Dodaj do ulubionych

Budżet 2015

03.12.14, 11:09
Czy mając wpływu miesięcznie 5 000 którykolwiek z forumowiczów planowałby budżet miesięczny na 8 000 ? Czy którykolwiek z forumowiczów szanownych mając na barkach spłacanie kredytu mieszkaniowego będzie w tym czasie brał na kredyt wczasy za granicą ? Mam nadzieje, że żaden, bo kieruje nami rozsądek, rozwaga, ostrożność. Co więc kierowało ludźmi którzy przygotowali budżet A.D. 2015 ?! Mam nadzieję, że nowa rada będzie poważnie traktowała zadanie wyjścia na prostą i trzymała w ryzach "wójta" i aferzystów ze Wspólnoty Samorządowej.
Obserwuj wątek
    • orawa81 Re: Budżet 2015 03.12.14, 13:01
      Może Kowalski w ten sposób budżetu nie buduje, ale firmy, często tak. Inwestycje niosą ze sobą, poza wydatkami, nowe przychody, a zatem warto je wkalkulować w budżet nawet jeśli w perspektywie najbliższego roku się nie zwrócą.
      • michal_prickstein Re: Budżet 2015 03.12.14, 13:12
        O tym mówię. Samorząd ma ograniczone pole inwestowania w taki sposób jak firmy - w przedsięwzięcia zyskowne. Ustawienie plenerowej siłowni nie przyspaża zysków i nie jest koniecznością. Zamiana gruntowych dróg na utwardzone albo asfaltowe w okolicach Ossowskiej suma sumarum może uatrakcyjnić teren, może wybuduje się i zamieszka tam z 50 rodzin, ale poza możliwymi wpływami z podatków to nie jest zyskowna inwestycja. Kostka brukowa na chodnikach też zysku nie przyniesie. Zyskowną inwestycją byłaby budowa olbrzymiego wysypiska - ale nie na koniuszku gminy Zielonka, 20km stąd, gdzie nie ma żadnej uciążliwości dla mieszkańców Zielonki, ale dla Michałowa i okolic owszem. Miejsce jest, głęboko w lesie pomiędzy Rembertowem, Zielonką, Okuniewem a Ossowem.
        • michal_prickstein Re: Budżet 2015 03.12.14, 14:25
          w sumie to teren poligonu, ale np grunty leśne pomiędzy Siwkami, torami, Piłsudskiego a Iżynierską. Aż prosi się o lokalizację nowoczesnego wysypiska albo choćby spalarni. Żeby było jasne - to są nowe miejsca pracy i nowe wielkie wpływy do budżetu. A nowoczesne rozwiązania nie są uciążliwe, więc lepiej lokalizować je bliżej miasta.
        • apuk1980 Re: Budżet 2015 03.12.14, 15:53
          co za ciekawe podejście do rozwoju miasta...Idąc twoim tokiem rozumowania proponuję likwidację oświetlenia w całej zielonce - ile gmina oszczędzi na opłatach za prąd! dodatkowo skoro ten asfalt niepotrzebny i chodniki to proponuje zerwać obecne, przecież ludzie co już mieszkają się nie wyprowadzą (przynajmniej nie wszyscy), część towaru w postaci kostki brukowej z odzysku się sprzeda a ile się oszczędzi na remontach dróg i chodników w przyszłości! Czysty zysk dla gminy!
          • orawa81 Re: Budżet 2015 03.12.14, 16:48
            ONR przyjdzie i nie będzie niczego :D
            • po-wiatowy Re: Budżet 2015 03.12.14, 17:44
              To prawicowiec !
              Nie ma co przejmować się bredniami które wypisuje. Można przeczytać, westchnąć lub parsknąć śmiechem ( względnie pokiwac głową z politowaniem ) i zapomnieć.

Ale interesujące jest to że ludzie tego pokroju rozwój i dochody widzą w budowie bardzo społecznie i przyrodniczo uciążliwych inwestycji typu wysypiska, spalarnie itp. Wcześniej podobne pomysły miał pisowski burmistrz Wołomina...i już nie jest burmistrzem ! :)

Ciekawy jestem czy on w ogóle mieszka w naszym mieście, czy jest tylko prawicowym trollem mającym za zadanie " przygotować grunt " pod swoją formację ?
              A może to kolejne wcielenie naszego mareczka ?
              • michal_prickstein Re: Budżet 2015 03.12.14, 19:07
                Cieszy mnie że tak udanie posługujesz się populizmem jak zgraja z PO. Twoje działania odniosą zamierzony skutek.
                Wiadomo, że jeśli odwiedzisz najbliższych sąsiadów z propozycją zrzutki na nową nawierzchnię asfaltową, to będą marudzić. I że ucieszy ich deklaracja, że nowy asfalt położysz tylko własnym kosztem.
                Dalej: wnioskuję z wypowiedzi o Madziarze filozofię utrzymywania władzy poprzez nieudolne ale popularne zarządzanie jak np. miejmy nadzieję już niedługo Donald T. przy czym utratę władzy rozpatrujesz w kategorii katastrofy (normalne w PO) a nie republikańskiego zwyczaju.
                Kolejne:
                Popatrzmy geostrategicznie na Zielonkę. Małe miasto, o zwartej zabudowie, i rozległe obszary gminy. Położenie koło Warszawy w aglomeracji. Poszukajmy profitów. Ja już widzę: spalarnia obsługująca wschodnią część metropoli lokalizowana w kompleksie leśnym między Zielonką a Ząbkami (dobra komunikakcja na przecięciu dwóch dróg wojewódzkich).
                Oraz powiązane wysypisko lokalizowane w środku poligonu. W odpowiednim oddaleniu od Rembertowa, Zielonki, Ossowa, Okuniewa.

Tylko bandę "wójta" stać na to by godzić się na wysypisko z dala od miasta Zielonki, ale blisko terenów rolniczych i wsi za Okuniewem. Nie mają za grosz przyzwoitości.
                • po-wiatowy Re: Budżet 2015 03.12.14, 20:50
                  michal_prickstein napisał(a):

> Cieszy mnie że tak udanie posługujesz się populizmem jak zgraja z PO. Twoje dzi
                  > ałania odniosą zamierzony skutek.

Już odniosło : patrz uzasadnienie w wątku " klęska pisowców ".
                  Nie ukrywam, że liczę na więcej.

> Wiadomo, że jeśli odwiedzisz najbliższych sąsiadów z propozycją zrzutki na nową
                  > nawierzchnię asfaltową, to będą marudzić. I że ucieszy ich deklaracja, że nowy
                  > asfalt położysz tylko własnym kosztem.

Ty tak robiłeś ? Gdzie tak było, skąd pochodzisz ?

> Dalej: wnioskuję z wypowiedzi o Madziarze filozofię utrzymywania władzy poprzez
                  > nieudolne ale popularne zarządzanie jak np. miejmy nadzieję już niedługo Donal
                  > d T. przy czym utratę władzy rozpatrujesz w kategorii katastrofy (normalne w PO
                  > ) a nie republikańskiego zwyczaju.
                  > Kolejne:
                  > Popatrzmy geostrategicznie na Zielonkę. Małe miasto, o zwartej zabudowie, i roz
                  > ległe obszary gminy. Położenie koło Warszawy w aglomeracji. Poszukajmy profitów
                  > . Ja już widzę: spalarnia obsługująca wschodnią część metropoli lokalizowana w
                  > kompleksie leśnym między Zielonką a Ząbkami (dobra komunikakcja na przecięciu d
                  > wóch dróg wojewódzkich).
                  > Oraz powiązane wysypisko lokalizowane w środku poligonu. W odpowiednim oddaleni
                  > u od Rembertowa, Zielonki, Ossowa, Okuniewa.

Popatrzmy okiem lekarza psychiatry...

> Tylko bandę "wójta" stać na to by godzić się na wysypisko z dala od miasta Ziel
                  > onki, ale blisko terenów rolniczych i wsi za Okuniewem. Nie mają za grosz przyz
                  > woitości.

W jakim on żyje świecie ??

To nawet Karo nie potrafi tak rzucać takimi idiotyzmami !
                  • michal_prickstein Re: Budżet 2015 03.12.14, 23:07
                    a) podałem przykład abstrakcyjny, analogiczny do populizmu który uprawiasz
                    b)popatrzmy okiem lekarza psychiatry? to jesteś psychiatrą? coś to wnosi do dyskusji o finansach?
                    c)wykaż idiotyzm, albo nie
                    d)do mistrzów ci jednak sporo brakuje

pozdrawiam pana.
          • michal_prickstein Re: Budżet 2015 03.12.14, 18:50
            Mylisz koszty z inwestycjami i oszczędnościami. Jeżeli wyłączymy oświetlenie to będziemy mieli oszczędności.
            Koszty funkcjonowania miasta są analogiczne do kosztów funkcjonowania gospodarstwa domowego. Oszczędza się ograniczając koszty. Albo powiększa się przychody - inwestując (ewentualnie sprzedając).
            Tak, piję do "rzetelnego" sprawozdania finansowego z ubiegłej kadencji przygotowanego przez ekipę "wójta" tak wychwalane przez Proboszcza z MBC. A to było wprowadzanie w błąd mieszkańców. W inwestycje zaliczono koszta funkcjonowania miasta, i za inwestycje policzono działania generujące kolejne koszta zamiast zysków. To samo widzimy w projekcie przyszłorocznego budżetu. TRAGEDIA. Jako mieszkaniec rządam rzetelnego i uczciwego budżetu a nie kreatywnej księgowości.
            • po-wiatowy Recepta ONR na szczęście i dobrobyt w gminach 03.12.14, 20:56
              To wysypiska i spalarnie odpadów, im więcej tym lepiej !!

Najlepiej w pobliżu osiedli mieszkaniowych, szkół i przedszkoli.

Zadowoleni mieszkańcy w cieniu i zapachach z tychże zakładów nabywają przekonania o słuszności takich inwestycji a nie jakiś tam siłowni pod chmurką, nowych chodników czy dróg.

Czy na innych forach też piszą tacy wizjonerzy ?
              • orawa81 Re: Recepta ONR na szczęście i dobrobyt w gminach 03.12.14, 21:22
                Prickstein vel Pryksztejn, te niewielkie skrawki lasu między Zielonką, a Ząbkami nazywasz kompleksem leśnym? Spalarnia tam zlokalizowana znalazłaby się zbyt blisko zabudowań. Pomysł chybiony!
                • michal_prickstein Re: Recepta ONR na szczęście i dobrobyt w gminach 03.12.14, 23:26
                  No być może. Uważam jednak, że lokalizacja spalarni mniej więcej w okolicy skrzyżowania 631 z torami jest najlepsze, bo dogodna komunikacja i ludzie by do pracy mieli blisko. A wysypisko jak najbardziej na środku poligonu a nie koło Michałowa.
                  Ale co poradzić, gdy u wladzy nadal trwają ludzie przyzwoici inaczej.
                  • dlazielonki Re: Recepta ONR na szczęście i dobrobyt w gminach 04.12.14, 08:56
                    Szanowny Panie wizjonerze, jak już wizja - to nie taka z XX wieku w tymi wysypiskami i spalarniami. W Europie nie buduje się już wysypisk i składowisk, tylko stosuje systemy segregacji u źródła i przerobu na jak najwyższym poziomie w małej skali oraz spalania np. z uzyskiem energii. Nowoczesna spalarnia to jest przeważnie inwestycja w okolicach 1-2 mld złotych i gmina raczej na tym nie zyska i finansowo i wizerunkowo. A ilość nowych miejsc pracy przy automatyzacji procesów w takiej spalarni, jest znikoma. Nie ma zresztą potrzeby budowy kolejnego tego typu obiektu w okolicy. Taka spalarnia śmieci jest na Targówku i będzie rozbudowana do poziomu 1 mln t śmieci rocznie - odsyłam do materiału zamieszczonego tu: dlazielonki.pl/aktualnoci/385-rozbudowa-spalarni-miei-na-targowku-dlaczego-kolejna-tego-typu-inwestycji-po-naszej-stronie-wisy
                    Dlaczego w świetle tego co się dzieje w Zielonce rozpatruje Pan budowę kolejnego tego typu obiektu? Czy w celu przygotowania mieszkańców Zielonki na jakieś newsy? Czy nie lepiej iść w kierunku rozbudowy w okolicach Inżynierskiej i Piłsudskiego strefy przemysłu nieuciążliwego lub parku technologicznego z nowoczesnymi firmami, a nie kolejnymi inwestycjami uciążliwymi środowiskowo i społecznie? Teren jest dobrze skomunikowany, atrakcyjny - tylko się umawiać z Nadleśnictwem, odlesiać, zbudować drogę i robić nabór firm. Jak już wizja, to chyba trochę dalej idąca, dla rozwoju nowoczesnego biznesu, zwłaszcza w okolicy Warszawy, która jest bardzo atrakcyjna inwestycyjnie? Osobiście mieszkam w tej okolicy i nie podobają mi się Pana wizje. Jak Pan ma takie wizje, to proponuję naprawdę iść do lekarza od wizji, może pomoże. A jak już pomoże - to mogę porozmawiać i doradzić co dalej zrobić aby nowoczesne firmy przyciągać do Zielonki. Pozdrawiam i bez urazy. Dorota Bienias
                    • po-wiatowy Re: Recepta ONR na szczęście i dobrobyt w gminach 04.12.14, 13:02
                      dlazielonki napisał:

> Szanowny Panie wizjonerze, jak już wizja - to nie taka z XX wieku w tymi wysypiskami i spalarniami. W Europie nie buduje się już wysypisk i składowisk, tylko stosuje systemy segregacji u źródła i przerobu na jak najwyższym poziomie w małej skali oraz spalania np. z uzyskiem energii. Nowoczesna spalarnia to jest przeważnie inwestycja w okolicach 1-2 mld złotych i gmina raczej na tym nie zyska i finansowo i wizerunkowo. A ilość nowych miejsc pracy przy automatyzacji procesów w takiej spalarni, jest znikoma. Nie ma zresztą potrzeby budowy kolejnego tego typu obiektu w okolicy. Taka spalarnia śmieci jest na Targówku i będzie rozbudowana do poziomu 1 mln t śmieci rocznie - odsyłam do materiału zamieszczonego tu: dlazielonki.pl/aktualnoci/385-rozbudowa-spalarni-miei-na-targowku-dlaczego-kolejna-tego-typu-inwestycji-po-naszej-stronie-wisy
                      > Dlaczego w świetle tego co się dzieje w Zielonce rozpatruje Pan budowę kolejneg
                      > o tego typu obiektu? Czy w celu przygotowania mieszkańców Zielonki na jakieś n
                      > ewsy? Czy nie lepiej iść w kierunku rozbudowy w okolicach Inżynierskiej i Piłs
                      > udskiego strefy przemysłu nieuciążliwego lub parku technologicznego z nowoczesn
                      > ymi firmami, a nie kolejnymi inwestycjami uciążliwymi środowiskowo i społecznie
                      > ? Teren jest dobrze skomunikowany, atrakcyjny - tylko się umawiać z Nadleśnictw
                      > em, odlesiać, zbudować drogę i robić nabór firm. Jak już wizja, to chyba troch
                      > ę dalej idąca, dla rozwoju nowoczesnego biznesu, zwłaszcza w okolicy Warszawy,
                      > która jest bardzo atrakcyjna inwestycyjnie? Osobiście mieszkam w tej okolicy i
                      > nie podobają mi się Pana wizje. Jak Pan ma takie wizje, to proponuję naprawdę
                      > iść do lekarza od wizji, może pomoże. A jak już pomoże - to mogę porozmawiać i
                      > doradzić co dalej zrobić aby nowoczesne firmy przyciągać do Zielonki. Pozdrawi
                      > am i bez urazy. Dorota Bienias

Starszemu Panu wolno mieć wizje, jakie chce.
                      I tyle na temat.

Z szacunkiem do starości...
                      • michal_prickstein Re: Recepta ONR na szczęście i dobrobyt w gminach 04.12.14, 15:05
                        po-wiatowy, ludzi nie szanujesz, tak jak zgraja którą naśladujesz.
                    • michal_prickstein Re: Recepta ONR na szczęście i dobrobyt w gminach 04.12.14, 16:39
                      Niestety pani Doroto, ale czysty populizm.

Jeszcze długo nie będzie nas jako aglomerację stać na takie inwestycje (1-2mld) w obliczu priorytetowych inwestycji: rozbudowy metra, wschodniej obwodnicy Warszawy i dalej można wymieniać. A wysypiska są potrzebne. Postuluję wykorzystanie położenia i charakteru naszej gminy właśnie pod uciążliwe a potrzebne inwestycje. Skoro nikt ich nigdzie nie chce, a my mamy możliwość, to czemu nie?

Kolejne: zachowujmy realizm. Wiadomo, że drugiego Śląska tu nie będzie. A parki technologiczne mają znakomitsze lokalizacje w Warszawie, bliżej Centrum: Żerań, Utrata... raczej nie uda się tu ściągnąć przedsiębiorstw z Pani wizji.

Wizytę u lekarza pozostawiam bez komentarza, ocenią czytelnicy.

Również mieszkam w tej okolicy i zapewne bliżej niż Pani, bo marzy mi się zagospodarowanie terenu leśnego "za miedzą". Właśnie w kontekście prowadzenia tam WOW, wartość przyrodnicza i rekreacyjna będzie znikoma, a pomiędzy 331 a wydmami przed linią kolejową, aż prosi się o wykarczowanie podmokłego terenu, niwelację i przygotowanie pod tak uciążliwe inwestycje, których nikt nigdzie nie chce. Marzą mi się spalarnie, zakłady przetwarzania, przemysł wytwórczy. Nie chcę tu sklepów wielkopowierzchniowych.

Czerpmy z Zielonki korzyści dla Zielonki.

z poważaniem
                      Michał Pryksztejn
                      • orawa81 Re: Recepta ONR na szczęście i dobrobyt w gminach 04.12.14, 17:21
                        Istne rozdwojenie jaźni. Tak dla inwestycji, których nikt nie chce, ale zróbmy to niemal w centrum Zielonki, zamiast na jej obrzeżach (vide: Michałów etc) Moim zdaniem to czyste trolowanie.
                        • michal_prickstein Re: Recepta ONR na szczęście i dobrobyt w gminach 04.12.14, 18:20
                          Tak - w centrum Gminy Zielonka czyli nie w centrum miasta ale w lesie. W lesie zdegradowanym bo poligonem. W lesie pomiędzy Rembertowem / Wesołą / Okuniewem / Ossowem / Zielonką. Tam jest miejsce na spalarnie, wysypiska, składowiska.
                          Teren pod "brudne" inwestycje (ale nie pod wysypisko) widzę pomiędzy 631/634/LK21/LK449/WOW. Użytki leśne na powyższym terenie zostaną zdegradowane budową wiaduktów, etakad, węzłów. Naruszona zostanie niwelata, teren zabagnieje - już jest podmokły(!) i nie będzie miał walorów przyrodniczych i rekreacyjnych. Zostawić należy niezbędny pas zieleni leśnej jako "bufor". Zresztą... W Zielonce Bankowej tak został zlokalizowany niegdysiejszy Inter Kim. Nadal jest w jakimś stopniu zagospodarowany przez przedsiębiorstwa. Czemu strefy takiego przemysłu nie skopiować?

Rozdwojenie jaźni? Chyba jednak nie. Inwestycje planować bliżej Zielonki, choćby ze względu na dojazd do pracy. Wyobrażam sobie utworzenie super strefy ekonomicznej pod Michałowem, ale czy to będzie atrakcyjne?

Proszę mi nie zarzucać trollowania. Ja chciałbym rozwoju tego miasta. Rozwoju w zalesianiu, zabagnieniu - nie widzę. I jestem realistą: uzdrowiska tu nie będzie, a nawet jeśli będzie, to każdy rozsądny kuracjusz wybierze senatorium w Kołobrzegu lub Świeradowie Zdroju, a nie graniczącą z Warszawą Zielonkę położoną wewnątrz aglomeracji.

Niepojętym jest dla mnie jak ten nasz kraj można wyprowadzić z zadłużenia na drogę rozwoju, skoro nawet na poziomie gminy znajdą się hamulcowi którzy zniweczą inwestycje.

Nic tylko sugeruję za 3 lata wybudować basen. Ludzie będą zadowoleni, przedłużą obecnej nowej radzie i burmistrzowi kadencje. I nie ważne, że basen sam z siebie się nie utrzyma, że w pobliżu w Ząbkach i w Wołominie są całe kompleksy rekreacyjne, że bedzie generował koszty. Ale będzie można wpisać: "inwestycja" , może jeszcze dofinansowana za środki z naszej własnej składki członkowskiej...

Tylko ONR ma potencjał zmienić nasze państwo.
                          • po-wiatowy Re: Recepta ONR na szczęście i dobrobyt w gminach 04.12.14, 19:37
                            Ty na trzeźwo to piszesz ?

ONR zawsze kojarzył mi się ze śmietnikiem historii, teraz dodatkowo będzie się kojarzył z przemysłem śmieciowym. W sumie bardzo dobrze.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem twoje złote myśli : specjalna strefa ekonomiczna w Michałowie a w Zielonce wysypiska i spalarnie odpadów ? Praca dla mieszkańców Zielonki ?

Nurtuje ciągle mnie pytanie : czy ty napewno mieszkasz w Zielonce, gdzie ? Kogo/ilu mieszkańców Zielonki znasz skoro dywagujesz że będą chcieli od razu pracować przy śmieciach ?

O zdrowie się nie spytam bo mi nie wypada ( szacunek dla wieku ).

Proszę o poważną odpowiedź.
                            • kama2201 Re: Recepta ONR na szczęście i dobrobyt w gminach 04.12.14, 19:50
                              MICHAL_PRICKSTEIN to nowe wcielenie Falangi.Dyskutowanie z nim nie wniesie nic do tematu dyskusji.PozdKM.
                              • michal_prickstein Re: Recepta ONR na szczęście i dobrobyt w gminach 04.12.14, 23:22
                                Pragnę zrozumieć: że wcielam się w kogoś używającego nick "falanga" czy odniesienie do ONR, symbolu falangi?
                                Niestety, do dyskusji nie wnosi Pani nic.
                            • michal_prickstein Re: Recepta ONR na szczęście i dobrobyt w gminach 04.12.14, 23:18
                              po-wiatowy napisał:

> Ty na trzeźwo to piszesz ?

Tak. Na trzeźwo. Czyżbyś pił gdy czytasz?
                              >
                              > ONR zawsze kojarzył mi się ze śmietnikiem historii, teraz dodatkowo będzie się
                              > kojarzył z przemysłem śmieciowym. W sumie bardzo dobrze.

nie przykladałeś się do lekcji historii.
                              >
                              >
                              > Nie wiem czy dobrze zrozumiałem twoje złote myśli : specjalna strefa ekonomiczn
                              > a w Michałowie a w Zielonce wysypiska i spalarnie odpadów ? Praca dla mieszkańc
                              > ów Zielonki ?

Nie zrozumiałeś wogóle.
                              >
                              > Nurtuje ciągle mnie pytanie : czy ty napewno mieszkasz w Zielonce, gdzie ? Kogo
                              > /ilu mieszkańców Zielonki znasz skoro dywagujesz że będą chcieli od razu pracow
                              > ać przy śmieciach ?

Mieszkam w Zielonce, przypuszczam że ponad 2x niż masz lat
                              >
                              > O zdrowie się nie spytam bo mi nie wypada ( szacunek dla wieku ).

Nie szanuje Pan ludzi. Zdrowiem na szczęście się ciesze.
                              >
                              > Proszę o poważną odpowiedź.

Zacznij Pan czytać ze zrozumieniem. Poważnie.
              • michal_prickstein Re: Recepta ONR na szczęście i dobrobyt w gminach 03.12.14, 23:19
                Panie drogi, ale czytać ze zrozumieniem można się postarać. A ty populistycznie (dobrze robotę swą wykonujesz) wmawiasz, że jestem za lokalizowaniem w pobliżu osiedli, szkoł i przedszkoli. A ja mówię o lokalizacji w miejscu najbardziej oddalonym (w warunkach naszej aglomeracji) od terenów mieszkalnych Rembertowa, Ossowa, Okuniewa i Zielonki i terenów rolniczych.
                Bo to co fundują ludzie nieprzyzwoici to uprzykrzanie życia mieszkańcom Michałowa, którzy nie będą mieli z tej inwestycji żadnych korzyści. A budżet Zielonki tak. To są ludzie bez honoru i nie przyzwoici.

Pozdrawiam
                Michał Pryksztejn
                • po-wiatowy Re: Recepta ONR na szczęście i dobrobyt w gminach 04.12.14, 05:59
                  A może nasz MP mieszka w okolicach lub samym Michałowie gdzie będzie wysypisko i stąd narracja żeby zlokalizować je raczej w centrum miasta ( :)) niż w lesie na obrzeżach ?

Myślę, jednak że on sobie z nas jaj robi jak niegdyś falanga.
                • orawa81 Re: Recepta ONR na szczęście i dobrobyt w gminach 04.12.14, 10:46
                  Teren między Zielonką a Ząbkami najbardziej oddalonym w naszej aglomeracji? Obawiam się, że jak pisze po-wiatowy nie jesteś mieszkańcem Zielonki, bo takie twierdzenie to absurd. Myślę, że temat budowy spalarni wyczerpała pani Dorota Bienias w swoim poście i tyle. Przeczytaj i odnieś się merytorycznie to jej słów, a nie powielaj już raz użyte argumenty.
                  • michal_prickstein Re: Recepta ONR na szczęście i dobrobyt w gminach 04.12.14, 11:08
                    Panie, mogę się wycofać, że dobre miejsce na spalarnię jest między Zielonką a Ząbkami, mimo wszystko widzę to jako teren inwestycyjny ze względu na znakomity dojazd.
                    Ale nie wycofam się z lokalizacji w środku kompleksu leśno-mokradło-nieużytkowego pomiędzy Ossowem, Zielonką, Renmbertowem a Okuniewem i Wesołą.
                    • dlazielonki Re: Recepta ONR na szczęście i dobrobyt w gminach 04.12.14, 12:48
                      Proponujemy aby w zamieszczanych postach powrócić do tytułu wątku "BUDŻET 2015", poniżej link do projektu budżetu: www.bip.zielonka.pl/upload/doc/1563_20141121_085739.pdf .
              • michal_prickstein Re: Pomysł PO na rozwój 05.12.14, 08:20
                ....

Brak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka