30.07.13, 19:53
Czy ktoś wie czy gdzieś na ulicy Kurpińskiego lub Moniuszki znajduje się jakiś schron.(interesuje mnie to i po to pytam.) jeśli tak to proszę podać mniej więcej gdzie się on znajduje i gdzie jest wejscie.
Obserwuj wątek
    • lizun9 Re: Schrony 30.07.13, 20:03
      Nie martw się, z tą wojną to tylko plotki ;)
      • mateo9921 Re: Schrony 30.07.13, 20:12
        ja nawet nie pamiętam aby było jakieś plotki, ja się niczego nie obawiam. Tylko mnie to interesuje, chciałbym zobaczyć na żywo taki schron, lub nawet wejść. Wiecie czy w żarach jest taki, najlepiej w okolice ul.kurpinskiego moniuszki.
    • erykzary Re: Schrony 01.08.13, 17:11
      o schronach w interesującej Cię okolicy nie mam pojęcia, ale na terenie tzw. starej kunickiej huty znajduje się sporych rozmiarów schron przeciwlotniczy, z częściowo zachowanymi jeszcze instalacjami, i pomieszczeniami sanitarnymi
      • mateo9921 Re: Schrony 01.08.13, 17:52
        A podaj proszę jaka jest to ulica, obok czego, bo nie wiem gdzie jest ta huta. jeśli jeszcze wiesz gdzie w Żaarch jest jakiś schron to napisz, moze tą lokalizację będę znać.
        • erykzary Re: Schrony 01.08.13, 23:28
          to nie jest miejsce ogólnodostępne, trzeba wejść na teren zakładu, ul. Niepodległości, tam jest tylko jedna huta ;-)
          • mateo9921 Re: Schrony 02.08.13, 11:17
            A znasz miejsce ogulnodostępne, które jest w okolicy żar.
            • drugieoko.1 Re: Schrony 03.08.13, 00:31
              mateo9921 napisał(a):

> A znasz miejsce ogulnodostępne, które jest w okolicy żar.

"Tak ogulnie mószę sobie pszypomniedź w kturym miejscu som te bónkry" . Jak piszesz komentarze na forum to postaraj się nie robić błędów .
              • mateo9921 Re: Schrony 03.08.13, 11:14
                Wiem, przepraszam. I jak, wiesz gdzie są?
                • bartek0503 Re: Schrony 05.08.13, 00:10
                  Z tego co wiem to na ul Broni pancernej jest jakiś duży betonowy okrągły obiekt,mówili na to bunkier.Kiedyś był dobrze widoczny z ulicy ale teraz dość szczelnie obsadzony jest choinkami + płot i niewiele widać.Jest na prywatnej posesji (zakład ślusarski)i musiał byś z właścicielem pogadać na ten temat,pewnie wie co to za obiekt.
                  • lizun9 Re: Schrony 05.08.13, 00:18
                    To podstawa dawnej wieży ciśnień. A kolega się za schrony zabrał trochę za późno. Kiedyś było ich trochę przy zakładach przemysłowych. Teraz chyba już nie. Na Witosa, na terenie Hart SM widziałem jeden :) Na Zielonogórskiej też były, na łące po niezabudowanej stronie. Ale to pewnie też przeszłość..
                  • bartek0503 Re: Schrony 05.08.13, 00:24
                    Możesz spojrzeć przez Google Street View gdzie to sie znajduje,choć jak pisałem płot wszystko zasłania.Spójrz jeszcze na ul 1 maja 1a (naprzeciw wjadu do Bodzia) na ścianie kamienicy są przedwojenne białe strzałki wskazujące wejścia do schronów/piwnic tzw LSR.
                    Daj znać jak Ci poszło z tym obiektem bo sam jestew ciekaw:)
                    • bartek0503 Re: Schrony 05.08.13, 00:28
                      Dzięki za info,o wieży nie pomyślałem-ciekawostka.Na Zielonogórskiej na polu za polmozbytem się jeden uchował w całości.Ta kępa krzaków na środku pola.
                      • mateo9921 Re: Schrony 05.08.13, 10:52
                        Dzieku wszystkim za odp. Popatrzę na te obiekty jak znajdę z satelity.
    • mateo9921 Re: Schrony 05.08.13, 11:23
      Jak patrzyłem z google mapy, to na tej kamienicy jest jedna biała strzałka która wskazuje na zamurowane okno piwniczne , no ale wiadomo że nie wpuszczą do piwnicy obcego 13 latka.
      Patrzyłem na inne propozycje ale nic nie zauważyłem, pewnie musiałbym dokładnie skwarek po skwarku prześledzić,no i za daleko dla mnie pójść na zielonogórską lub Witosa. macie propozycje bliżej mnie, nie daleko Kurpińskiego, Moniuszki, Sieniawskiego., W mojej piwnicy zauważyłem jakąś niewielka kwadratową klapę na ziemi, może jest to właśnie.
      • bartek0503 Re: Schrony 05.08.13, 15:27
        Strzałki są dwie,druga słabo widoczna z lewej strony budynku.I coś do poczytania:
        odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=714953#1564253
        • mateo9921 Re: Schrony 05.08.13, 17:35
          Dzięki za link. Jak pooglądałem to widać wiele różny bunkrów, tylko nie wiem gdzie się znajdują, może ty wiesz?
          Najlepiej aby jakiś był blisko mojej lokalizacji, którą już ci podałem w poprzednim komentarzy. No i oczywiście musi w ogólnodostępny, nie np. w piwnicach, lub na teranie zakładów.
          • bartek0503 Re: Schrony 05.08.13, 20:44
            Nie nazwał bym ich bunkrami,pełniły rolę tzw wartowniczą przy zakładach itp.Te z fotek wszystkie są dostępne,musisz się rozglądać koło lotniska,tor-u i hotelu na zielonogórskiej.
            • bartek0503 Re: Schrony 05.08.13, 20:46
              Ten leżący jest na ul Moniuszki koło przystanku na osiedlu.
              • mateo9921 Re: Schrony 05.08.13, 21:43
                To o Moniuszki to wiem to jest skup złomu, pewnie tego schronu już nie ma. Chodzi mi o taki stojący, który jest blisko mnie, może w piwnicach budynku. Na Zielonogórskiej jestem bardzo rzadko, byłem akurat w wczoraj, ale nic nie widziałem. jestem zato często w okolicach kronopolu, chodzę na spacery na pole naprzeciwko wyjazdy pogotowia i straży, może tam są, wiesz?
                • lizun9 Re: Schrony 05.08.13, 21:58
                  Dzieciaku, przestań nas zamęczać. Osiedle Moniuszki przed wojną nie istniało, a sama ulica Moniuszki to było zadupie zabudowane prywatnymi domami i czynszówkami dla robotników. Kto miałby tam budować schrony i dla kogo?

Przedwojenna mapa miasta ode mnie dla Ciebie.

www.bibliotekacyfrowa.pl/dlibra/docmetadata?id=41079&from=publication
                  • mateo9921 Re: Schrony 05.08.13, 22:10
                    Ale spokojnie, przepraszam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka