Dodaj do ulubionych

Sprawa komunikacji...

12.03.11, 22:45
Czy ktoś z forumowiczów słyszał coś o linni autobusowej MZA zamiast wałkowanej wcześniej na forum linni Z? Słyszałem że w związku ze spodziewanymi problemami komunikacyjnymi przy budowie 2 linni metra w okolicy dw.Wileńskiego, władze województwa (mamy przecierz wicewojewodę)rozmawiały z MZA o planach uruchomienia regularnej dziennej linii, która przebiegała by przez Zielonkę i Marki. Jeśli to prawda myślę że o wiele korzystniejsze dla mieszkańców było by zaangarzowanie się władz lokalnych w taki rodzaj połączenia z Markami.
Obserwuj wątek
    • superjet13 Re: Sprawa komunikacji... 15.03.11, 16:13
      Coś może być na rzeczy, ponieważ widziałem dziaiaj rano autobus MZA/ZTM z napisem "Przejazd techniczny", który jechał ul. Kolejową i zatrzymywał się na przystankach. W środku było kilka osób. Być może robili jakieś pomiary.

Jakie mają być te utrudnienia na Dw. Wileńskim w związku z budową metra? Coś się zmieni z pociągami?
      • superjet13 Re: Sprawa komunikacji... 15.03.11, 16:16
        Coś się klaruje: www.zielonka.pl/artykul/ztm-zainteresowany-wspolpraca-przy-realizacji-lokalnej-linii-autobusowej-zielonka-marki
        • baseciq Re: Sprawa komunikacji... 16.03.11, 06:34
          Na plus, że będą autobusy podobne do normalnych i w dodatku na wspólnym bilecie. A nie ziemniakowozy z których się ciężko wysiada. Na minus, że znowu te pieprzone Marki. Co mi to da? Czy naprawdę w UM nikt nie widzi że i tak większość ludzi jedzie do Centrum i powinno się takim zapewnić dobry dojazd?
      • katdab Re: Sprawa komunikacji... 15.03.11, 16:48
        Z pociągami (podobno) ma być jak było...

Skrzyżowanie przy dw.Wileńskim ma być zamknięte dla ruchu samochodów osobowych, i dla tramwajów. Będą jeździły tylko autobusy komunikacji miejskiej. Na jednym albo dwóch pasach Al.Solidarności od ul. Szwedzkiej do Wileniaka ma być utworzony parking, aby można było zostawić samochód i przesiąść się do autobusu.

Słyszałam też gdzieś, że tramwaje będą jeździły od meta Ratusz do przystanku "Park Praski", potem do Ratuszowej (mają zrobić jakieś specjalne torowisko na Jagiellońskiej), te z Bródna pojadą w Ratuszową, potem do parku praskiego i dalej do Ratusza, a te z Grochowa mają mieć pętlę przy Białostockiej ->to nie jest jednak potwierdzona informacja, drogowcy zapewne jeszcze sami nie wiedzą jak to zorganizować
      • zawsze_zielony Re: Sprawa komunikacji... 15.03.11, 22:05
        Podobno badaja sprawe jak na budowe tunelu
        i stacji oddzialowuje ruch pociagow. Gdyby cos
        bylo nie tak pociagi zaczynaly i konczyly by
        bieg pomiedzy dw.wilenskim a ul. Stalowa.
        • superjet13 Re: Sprawa komunikacji... 16.03.11, 07:31
          Dzięki za informacje. W takim przypadku uważam, że powinno iść więcej pociągów przez Rembertów (i to nie tylko na czas budowy metra - wogóle powinno być więcej pociągów przez Rembertów, Wschodnią i do centrum, bo Wileński to kicha).
          • baseciq Re: Sprawa komunikacji... 16.03.11, 08:14
            Nie jesteś osamotniony w tych odczuciach. Ale ja się niestety poddałem. Między kolejami mazowieckimi a terrorystami jest tylko różnica taka, że z terrorystami można negocjować.
            • superjet13 Re: Sprawa komunikacji... 30.03.11, 13:00
              Coś sprawa autobusu przycichła? Ma ktoś jakieś newsy?
              • piorek L-17 30.03.11, 13:06

Jeśli linia ruszy pod szyldem ZTM będzie miała numer L-17. Póki co czekamy na zgodę Rady Marek na współfinansowanie linii, potem już tylko negocjacje trasy i ceny z ZTM :)
                • baseciq Re: L-17 30.03.11, 16:44
                  Jaka trasa? Dlaczego znowu k...a Marki?! Za jakie grzechy nie możemy mieć połączenia do Rembertowa abyśmy jeździli jak ludzie do Centrum? Po co przesiadki na 190, skoro i tak wylądujemy przy Wileniaku - pociągiem będzie szybciej. Po co mi M1, skoro mamy Biedronkę, API, Simply, mniejsze sklepy i dobry dojazd pociągiem do kalafiora na Wileńskim?
                  • zielonyzielonka Re: L-17 30.03.11, 17:47
                    z Marek łapiesz stopa / ruchliwa trasa / i jesteś w Radzyminie, stamtąd można jechać miejskim 738 i za godzinę jesteś przy Warszawie Wschodniej. Jakby Cię podróż zmęczyła zawsze w Markach możesz wsiąść w L-!7 i wrócić do rodzinnej Zielonki.
                  • sportif Re: L-17 30.03.11, 17:54
                    a jak chcesz do tego Rembertowa dojechać? - może tą drogą przez las, którą burmistrz obiecuje jak tylko leśnik się zgodzi? A może Żołnierską, która jest jednym wielkim parkingiem, który gorzej wygląda po doraźnych naprawach niż obecna Marecka w trakcie przebudowy. A w ogóle to punkt widzenia zależy od dupy siedzenia. Jak się mieszka na Siwkach czy innej Kolonii Zielonka, gdzie z buta wszędzie daleko - to taki autobus jest łącznikiem z cywilizacją.
                    • baseciq Re: L-17 30.03.11, 20:56
                      Jakoś 199 jeździ Żołnierską.
                  • piorek Re: L-17 30.03.11, 22:27

Fajne by było połączenie do Rembertowa Baseciqu, (jestem za!) ale zważ również na to:

- ZTM każe sobie płacić za kilometr około 6,5 zł na terenie gminy licząc również kilometry od ostatniego przystanku w gminie sąsiedniej. Od ostatniego przystanku w Rembertowie do Zielonki jest około 5 km. 6,5 zł x 5 km x 20 kursów na dobę x 365 dni w roku mamy już ponad 200 000 zł odpalane ZTM przez Zielonkę za samą jazdę po Żołnierskiej.
                    - Po Pastuszków ZTM nie pojedzie - ta droga nie ma wymaganych przez ZTM 6 lub 7 metrów szerokości, a Rembertów jej dla nas nie poszerzy.
                    - W sprawie trasy autobusu była przeprowadzona ankieta. Większość głosów wskazywała na trasę łączącą Zielonkę z M1.

• baseciq Re: L-17 31.03.11, 01:17
                      Krzysiu, jaka kurna ankieta? Gdzie?! W domu spokojnej starości? Czy wśród marketoidów z M1? Nikt z moich znajomych w mieście nie wie że w ogóle ma być L-17, a co dopiero mówić o jakiejś ankiecie... Jakie były pytania? Może takie: "czy chce pan/pani autobus do M1 czy żadnego autobusu"? No chyba że była przeprowadzana wśród posiadaczy biletów miesięcznych na dawną zetkę.

Ja wiem że po Pastuszków nie pojedzie. Wiem że to kosztuje. Wielki sukces że do autobusu byś może będę mógł wsiąść z wózkiem, ale postawa w stylu "nie stać nas na cacko za 200kzł, to zróbmy hovno za 100kzł".
                      • piorek Re: L-17 31.03.11, 09:38

www.zielonka.pl/artykul/spotkania-konsultacyjne
                        • baseciq Re: L-17 31.03.11, 10:13
                          "W minioną środę, 26 stycznia, burmistrz Grzegorz Dudzik dwukrotnie spotkał..."

Wszystko w czasie przeszłym. Nie widziałem nigdzie ogłoszeń ani nic takiego. Żadnej publicznej informacji. Ze zdjęcia wynika, że byli jedynie starsi ludzi. I dobrze, młodsi będę nadal zatruwać powietrze samochodami. W tym i ja, bo prędzej mi kaktus na dłoni wyrośnie niżeli autobusy będą skomunikowane z pociągami.
                • waran3 Re: L-17 30.03.11, 23:26
                  piorek napisał:

>
                  > Póki co czekamy na z
                  > godę Rady Marek na współfinansowanie linii,
                  Marki niezaiteresowane...byłem dzisiaj na sesji.
                  • ann_kka Re: L-17 02.05.11, 14:43
                    www.ztm.waw.pl/zamowieniapubliczne.php?c=92&i=144&l=1
                    ZTM ogłosił przetarg na "nasze" autobusy

i że niby od 16 maja mają ruszyć...
    • mario_w_1 Re: Sprawa komunikacji... 02.05.11, 18:10
      Tyle piany o nic - a czy ktos czytal jak ma przebiegac tarsa tego wutobusu - kto nim bedzie jezdil i ile bedzie nas to kosztowalo (Zielonke) - ile czasu i gdzie jakie przesiadki - miast dotrzec do wielkiej petli przy M1 - to wysiadka w lesie
      • dabrowa51 Re: Sprawa komunikacji... 13.05.11, 09:22
        Coś mi się wydaje,że niektórzy urzędnicy UM /nawet wysokiego szczebla/ mogliby korzystać z trasy autobusu ... .
    • piorek Re: Sprawa komunikacji... 09.05.11, 12:48
      Pierwszy przetarg padł.....

www.zielonka.pl/artykul/przetarg-na-autobusowa-linie-miejska-zostanie-powtorzony
      • free.miklas Re: Sprawa komunikacji... 13.05.11, 00:28
        Jak zwykle brak kasy. A może pan burmistrz dopłaci ze swojej pensji? Jak na tak straszne oszczędności to pensyjka niczego sobie. A tak na marginesie to dlaczego gmina nadal nie ma nowego skarbnika??? Brak odważnych do utopienia się za świętą trójce miłościwie Nam panującą???
        • sportif Re: Sprawa komunikacji... 13.05.11, 12:22
          "Jak zwykle brak kasy. A może pan burmistrz dopłaci ze swojej pensji? Jak na tak straszne oszczędności to pensyjka niczego sobie."
          jakbyś 3/4 swojego życia poświęcił na zdobycie 5 fakultetów, to też byś sobie krzyknął tyle co On.
      • delta998 Re: Sprawa komunikacji... 14.05.11, 15:27
        Ale przeciez do Marek jeździ J. Wiadomo jest droższa ale jeździ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka