Dodaj do ulubionych

Tiry na Bankówce

20.02.15, 16:11
Witam wszystkich. Założyłem na gazecie konto i ten wątek, zatroskany sytuacją na drogach domków jednorodzinnych w Zielonce. Stan dróg jest fatalny, ja codziennie jeżdżę Armii Krajowej i Ludowej i na AL czuję się jakbym z dziury do dziury wpadał przejeżdżając odcinek od AK do Wyszyńskiego. A dzisiaj o mało nie zderzyłbym się z jakimś co omijał tira stojącego przy posesji. Zamiast poczekaj aż przejadę to ten się na mnie ładuje. Jak już ochłonąłem, to tak mnie oświeciło, że co trochę tam stoi jakiś tir. Jaki wpływ na stan tej drogi ma przejeżdżający i parkujący tir. Przecież gdzieś musi zawracać, od czasu do czasu na pewno z ładunkiem parkuje. To duże obciążenie dla tej drogi. Czy ta droga jest przystosowana do takiej nośności pojazdu, czy taki pojazd ma wpływ na szybszą dewastację jezdni? A jak parkuje to zanim ruszy trochę czasu na "wolnych" obrotach musi popracować zanim odjedzie? Trochę spalin zostawi każdego dnia. Czy na terenie Bankówki mogą się poruszać tiry? Czy jest to miejsce do parkowania? Nie wiem jak jest teraz lecz pamiętam, że na Chopina bliżej zakonnic też zdarzało mi się widzieć tir a może ciężarówkę. Teraz jest zakaz jazdy tirami kolejową a czy bocznymi mogą się poruszać?
Obserwuj wątek
    • mieszkaniec_zielonki Re: Tiry na Bankówce 20.02.15, 18:12
      Między torami a drogą 634 obowiązuje zakaz 10 T dmc , na Bankówce nie ma tego zakazu , więc co nie jest zakazane jest dozwolone , jedynie można sprawdzic czy ten tir parkuje w prawidłowym miejscu .
      • kierowca69 Re: Tiry na Bankówce 20.02.15, 18:34
        Ciekawe dlaczego Zielonkę podzielono na mieszkańców lepszych i tych gorszych. Znaku zakazu parkowania tam nie ma chyba ale na terenie miast z tego co poczytałem to tylko w wyznaczonych przez miasto miejscach. Ciekawe gdzie można się dowiedzieć, które to miejsca burmistrz wyznaczył?
        • mieszkaniec_zielonki Re: Tiry na Bankówce 20.02.15, 18:38
          Z tego co ja się orientuje chodzi o zmniejszenie tranzytu dużych aut przez i tak zakorkowaną ul.Kolejową .
    • moniczek_k Re: Tiry na Bankówce 20.02.15, 21:17
      kierowco69 w pełni się z Toba zgadzam, na Bankówce nie ma firm, które dysponują tirami, prawdopodobnie te tiry nocują tylko, ale dojazd i wyjazd niszczy nawierzchnię
      • mieszkaniec_zielonki Re: Tiry na Bankówce 20.02.15, 21:35
        Na Bankówce są zakłady mięsne , do nich przyjeżdżają duże auta z dostawami i jest firma transportowa która posiada kilka samochodów ciężarowych i to w dodatku ma zestawy do transportu rzeczy ciężkich i ponadgabarytowych , i jeszcze jest kilka małych firm transportowych. a przy okazji na Bankówce mieszkają też kierowcy takich aut .
        • kierowca69 Re: Tiry na Bankówce 20.02.15, 23:09
          Po drugiej stronie torów to są firmy z tak dużymi potrzebami transportowymi ale po stronie domków to chyba tylko są firmy zarejestrowane pod tym adresem. Ciekawe czy mogą sobie bazę parkingową urządzać pod oknami sąsiadów. Swoją drogą to pojazd w terenie zabudowanym nie może mieć włączonego silnika dłużej niż minutę. Nawet na własnej posesji jest za to mandat. Czy jest realne by taki tir był w stanie odjechać od uruchomienia silnika w mniej niż minutę? Jeżeli nie, to parkowanie takimi pojazdami powinno być od razu karane mandatami. Założył by jeden z drugim bazę samochodową z dala od zabudowań mieszkalnych. A miasto mniej by miało kosztów związanych z remontami ulic. Czy radni z bankówki są władani by zająć sprawą dewastowania dróg i krawężników przez tiry?
          • mieszkaniec_zielonki Re: Tiry na Bankówce 21.02.15, 06:52
            Tirów na Bankówce na prawdę jest jak na lekarstwo , myślę , że jest to sztuczny problem . Co do wlączonych silników to ile samochodów osobowych np. w zimę zostawiane są z wlączonym silnikiem podczas odśnieżania albo żeby rozmarzły szyby , mało kto wyłącza samochód pod przejazdem kolejowym na ul.Kolejowej itp.
            • kierowca69 Re: Tiry na Bankówce 21.02.15, 09:24
              Gdy polityk mówi, że to czegoś jest nie wiele albo że to sztuczny problem to unika konkretów. I za pewne ma w tym jakiś pośredni lub bezpośredni interes. Ja chciałbym wiedzieć ile jest takich firm w okolicy i jakimi ilościami tirów dysponują. Mówię o dewastowaniu drogi przez tiry. A kwestia spalin to temat ucywilizowania mieszkanców w ogóle. Akurat AL jeżdżę codziennie i rzadko się zdarza by nie stał jakiś tir. Czyli raz dziennie taka masa z ładunkiem narusza drogę wykonaną na potrzeby lokalnego ruchu pojazdów osobowych. Może się mylę lecz miasto nie ma pieniędzy na coroczne remonty dróg a dopuszcza do dewastacji drogi. Nie mieszkam w tym terenie a jedynie korzystam z tej drogi. Może mieszkańcy przy tej ulicy i przyległych mogą się wypowiedzieć.
              • mieszkaniec_zielonki Re: Tiry na Bankówce 21.02.15, 09:39
                Piszę , że to sztuczny problem bo przepisy nie zabraniają wjazdu i parkowania tirów na Bankówce , najpierw trzeba zmienić przepisy a później je respektować , a druga sprawa zadzwoń na policję i niech sprawdzą czy w tych miejscach które masz na myśli nie dochodzi do łamania przepisów .
                • kierowca69 Re: Tiry na Bankówce 21.02.15, 13:07
                  Właśnie przeczytałem, że nie jest to problem sztuczny. art.49 pkt 2. Zabrania się postoju:
                  ppkt. 5) na obszarze zabudowanym, pojazdu lub zespołu pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 16 t lub o długości przekraczającej 12 m, poza wyznaczonymi w tym celu parkingami.

Bo co innego zakaz tranzytu - w większości miast mogą przyjeżdżać a co innego parkowanie. Parkowanie jest bezwzględnie zabronione więc tacy przedsiębiorcy na Bankówce plują prawu w twarz a mieszkańcom dewastują drogę. Czego oczekiwać od władz miasta jak mamy społeczeństwo, które:
                  - pali plastyki, zatruwając środowisko.
                  - grzeje silnik, znowu zatruwając środowisko.
                  - dewastuje drogi, bo ma gdzieś współmieszkanców.
                  Ciekawe, jak wielu mamy takich aspołecznych osobników? I jak ich edukować by dorośli?
                  • mieszkaniec_zielonki Re: Tiry na Bankówce 21.02.15, 13:41
                    To powiadamiaj odpowiednie władze o nieprawidłowościach .
                  • mieszkaniec_zielonki Re: Tiry na Bankówce 21.02.15, 14:33
                    Od zawsze .
                  • shad-owx Re: Tiry na Bankówce 21.02.15, 20:32
                    A ja chciałbym zobaczyć dowód na stawianą tu tezę że przez ciężarówki, stan dróg na Bankówce jest fatalny. (może być na przykładzie AL, Waryńskiego lub Wojska Polskiego)
                    PS
                    Nie mam interesu stawać w obronie ww. ale znam dość dobrze stan wspominanych dróg oraz ich historię i powody czemu wyglądają tak a nie inaczej...
                    • kierowca69 Re: Tiry na Bankówce 22.02.15, 20:19
                      Porównaj krawężniki przy posesji parkujących tirów z krawężnikami np. przed posesjami przy sp3, gdzie na nie wjeżdża dziesiątki samochodów osobowych dziennie.
                      • shad-owx Re: Tiry na Bankówce 22.02.15, 23:15
                        Uczciwe porównanie ma sens jedynie w zakresie drogi gdzie nawierzchnia oraz pozostała infrastruktura zostały wykonane w tym samym czasie tymi samymi metodami i z tych samych materiałów.
                        Jeżeli przy SP3 parkowałby jakiś "tir" w sposób taki jak opisujesz to z chęcią dokonam porównania.
                        • kierowca69 Re: Tiry na Bankówce 22.02.15, 23:39
                          Uczciwe to byłoby, gdyby właściciele tirów zachowywali się uczciwie, czytaj zgodnie z dobrym obyczajem i przepisami.

Zgodnie z twoim podejściem, lokalizacja wysypiska śmieci byłaby niezasadna tylko wtedy gdy wszyscy protestujący, w tym samym czasie byli identycznie ubrani oraz swoje argumenty wyrażali wyłącznie przy użyciu tych samych słów, przy tej samej intonacji głosu.
                          • shad-owx Re: Tiry na Bankówce 22.02.15, 23:53
                            Mówimy tu o "tirach", temat o wysypisku jest gdzie indziej.
                            • kierowca69 Re: Tiry na Bankówce 23.02.15, 00:10
                              Mówimy o ludziach - w temacie o tirach, jak i o wysypisku - którym wydaje się, że interes prywatny jest ponad dobro ogółu.
        • moniczek_k Re: Tiry na Bankówce 21.02.15, 14:15
          Od kiedy kierowca dojeżdża i wraca tirem z pracy do domu?
          • mieszkaniec_zielonki Re: Tiry na Bankówce 21.02.15, 14:40
            To jest jak najbardziej normalne .
            • kierowca69 Re: Tiry na Bankówce 22.02.15, 20:23
              Przytoczyłem paragrafy kodeksu drogowego i po tym piszesz że jest to normalne?
              • mieszkaniec_zielonki Re: Tiry na Bankówce 22.02.15, 20:59
                Czytaj ze zrozumieniem , moniczek_k zapytała : "Od kiedy kierowca dojeżdża i wraca tirem z pracy do domu?" odpowiedż mieszkaniec_zielonki : "To jest jak najbardziej normalne ."
                I na to nie znajdziesz paragrafów .
                • kierowca69 Re: Tiry na Bankówce 22.02.15, 22:15
                  Prawo w większości przypadków - czytaj ze zrozumieniem - jest opisem dobrych obyczajów społecznych. Dla człowieka prospołecznego to są normy, on nie potrzebuje paragrafu, by wiedzieć że po pracy jako kierowca spychacza przesiada się do innego innego środka transportu, by wrócić do domu. A sprawnemu intelektualnie inaczej trzeba tłumaczyć, że nie jest to normą. moniczek_k wie że białe jest białe a czarne ...
                  • mieszkaniec_zielonki Re: Tiry na Bankówce 23.02.15, 08:11
                    Strasznie się pogubiłeś piszesz o trzech różnych rzeczach , a to że kierowca jeździ do domu ciężarówką to jest uwarunkowane wieloma czynnikami .
                    • kierowca69 Re: Tiry na Bankówce 23.02.15, 09:32
                      Ciekawe hipotezy jednak to tylko zagrywki w stylu Macierewicza.

moniczek_k zapytała: "Od kiedy kierowca dojeżdża i wraca tirem z pracy do domu?"
                      mieszkaniec_zielonki ni9e rzucił hasło wymijające: "To jest jak najbardziej normalne."
                      Pomijam fakt, że odpowiedź nie jest odpowiedzią na pytanie. Jednak pójdźmy tym tropem, jak już chlapnąłeś. Udowodnij swoją hipotezę, że normalnym jest, że kierowca tira parkuje tirem w terenie zabudowanym pod domem? Chętnie się czegoś nowego nauczę i "normalnych" postępowaniach mieszkańca Zielonki.
                      • michal_prickstein Re: Tiry na Bankówce 23.02.15, 10:05
                        Cóż za burza z piorunami z małej chmurki. Czemu w centralnej Zielonce nie ma tirów? Bo zamieszkana przez emerytów. A na bankówce jest jeszcze trochę młodych ludzi i przedsiębiorczych. I teraz im kaganiec załóżmy za posiadanie firm przewozowych. Co do stanu asfaltu - to nie wina tirów, ale traktowanie przestrzeni miejskiej na południe od Wyszyńskiego jako 3 kategorii.
                        PS. Centralna Zielonka na wschód od Poniatowskiego to 4 kategoria. Brud, smród, ubóstwo i błoto, ciemno i daleko.
                        • kierowca69 Re: Tiry na Bankówce 23.02.15, 10:34
                          Zgadzam się, co do małej chmury. Zauważ, że podpisujesz się swoją wypowiedzią pod kuriozalnym usprawiedliwianiem łamania prawa.

A na bankówce jest jeszcze trochę młodych ludzi i przedsiębiorczych.
                          Młody i przedsiębiorczy człowiek wie lub należy mu zwrócić uwagę - bo po co od razu go karać mandatem - że łamie prawo: zakaz parkowania w terenie zabudowanym przez tiry?

I teraz im kaganiec załóżmy za posiadanie firm przewozowych.
                          Nikt im nie nakłada kagańca, odwracasz kota ogonem.
                          Zakładając działalność związaną z tirami, byli świadomi że muszą gdzieś parkować swoje pojazdy i wiąże się to z wynajęciem lub zakupem stosownej przestrzeni.

Co do stanu asfaltu - to nie wina tirów
                          Tu się nie zgodzę. Budując autostradę ustalasz takie parametry budowy drogi, by odpowiadały max. dopuszczalnym obciążeniom. Budując drogę dojazdową do drogi krajowej bierzesz pod uwagę inne parametry.
                          Podobnie, jak kwestia zdewastowanych krawężników przy posesji parkujących tirów. Gdy na drodze jest dziura to szybciej ona ulega poszerzeniu (dalszej dewastacji) gdy wpada do niej ciężki załadowany tir niż dziesiątki samochodów osobowych. Wystarczy sobie wyobrazić ile lat drążony był przez wodę Kanion Kolorado a wystarczyłoby by spadł meteoryt i mamy ten sam efekt w kilka sekund. Porównanie bardzo odległe. Albo tych kolein na Wyszyńskiego przy Paderewskiego nie zrobiły samochody osobowe tylko obciążone tiry.
                          • mieszkaniec_zielonki Re: Tiry na Bankówce 23.02.15, 11:23
                            Jeszcze raz napiszę , może prościej dla zrozumienia , że kierowca dojeżdża i wraca tirem z pracy do domu jest jak najbardziej normalną sprawą , i w tej kwestii to jest wszystko co mam do powiedzenia , inną sprawą jest czy przepisy pozwalają na parkowanie w takich miejscach czy też nie . Przeczytaj uważnie i ze zrozumieniem co napisałem .
                            • kierowca69 Re: Tiry na Bankówce 23.02.15, 12:39
                              Każdy może dyrdymały pisać, stawiać hipotezy jak najbardziej irracjonalne. Sedno jest w tym, że trzeba to udowodnić. Stosując sposób dyskusji, jaki próbujesz tutaj narzucić odpowiem ci w ten sposób: Jeszcze raz napiszę, może prościej dla zrozumienia, że kierowca który dojeżdża i wraca tirem z pracy do domu NIE jest normalną sprawą, i w tej kwestii to jest wszystko co mam do powiedzenia, a przepisy potwierdzają tą tezę. Przepisy na ten czas w większości spraw odzwierciedlają normy społeczne.

Ważne, by rozumieć nie tylko znaczenie słów czy pojedynczych zdań i twierdzić, że to nie ja rozumiem tylko ten drugi. Ważne by rozumieć sens czy bezsens i mieć na uwadze cel jaki się w ten sposób osiąga. Bo można dojść do wniosku, że mamy do czynienia z osobą z przypadłością wtórnego analfabetyzmu.

Parę dni temu czytałem, że jakiś duchowny islamski głosi, że ziemia nie krąży wokół słońca i próbuje to udowodnić w taki sposób, że ręce opadają, nawet u ucznia gimnazjum. Można, oczywiście że można tylko po co? A jak nie wiadomo po co, to wiadomo, że chodzi o rząd dusz lub pieniądze.
                          • michal_prickstein Re: Tiry na Bankówce 24.02.15, 14:40
                            kierowca69 napisał:

> Zgadzam się, co do małej chmury. Zauważ, że podpisujesz się swoją wypowiedzią p
                            > od kuriozalnym usprawiedliwianiem łamania prawa.
                            >
                            > A na bankówce jest jeszcze trochę młodych ludzi i przedsiębiorczych.
                            > Młody i przedsiębiorczy człowiek wie lub należy mu zwrócić uwagę - bo po co od
                            > razu go karać mandatem - że łamie prawo: zakaz parkowania w terenie zabudowanym
                            > przez tiry?

tak

> I teraz im kaganiec załóżmy za posiadanie firm przewozowych.
                            > Nikt im nie nakłada kagańca, odwracasz kota ogonem.
                            > Zakładając działalność związaną z tirami, byli świadomi że muszą gdzieś parkowa
                            > ć swoje pojazdy i wiąże się to z wynajęciem lub zakupem stosownej przestrzeni.

zgoda. Kaganiec w znaczeniu takich o to utrudnień. Parkująca zawalidroga na ulicy fajna nie jest. Ale fajnym nie są również samochody parkujące na ulicy koło np. zakładu fryzjerskiego (chociaż nie ma zakazu postoju) a tym bardziej trupy aut parkujące koło posesji gdzie ma warsztat mechanik. Na ul. Staszica róg Kołłątaj jest dobry przykład: skrzyżowanie(!) bywa zastawione ~10 autami z czego kilka rozbitych trupów. Zdaje się że aktualnie jeden taki złom ozdabia Staszica w tym miejscu. Ale jestem świadom, że mogłem odbiec od tematu.

> Co do stanu asfaltu - to nie wina tirów
                            > Tu się nie zgodzę. Budując autostradę ustalasz takie parametry budowy drogi, by
                            > odpowiadały max. dopuszczalnym obciążeniom. Budując drogę dojazdową do drogi k
                            > rajowej bierzesz pod uwagę inne parametry.

Nie zgodzę się: po pierwsze nie sądzę by tiry parkujące na bankówce były pod obciążeniem, załadowane towarem, bo nie przypominam sobie by była tam zakłady przemysłowe gdzie jest rozładunek/załadunek po kilka ton. Poza tym nawierzchnia naszych dróg lokalnych jest projektowana pod kątem nośności samochodów ciężarowych: wywrotek z urobkiem, koparek itp. Stan dróg, koleiny i spękania to: wykonawstwo kiepskimi materiałami, niszczenie i łatanie nawierzchni przy inwestycjach w wod-kan, zmiana klimatu (kiedyś jak był mróz to był mróz, teraz zima to +1/-1 i zamarzanie, rozmarzanie i posypywanie solą by bardziej rozmarzło).

> Podobnie, jak kwestia zdewastowanych krawężników przy posesji parkujących tirów

nie neguję

> . Gdy na drodze jest dziura to szybciej ona ulega poszerzeniu (dalszej dewastac
                            > ji) gdy wpada do niej ciężki załadowany tir niż dziesiątki samochodów osobowych
                            > . Wystarczy sobie wyobrazić ile lat drążony był przez wodę Kanion Kolorado a wy
                            > starczyłoby by spadł meteoryt i mamy ten sam efekt w kilka sekund. Porównanie b
                            > ardzo odległe. Albo tych kolein na Wyszyńskiego przy Paderewskiego nie zrobiły
                            > samochody osobowe tylko obciążone tiry.

Tak, ale gdyby mieszkańcy poruszali się daewoo tico to niszczenie asfaltu zachodziłoby wolniej niż przy samochodach typu kombi i suv

Z kanionem i meteorytem Pan odpłynął. gdyby "Car bombę" zdetonowano pod ziemią, to okazałoby się, że 27 ton spowodowałoby większe spustoszenie niż masy wody płynące przez setki milionów lat, czy uderzenie meteorytu o podobnej wadze i kosmicznej energii kinetycznej.
          • kierowca69 Re: Tiry na Bankówce 23.02.15, 11:32
            Nie wiem jak ty moniczek_k (jako jedyna na tym forum wg mnie dostrzegająca problem) odbierasz te wypowiedzi. Lecz ja czuje się na tym forum jakbym uderzał głową w mur, musiał się tłumaczyć że nie jestem wielbłądem. Że jedyna metodą skutecznej edukacji jest metoda kija i marchewki. A może rozmawiamy z pokoleniem dla których wartości dobrego współżycia międzyludzkiego mają jedynie wymiar finansowy. Sąsiad, kolega, koleżanka jest dobra, gdy nie będzie się mu zawracało głowy, zwracało uwagę na normy społeczne. Takie prawo Pawlaka "... prawo prawem a sprawiedliwość musi być po naszej stronie. Może to także wynikać z wychowania z czasów PRL, gdzie prawo było traktowane instrumentalnie. I dobry był ten gdy był przeciw władzy i przeciw prawu przez nie stanowionym. Chyba nie zauważyli, że czasy się zmieniły.
            • mieszkaniec_zielonki Re: Tiry na Bankówce 23.02.15, 13:17
              Zdaje się ograniczony jesteś , poruszasz dwa aspekty , to czy może jeździć do miejsca zamieszkania , a drugi aspekt to czy przepisy mu zezwalają na parkowanie pod domem . Załóżmy , że taki kierowca mieszka w szczerym polu to też nie może sobie tam pojechać ?
              • kierowca69 Re: Tiry na Bankówce 23.02.15, 13:58
                To nie jest forum o Serengeti, Syberii, Saharze czy Antarktydzie czy innym pustkowiu, to nawet nie jest wątek o bezdrożach poligonu Zielonki. Jeżeli jest pytanie czy może dojeżdżać kierowca tira pod dom na forum o Zielonce i w pierwszym poście piszę, że jeżdżę AK, potem AL a następnie Wyszyńskiego to skąd ci do głowy przyszło szczere pole. To oczywiste jest, że moniczek_k nawiązywała do naszych domostw i sąsiedztwa. Co ma ten przykład udowadniać? Co on wnosi do naszej dyskusji? A jeżeli to analogia to do czego ona się odnosi w tej dyskusji. Mówimy cały czas o normalności parkowania przez tiry w terenie zabudowanym. Podaj przykład normalności tego zachowania, w oparciu o problem i miejsce problemu, do którego odnosi się ta dyskusja.

Jak to Kmicic (bo to był opis człowieka honorowego) mógł dalej się ośmieszać lecz na tyle miał świadomości, że rzekł: kończ waść wstydu oszczędź.
    • mieszkaniec_zielonki Re: Tiry na Bankówce 23.02.15, 13:21
      Według obowiązującego w tym momencie prawa drogowego tirem można jeździć po Bankówce ale nie wolno nim tam zaparkować .
      • kierowca69 Re: Tiry na Bankówce 23.02.15, 14:07
        Tak, zgadzam się. Tylko jaki odsetek tirów przejeżdżających Wyszyńskiego jeździłby przez Bankówkę? A dokąd, a dokąd... one, by tak gnały przez tą Bankówkę? Już wyobrażam sobie te tabuny tirów, które skręcałyby na Wojska Polskiego, by się przejechać przez AK a potem AL i z powrotem na Wyszyńskiego. Jak mi sąsiad zakładów mięsnych powiedział, że nie pamięta ani jednego tira odkąd tam mieszka. Mamy jakieś jeszcze zakłady z potrzebą tirów na Bankówce?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka