Dodaj do ulubionych

Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistów?

21.10.11, 13:50
Stosowna uchwała znalazła się w programie najbliższej sesji. Jestem ciekaw co na to nasi radni. Swoją drogą, ciekawostka, znalazło tu zastosowanie prawo z lat '30 ubiegłego wieku!

www.bip.zielonka.pl/upload/doc/1081_20111019_102737.pdf
--
Przypomnę rzecz podstawową: dyskusja to nie tylko wygłaszanie opinii, które są święte bo moje. Dyskusja to zbijanie argumentów przeciwnika, co wymaga dobrego ich zrozumienia (czytania ze zrozumieniem), wiedzy na dany temat, posiadania własnego zdania (a nie tylko potrzeby demonstracji przekory), po czym logicznego formułowania zastrzeżeń, odnoszenia się do meritum, bez nadinterpretacji i luźnych skojarzeń. Takich dyskutantów szanuję, a najbardziej tych, którzy mają jakieś wątpliwości i wykazują samokrytycyzm. (K.T. Lewandowski)
Obserwuj wątek
    • kuj59 Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 21.10.11, 14:17
      Fajny projekt uchwały i uzasadnienie. Ani słowa o finansach? Radni maja podjąć decyzje nie wiedząc ile opieka ma kosztować i ile na to daje wojewoda.
      Na pewno nie muszą uwzględniać kosztów monitorowania stanu pomnika. Dzielny zielonkowski redaktor z Ossowa ma oko na pomnik cały czasy.
    • malon1916 Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 21.10.11, 20:58
      Można przejąć opiekę ... zwłoki ekshumować przenieść do zbiorowej mogiły w Radzyminie , pomnik bolszewików rozebrać i po kłopocie...... ale jest jeden problem gdzie będzie cieciował redaktorek i donosił do jedynej słusznej gazety ,ze hordy zwolenników Radia Maryja znowu zbezcześciły pomnik bolszewików ??????
      • sportif Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 21.10.11, 21:11
        redaktorek myśli, że za 3 lata przestanie cieciować i wróci do urzędu na kuriozalne stanowisko lokalnej papugi
    • malon1916 Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 21.10.11, 21:11
      A ten pomnik stoi na terenie Gminy Zielonka czy na terenie Gminy Wołomin?????? Przepis z lat 30-stych ...sposób przekazania typowy jak za ,,komuny" !!!!!
      • sportif Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 21.10.11, 21:27
        to teren Zielonki
        • kama2201 Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 21.10.11, 21:43
          Proponuję dyskusję bez odwoływania się do Piotra Wyszyńskiego.Wtedy być może zauważymy meritum sprawy.PozdKM.
          • malon1916 Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 21.10.11, 21:57
            Zafundowano mieszkańcom Zielonki i Ossowa pomnik bolszewików a teraz Wojewoda przerzuca opiekę i pewno koszty na Gminę Zielonka i to jest meritum sprawy!!!!!
            • real.mimi Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 22.10.11, 15:08
              Albo ja czytam bez zrozumienia albo ktoś inny -gdzie była mowa o przerzuceniu kosztów opieki nad pomnikiem na gminę ....?
              cytuję
              "Przyjęcie zadania o którym mowa w &1 nastąpi na podstawie porozumienia zawartego pomiędzy Burmistrzem Miasta ZIELONKA a Wojewodą Mazowieckim ,w którym określona zostanie wysokość środków finansowych ,które Wojewoda przekaże Gminie Zielonka"

???????????????? więc skąd te głosy
              • malon1916 Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 22.10.11, 15:44
                Nie wiadomo tez czy wojewoda przekaże te środki jednorazowo????
                a jeśli nie jednorazowo to przez jaki okres czasu będzie ,,sponsorem"?????
                I dlatego sadze ,ze to jest właśnie cały patent na pozbycie przez wojewodę problemu , a w późniejszym okresie także obciążeń finansowych.
                W ogóle to niech przekaże opiekę nad pomikiem bolszewików Kancelarii Prezydenta a dokładnie p.Nałęczowi orędownikowi powstania tego pomnika jak tak ochoczo go odsłaniał to niech się teraz nim opiekuje
                • real.mimi Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 22.10.11, 17:20
                  Problemem nie są pieniądze ale cel na który zostaną przeznaczone.
                  I dlatego wywołuje to tak dużo kontrowersji
                  • kuj59 Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 22.10.11, 17:35
                    Ale też problemem jest to, że radni mają dyskutować nad projektem uchwały i ja przyjąć lub odrzucić, nie znając dokładnie jakie porozumienie burmistrz podpisze z wojewodą.
                  • dabrowa51 Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 24.10.11, 14:19
                    Dla mnie to oczywiste. Tym Pomnikiem - grobem powinni osobiście opiekować ministrowie Kunert i Nałęcz !.
                    • radny.t.szklarski Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 24.10.11, 22:55
                      W dniu dzisiejszym Rada Miasta jednomyślnie ( 15 radnych) nie wyraziła zgody na przyjęcie obowiązku utrzymania mogiły wojennej żołnierzy Armii Czerwonej
                      • dabrowa51 Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 25.10.11, 08:49
                        Panie Szklarski, interesuje mnie KTO opiekuje się grobami OBROŃCÓW Warszawy ?. Chodzi mi o to komu fizycznie zlecona jest ta opieka i czy jest stosowna umowa?.
                        • mieszkanieczielonki Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 25.10.11, 10:17
                          Cmentarzyk żołnierzy polskich w Ossowie leży na terenie stanowiącym hipoteczną własność Kościoła. Wywalczył to jeszcze za komuny kobyłkowski proboszcz śp. ks. prałat Kazimierz Konowrocki. Powinna się więc opiekować nim Kuria Warszawsko-Praska, a konkretnie w jej imieniu zobowiązany do tego obecny ks. dziekan Jan Andrzejewski (tak jak i kaplicą) z Kobyłki, ale bywa z tym bardzo różnie bo na co dzień zbytnio on o niego nie dba. Przeważnie opiekują się grobami mieszkańcy Ossowa, przed 15 sierpnia generalne porządki (nie oglądając się na ks. Andrzejewskiego) robiła od lat gmina Zielonka (sprzątając i sadząc na grobach kwiaty), na której terytorium położona jest kaplica i cmentarzyk,bo uroczystości sierpniowe w Ossowie mają przede wszystkim charakter państwowy a nie kościelny, natomiast poważniejsze remonty grobów finansuje okazjonalnie wojewoda mazowiecki na wniosek podległej kiedyś p. Przewoźnikowi (obecnie p. Kunertowi) Rady Pamięci Walk i Męczeństwa. Opieka nad cmentarzykiem polskich żołnierzy w Ossowie nie może być jednak na stałe zlecona gminie Zielonka, bowiem znajduje się on na terenie kościelnym a nie komunalnym (jak pobliski grób czerwonoarmistów) i nie dotyczą go przepisy o opiece wynikające z przedwojennej ustawy o mogiłach wojennych.
                          • dabrowa51 Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 25.10.11, 10:33
                            Mam nadzieję,że nie uważasz,że ks.Konowrocki postąpił niesłusznie przejmując pieczę nad tym cmentarzykiem ?. Wszyscy doskonale pamiętamy jaki był stosunek ówczesnej władzy do wojny z bolszewikami. Władza robiła wszystko,aby o tych faktach historycznych zapomnieć !. Ale w obecnej sytuacji politycznej kraju jest chyba skandalem oczekiwać,że opieka parafii ma załatwiać problem!. To państwo POWINNO szanować miejsca uświęcone krwią bohaterów !. To właśnie min.KUNERT i kierowana przez niego RADA powinna zadbać o PROFESJONALNĄ opiekę nad tymi miejscami ! ! ! .
                            • saduceusz Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 25.10.11, 10:49
                              a dlaczego niby Kuria nie może opiekować się cmentarzem?, jeżeli to jej teren?
                            • anj74 Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 25.10.11, 10:59
                              chyba skandalem oczekiwać,że opieka parafii ma załatwiać problem!

Niby dlaczego? Jak się powzięła opieki to powinna ją sprawować, Kościół dostaje na to środki. Jak sobie nie radzi, to niech odda teren.
                            • mieszkanieczielonki Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 25.10.11, 11:33
                              dabrowa51 napisał:

> Mam nadzieję,że nie uważasz,że ks.Konowrocki postąpił niesłusznie przejmując pi
                              > eczę nad tym cmentarzykiem ?. Wszyscy doskonale pamiętamy jaki był stosunek ówc
                              > zesnej władzy do wojny z bolszewikami. Władza robiła wszystko,aby o tych faktac
                              > h historycznych zapomnieć !. Ale w obecnej sytuacji politycznej kraju jest chyb
                              > a skandalem oczekiwać,że opieka parafii ma załatwiać problem!. To państwo POWIN
                              > NO szanować miejsca uświęcone krwią bohaterów !. To właśnie min.KUNERT i kierow
                              > ana przez niego RADA powinna zadbać o PROFESJONALNĄ opiekę nad tymi miejscami !
                              > ! ! .

Dabrowa, prosiłeś o info na ten temat. Ja starałem się spełnić Twoją prośbę i podałem Ci RZETELNĄ kompletną informację, bez jakiegokolwiek komentowania jej. I w żaden sposób nie odnosiłem się do motywów kierujących ks. Konowrockim, którego osobiście dobrze znałem i bardzo szanowałem. A Ty próbujesz po swojemu czytać między wierszami w myślach nieznanych Ci ludzi. Czasem odnoszę wrażenie, że ciężko Ci wytrzymać z samym sobą z powodu Twojej nieufności do otaczającego Cię niezrozumiałego świata i podejrzliwości wobec wszystkich bliźnich i naprawdę mi Cię żal. Postaraj się jednak zrozumieć, co ci bliźni chcą na tym forum swoimi wpisami wyrazić i przekazać innym internautom. Życzę więcej empatii.
                              • saduceusz Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 25.10.11, 12:09
                                pl.wikipedia.org/wiki/Empatia :-))))
                              • sportif Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 25.10.11, 13:59
                                ale Mu pan radny pojechał.

P.S. Herbowy i tak nic z tego nie zrozumie...
                                • marek_k84 Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 25.10.11, 14:51
                                  nie jest w stanie...
                                • dabrowa51 Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 26.10.11, 20:13
                                  A Ty ciągle o pochodzeniu .... . Takie bolszewickie pojmowanie rzeczywistości. Czyżbyś był erotycznym "owocem" czerwonoarmiejców?.
                                  • sportif Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 26.10.11, 21:25
                                    "A Ty ciągle o pochodzeniu .... . Takie bolszewickie pojmowanie rzeczywistości."

to napisał stary solidaruch, który ciągle walczy z systemem.
                                    Dobrowa wyjdź z lasu, zostaw swoją ziemiankę, prawie ćwierć wieku temu mieliśmy przełom i czasy się zmieniły.
                              • dabrowa51 Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 26.10.11, 19:05
                                Mój post był MERYTORYCZNY. Natomiast Twój atak jest personalny. Z Twojego pierwszego wpisu wynika nie tylko informacja,ale także zarzuty pod adresem kobyłkowskiej parafii, a właściwie księdza. Czytając Twój wpis odnosi się wrażenie,że nie byłoby sprawy, gdyby nie był zamieszany Kościół. Wówczas państwo dbałoby o to miejsce. Ja uważam,że należy PODZIĘKOWAĆ ,że w "czasach minionych" znaleźli się odważni duchowni,którzy zajęli się sprawą.Teraz, gdy sytuacja się zmieniła, to państwo, jego organa powinny otoczyć opieką to miejsce. Przyznam ,że nie znam stanu prawnego, ale trudno mi uwierzyć,że komuniści przekazali "na własność" ten teren dla parafii. Ale jeśli nawet, to min.Kunert powinien rozmawiać w tej sprawie by zapewnić STAŁĄ opiekę.... . Jeżeli nie ma innej możliwości pomocy, to powinien zaproponować przejęcie terenu. Twój wywód na mój temat jest po prostu nie na miejscu i daleko wykracza poza zasady merytorycznej dyskusji. A wpisy tych forumowiczów poniżej to wręcz zwykłe prostactwo i obrażanie innych.Chciałoby się określić to dosadniej, ale się powstrzymam.
                                • sportif Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 26.10.11, 21:18
                                  "Chciałoby się określić to dosadniej, ale się powstrzymam."

no wyduś to z siebie, co się będziesz powstrzymywał
                                  • dabrowa51 Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 26.10.11, 22:48
                                    Chyba to pochodzenie powoduje,że mam opory.
                          • zawsze_zielony Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 26.10.11, 23:08
                            mieszkanieczielonki napisał:

> Cmentarzyk żołnierzy polskich w Ossowie leży na terenie stanowiącym hipoteczną
                            > własność Kościoła. Wywalczył to jeszcze za komuny kobyłkowski proboszcz śp. ks.
                            > prałat Kazimierz Konowrocki. Powinna się więc opiekować nim Kuria Warszawsko-P
                            > raska, a konkretnie w jej imieniu zobowiązany do tego obecny ks. dziekan Jan An
                            > drzejewski (tak jak i kaplicą) z Kobyłki, ale bywa z tym bardzo różnie bo na co
                            > dzień zbytnio on o niego nie dba. Przeważnie opiekują się grobami mieszkańcy O
                            > ssowa, przed 15 sierpnia generalne porządki (nie oglądając się na ks. Andrzejew
                            > skiego) robiła od lat gmina Zielonka (sprzątając i sadząc na grobach kwiaty), n
                            > a której terytorium położona jest kaplica i cmentarzyk,bo uroczystości sierpnio
                            > we w Ossowie mają przede wszystkim charakter państwowy a nie kościelny
                            ,

Zgadza się. W tym roku popedałowałem sobie troszkę przed 15 sierpnia, głównie do Ossowa podejrzeć przygotowania. I tak teren od ul. Materewicza do mostku przed kaplicą porządkował Wołomin, był burmistrz, wice i średnio (byłem kilka razy ok.17) siedem osób z firmy sprzątającej. Natomiast teren od mostku do kaplicy i sam teren wokół kaplicy Zielonka. I tutaj w porównaniu z Wołominem zaliczyliśmy wpadkę. Wyobraźcie sobie, że w okolicach godziny 17 teren porządkowała jedna pracownica Urzędu Miasta.
                            Mało tego nie dość że sama sadziła kwiatki, zagrabiała i świeciła oczami przed "reprezentacją Wołomina i Powiatu", to widziałem jak sama chodzi i zbiera rzeczy ( rękawiczki, worki na śmieci ) pozostawione przez pracowników z przędsiebiorstwa komunalnego z Zielonki. Pracują tylko do 16, więc w pośpiechu pewnie zapomnieli zabrać. Najważniejsze jednak jest to, że z Wołomina był codziennie na miejscu Burmistrz i jego zastępca, z Kobyłki też był Burmistrz, z Powiatu też ktoś się kręcił, a Zielonka wysłała jednego asa od zadań specjalnych. A gdzie Pan był Panie Burmistrzu? A Pana zastępca, którego też tam nie zauważyłem. Pozostaje jeszcze Pani Sekretarz, ale Jej też nie było. Może czegoś nie rozumiem, może włodarze okolicznych miast muszą pilnować swoich pracowników? Całe szczęście że ma Pan takich asów, których nie musi Pan, jako przełożony doglądać. Cóż pogratulować pełnego zaufania......
                      • dabrowa51 Re: Przejmujemy opiekę nad grobem czerwonoarmistó 03.11.11, 21:23
                        Dzisiaj był program telewizyjny przygotowany przez red. Erol z udziałem władz i samorządowców. Ciekawie wypowiadał się p.Szklarski. Podzielam jego argumenty w sprawie finansowania grobów wojennych. Brawo Panie Szklarski.Dlaczego wojewoda nie finansuje utrzymanie grobów polskich obrońców?.
                        • sportif materiał TVP 04.11.11, 10:49
                          oto materiał TVP:
                          www.tvp.pl/warszawa/publicystyka/interwencje-jolanty-erol/wideo/3-listopada-2011/5599983
                          • kapitan_dudus Re: materiał TVP 04.11.11, 19:46
                            Brawo p.Szklarski , po obejżeniu materiału TVP jestem pełen podziwu .
                            Nikt lepiej nie przekazałby tego tematu lepiej od Pana . Dziękuję .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka