p.e.k.o 18.10.09, 23:50 Czytał ktoś ten dziwny artykuł w piątkowej gazecie, że niby czytanie może komuś uratować życie na drodze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nika139 Re: Dziwny artykuł 19.10.09, 00:07 GR robi sobie po prostu pozytywny PR. Wniosek z artykułu : czytaj GR to będziesz miał większe szanse na dożycie sędziwego wieku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Dziwny artykuł 19.10.09, 00:07 Cóż mnie zastanowił ten tytuł a już artykuł wprawił w osłupienie. Idąc tym tokiem rozumowania, to na instrukcji obsługi każdego urządzenia elektrycznego powinna być dumna adnotacja producenta, że jej przeczytanie uratowało ci życie ;-) Myślę, że gazecie brakuje poczucia, że spełnia ważną misję społeczną. Brakuje, bo jej nie spełnia, goniąc jedynie za sensacją, a jak nie ma sensacji to ją kreując na siłę. Owszem jest niezaprzeczalnie źródłem informacji lokalnych dla dużej grupy ludzi, ale to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
p.e.k.o Re: Dziwny artykuł 19.10.09, 00:15 croolick napisał: > Cóż mnie zastanowił ten tytuł a już artykuł wprawił w osłupienie. Ja się trochę zdziwiłem z zadowolenia spowodowanego zwolnieniem z 80 do 60 km/h. Mam wrażenie, że gdyby kierująca nie zwolniła, to daaaaawno minęłaby to miejsce, w którym drugi pojazd wpadł w poślizg i do kolizji by nie doszło. Wszak różnica w prędkości wynosząca 20 km/h pozwala przejechać ponad 5 metrów w ciągu sekundy. A może ja czegoś nie rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Dziwny artykuł 30.10.09, 22:05 croolick napisał: > Myślę, że gazecie brakuje poczucia, że spełnia ważną misję > społeczną. No i w bieżącym numerze rozpoczęto akcję przeciwko sugerowanej zmowie cenowej sprzedawców paliw. Cóż, trudno nie zauważyć, że ceny na żarskich stacjach są wyższe niż w niektórych miastach. IMHO jednak nic z tego nie wyjdzie, po prostu w Żarach ceny są takie same jak w innych mniejszych miastach (i tak są niższe niż w jeszcze mniejszych) a niższe są tam, gdzie jest konkurencja z powodu dużej ilości stacji benzynowych a przede wszystkim tam gdzie istnieją stacje benzynowe przy marketach. Żeby w Żarach paliwo było tańsze powinny powstać nowe stacje benzynowe - kiedy powstanie w końcu Auchan a przy nim stacja benzynowa to na pewno ceny na innych zostaną obniżone, bo hipermarkety zachęcają klientów do odwiedzin obniżając weekendowo ceny paliw - to czego nie zarobią na paliwie odbiją sobie na zwiększonej liczbie klientów w sklepie. Najlepszy przykład to Tesco, które daje rabaty na paliwo za zakupy. Lepiej niech GR prześledzi dlaczego InterMarche nie dostało pozwolenia na otwarcie stacji benzynowej - w Zielonej Górze mają i była to pierwsza stacja przy markecie, która spowodowała obniżkę cen paliwa w całym mieście. p.s. Wczoraj tankowałem w Zielonej Górze przy Tesco (nie, nie robiłem tam zakupów, miałem po drodze) i różnica w cenie wynosiła tylko 10 groszy taniej w porównaniu żarskim Neste. No ale to był zwykły dzień a nie w weekend, gdy hipermarket przeżywa oblężenie. Odpowiedz Link Zgłoś
p.e.k.o Re: Dziwny artykuł 30.10.09, 22:19 croolick napisał: > Wczoraj tankowałem w Zielonej Górze przy Tesco (nie, nie robiłem > tam zakupów, miałem po drodze) i różnica w cenie wynosiła tylko 10 > groszy taniej w porównaniu żarskim Neste. Dzisiaj dla odmiany różnica cen w Żarach pomiędzy Pekaesem i Statoilem wynosiła 16 groszy na litrze (4,28 do 4,44). Co do żarskiej "zmowy cenowej"... Po pierwsze - w Łęknicy jest i tak drożej:) Po drugie - ceny paliw w większości miast naszego województwa są mniej więcej na wyrównanym poziomie (za wyjątkiem Zielonej Góry), więc nie można powiedzieć, że w Żarach jest jakoś specjalnie najdrożej. Po trzecie - skoro w Żarach jest "zmowa cenowa" a w Żaganiu nie ma, to dlaczego nie jeździmy do Żagania tankować? :) Po czwarte - nie mam pojęcia, jak zbieranie podpisów ma wpłynąć ma obniżkę cen na stacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
p.e.k.o Re: Dziwny artykuł 31.10.09, 00:52 croolick napisał: > Żeby w Żarach paliwo było tańsze powinny powstać nowe stacje > benzynowe - kiedy powstanie w końcu Auchan a przy nim stacja > benzynowa to na pewno ceny na innych zostaną obniżone Zapomniałem dodać, że też tak uważam, z resztą nie tylko ja:) Ale... powstanie różnych nowych stacji nie załatwi problemu. Tylko Auchan jest realna szansą na obniżenie cen. Nowe duże centrum handlowe traktujące stację paliw nie jako główne źródło dochodów, ale jako środek do ściągnięcia klientów, może zaoferować niższe ceny. Jest o co walczyć, bo potencjalny rynek liczy sobie około 200 tys. mieszkańców. Jeśli ceny będą niższe, to siłą rzeczy cała okolica będzie musiała obniżyć ceny, żeby nie stracić klientów. Tak więc, to nie zbieranie podpisów może wpłynąć na ceny, ale inwestycja w okolicach cmentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
p.e.k.o Re: Dziwny artykuł 05.11.09, 19:09 croolick napisał: > No i w bieżącym numerze rozpoczęto akcję przeciwko sugerowanej > zmowie cenowej sprzedawców paliw. To chyba zdenerwowało sprzedawców :))) Dzisiaj zauważyłem, że ceny wszędzie wzrosły o ok. 15 gr. Odpowiedz Link Zgłoś
nika139 Re: Dziwny artykuł 05.11.09, 21:33 Czyli doszedł jeszcze jeden powód, żeby podpisać się na liście. Odpowiedz Link Zgłoś
p.e.k.o Re: Dziwny artykuł 05.11.09, 22:44 nika139 napisała: > Czyli doszedł jeszcze jeden powód, żeby podpisać się na liście. Tak, można podpisać się na liście, żeby to państwo (jak za komuny) dyktowało ceny paliw, a nie rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
ahaha2 Re: Dziwny artykuł 06.11.09, 12:17 Co ma piernik do wiatraka, a co rynek do zmowy cenowej? Odpowiedz Link Zgłoś
nika139 Re: Dziwny artykuł 06.11.09, 18:26 p.e.k.o napisał: > Tak, można podpisać się na liście, żeby to państwo (jak za komuny) dyktowało ceny paliw, a nie rynek. Coś Ci się chyba pomyliło. Tu nie chodzi o dyktowanie cen przez państwo, tylko skontrolowanie rzetelności handlowej żarskich stacji paliw. Od tego jest odpowiednia instytucja powołana przez państwo, której zadaniem nie jest dyktowanie cen, ale przeciwdziałanie nieuzasadnionym zyskom właścicieli stacji paliw, co ma na celu nie ingerencję w rynek, ale ochronę obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
p.e.k.o Re: Dziwny artykuł 06.11.09, 19:13 nika139 napisała: > Coś Ci się chyba pomyliło. Doprawdy? Czy aby przypadkiem, podpisując się na liście, nie masz na myśli nakazania właścicielom stacji zmniejszenia cen? > przeciwdziałanie nieuzasadnionym zyskom Świetne określenie. Dla mnie cytat miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
amper12 Re: Dziwny artykuł 07.11.09, 09:45 Akcja regionalnej to tania zagrywka pod publiczkę i nic poza zwiększeniem nakładu gazety nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
nika139 Re: Dziwny artykuł 07.11.09, 23:05 Nie chodzi mi o nakazy, bo to raczej domena urzędników, a nieuzasadniony = nadmierny = wyzysk klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
cameel.m Re: Dziwny artykuł 07.11.09, 08:47 Nika no trochę się zagalopowałaś ;-) Ja proszę, rynek dóbr konsumpcyjnych pozostawmy sameu sobie. Ceny regulowane już przerabiliśmy. A ja zimą już chodziłem w gumowcach, aż pani w szkole dała mi kartki na zimowe kozaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
nika139 Re: Dziwny artykuł 07.11.09, 23:02 Może i trochę się zagalopowałam, ale wkurza mnie, gdy ktoś uważa, że ponieważ ma firmę czy sklep, to może sobie robić , co chce i oskubywać swoich sąsiadów i współmieszkańców do granic nieprzyzwoitości. Jasne, że każdy chce zarobić, ale ja też nie chcę stracić. A nieuzasadnione windowanie cen to nic innego, jak tylko zamach na mój portfel, który z roku na rok staje się coraz chudszy i chudszy... Odpowiedz Link Zgłoś
p.e.k.o Re: Dziwny artykuł 07.11.09, 23:45 nika139 napisała: > Może i trochę się zagalopowałam, ale wkurza mnie, gdy ktoś uważa, > że ponieważ ma firmę czy sklep, to może sobie robić , co chce Wolność jest, możesz szerokim łukiem omijać taką firmę, czy sklep. > Jasne, że każdy chce zarobić, ale ja też nie chcę stracić. Bez samochodu i tankowania da się żyć, historia zna takie przypadki. > A nieuzasadnione windowanie cen to nic innego, jak tylko zamach na > mój portfel, który z roku na rok staje się coraz chudszy Wystarczy banknoty wymienić na bilon :) Odpowiedz Link Zgłoś
debest3 Re: Dziwny artykuł 20.10.09, 15:31 nie śmiejcie się,niedawno miałem problemy żołądkowe,chodziłem do łazienki i nic,męczyłem sie strasznie.Wreszcie w piątek kupiłem GR poszedłem do łazienki i po przeczytaniu paru artykułów ..ulga:) Odpowiedz Link Zgłoś