika Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 22:20
                    Do snu się ułożę, może mi się przyśni. Ta mamunia. Czekałam jeszcze na Edytę po operze. Też się nie doczekałam. Spadam, w łóżku mogę sobie poczytać. Wybieram Boczne Drogi. Baron mnie natchnął. smile
                    • ewa9717 Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 22:25
                      Nie mam pod ręką książki, ale to chyba ląfry abocuś.
                      • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 22:26
                        No proszę jaką prostą zagadkę zagadałem smile Ewa rulez!
                        • ewa9717 Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 22:41
                          Jakimi słowy powitał Joannę na ojczystej ziemi (po wydobyciu się
                          przez nią z lochu, przepłynięciu Atlantyku i takich tam) ukochany
                          mężczyzna?
                          • groha Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 23:05
                            Och, ja ja lubię ten kawałek. Zawsze przy nim lekko zgrzytam zębami, dzięki Ewo
                            smile W oczach mi stoi, jak ona leci w jego ramiona szczęśliwa, a ukochany
                            mężczyzna wyraża swe uczucia warcząc, że kupując jaguara, chyba całkiem upadła
                            na głowę i do reszty zwariowała, bo skąd brać części, gdzie go naprawiać i takie
                            tam. Czyli uroczy, stęskniony i czuły był do obrzydliwości, pluskwiak jeden.
                            • ewa9717 Re: Chcecie zagadkę? 24.09.08, 23:07
                              No, też to lubię! Dawaj!
                              • minerwamcg Re: Chcecie zagadkę? 25.09.08, 16:37
                                No, co jest? Ja chcę zagadkę, buuu!
                                • ewa9717 Re: Chcecie zagadkę? 25.09.08, 19:54
                                  A! GDZIE! GROHA! Z! NOWĄ!
                                  ZAGADKĄ???????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                  • groha Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 00:11
                                    Najmocniej przepraszam za zwłokę w zagadywaniu, ale wcześniej nie dałam rady z
                                    powodu, że mnie tutaj nie było. Zadaję więc:
                                    Co ukradziono Maciusiowi i dlaczego, ten niewydarzony półgłówek o błękitnych
                                    oczkach sierotki Marysi, bał się zawiadomić o tym MO?
                                    • woloduch1 Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 01:27
                                      Dolary. Wlasne i znajomego. W sumie okolo trzech tysiecy. A bal sie zawiadomic,
                                      bo to przeciez byly DOLARY! A nuz zabiora?

Pozdrawiam

Woloduch
                                      • groha Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 13:06
                                        Tak jest. Dolary, ale zarobione w RFN. Zgroza.
                                        Wołoduchu, Twoja kolej. Pytaj Waść.
                                        • groha Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 13:59
                                          Zanim Wołoduch zada swoją zagadkę naszą późną nocą, to pozwolę sobie taką łatwą
                                          i szybciutką, żeby nam się lepiej na tamtą czekało:
                                          Jaki sprzęt oświetleniowy, oprócz latarek, zabrała ze sobą grupa architektów
                                          eksplorująca lochy?
                                          • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 14:24
                                            Nie były to przypadkiem pochodnie?
                                            • g0p0s Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 14:26
                                              Świetliki.
                                              • groha Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 14:32
                                                Ciemno, ciemno...
                                                • lylika Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 14:33
                                                  Zapałki?
                                          • eulalija Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 14:32
                                            Cichutko do mnie szepce gromnica. A zapałki Barbara wpięła we włosy.
                                            • g0p0s Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 14:34
                                              We włosy to się netoperki wkręcają (nieprawda zresztą) smile
                                              • groha Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 14:42
                                                We włosach, to kwiaty targa wiatr, żeby wyrzuć z pamięci ostatni ślad, czy coś w
                                                tym sensie smile
                                            • groha Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 14:35
                                              O to to! Gromnica dobrze Ci szepce, Eulalijo big_grin
                                              Zadawaj, zadawaj, bo Wołoducha jeszcze nie widać.
                                              • eulalija Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 14:49
                                                No to lu!
                                                Co zdobył Bjorn u naczelnika?
                                                • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 14:50
                                                  Srajtaśmę?
                                                  • eulalija Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 14:55
                                                    Baron zagadujesmile
                                                • g0p0s Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 14:52
                                                  Order Sztandaru Pracy IX klasy?
                                                  • groha Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 14:59
                                                    E, taki order przy papierze toaletowym, to był pikuś mały, bo nie nadawał się do
                                                    powieszenia w wychodku. Wstążkę miał za wąską big_grin
                                                  • minerwamcg Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 16:39
                                                    Srajtaśmę zdobył, naczelnik sobie spod serca wyjął, słuzbowy
                                                    wychodek zubożył. Co przy tym jakiś głupi order smile

Baronie! Dawaj zagadkę!
                                                  • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 19:23
                                                    We f pracy próbowałem ale mieliśmy wieczną awarię sieci i różne cuda
                                                    wianki wychodzili. Teraz zagaduję:
                                                    O czym marzyła księgowa ze spółdzielni mieszkaniomwej/ADM ?
                                                  • groha Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 20:08
                                                    No, toś pan Baron nieźle zagadnął, niech to licho... Wszystkie księgowe w
                                                    tamtych czasach marzyły w pracy tylko o jednym: żeby im się bilans zgodził, a
                                                    prywatnie, to wiadomo - jak każda normalna kobieta: żeby do mięsnego coś
                                                    jadalnego rzucili, żeby do pierwszego starczyło, żeby pojechać na wczasy z FWP,
                                                    żeby miłość wielką przeżyć... smile
                                                  • ewa9717 Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 20:15
                                                    A nie była to czasem ta, która marzyła o podwładnych zdolnych do
                                                    wykonania czterech działań matematycznych?
                                                  • woloduch1 Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 20:42
                                                    Trzech. Trzech dzialan arytmetycznych: dodawanie, odejmowanie i mnozenie.
                                                    Dzielenie bylo plusem.

Pozdrawiam

Woloduch
                                                  • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 20:45
                                                    yes, yes, yes
                                                  • ewa9717 Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 20:56
                                                    Jak marzyć, to na całego i o czterech! wink))
                                                    Kto zadaje?
    • groha Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 21:10
      Wołoduch. Dwie - jedną za marzenia księgowej, a drugą zaległą, za dolary smile
      • lylika Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 21:51
        Na Wołoducha to poczekamy do młodych kartofli. Może ktoś zada teraz?
        • lylika Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 22:01
          Ałuuu.. je tu ktoś... w wątku pytajnikowym?
          Jak nie, to ja zadam.
          Jaki numer rejestracyjny miała samoobójcza Skoda?
          • ewa9717 Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 22:03
            WG 2939!!!!!
            • lylika Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 22:11
              Zgadza się. Zadajesz!
              • ewa9717 Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 22:15
                Wielka polsko-rosyjska zagadka stomatologiczna, której Gurua nie
                dała rady rozwiązać. O co biega?
                • ewa9717 Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 22:16
                  PS - wtedy raczej: polsko-radziecka.
                  • minerwamcg Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 22:23
                    O zęby tej sympatycznej Rosjanki, która przyjechała do Polski
                    zrobić "klawiaturę" i wykonali jej to olśniewająco, potem Gurua
                    chciała, żeby jej też, ale już tych artystów nie znalazła.
                    • minerwamcg Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 22:26
                      Aha, już. Znalazła, ale była tam zwykła przychodnia z jakąś
                      megierowatą babą, a nie stomatolodzy-wirtuozi.
                    • ewa9717 Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 22:26
                      Tak!
                      • groha Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 22:45
                        A ja podejrzewam, że nie tylko nie była to zwykła przychodnia, ale też nie
                        całkiem zwykła proteza - w tym czasie już zaczynały się pojawiać w Polsce
                        pierwsze implanty, po znajomości, po cichutku i całkiem prywatnie, ale już były.
                        Na własne oczy widziałam takie w 1978 roku, więc może ta Rosjanka też? Stąd to
                        zdziwienie Guruy, bo faktycznie, w porównaniu z ówczesnymi protezami, takie
                        ząbki robiły wrażenie piorunujące i całkiem zakrawały na cud. Ale to tak na
                        marginesie.
                        • minerwamcg Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 22:46
                          No to ja zadaję. Proste: kto fajfał?
                          • ewa9717 Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 22:51
                            Mały Suszko?

A co do zębów Heleny, to Gurua sama stwierdza, że JAKIEŚ implanty,
                            ale JAK ZROBIONE????? ODBYŁO SIĘ TO HURTEM I JEDNYM CIURKIEM, A JUŻ
                            WIECZOREM hELENA NOWĄ PASZCZĘKĄ GRYZŁA KOLACJĘ! Implanty pod koniec
                            lat siedemdziesiątych były, i to nie tylko w drugim obiegu.
                            • minerwamcg Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 22:51
                              Fufko fajfał. Zgadza się. Zadajesz smile
                            • minerwamcg Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 22:53
                              Zrobili jej to za dwieście dolarów, co w końcu lat 70 wciąż jeszcze
                              stanowiło ładny kawał grosza.
                              • ewa9717 Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 23:00
                                " ... i gromko zagrzmiały pomoce naukowe dla młodzieży."
                                Czyli co?
                                • minerwamcg Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 23:14
                                  Jakaś koszmarna muzyka, w "Bocznych drogach" to było.
                                • groha Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 23:16
                                  Czyli muzyka. Najczęściej big beat, rock&roll i inne takie, im głośnej tym
                                  lepiej szła nauka smile
                                  • ewa9717 Re: Chcecie zagadkę? 26.09.08, 23:30
                                    Tak , obie trafne. Jedno z "Bocznych dróg", drugie z czegoś
                                    wcześniejszego chyba.
                                    • minerwamcg Re: Chcecie zagadkę? 27.09.08, 00:01
                                      Groha, zadawaj. Ja wymyślam za łatwe smile
                                      • groha Re: Chcecie zagadkę? 27.09.08, 00:20
                                        To może niech teraz Wołoduch zapoda te swoje zaległe? Jest okazja, by dać mu
                                        szansę. Wołoduchu, nie zmarnuj jej smile
    • gastonlemiel Re: Chcecie zagadkę? 27.09.08, 01:41
      o fajnie ze mamy tutaj te zabawe, bardzo ja lubilem kiedys dawno
      temu na oficjalnym forumwink

To moze ja zapodam? ne wiem czy nie za trudna, ale ostatnio
      czytalem, bardzo mi sie spodobalo, bardzo, wiec moze i Wam utkwilo w
      pamieci - w ktorej ksiazce pada takie oto zdanie:

"Ucieszyl sie, jakby mu kto w kieszen nasmarkal"

hehehe swoja droga, w ostatnim czasie niejakiej smuty czesto sobie
      to zdanie przywoluje, co by sie jednka troche posmiacwink
      • ewa9717 Re: Chcecie zagadkę? 27.09.08, 08:03
        Poddaję się, powiedzonko obiegowe, mogło być gdziekolwiek. Za
        trudna!!!! wink))
      • kamila29091 Re: Chcecie zagadkę? 27.09.08, 12:34
        HA, a ja wiem, a ja wiem. To było w Krowie Niebiańskiej....
        • minerwamcg Re: Chcecie zagadkę? 27.09.08, 20:39
          Gastonie de la Mniód! Odezwij się! Jest tak w istocie, azali nie?
          • groha Re: Chcecie zagadkę? 27.09.08, 21:47
            Gastonie, chodźże, chodźże, bo Cię tutaj potrzeba! Porzuć smuty, nastaw
            kieszeń... smile
            • gastonlemiel Re: Chcecie zagadkę? 28.09.08, 03:37
              heh Minerwa juz odpowiadamsmile) TAAAK, Korowa niebieanska to prawidlwa
              odpowidz!! UUU kamila wielki szacun!! Nie sadzilem, ze ktos
              skojarzysmile) sakd wiedzialas?smile) gROHO JESTES NIEZAWODNAsmile) OD RAZU
              SIE USMIECHNALEMsmile))
    • gastonlemiel Re: Chcecie zagadkę? 28.09.08, 03:39
      to mam nowawink zagadke w sensie, pamietam, ze ja kiedystez zapodalem
      na forum oficjalnym ale dawnowink Chyba latwiejsza. Gdzie pada z ust
      Joanny zdanie: "Nie ma przepisu ze trzeba wszystko rozumiec" (z
      upodobaniem uzywane i przeze mnie, w sytuacjach podobnych do tej, w
      ktorej wypowiada je Chmielewskawink)
      • kamila29091 Re: Chcecie zagadkę? 28.09.08, 08:44
        w III tomie Autobiografi jest że, ,,No dobrze, przestał to przestał,
        niech mu będzie, nie ma przepisu, że musi, ale w takim razie po co
        mi sublokator?,, to o Diabłe oczywiście
        A twój cytat był chyba w ,, Całym zdaniu nieboszczyka,,
        -
        • lylika Re: Chcecie zagadkę? 28.09.08, 10:19
          W Całym Zdaniu i też w związku z Diabłem. Hi hi... Joanna siedziała wtedy z otwartyn nożem sprężynowym w ręku.
          • gastonlemiel Re: Chcecie zagadkę? 29.09.08, 00:54
            eee no dobre jestesciesmile))
            hehe, ta scena, wraz z tym nozem jest genialnasmile) a kaktusa z
            przerwa w zyciorysie pamietacie?? kapitalnesmile) chyba przeczytam
            sobie NIeboszczyka po raz bodaj tysiecznywink))
            • ewa9717 Re: Chcecie zagadkę? 29.09.08, 07:49
              Te, Mniodek, nie udawaj Greka, ZAGADKA GDZIE?
              • groha Re: Chcecie zagadkę? 29.09.08, 14:51
                Dawać zagadkę i to szybko, bo nie ma co szklić, że bez nich, to już całkiem
                kapoten machen, panie dzieju. I najlepiej jakąś taką straszną, żeby aż włosy
                dęba stojali smile
                • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 29.09.08, 14:55
                  No to zadaj Groho kochana! wink
                  • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 29.09.08, 14:56
                    A dlaczego wróbelek?
                    • groha Re: Chcecie zagadkę? 29.09.08, 15:17
                      Dlatego, że wróbelek jest mała ptaszyna i nie robi: krraa...! Nie nadaje się,
                      absolutnie.
                      • gastonlemiel Re: Chcecie zagadkę? 29.09.08, 20:10
                        heh wrobelek nie wrobelek, a mnie wlasnie przyszedl do glowy kolejny
                        ulubiony cytat...wink Psze panstwa, w ktorej powiesci toczy sie taki
                        oto acz krotki, to przecudny dialog:
                        "
                        A:Co zrobimy z obiadem?

B:Zjemy."
                        • groha Re: Chcecie zagadkę? 29.09.08, 22:09
                          No, toś śliczny cytacik ćwierknął, drogi Gastonie, niech to diabli... Nie mam
                          pojęcia skąd ten obiad. A nie mogłeś cytatnąć tego drugiego: "co zrobimy z tymi
                          pieniędzmi? Powiesimy w wychodku!" Też krótki big_grin
                          • gastonlemiel Re: Chcecie zagadkę? 30.09.08, 00:06
                            heheh ten o wychodku zostawilem na ... deserwink
                            No ruszac mozgami, ruszac, latwe jest wbrew pozoromsmile
                            • kiciaf Re: Chcecie zagadkę? 30.09.08, 09:39
                              a nie wszystko czerwone?
                        • kamila29091 Re: Chcecie zagadkę? 30.09.08, 14:09
                          - Kurczak pieczony to jeszcze lepsza myśl...
                          - I CO...?!!! - ryknęłam potężnie.
                          - I zjemy go, jak sądzę...
                          ,,Ten fragment pochodzi z Bułgarskiego bloczka,,

a z dokładnie takim samym tekstem jak przytoczyłeś nie spotkałam się
                          chyba
                          • gastonlemiel Re: Chcecie zagadkę? 30.09.08, 22:40
                            nie to nie Bulgarski bloczek, ani nie wszystko czerwine, acz pozycja
                            czasowo w sumie nawet do czerwonego zblizona.,, no kto i gdzie mogl
                            taka konwersacje toczyc, nie w domu, za to w niezbyt sprzyjajacych
                            warunkach... uu ale podpowiedzialemwink
                            • lylika Re: Chcecie zagadkę? 30.09.08, 22:49
                              Nic nie rozumiem z podpowiedzi. Skup się i pogadaj jakoś jaśniej. Możesz?
                        • kamila29091 Re: Chcecie zagadkę? 01.10.08, 17:16
                          ,, wzbudziłyśmy lekkie zgorszenie i cichą naganę usługującego
                          personelu, panienki przestawiły sobie noc i dzień, w dzień spały,
                          śniadanie jadły po południu, (nie wiadomo było, co robić z obiadem).
                          (...)i taki obiad, na przykład, możemy jeść o jedenastej wieczorem.
                          Albo można zostawić nam zimną kolację,,

Ten fragment jest z Wielkiego Diamentu t. II. ale pewnie też nie.
                          I jeszcze tepelpie mi się w resztkach pamięci, jakieś sceny obiadowe
                          w ,,Dwóch głowach i jednej nodze,,
    • groha Re: Chcecie zagadkę? 30.09.08, 23:48
      Kurczę, zjedzonych obiadów, to w tych naszych ulubionych utworach ile tylko
      chcieć, więc ja uprzejmie proszę o szybkie rozwiązanie zagadki, bo od wczoraj
      wciąż mnie one prześladują. Szczególnie ten zjedzony w towarzystwie śmierdzącej
      baraniej nogi oraz ten rozrzucany po ścianach u szefa w Chaumont, i nie wiem
      czemu, ale coś apetytu wcale nie mam... wink
      • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 01.10.08, 18:33
        To nie była barania noga tylko szynka dojrzewająca smile
        • groha Re: Chcecie zagadkę? 01.10.08, 19:44
          Wsio rawno, to i tak nie ten obiad, podejrzewam smile
          Kto jego wie, jak rany...?! Gastonie, litości!
    • groha Re: Chcecie zagadkę? 01.10.08, 22:06
      Bo połamię wszelkie zasady i zadam następną zagadkę, do kroćset!
      • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 01.10.08, 22:07
        Gaston przepija nasze dotacje unijne i nie ma czasu smile
        • ewa9717 Re: Chcecie zagadkę? 01.10.08, 22:13
          Łam, Groho! Nie zna granic ni kordonów...
        • groha Re: Chcecie zagadkę? 01.10.08, 22:14
          Nie poganiam więc, niech mu na zdrowie idzie, a ja, zamiast zagadki, idę sobie
          rozwiązać jolkową krzyżówkę.
          • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 01.10.08, 22:15
            Ja mam zagadkę, kto to?
            img530.imageshack.us/img530/9246/z2685284nfy3.jpg
            • lylika Re: Chcecie zagadkę? 01.10.08, 22:17
              Podpowiedź prosimy.
              • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 01.10.08, 22:19
                lylika napisała:

> Podpowiedź prosimy.

Kryminalistka...
                • lylika Re: Chcecie zagadkę? 01.10.08, 22:21
                  Ta fotka to z listu gończego? Poszukiwana żywa lub martwa?
                  • ewa9717 Re: Chcecie zagadkę? 01.10.08, 22:39
                    A ile WANTED????
                    • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 01.10.08, 22:41
                      "Fot. Tomasz Wiech / AG
                      Joanna Chmielewska na uroczystości przyznania nagrody Dużego Kalibru
                      za całokształt twórczości, Kraków, 19.11.2004 r."
                      • groha Re: Chcecie zagadkę? 01.10.08, 22:54
                        Malusie grubienie, malusie grubienie... Tycie! O, pardon, to nie ta krzyżówka ;D
                        To czekając na Godo... Gastona, pozwolę sobie zagadnąć, bo szkoda czasu i
                        atłasu: w jaki sposób Gurua, będąc dzieciątkiem, postanowiła się ukarać za
                        jakieś przewinienie i co okazało się udręką ponad jej siły?
                        • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 01.10.08, 22:57
                          Nie przeczytać przez cały dzień ani jednego słowa.
                          • lylika Re: Chcecie zagadkę? 01.10.08, 23:00
                            Baronie, chapeau bas!
                            • lylika Re: Chcecie zagadkę? 01.10.08, 23:02
                              Groha proszona o poproszenie Barona o zadanie zagadki. Chyba może?
                              • lylika Re: Chcecie zagadkę? 01.10.08, 23:05
                                Baronie, zadaj malutką w tak zwanym międzyczasie. Groha się nie obrazi. smile
                          • groha Re: Chcecie zagadkę? 01.10.08, 23:04
                            Oczy-wiście. Pan Baron w swojej łaskawości zechce jeszcze dzisiaj rzucić swoją
                            zagadką?
    • groha Re: Chcecie zagadkę? 01.10.08, 23:16
      Spokojna głowa, ja w ogóle nie znam takiego pojęcia. Poza tym, mam jeszcze kupę
      czasu, bo przeszłam sobie na ten drugi, dzieciątkowy i dopiero zaczynam wieczór.
      Więc jakby ktoś chciał zastąpić pana Barona, który udał się już na spoczynek, to
      bardzo proszę. Czuwaj!
      • mika_p Re: Chcecie zagadkę? 01.10.08, 23:42
        Mogę? Bo i tak mam silną potrzebę napisania o tym, więc może być jako zagadka.
        Czytałam sobie Agathę Christie, książka została na stole, o, taka:
        img76.imageshack.us/my.php?image=kartynastolnr6.jpg
        I wybitnie działa mi na nerwy, bo mam wrażenie, ze to lezy książka Guruy, której
        to ksiazki ostatnio nie czytałam, więc nie ma prawa leżeć.
        Zagadka jest wredna, bo ksiażka Guruy była wydana kilkakroć i ktos może nie mieć
        TEGO wydania, z którym mnie się Agatha kojarzy. Niemniej, proszę o wskazanie
        tytułu, który pojawia sie pod nazwiskiem "Joanna Cgmielewska", a który jest na
        podobnym tle, jak "Karty na stół" Agathy.
        • gastonlemiel Re: Chcecie zagadkę? 01.10.08, 23:50
          heh nie mam takiego wydania, ale mniemam, ze chodzi o Upiorny
          legat?smile
          • mika_p Re: Chcecie zagadkę? 01.10.08, 23:56
            Nie smile Ale wiem, ty masz na myśli wydanie z Kobra Media, te nowsze (ja mam
            Legat z kotem).

Nie wiem, ile będe jutro przed kompem, więc podaję klucz do weryfikacji odpowiedzi:
            amanda.radom.net/~mika_p/xxx.jpg
            gdzie xxx nalezy zastąpić tytułem pisanym małymi literami (ewentualne spacje
            zastąpić dolnym podkresleniem)

Jak się nie pokaże błąd 404, tylko skan okładki, to odpowiedź prawidłowa smile
            • gastonlemiel Re: Chcecie zagadkę? 02.10.08, 00:00
              ja mam strasznie starego legata z kotem i nie tylko chyba Domu
              Wydawniczegosmile a tu mi sie skojarzylo ze tam duzo gry w karty bylowink
              hmm to nie wiem
              • mika_p Re: Chcecie zagadkę? 02.10.08, 00:05
                Karty na okładce u Guruy są raczej symbolem niż faktycznym rekwizytem z powieści.
                A, dodam jeszcze, że ksiązka jest podpisana moim panieńskim nazwiskiem, a ja za
                kilka tygodni będę mieć 11. rocznicę ślubu big_grin

To tyle podpowiedzi i dobranoc smile
            • gastonlemiel Re: Chcecie zagadkę? 02.10.08, 00:01
              ha, wiem! Tajemnica!!!
              • mika_p Re: Chcecie zagadkę? 02.10.08, 00:05
                ha, wiesz! A ja się tu produkowalam z podpowiedziami smile
      • gastonlemiel Re: Chcecie zagadkę? 01.10.08, 23:45
        noooo ale mnie rozczarwowujecie nowink))
        Kto podrozowal z garami i innym calym sprzetem, kto sie szlajal
        autostopem, kto z braku kuchni pichcil gdzie popadnie, w plenerze
        zazwyczaj, przypadkowo wybierajac kamienne kopce, jak sie okazalo,
        wypelnione tajemnicami????

Heh, tak Krzysiu, nawet by sie zgadzalo, ostatnio przepijalem
        polskie stocznie...wink
    • gastonlemiel Re: Chcecie zagadkę? 01.10.08, 23:53
      Nowa zagadka mi przyszla do glowywink Na jakiej ulicy mieszka(-la)
      Baska? Wyraznie sie o tym mowi w jednym z utworow (nie w
      autobiografii). swoja droga ciekawe czy nadal tam mieszka, bo bywam
      tam czasemwink no ze to bylo mieszkanie pawla i po rozowdzie sie
      wyniosla gdzie indziejwink
    • groha Re: Chcecie zagadkę? 02.10.08, 00:42
      A w "Legacie" stoi, że Baśka mieszkała na Polnej. Makowiecka, znaczy. Ta, co jak
      się pokłóciła z Pawłem, to szła w Polskę, albo do Słowiańskiej. Czy o nią chodzi?
      • gastonlemiel Re: Chcecie zagadkę? 02.10.08, 01:21
        no dokladnie, Groho, dokladnie ta Baska i dokladnie Polnasmile)
        Brawo!!smile) z ciekawosci: musialas zerkac w Legat czy z pamieci
        wiedzialas?smile
        • gastonlemiel Re: Chcecie zagadkę? 02.10.08, 01:24
          no a co z odpowiedzia na poprzednia zagadke o obiedzie? Powyzej
          zamiescilem juz podpowiedz na maksa!
          • kamila29091 Re: Chcecie zagadkę? 02.10.08, 06:17
            Gastonie, to ja już wiem, tamta podpowiedź mnie zmyliła. To jest
            Większy Kawałek Świata. Do tej pory rozczulają mnie plywające
            peryskopy
            • gastonlemiel Re: Chcecie zagadkę? 02.10.08, 19:38
              No oczywiscie, brawosmile) pytanie Okretki i odpowiedz Tereskismile
        • groha Re: Chcecie zagadkę? 02.10.08, 13:38
          gastonlemiel napisał:

> z ciekawosci: musialas zerkac w Legat czy z pamieci wiedzialas?smile

Żadnego zerkania nie było, słowo daję, bo po pierwsze - nie honor, a po drugie,
          nawet, gdybym chciała, to nie mam do czego, bo cała Chmielewska na służbie u
          potrzebujących. Z głowy wszystko biorę, czyli z niczego. Mam zadziwiającą pamięć
          do zupełnie nieistotnych szczegółów, czasem umykają mi tylko te istotne... smile
    • groha Re: Chcecie zagadkę? 02.10.08, 14:06
      Kamilo, Twoja kolej, prosimy - zagadywaj, zagadywaj.
      • kamila29091 Re: Chcecie zagadkę? 02.10.08, 16:01
        no to jak cytaty, to ja też zadaję taką zagadkę. oto ona i gdzie to
        było:

A; Jestem w ciąży. W ciągu całego mojego życia dwóch mężczyzn moje
        łóżko z bliska widziało, mój nieboszczyk mąż i Ty. To jak myslisz,
        czyje to?

P.S. solennie ju sobie obiecałam, że jak będę w tym błogosławionym
        stanie, to tak mojego męża o tym poinformuje
        • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 02.10.08, 16:07
          Strzelam Przeklęta bariera.
          • kamila29091 Re: Chcecie zagadkę? 02.10.08, 17:27
            Zgadłeś. Ah, myślałam że zaszpanuje trudnością
            • gastonlemiel Re: Chcecie zagadkę? 02.10.08, 19:43
              Warszawiacy moga wiedziec tak czy siak, Nie-Warszawiakom moze byc
              trudniej: Jak sie zwal kultowy i megamodny w tamtych czasach lokal
              rozrywkowy w Warszawie, w ktorym bywala tez Chmielewska? I gdzie sie
              miescil?

"Góra jednak źle wyszla..."
              • ewa9717 Re: Chcecie zagadkę? 02.10.08, 20:09
                Kamieniołomy, często obecne w ksiązkach.
              • kamila29091 Re: Chcecie zagadkę? 02.10.08, 20:10
                ja nie warszawska, ale podejrzewam, że chadzała do ,,Grandu,,.
                • ewa9717 Re: Chcecie zagadkę? 02.10.08, 20:11
                  Te Kamieniołomy na pl. Ossolińskich 7. Dobrze?
                  • groha Re: Chcecie zagadkę? 02.10.08, 20:24
                    W "Mozaice" też często bywała chyba?
                    • stara.gropa Re: Chcecie zagadkę? 03.10.08, 08:01
                      No dobra, wpycham się ze swoją zagadką.
                      Dlaczego Mamusia wyszła za Tatusia?
                      • ewa9717 Re: Chcecie zagadkę? 03.10.08, 08:08
                        Bo chciała dać nogę od swojej mamusi, czyli babci Guruy. Jak nie
                        musiała z mamusią mieszkać, to nawet chętnie jako gość bywała.
                        • stara.gropa Re: Chcecie zagadkę? 03.10.08, 14:03
                          Tak jest.
                          A jaka była pierwsza wpadka Mamusi w dziedzinie gospodarstwa
                          domowego, kiedy już wyszła za mąż?
                          • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 03.10.08, 14:28
                            Nie dodała soli do ziemniaków a kompot/kisiel posoliła dwa razy?
                            • stara.gropa Re: Chcecie zagadkę? 03.10.08, 14:34
                              Miałam na myśli co innego, ale i te wyczyny są niezłesmile
                              Zadawaj Baronie.
                              • g0p0s Re: Chcecie zagadkę? 03.10.08, 14:40
                                Chodziło o koszule uprosowane metodą uproszczoną? Tak dla sportu
                                pytam.
                                • stara.gropa Re: Chcecie zagadkę? 03.10.08, 14:48
                                  Tak
                          • groha Re: Chcecie zagadkę? 03.10.08, 14:36
                            Nie odpowiem, bo mi się dygresja wciska a'propos Tatusia, który ostatnio mi się
                            przyśnił, słowo daję. W jakimś strasznym tłumie, czy coś, i nie wiem, skąd
                            wiedziałam, że to Tatuś Guruy, nie mój, ale wiedziałam. I tak się okrutnie
                            zdziwiłam w tym śnie, pamiętam, że przecisnęłam się bliżej, patrzę - a to wcale
                            nie Tatuś Guruy, tylko Artur Barciś. Ale taki jakiś już starszy trochę, widać
                            nieco ucharakteryzowany. Aktorka grająca Mamusię nie przyśniła mi się,
                            niestety. Mało sypiam, może dlatego smile
                            • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 03.10.08, 14:41
                              Co wiecznie poprawiał fałszywy mąż?
                              • lylika Re: Chcecie zagadkę? 03.10.08, 14:49
                                Okulary.
                                • 36krzysiek Re: Chcecie zagadkę? 03.10.08, 15:19
                                  Będzie pan T. ?
                                  • stara.gropa Re: Chcecie zagadkę? 06.10.08, 13:54
                                    Będzie. Dobra odpowiedź? To zadaję następną zagadkę.
                                    Kto był chłopem-histerykiem? (nie mylić z historykiem)
                                    • minerwamcg Re: Chcecie zagadkę? 06.10.08, 16:09
                                      Naczelnym histerykiem biura był Włodzio, ale chłopem o tyle, że płci
                                      męskiej...
                                      • stara.gropa Re: Chcecie zagadkę? 07.10.08, 07:16
                                        O tamtym powiedziane jest wyraźnie: chłop - histeryk. Brodę miał.
                                    • ter.eska Re: Chcecie zagadkę? 07.10.08, 08:11
                                      A nie chodzi przypadkiem o Dominika Martusi?
                                      • stara.gropa Re: Chcecie zagadkę? 07.10.08, 08:16
                                        Taksmile
                                        • ter.eska Re: Chcecie zagadkę? 09.10.08, 22:27
                                          co i w jakiej książce wycierane było ze smoły serwetkami śniadaniowymi?
                                          • edyta95 Re: Chcecie zagadkę? 09.10.08, 22:38
                                            teraz to tylko to usra.. brudne dziecko koleżanki Eulaliowej mi się
                                            kojarzy smile
                                          • lylika Re: Chcecie zagadkę? 09.10.08, 22:50
                                            Buty mi się niezdarnie kołaczą, ale nie wiem gdzie.
                                            Sorry.
                                            Matko moja, podejrzewałam od dawna, że mam zaniki pamięci ale żeby aż takie...
                                            Do uśpienia, kto następny?
                                            • asia.sthm Re: Chcecie zagadkę? 09.10.08, 23:05
                                              kanapka z asfaltem mi sie kojarzy - ale to nie z ksiazki...tez do
                                              usmienia
                                              • ewa9717 Re: Chcecie zagadkę? 09.10.08, 23:17
                                                Na uśmienie to i ja się piszę smile)) A z listem do gajowego Maruchy
                                                jeszcze się nie śpieszę, czego i Wam w drodze do łożnicy...
                                          • woloduch1 Re: Chcecie zagadkę? 10.10.08, 00:19
                                            Czy to nie byly przypadkiem dzieci sasiadow Okretki w "Slepym szczesciu"?

Pozdrawiam

Woloduch
                                            • edyta95 Re: Chcecie zagadkę? 10.10.08, 00:22
                                              one były chyba gazetami wycierane a nie serwetkami
                                              • groha Re: Chcecie zagadkę? 10.10.08, 00:31
                                                No i jakby nie patrzeć, to dzieci są jednak kto, a nie co, hihi.
                                                Pamiętam, że w "Bocznych drogach, Teresa bose stopy wycierała sobie ze smoły,
                                                ale czym, to akurat nie pomnę.
                                                • stara.gropa Re: Chcecie zagadkę? 10.10.08, 11:51
                                                  Jeszcze Joanna wycierała się w Bocznych drogach po katastrofie w
                                                  Ustroniu, na targu, kiedy pies gonił kota. Tam dokonała odkrycia, że
                                                  gruba baba w grochy to Edyta. Pamiętam, że była umazana smołą i
                                                  zniszczyła sukienkę Lilki.
                                                  • minerwamcg Re: Chcecie zagadkę? 10.10.08, 12:07
                                                    Za co Lilka była jej dozgonnie wdzięczna, bo sukienki miała szczerze
                                                    dość, a przed wywaleniem niepodartej się wzbraniała z różnych
                                                    powodów.
                                                  • groha Re: Chcecie zagadkę? 10.10.08, 12:52
                                                    Najważniejszy powód, to chyba ten, że upiorna kiecka stanowiła prezent od ciotki
                                                    męża, w dodatku - z Brazylii, więc nie wypadało, po prostu nie wypadało, pozbyć
                                                    się jej ot tak sobie, bez istotnego powodu. Swoją szosą ciekawe, czy obecnie
                                                    ktoś miałby takie skrupuły?
                                                    No i która odpowiedź dobra, Teresko?
                                                  • ter.eska Re: Chcecie zagadkę? 13.10.08, 16:47
                                                    sorry,ze dopiero dzis,ale klopoty z kompem.
                                                    niestety zadna odpowiedz nie jest poprawna,kombinujcie dalej.
                                          • kamila29091 Re: Chcecie zagadkę? 13.10.08, 18:02
                                            książka to ,,Złota Mucha,,. W niej Joanna wycierała serwetkami
                                            bursztyny, które wyłowiła razem z ukochanym mężczyzną, jak jeszcze
                                            był ukochany. Jak wczesniej mogłam mieć takie zaćmienie... smile
                                            • ter.eska Re: Chcecie zagadkę? 13.10.08, 20:21
                                              no i o to biegało,brawo.zadawajsmile))
                                              • kamila29091 Re: Chcecie zagadkę? 13.10.08, 20:34
                                                gdzie grały ważną rolę balowe rękawiczki i co z nimi robiono?
                                                • asia.sthm Re: Chcecie zagadkę? 13.10.08, 22:46
                                                  przy porodzie....albo to perly byly..hmmm spiaca jestem i moge
                                                  glupstwa gadac
                                                  • ewa9717 Re: Chcecie zagadkę? 13.10.08, 22:48
                                                    Perły, pani doktor ponoć w nich nawet spała...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka