mateo9921 30.07.13, 19:53 Czy ktoś wie czy gdzieś na ulicy Kurpińskiego lub Moniuszki znajduje się jakiś schron.(interesuje mnie to i po to pytam.) jeśli tak to proszę podać mniej więcej gdzie się on znajduje i gdzie jest wejscie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mateo9921 Re: Schrony 30.07.13, 20:12 ja nawet nie pamiętam aby było jakieś plotki, ja się niczego nie obawiam. Tylko mnie to interesuje, chciałbym zobaczyć na żywo taki schron, lub nawet wejść. Wiecie czy w żarach jest taki, najlepiej w okolice ul.kurpinskiego moniuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
erykzary Re: Schrony 01.08.13, 17:11 o schronach w interesującej Cię okolicy nie mam pojęcia, ale na terenie tzw. starej kunickiej huty znajduje się sporych rozmiarów schron przeciwlotniczy, z częściowo zachowanymi jeszcze instalacjami, i pomieszczeniami sanitarnymi Odpowiedz Link Zgłoś
mateo9921 Re: Schrony 01.08.13, 17:52 A podaj proszę jaka jest to ulica, obok czego, bo nie wiem gdzie jest ta huta. jeśli jeszcze wiesz gdzie w Żaarch jest jakiś schron to napisz, moze tą lokalizację będę znać. Odpowiedz Link Zgłoś
erykzary Re: Schrony 01.08.13, 23:28 to nie jest miejsce ogólnodostępne, trzeba wejść na teren zakładu, ul. Niepodległości, tam jest tylko jedna huta ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mateo9921 Re: Schrony 02.08.13, 11:17 A znasz miejsce ogulnodostępne, które jest w okolicy żar. Odpowiedz Link Zgłoś
drugieoko.1 Re: Schrony 03.08.13, 00:31 mateo9921 napisał(a): > A znasz miejsce ogulnodostępne, które jest w okolicy żar. "Tak ogulnie mószę sobie pszypomniedź w kturym miejscu som te bónkry" . Jak piszesz komentarze na forum to postaraj się nie robić błędów . Odpowiedz Link Zgłoś
bartek0503 Re: Schrony 05.08.13, 00:10 Z tego co wiem to na ul Broni pancernej jest jakiś duży betonowy okrągły obiekt,mówili na to bunkier.Kiedyś był dobrze widoczny z ulicy ale teraz dość szczelnie obsadzony jest choinkami + płot i niewiele widać.Jest na prywatnej posesji (zakład ślusarski)i musiał byś z właścicielem pogadać na ten temat,pewnie wie co to za obiekt. Odpowiedz Link Zgłoś
lizun9 Re: Schrony 05.08.13, 00:18 To podstawa dawnej wieży ciśnień. A kolega się za schrony zabrał trochę za późno. Kiedyś było ich trochę przy zakładach przemysłowych. Teraz chyba już nie. Na Witosa, na terenie Hart SM widziałem jeden :) Na Zielonogórskiej też były, na łące po niezabudowanej stronie. Ale to pewnie też przeszłość.. Odpowiedz Link Zgłoś
bartek0503 Re: Schrony 05.08.13, 00:24 Możesz spojrzeć przez Google Street View gdzie to sie znajduje,choć jak pisałem płot wszystko zasłania.Spójrz jeszcze na ul 1 maja 1a (naprzeciw wjadu do Bodzia) na ścianie kamienicy są przedwojenne białe strzałki wskazujące wejścia do schronów/piwnic tzw LSR. Daj znać jak Ci poszło z tym obiektem bo sam jestew ciekaw:) Odpowiedz Link Zgłoś
bartek0503 Re: Schrony 05.08.13, 00:28 Dzięki za info,o wieży nie pomyślałem-ciekawostka.Na Zielonogórskiej na polu za polmozbytem się jeden uchował w całości.Ta kępa krzaków na środku pola. Odpowiedz Link Zgłoś
mateo9921 Re: Schrony 05.08.13, 10:52 Dzieku wszystkim za odp. Popatrzę na te obiekty jak znajdę z satelity. Odpowiedz Link Zgłoś
mateo9921 Re: Schrony 05.08.13, 11:23 Jak patrzyłem z google mapy, to na tej kamienicy jest jedna biała strzałka która wskazuje na zamurowane okno piwniczne , no ale wiadomo że nie wpuszczą do piwnicy obcego 13 latka. Patrzyłem na inne propozycje ale nic nie zauważyłem, pewnie musiałbym dokładnie skwarek po skwarku prześledzić,no i za daleko dla mnie pójść na zielonogórską lub Witosa. macie propozycje bliżej mnie, nie daleko Kurpińskiego, Moniuszki, Sieniawskiego., W mojej piwnicy zauważyłem jakąś niewielka kwadratową klapę na ziemi, może jest to właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bartek0503 Re: Schrony 05.08.13, 15:27 Strzałki są dwie,druga słabo widoczna z lewej strony budynku.I coś do poczytania: odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=714953#1564253 Odpowiedz Link Zgłoś
mateo9921 Re: Schrony 05.08.13, 17:35 Dzięki za link. Jak pooglądałem to widać wiele różny bunkrów, tylko nie wiem gdzie się znajdują, może ty wiesz? Najlepiej aby jakiś był blisko mojej lokalizacji, którą już ci podałem w poprzednim komentarzy. No i oczywiście musi w ogólnodostępny, nie np. w piwnicach, lub na teranie zakładów. Odpowiedz Link Zgłoś
bartek0503 Re: Schrony 05.08.13, 20:44 Nie nazwał bym ich bunkrami,pełniły rolę tzw wartowniczą przy zakładach itp.Te z fotek wszystkie są dostępne,musisz się rozglądać koło lotniska,tor-u i hotelu na zielonogórskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
bartek0503 Re: Schrony 05.08.13, 20:46 Ten leżący jest na ul Moniuszki koło przystanku na osiedlu. Odpowiedz Link Zgłoś
mateo9921 Re: Schrony 05.08.13, 21:43 To o Moniuszki to wiem to jest skup złomu, pewnie tego schronu już nie ma. Chodzi mi o taki stojący, który jest blisko mnie, może w piwnicach budynku. Na Zielonogórskiej jestem bardzo rzadko, byłem akurat w wczoraj, ale nic nie widziałem. jestem zato często w okolicach kronopolu, chodzę na spacery na pole naprzeciwko wyjazdy pogotowia i straży, może tam są, wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
lizun9 Re: Schrony 05.08.13, 21:58 Dzieciaku, przestań nas zamęczać. Osiedle Moniuszki przed wojną nie istniało, a sama ulica Moniuszki to było zadupie zabudowane prywatnymi domami i czynszówkami dla robotników. Kto miałby tam budować schrony i dla kogo? Przedwojenna mapa miasta ode mnie dla Ciebie. www.bibliotekacyfrowa.pl/dlibra/docmetadata?id=41079&from=publication Odpowiedz Link Zgłoś