Dodaj do ulubionych

Strażacy biorą łapówki.

16.09.05, 08:49
Wczoraj dowiedziałem się,że strażacy biorą łapówki.
Dowiedziałem sie również,że fachowcy jadą do Anglii (niestety nie nauczyciele)
Dowiedziałem się również,że dentysta po trzecim roku podpisze kontrakt z
pracodawcą - tego trochę nie rozumiem.
Dowiedziałem sie również, że czas darmowych studiów się zakończył i Ci,
którzy to wymyśli co prawda,zdążyli je zrobić za darmo, ale się brzydzą tego,
dlatego stworzą fundusz z moich podatków i bedą rozdawać studentom pieniądze,
a potem pojawi się pracodawca (np dyrektor szkoły) i z moich podatków
zafunduje kolejne dwa lata studiów i abym nie czuł się oszukany to zmusi
absolwenta do 5 letniej pracy w jego szkole.
Pawle, kurcze jestem rozczarowany.
Muszę równiez przyznać,że Krzysztof Tomaszek wg mnie wypadł bardzo dobrze i
nie mówie tu o programie, lecz o samej postawie w czasie debaty.
Obserwuj wątek
    • pawel.zary Re: walczyć z korupcją, dać stypendia na naukę 16.09.05, 09:49
      funo napisał:

> Wczoraj dowiedziałem się,że strażacy biorą łapówki.

Jak dajesz możliwość decydowania o losie inwestycji gospodarczej komukolwiek,
      to zawsze rodzi to KORUPCJĘ. Nie powiedziałem, że "strażacy biorą łapówki".
      Ja prowadziłem działalność wiele lat, znam ludzi, którzy prowadzą i wiem co
      mówię.

> Dowiedziałem sie również,że fachowcy jadą do Anglii (niestety nie nauczyciele)

Jadą. Z Polski uciekają dobrzy fachowcy. Spłaszczenie podatku dochodowego do
      15% pozwoli zatrzymać tych ludzi w Polsce.

> Dowiedziałem się również,że dentysta po trzecim roku podpisze kontrakt z
      > pracodawcą - tego trochę nie rozumiem.

Dentysta to tylko przykład "fachowca". Tak jest w cywilizowanym świecie. Firmy
      podpisują kontrakty ze studentami -płacą za ich studia np. dwa/trzy ostatnie
      lata nauki, a potem wykształcony absolwent (w każdej dziedzinie - może być to
      inżynier budownictwa) pracuje w tej firmie przez kilka lat (wg kontraktu - nie
      za darmo :-)). Taki system w Polsce już istniał i wielu ludzi na tym
      skorzystało - moi znajomi także. Popytaj starszych ludzi, takich ok. 50/60-tki.
      Taki system należy zbudować - firmy maja partycypować w kosztach edukacji i
      nauki polskiej.

> Dowiedziałem sie również, że czas darmowych studiów się zakończył i Ci,
      > którzy to wymyśli co prawda,zdążyli je zrobić za darmo, ale się brzydzą tego,

Nikt sie nie "brzydzi" - nie przesadzaj. Kiedyś były inne warunki i sytem -
      teraz są w Polsce nowe warunki i trzeba stworzyć nowy system edukacji. Bogaci,
      których stać powinni za studia płacić.

> dlatego stworzą fundusz z moich podatków i bedą rozdawać studentom pieniądze,

Nie chcesz Powszechnego Systemu Stypendialnego dla średniozamożnych i
      niezamożnych studentów (TY potworze! ;-) ) Kto powiedział, że "rozdawać
      pieniądze"? Ma być powszechny BON EDUKACYJNY (a nie "zasiłek", który obecnie
      proponuje SLD).
      Teraz pieniądze z Twoich podatków przejadają różne agendy rządowe z panami
      prezesami na czele.
      Wiesz, że różne "fundusze celowe" przejadają (są praktycznie poza kontrolą
      państwa) w Polsce 28% budżetu ??? Nie można tych pieniędzy dać na edukację i
      stpendia dla młodzieży, której nie stać DZIASIAJ na "bezpłatne" studia?

> a potem pojawi się pracodawca (np dyrektor szkoły) i z moich podatków
      > zafunduje kolejne dwa lata studiów i abym nie czuł się oszukany to zmusi
      > absolwenta do 5 letniej pracy w jego szkole.

Nie. Nie mówimy o nauczycielach i tzw. sferze budżetowej. W normalnej
      gospodarce i cywilizowanych państwach taki system działa. Do inżyniera
      elektronika (do rektoratu, nie bezpośrednio) zgłosi się np. BOSCH, NOKIA, LG i
      zaproponuje pracę w jednym ze swoich oddziałów - sfinansuje dwa lata studiów,
      ale pod warumnkiem pracy przez 5 lat w tej firmie. To chyba dobrze, że
      absolwent dostanie pracę?
      Jeżeli piszesz, że ktoś kogoś "zmusi", to ja twierdzę, że NIKT NIKOGO DO
      NICZEGO NIE ZMUSZA.

> Pawle, kurcze jestem rozczarowany.

Trudno - nie mów potem, że "politycy kłamią", bo ja mówię prawdę. Zwróć uwagę,
      że NIKT w trakcie debaty nie powiedział żadnego konkretu w sprawie edukacji.
      Jeżeli czujesz się "rozczarowany", to poprzyj Samoobronę - oni wszystko
      dadzą "za darmo" :-))) SLD też cały czas daje "za darmo" :-))) Masz rację
      zostawmy wszystko tak jak teraz. Niech BOGACI mają tzw. "darmowe" studia, a
      biedni niestety niech się "nie dostają" z braku miejsc :-(
      funo - w tv jest kilkanaście sekund na odpowiedź - bierz to pod uwagę. Jak
      uratować służbę zdrowia w Polsce? Masz 20 sekund.
      Zwróć uwagę, że ja podałem KONKRETNE rozwiązanie, a inni powtórzyli i odnieśli
      sie do mojej wypowiedzi - nikt nie podał innego rozwiązania.
      Zwróć uwagę, że jak ja odniosłem sie do wypowiedzi Wołowicza, że "niektórzy w
      służbie zdrowia nie są zainteresowani zmianami" i poprosiłem, żeby
      powiedział "kto konkretnie"?, to nie odpowiedział. Dlaczego Wołowicz tego nie
      powie głośno? Lubisz takich polityków, którzy mówia "ładnie i na okrągło" i
      obiecują, ż "wszystko bedzie za darmo"? :-)

• funo Re: walczyć z korupcją, dać stypendia na naukę 16.09.05, 10:10
        Nie drogi Pawle, nie lubię polityków za słowa,
        sam równiez dość długo prowadziłem własną działalność i to,że akurat strażak
        sprawdzał czy mi sie moja firma nie spali było wg mnie ok, bo chodziło o
        bezpieczeństwo.Ja tylko nie mogę pojąć, dlaczego znów będziemy tworzyć system,
        który i tak będzie kosztował mnie, bo prawdą jest,że takie firmy jak BOSCH czy
        LG i tak w Polsce robią to co mówisz, ale większośc kierunków humanistycznych
        nie ma szans na znalezienie sponsora. Mam zatem taką propozycję - stwórzcie
        rząd , ograniczcie bezrobocie ,podnieście płacę minimalną pozwólcie wreszcie
        nam wszystkim przestac myśleć jak to bedzie do pierwszego, zacznijcie
        uświadamiać,że należy oszczędzać na studia dla dzieci jak jest to w Stanach, a
        potem jak bedzie nam troszkę lepiej i bogaciej zróbcie studia odpłatne.
        Pamiętaj nie wszyscy są wyjątkowi i najlepsi, ale na tyle dobrzy by studia
        skończyć, im też trzeba dać szansę.
        Powiem jeszcze jedno, pytanie pani z Trzebiela było źle skonstrułowane, bo
        chodziło jej pewnie o opłatę za sprzedaż alkoholu, która jest odprowadzana do
        UM, a z tych pieniędzy jest utrzymywany tzw. fundusz antyalkoholowy, natomiast
        Twoja odpowiedź mnie zmartwiła, gdyż uważasz,że nie Ty jesteś winny patologi,
        cóż to za odpowiedź.Wybacz.
        A na koniec spytam, co oznacza fragment w gazecie regionalnej,że płaca
        minimalna ma być zróżnicowana?
        Pzdr. może przyszły wyborca
        • pawel.zary Re: walczyć z korupcją, dać stypendia na naukę 16.09.05, 10:34
          funo napisał:

> Nie drogi Pawle, nie lubię polityków za słowa,
          > sam równiez dość długo prowadziłem własną działalność i to,że akurat strażak
          > sprawdzał czy mi sie moja firma nie spali było wg mnie ok, bo chodziło o
          > bezpieczeństwo.

I tak ma być! Tylko niech strażak robi to po otwarciu firmy i sprawdza, czy
          przedsiębiorca dostosował sie do wymogów. Nie mozna uzależniać otwarcia firmy
          od decyzji strażaka.

Ja tylko nie mogę pojąć, dlaczego znów będziemy tworzyć system,
          > który i tak będzie kosztował mnie, bo prawdą jest,że takie firmy jak BOSCH
          czy
          > LG i tak w Polsce robią to co mówisz, ale większośc kierunków humanistycznych
          > nie ma szans na znalezienie sponsora. Mam zatem taką propozycję - stwórzcie
          > rząd , ograniczcie bezrobocie ,podnieście płacę minimalną pozwólcie wreszcie
          > nam wszystkim przestac myśleć jak to bedzie do pierwszego, zacznijcie
          > uświadamiać,że należy oszczędzać na studia dla dzieci jak jest to w Stanach,
          a
          > potem jak bedzie nam troszkę lepiej i bogaciej zróbcie studia odpłatne.

Toż to "poeta miał na myśli" mówiąc o odpłatności za studia :-) Ale spróbuj
          wyjasnić to w 20-30 sekund na wizji. Wiadomym powinno być, że zmiana systemu
          edukacji wiąże sie z innymi zmaianami w innych dziedzinach życia. Masz rację,
          że podstawą będzie tworzenie miejsc pracy - dlatego trzeba obniżyc podatki.
          Firmy z czasem zaczna zabiegać o absolwentów (stydentów) , a to stworzy
          naturalna konkurencję wśród studentów - lepsi (w nauce) beda mieli większe
          szanse na lepszą pracę.

> Pamiętaj nie wszyscy są wyjątkowi i najlepsi, ale na tyle dobrzy by studia
          > skończyć, im też trzeba dać szansę.

Dlatego trzeba stworzyś POWSZECHNY SYSTEM BONU OŚWIATOWEGO i wspomagać
          stypendiami średnizamożnych i niezamożnych ludzi, którzy chcą się kształcić.

> A na koniec spytam, co oznacza fragment w gazecie regionalnej,że płaca
          > minimalna ma być zróżnicowana?

W obecnej sytuacji w Polsce zarobić np. 700 zł w Warszawie, a w Lubsku to
          różnica. Płacę minimalną zależy zróżnicować tak, aby w "biedniejszych"
          regionach Polski mogły rozwijać się firmy.
          Jeżeli płacę minimalną podwyższymy (napędzimy konsumpcję) to np. we Wrocławiu
          będzie to (przykład) 1100 zł (tam są wyższe koszty utrzymania),a w Jasieniu,
          Lubsku czy Szprotawie wystarczy 800 zł, bo żaden przedsiębiorca nie zatrudni
          pracownika z płacą 1100 zł na tak biednym rynku.
          Zróznicowanie w obecnej sytuacji ma służyć ROZWOJOWI.

> Pzdr. może przyszły wyborca

pzdr. Zawsze masz Samoobronę i "bezpłatną służbę zdrowia" (ludzie umierają, bo
          nie moga dostać sie do lekarza) w wykonaniu SLD
          /przepraszam, nie mogłem sie powstrzymać/
          • funo Re: walczyć z korupcją, dać stypendia na naukę 16.09.05, 10:56
            pawel.zary napisał:
            > I tak ma być! Tylko niech strażak robi to po otwarciu firmy i sprawdza, czy
            > przedsiębiorca dostosował sie do wymogów. Nie mozna uzależniać otwarcia firmy
            > od decyzji strażaka.
            Pawle kolejność nic nie zmienia lub nawet zwiększa szansę na korupcję, bo jak
            przyjdzie po otwarciu i firma nie spełnia wymogów i każe ją zamknąć to ponosisz
            koszty związane z samą firmą oraz pracownikami którzy są u Ciebie zatrudnieni,
            a nie zarabiają na siebie,gdyż firma musi spełnić wymogi. Zatem cóż jak to
            mówią kij ma dwa końce. Ale zostawmy naszych strażaków w spokoju.
            Prosze zatem byście nie zbyt mocno od razu nas obciązali kolejnymi kosztami
            tylko w zamian za to,że obniżycie podatek dochodowy do 15 %
            • pawel.zary Re: walczyć z korupcją, dać stypendia na naukę 16.09.05, 12:49
              funo napisał:
              > Pawle kolejność nic nie zmienia lub nawet zwiększa szansę na korupcję, bo jak
              > przyjdzie po otwarciu i firma nie spełnia wymogów i każe ją zamknąć to
              ponosisz
              >
              > koszty związane z samą firmą oraz pracownikami którzy są u Ciebie
              zatrudnieni,
              > a nie zarabiają na siebie,gdyż firma musi spełnić wymogi.

Dobrze, ale wtedy ja (przedsiębiorca) ODPOWIADAM za swoje zaniechanie. Takie
              ryzyko nie jest opłacalne jak sam słusznie zauważyłeś.

> Prosze zatem byście nie zbyt mocno od razu nas obciązali kolejnymi kosztami
              > tylko w zamian za to,że obniżycie podatek dochodowy do 15 %

Nie ma "my" i "wy". Ja nie jestem "oni". Koszty mają byc redukowane, a nie
              zwiększane. Ja nie mam mocy sprawczej bo nie jestem parlamentarzystą.
    • pawel.zary Re: Strażacy biorą łapówki. 16.09.05, 10:00
      funo napisał:

> a potem pojawi się pracodawca (np dyrektor szkoły) i z moich podatków
      > zafunduje kolejne dwa lata studiów i abym nie czuł się oszukany to zmusi
      > absolwenta do 5 letniej pracy w jego szkole.
      > Pawle, kurcze jestem rozczarowany.

funo, kurcze jestem rozczarowany :-) Myślałem zawsze, że studia robi się po to,
      żeby mieć łatwiej w życiu, dać sobie szansę na dobrą pracę, rozwijać się.
      Rozumiem, że praca po studiach jest KARĄ? :-)
      Rozumiem taż, że absolwent polskiej uczelni powinien jechać np. do Francji i
      tam myć garki w podrzędnej restauracji, sprzątać, nosić cegły na budowie? To
      nie będzie karą? :-)
    • drogba666 Re: Strażacy biorą łapówki. 16.09.05, 11:32
      Krótkie pytanie do Pawła

W jaki sposób uda się załatwić każdemu studentowi środki 9czyt. pracę) na
      spłate tych studiów przy tak wysokim bezrobociu?

Mówisz ze powinno się odpracować studia w jakies firmie po uzyskaniu magistra.
      Niedawno skończyłem studia i miałem problem ze znalezieniem praktyk. Potem był
      probelm z pracą. Część moich znajomych wyjechała do Anglii do pracy. Ja nie mam
      im za złe ze za chlebem pojechali tysiac kilometrów od rodziny i znajomych. Ze
      z moich podatków uniwerek ich wykształcił? I bardzo dobrze. Część z tych osób
      wróci do kraju z pieniędzmi. Będą znac język, poznają obyczaje jakie są na
      zachodzie, nauczą się prawdziwej pracy, będą potrafili zadbać o siebie. Ja bym
      wolał zeby ktoś powiedział ze dadzą więcej procent zniżki studentom na PKP, ze
      zrobią dotowane akademiki, ze stypendia nie bedą jałmużną a student będzie
      pracował w Tesco za 5 zł na godzine zeby móc studiować.

Być moze zamiast wprowadzać opłatność za studia dac możliwość rektorom
      uniwerków by mogli w większym stopniu pozyskiwać kapitał z zewnątrz.

PS. Jeśli mówisz publicznie ze strażakom daje się łapówki to raz: Nikt ze
      strazaków na ciebie nie zagłosuje, dwa: zawiadom prokuraturę skoro masz taką
      wiedzę.

Tomaszek w rzeczy samej wypadł OK. Facet nie jest głupi - tylko ta Samoobrona
      go dyskwalifikuje. Ale myśle ze w tych wyborach wyrobi sobie nazwisko i bedzie
      radnym w przyszłej kadencji. Przydałoby sie wymienic to skostniałe towarzystwo
      wzajemnej adoracji z Grochlą na czele.

• pawel.zary Re: Strażacy biorą łapówki. 16.09.05, 13:00
        drogba666 napisał:

> Krótkie pytanie do Pawła
        >
        > W jaki sposób uda się załatwić każdemu studentowi środki 9czyt. pracę) na
        > spłate tych studiów przy tak wysokim bezrobociu?
        >

Mówimy o systemie, który ma zadziałać, ale najpierw trzeba obniżać podatki,
        żeby powstawały miejsca pracy i inwestorzy chcieli inwestować.

> Mówisz ze powinno się odpracować studia w jakies firmie po uzyskaniu
        magistra.
        > Niedawno skończyłem studia i miałem problem ze znalezieniem praktyk.

No i tak być nie może.

Potem był
        > probelm z pracą.

Jakbyś miał podpisany kontrakt, to teraz przez kilka lat miałbyś pracę (mówimy
        o normalnie funkcjonującym systemie).

Część moich znajomych wyjechała do Anglii do pracy. Ja nie mam
        >
        > im za złe ze za chlebem pojechali tysiac kilometrów od rodziny i znajomych.

Ja też nie mam im za złe. Tylko szkoda, że ich talenty i nauka mogą zostać
        zmarnowane.

Ze
        > z moich podatków uniwerek ich wykształcił? I bardzo dobrze.

Za kilka lat jak będziesz dalej bez pracy, a kolejni ludzie z bogatych domów
        bedą "za darmo" kończyli szkoły i "po układach" dostawali pracę, to zmienisz
        zdanie.

> Być moze zamiast wprowadzać opłatność za studia dac możliwość rektorom
        > uniwerków by mogli w większym stopniu pozyskiwać kapitał z zewnątrz.

Bardzo dobrze - tak ma właśnie być, włącznie z przekazywaniem nieodpłatnie
        terenów pod rozbudowę uczelni.

>
        > PS. Jeśli mówisz publicznie ze strażakom daje się łapówki to raz: Nikt ze
        > strażaków na ciebie nie zagłosuje, dwa: zawiadom prokuraturę skoro masz taką
        > wiedzę.

Ja tak nie powiedziałem. Wymieniłem kilka instytucji, od których zależy
        otwarcie np. baru, a jeżeli zależy, to rodzi to sytuacje korupcyjne.

• p_e_k_o Re: Strażacy biorą łapówki. 16.09.05, 23:57
          pawel.zary napisał:

> > PS. Jeśli mówisz publicznie ze strażakom daje się łapówki to raz: Nikt ze
          > > strażaków na ciebie nie zagłosuje, dwa: zawiadom prokuraturę skoro masz
          > > taką wiedzę.
          >
          > Ja tak nie powiedziałem. Wymieniłem kilka instytucji, od których zależy
          > otwarcie np. baru, a jeżeli zależy, to rodzi to sytuacje korupcyjne.

"Rodzi" to pojęcie wielce hipotetyczne. Dla mnie ważne są konkrety. Jeśli ktoś
          wziął w łapę, niech za to odpowie, a jeśli nie wziął, to na jakiej podstawie
          się go oskarża? Na podstawie magicznego słowa "rodzi"?

-
          --
          BLUEBOX.zary.com.pl
          WOJNA.zary.com.pl
          • pawel.zary Re: Strażacy 17.09.05, 09:02
            p_e_k_o napisał:

>
            > "Rodzi" to pojęcie wielce hipotetyczne. Dla mnie ważne są konkrety. Jeśli
            ktoś
            > wziął w łapę, niech za to odpowie, a jeśli nie wziął, to na jakiej podstawie
            > się go oskarża? Na podstawie magicznego słowa "rodzi"?
            >

Nie "go oskarża" :-) tylko konstrukcję przepisów. Jeżeli powiesz, że "politycy
            kradną", to mówisz o konkretnych osobach, czy masz na myśli , to że mają zbyt
            wiele władzy i możliwości decyzyjnych?

• p_e_k_o Re: Strażacy 17.09.05, 10:51
              pawel.zary napisał:

> Nie "go oskarża" :-) tylko konstrukcję przepisów. Jeżeli powiesz,
              > że "politycy kradną", to mówisz o konkretnych osobach, czy masz na myśli , to
              > że mają zbyt wiele władzy i możliwości decyzyjnych?

To chyba jasne, że będę miał na myśli konkretną osobę.
              Idąc Twoim tokiem rozumowania należełoby zlikwidować przetargi, bo przy ich
              rozstrzyganiu może zaistnieć zjawisko korupcji. Tak? (no skoro strażak może
              brać w łapę, to ci od przetargów też). A skoro zrezygnujemy z przetargów to
              pozostanie wybór z wolnej ręki - czy będzie mniej korupcyjny?

Dobrze, że chcesz upraszczać procedury, ale pewnych zasad należy się trzymać.
              Jeśli ktoś otworzy dużą dyskotekę (bez kontroli wymogów przeciwpożarowych), w
              której wybuchnie pożar, panika, zginą ludzie, to co komu z tego, że właściciel
              później poniesie konsekwencje niedostosowania lokalu do przepisów, co powiesz
              rodzicom dzieci, które tam zginą tragicznie? "Ale on przecież podpisał dokument
              że wszystko jest ok".

-
              --
              BLUEBOX.zary.com.pl
              WOJNA.zary.com.pl
              • pawel.zary Re: peko chce zabrać biednym dzieciom możliwości 17.09.05, 11:11
                p_e_k_o napisał:

> Jeśli ktoś otworzy dużą dyskotekę (bez kontroli wymogów przeciwpożarowych), w
                > której wybuchnie pożar, panika, zginą ludzie, to co komu z tego, że
                właściciel
                > później poniesie konsekwencje niedostosowania lokalu do przepisów, co powiesz
                > rodzicom dzieci, które tam zginą tragicznie? "Ale on przecież podpisał
                dokument
                >
                > że wszystko jest ok".
                >

Przypomina mi sie tekst z filmu 'MIŚ". Policjant mówi do kierowcy, który
                przekroczył szybkość: "A gdyby tu pańska matka z dziećmi przechodziła ..."
                Argument emocjonalny zwycięża argument racjonalny.
                :-))))

Peko - przecież NASTĘPNEGO dnia po otwarciu, można taki lokal skontrolować i
                zamknąć jeżeli nie spełnia wymogów, a własciciel dostanie jeszcze dużą karę
                finansową. To sie włascicielowi nie będzie opłacać.
                Kara wpłynie do skarbu państwa (np. do urzedów gmin) - będzie dodatkowe
                finansowanie
                róznych celów społecznych, np. świetlic środowiskowych.
                Łapówka na przymknięcie oka i otrzymanie zezwolenia (pieczątki) wpłynie do
                kieszeni jakiegoś skorumpowanego urzędnika. Chcesz zabrać te pieniądze biednym
                dzieciom ? (;-) )
                Jasność i uproszczenie przepisóow ma wyeliminować tzw. "uznaniowość" urzędników
                odpowiedzialnych za kontrole.
                • p_e_k_o Re: peko chce zabrać biednym dzieciom możliwości 17.09.05, 11:20
                  pawel.zary napisał:

> Peko - przecież NASTĘPNEGO dnia po otwarciu, można taki lokal skontrolować i
                  > zamknąć jeżeli nie spełnia wymogów, a własciciel dostanie jeszcze dużą karę
                  > finansową. To sie włascicielowi nie będzie opłacać.

Wolałbym, żeby to zrobiono DZIEŃ PRZED otwarciem.

> Łapówka na przymknięcie oka i otrzymanie zezwolenia (pieczątki) wpłynie do
                  > kieszeni jakiegoś skorumpowanego urzędnika.

Bzdura. A czy skorumpowany jegomość nie możę przymknąć oka po otwarciu lokalu?
                  To żaden sposób na wyeliminowanie korupcji.

> Chcesz zabrać te pieniądze biednym dzieciom ? (;-) )

Chcę po prostu, żeby moje dziecko było maksymalnie bezpieczne.
                  Chcesz mi odebrać to poczucie bezpieczeństwa?

> Jasność i uproszczenie przepisóow ma wyeliminować tzw. "uznaniowość"
                  > urzędników odpowiedzialnych za kontrole.

"Uznaniowość" przy kontroli może nastąpić zarówno przed otwarciem, jak i po.
                  A tak wogóle, to znane są Ci przypadki, kiedy strażacy przymykali oko za kasę?

-
                  --
                  BLUEBOX.zary.com.pl
                  WOJNA.zary.com.pl
                  • pawel.zary Re: peko PRZESTAŃ CZEPIAĆ SIE STRAŻAKÓW 17.09.05, 11:53
                    p_e_k_o napisał:

> > "Uznaniowość" przy kontroli może nastąpić zarówno przed otwarciem, jak i po.
                    > A tak wogóle, to znane są Ci przypadki, kiedy strażacy przymykali oko za kasę?
                    >

Peko PRZESTAŃ CZEPIAĆ SIĘ strażaków, to w zdecydowanej wiekszości porządni
                    ludzie, którzy poświęcaja życie ratując innych ludzi i ich majątek.
                    Jeżeli znajdzie się jedna czy dwie czarne owce, to nie odbiega to średnia
                    statystyczną od innych zawodów.
                  • pawel.zary Re: Strażacy to porządni ludzie 17.09.05, 11:57
                    p_e_k_o napisał:

> "Uznaniowość" przy kontroli może nastąpić zarówno przed otwarciem, jak i po.
                    > A tak wogóle, to znane są Ci przypadki, kiedy strażacy przymykali oko za kasę?
                    >

PEKO JAK DALEJ BĘDZIESZ WYPISYWAŁ I SZKALOWAŁ STRAŻAKÓW, TO PÓJDĘ OSOBIŚCIE DO
                    tWOJEGO SZEFA - STAROSTY SKOBELSKIEGO I ZAPROTESTUJĘ - STAROSTA JEST ZWIAZANY
                    ZE STRAŻĄ POŻARNĄ - A JEGO PODWŁADNY WYPISUJE NA STRAŻAKÓW TAKIE RZECZY
                    • drogba666 Re: Strażacy to porządni ludzie 17.09.05, 13:17
                      I jak tu wieżyc politykom.
                      Paweł pamięc masz za krótką czy boisz sie ze stazacy sie na ciebie obrażą.
                      Przecież to ty publicznie na spotkaniu w ratuszu dałes do zrozimienia ze
                      strażacy biorą łapówki. Potem na forum podobny tok rozumowania podtrzymywałeś.
                      Przecież ogólna teza która próbowałes udowodnic brzmi: Mniej koncesji i zezwoleń
                      które trzeba załatwić by otworzyc działalność gosp. ułatwi to zrobić i pobudzi
                      koniunkture. I podałes za przykład straz i sanepid.

Błądzic jest rzeczą ludzką, nikt linczowac ciebie za to nie chce. Ale zagranie w
                      stylu pójde do twojego szefa i sie poskarże tą dziecinne.

według mnie zapędziłes sie na spotkaniu z wyborcami. Po co opowiadać jakieś
                      ogólniki w stylu korupca jest wszędzie tam gdzie są wydawane pozwolenia itp. Juz
                      raz tutaj napisałem. Masz przykład dawania w łape idz na policje lub
                      prokurature. Jak nie to nie zabieraj głosu bo strzelasz armatą na oślep a
                      rykoszet wraca do ciebie.
                      Moim zdaniem to ty powinieneś przeprosić strażaków. Peko napisał ze twój pomysł
                      rozumowania przy założeniu ze każdy bieże łapówki i tak nic nie zmieni. Bo
                      równie dobze można ją dać przed jak i po otwarciu interesu. Przynajmniej ja tak
                      to zrozumiałem.
                      • p_e_k_o Re: Strażacy to porządni ludzie 17.09.05, 14:09
                        drogba666 napisał:

> Błądzic jest rzeczą ludzką, nikt linczowac ciebie za to nie chce. Ale
                        > zagranie w stylu pójde do twojego szefa i sie poskarże tą dziecinne.

"To nie ja proszę pani... to on, to oni wszyscy" ;)

> Moim zdaniem to ty powinieneś przeprosić strażaków. Peko napisał ze twój
                        > pomysł rozumowania przy założeniu ze każdy bieże łapówki i tak nic nie
                        > zmieni. Bo równie dobze można ją dać przed jak i po otwarciu interesu.
                        > Przynajmniej ja tak to zrozumiałem.

Dokładnie tak.

-
                        --
                        BLUEBOX.zary.com.pl
                        WOJNA.zary.com.pl
                      • pawel.zary Re: Do drogba 666 - blokujemy budowę zakładu 17.09.05, 20:32
                        drogba666 napisał:

> I jak tu wieżyc politykom.
                        > Paweł pamięc masz za krótką czy boisz sie ze stazacy sie na ciebie obrażą.

Ze strażakami sie spotykam (mam znajomych strażaków). Oni nie chcą wstydzić się
                        za niektórych kolegów i być posądzanymi o rózne przekręty. Tak samo jest z
                        politykami: "wszyscy politycy to złodzieje" - łatwo takie stwierdzenie
                        przychodzi większości Polaków. SYSTEM jest zły i stwarza możliwość, żeby
                        politycy kradli - ludzie to po prostu wewnętrznie czują - wiedzą, że przepisy
                        sa tak skonstruowane, żeby tę kradzież umożliwiać.

> Przecież to ty publicznie na spotkaniu w ratuszu dałes do zrozimienia ze
                        > strażacy biorą łapówki.

Publicznie dałem do zrozumienia, że SYSTEM w Polsce jest KORUPCJOGENNY i
                        podałem przykład wymieniając kilka instytucji, od których zależy np. otwarcie
                        baru.

Potem na forum podobny tok rozumowania podtrzymywałeś.

Patrz j.w.

> Przecież ogólna teza która próbowałes udowodnic brzmi: Mniej koncesji i
                        zezwole
                        > ń
                        > które trzeba załatwić by otworzyc działalność gosp. ułatwi to zrobić i
                        pobudzi
                        > koniunkture. I podałes za przykład straz i sanepid.

Zgadza się. SYSTEM jest KORUPCJOGENNY. Patrz j.w.
                        >

> Błądzic jest rzeczą ludzką, nikt linczowac ciebie za to nie chce. Ale
                        zagranie
                        > w
                        > stylu pójde do twojego szefa i sie poskarże tą dziecinne.
                        >

Celowy przykład "lepperyzmu" i manipulacji, którą na moich słowach dokonują
                        rózni adwersarze. Tak to właśnie wygląda - może teraz, po tym przykładzie
                        łatwiej Ci bedzie to zrozumieć.

> według mnie zapędziłes sie na spotkaniu z wyborcami. Po co opowiadać jakieś
                        > ogólniki w stylu korupca jest wszędzie tam gdzie są wydawane pozwolenia itp.
                        Ju
                        > z
                        > raz tutaj napisałem.

Bo tak jest. Jeżeli zrobisz przepis, że pozwolenie jest wydawane AUTOMATYCZNIE
                        na prośbę, to korupcji nie będzie.

Bo
                        > równie dobze można ją dać przed jak i po otwarciu interesu. Przynajmniej ja
                        tak
                        > to zrozumiałem.

Ale mając mozliwość, że nie wydasz zezwolenia, to NIE MUSISZ BRAĆ ŁAPÓWKI - po
                        prostu MOŻESZ ZABLOKOWAĆ inwestorowi działanie, bo akurat ten inwestor
                        zaszkodzi interesom Twojej ciotki, która prowadzi niedaleko biznes w tej samej
                        branży.
                        drogba666 przecież nawet prezydentem USA można być tylko 8 lat, tak samo
                        ambasadorem - to przecież chodzi o to, żeby co ileś lat przecinać różne układy,
                        które sie tworzą (moga stworzyć - teoretycznie).
                        • drogba666 Re: Do drogba 666 - blokujemy budowę zakładu 17.09.05, 23:12
                          Pawle a po co ty sie w polityke bawisz? Pisałem na początku kampanii Ze
                          polityka do gówno a kto sie nią zajmuje musi się ubrudzić. Ty stwierdziłes ze
                          nie koniecznie. Sprawa tych strazaków to własnie takie gówienko co sie ciebie
                          przyczepiło. Masz w sumie szczęście bo to forum czyta kilkanaście osób- Tak myśle.
                          Piszesz o lepperyźmie. Pewnie bo polske trzeba lepperować. Twoje argumenty giną,
                          kampania to slogany, 30 sekundowe odpowiedzi na dany temat. Takie są reguły gry.
                          Nie badz zły na osoby które zadają ci dodatkowe pytania, chcesz byc politykiem.
                          Ale ten teren sympatyzuje z lewicą. I tutaj pomysły o płatnych studiach są zle
                          odbierane.
                          Ale to jest twoja droga, trzymaj fason.
                    • p_e_k_o Re: Strażacy to porządni ludzie 17.09.05, 14:05
                      pawel.zary napisał:

> PEKO JAK DALEJ BĘDZIESZ WYPISYWAŁ I SZKALOWAŁ STRAŻAKÓW, TO PÓJDĘ OSOBIŚCIE
                      > DO tWOJEGO SZEFA - STAROSTY SKOBELSKIEGO I ZAPROTESTUJĘ - STAROSTA JEST
                      > ZWIAZANY ZE STRAŻĄ POŻARNĄ - A JEGO PODWŁADNY WYPISUJE NA STRAŻAKÓW TAKIE
                      > RZECZY

Teraz to już zupełnie Ci się pomieszało. Niezłe zagranie, nie ma co...

Próbujesz nieudolnie swoje korupcyjne sugestie włożyć w moje usta? Myślisz że
                      strażacy to ludzie ograniczeni umysłowo? Wystarczy podrzucić im link do tej
                      dyskusji. Jak Ci się wydaje - kogo przestaną lubić, Ciebie czy mnie?

-
                      --
                      BLUEBOX.zary.com.pl
                      WOJNA.zary.com.pl
                      • pawel.zary Re:Do peko - Teraz behapowcy :-))) 17.09.05, 20:13
                        p_e_k_o napisał:

> pawel.zary napisał:
                        >
                        > > PEKO JAK DALEJ BĘDZIESZ WYPISYWAŁ I SZKALOWAŁ STRAŻAKÓW, TO PÓJDĘ OSOBIŚC
                        > IE
                        > > DO tWOJEGO SZEFA - STAROSTY SKOBELSKIEGO I ZAPROTESTUJĘ - STAROSTA JEST
                        > > ZWIAZANY ZE STRAŻĄ POŻARNĄ - A JEGO PODWŁADNY WYPISUJE NA STRAŻAKÓW TAKIE
                        >
                        > > RZECZY
                        >
                        >
                        > Teraz to już zupełnie Ci się pomieszało. Niezłe zagranie, nie ma co...
                        >
                        > Próbujesz nieudolnie swoje korupcyjne sugestie włożyć w moje usta? Myślisz że
                        > strażacy to ludzie ograniczeni umysłowo? Wystarczy podrzucić im link do tej
                        > dyskusji. Jak Ci się wydaje - kogo przestaną lubić, Ciebie czy mnie?
                        >

Więcej dystansu peko :-) Piłeczkę łatwo się odbija jak widzisz i łatwo
                        manipulować czyimiś słowami - ja sie z tym spotykam cały czas właśnie w stylu,
                        który Ci zaprezentowałem. Taka próbka "lepperyzmu". Dobrze się poczułeś? Ja mam
                        to codziennie.
                        Ustalmy więc raz na jutro :-) Ja mam na myśli (jak poeta) SYSTEM, który wg mnie
                        źle funkcjonuje. TO SYSTEM stwarza warunki do korupcji i nie ma siły , żeby
                        nikt nie uległ pokusie jak nadarza sie mozliwość - nieważne czy to bedzie
                        urzednik w straostwie, gminie, mieście, pani z Sanepidu, strażak, inspektor
                        budowlany lub behapowiec.
                        Jeżeli dasz możliwość, żeby krawcowe wydawały zgodę na otwieranie fabryk
                        odzieżowych, to nie ma siły - zawsze jakaś ulegnie pokusie łapówki. Przez tę
                        jedną czy pięć nie można przecież oceniać wszystkie.
                        Teraz krawcowe też nie pójdą głosować :-(((
                        Krawcowe Skrzypczyńskiemu mówią NIE.

• p_e_k_o Re:Do peko - Teraz behapowcy :-))) 17.09.05, 23:12
                          pawel.zary napisał:

> Więcej dystansu peko :-) Piłeczkę łatwo się odbija jak widzisz i łatwo
                          > manipulować czyimiś słowami - ja sie z tym spotykam cały czas właśnie w
                          > stylu, który Ci zaprezentowałem. Taka próbka "lepperyzmu". Dobrze się
                          > poczułeś? Ja mam to codziennie.

Jak się poczułem? Normalnie. Natomiast moja pierwsza myśl po przeczytaniu tego
                          co napisałeś - "Pawłowi chyba odbiło" - właśnie tyle (i tylko tyle) osiągnąłeś
                          pisząc że mam coś do strażaków. Tym bardziej, że do tej pory na forum
                          wypowiadałeś się raczej składnie i logicznie.

> Ustalmy więc raz na jutro :-) Ja mam na myśli (jak poeta) SYSTEM...

Już Ci kiedyś mówiłem - robisz jakieś znane tylko sobie skróty i uproszczenia
                          myślowe, które przez czytających wcale nie muszą być odebrane tak, jak Ci się
                          wydaje. Wyrażaj się konkretnie i precyzyjnie.

Wracając do korupcji. Zrozum w końcu, że człowiek skorumpowany będzie chciał
                          łapówki nie ważne czy przed uruchomieniem interesu, czy potem podczas kontroli.
                          Nie na tym polega słuszność zmiany tego systemu. Tak... słuszność. Bo niby
                          dlaczego w danym mieście może być tylko 50 sklepów z wódą i ani jednego więcej?
                          Dlaczego może być tylko jeden notariusz? Dlaczego trzeba załatwiać aż tyle
                          kwitów w różnych instytucjach? Uprościć - tak. Mniej ograniczeń - tak.
                          Ale... jeśli chodzi o kwestie bezpieczeństwa (strażacy) - nigdy nie poprę
                          zupełnej dowolności.

A jeśli chcesz walczyć z korupcją - zaostrz kary tak, żeby biorącym w pięty
                          poszło. Skłonności do brania i wszelkiego rodzaju oszustw wynosi się z domu, to
                          kwestia wychowania i pewnych wartości, a także brak poczucia nieuchronności
                          kary (a nie systemu).

-
                          --
                          BLUEBOX.zary.com.pl
                          WOJNA.zary.com.pl
                • drogba666 Re: peko chce zabrać biednym dzieciom możliwości 17.09.05, 11:38
                  Nie rozumiem różnicy czy odbiory mają być przed uruchomieniem lokalu czy potem.

Poza tym ja nie znam się na budowlance, mój szef ekipy był kiepskim uczniem i
                  coś żle podłączył. Czy mam odpowiadać potem ze on coś zawalił. A tak
                  odpowiedzialność spada na osobe która wydała pozwolenie użytkowania.

Paweł nie wszędzie uproszczenie przepisów poprawia funkcjonowanie danego
                  procesu. To nie jest zasada nadrzędna, którą można wszędzie stosować. Zgadzam
                  się ze nasze prawo nie jest proste i spójne. Ale zastanów się czy reformowanie
                  co cztery lata stwarza trwałe podstawy do funkcjonowania prawa. Pamiętam badania
                  społeczne, gdzie wypowaidali się przedsiębiorcy na temat co im przeszkadza w
                  prowadzeniu firmy. Mówili tez czesto o szybko zmieniających się przepisach za
                  którymi nie sposób nadążyć.

Czy ten kraj ma byc poligonem dla osób które mają swoje wizje Polski. A jak
                  pokazują poprzednie lata - wizje nie są do końca sprawdzone i trudno je wcielic
                  w praktyce.
                  • pawel.zary Re: peko chce zabrać biednym dzieciom możliwości 17.09.05, 11:49
                    drogba666 napisał:
                    Czy mam odpowiadać potem ze on coś zawalił. A tak
                    > odpowiedzialność spada na osobe która wydała pozwolenie użytkowania.

Jeżeli zatrudnisz elektryka NA CZARNO, to bedziesz mieć problem. Jeżeli
                    zatrudnisz zgodnie z przepisami i on podpisze ci papiery, da plan powykonawczy
                    i potwierdzi że wszystko jest dobrze, to przecież ON bedzie odpowiadał, a nie
                    TY.
                    Taka forma ma wyeliminować z rynku różne "złote rączki" nie płacące podatków.

>
                    > Paweł nie wszędzie uproszczenie przepisów poprawia funkcjonowanie danego
                    > procesu. To nie jest zasada nadrzędna, którą można wszędzie stosować. Zgadzam
                    > się ze nasze prawo nie jest proste i spójne. Ale zastanów się czy reformowanie
                    > co cztery lata stwarza trwałe podstawy do funkcjonowania prawa. Pamiętam
                    badani
                    > a
                    > społeczne, gdzie wypowaidali się przedsiębiorcy na temat co im przeszkadza w
                    > prowadzeniu firmy. Mówili tez czesto o szybko zmieniających się przepisach za
                    > którymi nie sposób nadążyć.

BINGO! Masz rację - dlatego trzeba te przepisy "RAZ NA ZAWSZE" :-) uprościć i
                    uprządkować - nie można nie zmieniać na zasadzie, że już przyzwyczailiśmy sie
                    do złego. Zostawmy "służbę zdrowia" - ludzie już sie powoli przyzwyczajają.

>
                    > Czy ten kraj ma byc poligonem dla osób które mają swoje wizje Polski. A jak
                    > pokazują poprzednie lata - wizje nie są do końca sprawdzone i trudno je
                    wcielic
                    > w praktyce.

Dlatego SLD musi odejść :-) (razem z Balcerowiczem) :-))
              • croolick Re: Strażacy 17.09.05, 15:50
                p_e_k_o napisał:

> Jeśli ktoś otworzy dużą dyskotekę (bez kontroli wymogów przeciwpożarowych), w
                > której wybuchnie pożar, panika, zginą ludzie, to co komu z tego, że właściciel
                > później poniesie konsekwencje niedostosowania lokalu do przepisów, co powiesz
                > rodzicom dzieci, które tam zginą tragicznie? "Ale on przecież podpisał
                > dokument że wszystko jest ok".

Nie wiem jak to sie dzieje, ale mimo zezwolen wydawanych przez strazakow budynki
                plona... Wiem z autopsji, ze wiele kontroli przeprowadzanych jest byle jak i
                wlasciwie nie sa do niczego potrzebne, chodzi tylko oo produkowanie swistkow i
                etatow.
                • p_e_k_o Re: Strażacy 17.09.05, 16:13
                  croolick napisał:

> Nie wiem jak to sie dzieje, ale mimo zezwolen wydawanych przez strazakow
                  > budynki plona...

Powiem Ci jak to się dzieje. Przeważnie przez ludzką głupotę i nieostrożność.
                  Czasami są to wypadki losowe - zwarcie instalacji, awarie urządzeń, itp.
                  Natomiast przestrzeganie warunków stawianych przez strażaków pozwala
                  zminimalizować skutki tych zdarzeń. Dzięki temu mamy oznakowane drogi
                  ewakuacyjne, odpowiednią ilość gaśnic, minimalizację łatwopalnych materiałów w
                  obiektach, w których mamy duże skupiska ludzkie (np. kina)...

Wolałbym przebywać w budynku, który został maksymalnie zabezpieczony przed
                  skutkami pożarów, niż w takim, który w jednej chwili stanie w ogniu niczym
                  szmata nasączona benzyną. Proste.

> Wiem z autopsji, ze wiele kontroli przeprowadzanych jest byle jak i
                  > wlasciwie nie sa do niczego potrzebne, chodzi tylko oo produkowanie swistkow i
                  > etatow.

Wiem, że wiele kontroli przeprowadzanych jest rzetelnie, a ich rezultatem jest
                  doprowadzanie obiektów do współczesnych wymogów.

-
                  --
                  BLUEBOX.zary.com.pl
                  WOJNA.zary.com.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka